G4Media.ro

Mii de persoane, aşteptate sâmbătă la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de…

Sursa Inquam Photos / Akos Barabas

Mii de persoane, aşteptate sâmbătă la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice

De Rusaliile Catolice, în cadrul evenimentului tradițional de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, sunt așteptați mii de pelerini. Organizatorii evenimentului au luat măsuri ca pelerinajul să se desfăşoară în condiţii de siguranţă, relatează Agerpres.

Unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, pentru a respecta tradiţia şi au ajuns deja la altarul în aer liber sau urmează să ajungă, înainte de a urca muntele făcând o oprire la biserica franciscană, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La ora 10,00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.

Liturghia de Rusalii va începe la ora 12,30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc.

Slujba va fi transmisă online, pe o aplicaţie dedicată, pe reţelele de socializare, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria.

Pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale. De asemenea, participanţii trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, pentru a nu se produce aglomeraţie pe rutele principale, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

La faţa locului sunt prezenţi peste 150 de voluntari, care îi vor ajuta pe pelerini să găsească locul amenajat pe regiuni.

Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 de persoane.

Totodată, pentru ca plecarea de la locul pelerinajului să nu producă aglomeraţie, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii, astfel încât o parte dintre pelerini să mai rămână o vreme în zonă.

La fel ca în fiecare an, Primăria a impus restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din oraş şi a indicat locurile de parcare a autovehiculelor. În acest an, în ziua pelerinajului este interzisă desfăşurarea oricăror acte şi fapte de comerţ atât în zona publică (pe carosabil şi pe trotuar ), cât şi pe domeniul privat, atât în exterior cât şi în incinta curţilor sau clădirilor de pe străzile Szek, Ion Căianu, Şumuleu Mic şi Câmpul Mare, care vor fi folosite de pelerini pentru a ajunge la locul unde se va oficia Liturghia.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost mobilizaţi sute de jandarmi, poliţişti, pompieri, echipaje SMURD şi de la Serviciul de Ambulanţă, salvamontişti sau voluntari de Cruce Roşie.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor, organizator al evenimentului, rugându-i pe pelerini să participe la procesiune doar cu sufletul.

Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, accesul în interior nefiind permis.

În curtea bisericii s-au adunat totuşi numeroşi credincioşi, iar unii dintre ei au urcat până în şaua muntelui Şumuleu şi au ascultat de acolo slujba de Rusalii, în faţa altarului în aer liber, de la care nu oficia niciun preot.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

Sursa Foto:  Inquam Photos / Akos Barabas/2018

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...