G4Media.ro

Mini-elicopterul Ingenuity prinde viteză: a zburat pentru a treia oară pe Marte,…

Mini-elicopterul Ingenuity prinde viteză: a zburat pentru a treia oară pe Marte, cu 7 km/h

Mini-elicopterul trimis de NASA pe Marte, Ingenuity, a efectuat duminică al treilea zbor pe ”Planeta Roşie”, deplasându-se mai departe şi mai repede decât a făcut-o în celelalte două misiuni anterioare, atingând 7 km/h, a anunţat agenţia spaţială americană, citată de AFP, relatează Agerpres.

După un prim zbor în care mini-elicopterul a planat şi un al doilea zbor aproape staţionar, Ingenuity a parcurs apoi 50 de metri, atingând o viteză de 2 metri pe secundă, sau 7 kilometri la oră.

”Zborul de astăzi corespunde cu ceea ce am planificat, însă a fost totuşi incredibil”, a declarat managerul programului, Dave Lavery, citat într-un comunicat emis de la sediul NASA din Washington.

Roverul Perseverance, la bordul căruia a sosit pe suprafaţa planetei Marte mini-elicopterul cu o greutate de 1,8 kilograme, a filmat acest al treilea zbor de 80 de secunde. NASA a anunţat duminică că filmările vor fi trimise pe Pământ în zilele următoare.

Acest zbor cu deplasare laterală a fost un test pentru sistemul de navigaţie autonomă al elicopterului, care efectuează acest traseu pe baza informaţiilor primite în prealabil. ”Dacă Ingenuity zboară prea repede, algoritmul de zbor nu poate identifica terenul”, a explicat NASA.

Densitatea foarte scăzută a aerului marţian (1% din cea a atmosferei terestre) a obligat echipele NASA să proiecteze un elicopter ultra-uşor, ale cărui elice se învârt mult mai repede decât cele ale unui motor standard, pentru a-l putea face să decoleze.

Agenţia spaţială pregăteşte un al patrulea zbor.

Gradul de dificultate creşte în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe „Planeta Roşie”.

Citește și:

VIDEO Mini-elicopterul Ingenuity al NASA scrie istorie după efectuarea primului zbor pe Marte

Sursa foto: NASA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Daaaaa sigur pe Marte .
    La cat praf e pe Marte la decolare ar trebui ca lentila de la camera foto sa se umple de praf dar vaaaaai toate imaginile sunt perfecte , nici macar un punctulet negru acolo.
    Ca sa nu vorbim de altele cum ar fi praful de pe panourile solare care reduc capacitatea de incarcare drastic .
    Oricum , misto laboratorul , misto fake-ul , uite asa mai castiga NASA bani de la guvern.

    • Iti dai seama cat de praf sunt astia de la NASA ca nu sunt in stare sa produca un fake adevarat, la cati bani sunt investiti acolo..huh !
      Dar nah , tu ala inteligent, cu creierul odihnit .. ce sa vezi, ai descoperit fake’ul .. wow, nici macar rusii, chinezii, si toti cei care concureaza cu NASA, nu au reusit sa vada ca e fake.

      Doar TU !

      In afara de a consuma resurele planetei degeaba,si a te inmulti non-stop .. mai esti util si la altceva ?!

    • @magelan sa stii ca nici metroul nu exista :-/

  2. Cum mama naibi culorile pe Marte cu o atmosfera ultra rarefiata , lumina soarelui se descompune exact ca pe Terra , cerul albastru ???? , culori frumoase , cand pe Terra cerul este albastrul datorita atmosferei care lasa sa treaca mai rapid lungimea de unda a culorii albastre inaintea altor culori.
    Frumos fake pentru majoritatea privitorilor .

    • Domnu’ profesor de dezvaluiri, ce alte scepticisme mai aveti in programa pentru semestrul urmator?

    • Magelaneeee! Lasa tată trollatul ăla și întoarce-te pe ogor, că ai treabă! Acuși iar te plângi că ți-e foame, fir-ai tu coțcar neastâmpărat! 🤠 În altă ordine de idei, la NASA nu vor ajunge în veci impostori