G4Media.ro

Miliardarul rus Dmitri Rîbolovlev pierde procesul de fraudă cu artă de preț…

Foto: Wikipedia

Miliardarul rus Dmitri Rîbolovlev pierde procesul de fraudă cu artă de preț împotriva casei de licitații Sotheby’s

Oligarhul rus a susținut că Sotheby’s a conspirat cu un dealer de artă într-o schemă care a implicat opere de artă de profil înalt, inclusiv „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci, care a devenit ulterior cel mai scump tablou vândut vreodată, relatează Euronews.

Colecționarul de artă miliardar rus, Dmitri Rîbolovlev, a pierdut disputa juridică cu Sotheby’s, după ce juriul din New York a dat dreptate casei de licitații într-un proces legat de afirmațiile potrivit cărora omul de afaceri a fost înșelat în timp ce a adunat un tezaur de opere care includea „Salvator Mundi”, un tablou celebru cunoscut sub numele de „Leonardo cel pierdut”.

Rîbolovlev, care, potrivit Forbes, are o avere netă de 6,4 miliarde de dolari (5,8 miliarde de euro), a susținut că Sotheby’s a permis unui comerciant de artă elvețian să îl suprataxeze prin impunerea unor majorări semnificative asupra operelor achiziționate, ceea ce a dus la o pierdere de peste 160 de milioane de dolari (148 de milioane de euro) și la un abuz de încredere.

Sotheby’s a susținut că nu a știut nimic despre vreun comportament necorespunzător și a spus că a respectat toate standardele legale, financiare și industriale.

„Hotărârea de astăzi reafirmă angajamentul de lungă durată al Sotheby’s de a respecta cele mai înalte standarde de integritate, etică și profesionalism în toate aspectele pieței de artă”, a declarat casa de licitații într-o declarație după verdict.

Potrivit documentelor tribunalului, Rîbolovlev a cheltuit aproximativ 2 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) în 12 ani pentru a achiziționa o colecție de artă de talie mondială, care includea capodopere de Leonardo da Vinci, Gustave Klimt, Auguste Rodin și Amedeo Modigliani.

În proces se afirmă că echipa lui Rîbolovlev a descoperit ulterior că dealerul de artă elvețian care l-a consiliat în achiziționarea operelor, Yves Bouvier, „i-a înșelat, cumpărând el însuși operele la un preț și cerându-le un alt preț – cu milioane sau zeci de milioane de dolari mai mare”.

Rîbolovlev a declarat că a avut încredere în Bouvier „ca în familie”, invitându-l chiar și la mici petreceri de aniversare – înainte de a ajunge să creadă că dealerul de artă îl înșela.

El a susținut că Bouvier a umflat enorm prețurile pe care Rîbolovlev le plătea și că a băgat în buzunar diferența, împreună cu comisionul său convenit de 2%.

Rîbolovlev l-a dat deja în judecată pe Bouvier însuși în Hong Kong, New York, Singapore și Elveția, susținând că a plătit peste 1 miliard de dolari (913 milioane de euro) pentru 38 de piese din cauza acestei scheme. Dealerul de artă a negat acuzațiile, iar cei doi și-au rezolvat în liniște disputa în afara instanței la sfârșitul anului trecut.

Oligarhul rus l-a acuzat pe Bouvier de fraudă în legătură cu 38 de opere de artă. Doar patru dintre acestea au fost în discuție în proces, inclusiv „Salvator Mundi” de da Vinci, un portret al lui Iisus Hristos care a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată.

Achiziționată de Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, lucrarea de artă trebuia inițial să ocupe un loc central într-o nouă galerie a Luvrului din Abu Dhabi, însă experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la autenticitatea sa.

În ceea ce privește rezultatul cazului, avocatul lui Rîbolovlev, Daniel Kornstein, a declarat că „secretul a făcut dificilă dovedirea unui caz complex de complicitate la fraudă”.

„Acest caz ne-a atins obiectivul de a face lumină asupra lipsei de transparență care afectează piața de artă”, a spus avocatul, făcând apel la reforme care „trebuie făcute în afara sălii de judecată”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează