G4Media.ro

Medicul Valeriu Gheorghiţă explică sechelele după COVID-19: disfuncţii respiratorii, cardio-vasculare, neurologice, renale…

sursa foto: Guvernul României

Medicul Valeriu Gheorghiţă explică sechelele după COVID-19: disfuncţii respiratorii, cardio-vasculare, neurologice, renale sau hepatice, dar şi oboseală, dureri de cap sau scăderea atenţiei

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, vorbeşte despre sechelele pe care le-a remarcat la pacienţii care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, el arătând că printre acestea se numără inclusiv disfuncţii cardio-vasculare, neurologice, hepatice şi renale, dar şi respiratorii, pe lângă manifestări de oboseală, dureri de cap sau lipsă de concentrare. „Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”, afirmă medicul.

„După evoluţia bolii, ceea ce este frecvent întâlnit la pacienţi este acest sindrom de oboseală cronică, o stare de astenie exagerată, sunt pacienţi care acuză dureri musculare poate pe o perioadă prelungită, de asemenea dureri articulare, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, scăderea atenţiei şi de asemenea apar o serie de disfuncţii, unele subclinice, adică care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfuncţiile cardio-vasculare, chiar şi disfuncţii neurologice, disfuncţii hepatice şi renale. Sunt, într-adevăr şi manifestări cutanate, manifestări dermatologice şi ceea ce am observat la pacienţii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este această disfuncţie respiratorie care se întinde pe o perioadă lungă de timp şi poate chiar toată viaţa”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

El a precizat că are pacienţi care au acasă concentratoare de oxigen şi care au nevoie de suplimentarea oxigenului în unele momente de efort, fapt ce are un impact negativ asupra vieţii.

El a precizat că boala COVID-19 este atipică faţă de alte infecţii virale obişnuite.

„Evoluţia acestei boli este cu totul atipică şi puţine sunt bolile infecţioase care au această evoluţie de câteva zile cu o stare generală relativ bună şi din ziua şapte-zece, din momentul în care apare acea reacţie inflamatorie exagerată, starea pacientului se deteriorează şi ulterior rapid evoluează către extensia leziunilor pulmonare şi dependenţa de oxigen, necesar de oxigen din ce în ce mai mare. Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”, a adăugat Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte tratamentul prescris celor diagnosticaţi cu COVID-19 şi care au forme medii şi severe, medicul a explicat că se folosesc, în funcţie de stadiul bolii şi de starea pacientului, anticoagulante, corticoterapie, imunomodulatoare, terapii antivirale, inclusiv Remdesivir, şi oxigenoterapia.

sursa: News.ro, sursa foto: Guvernul României

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Literatura despre long covid este o lista de jeluiri de schizofrenic. In cel mai vast „studiu”, (Hannah Davis si colegii, din decembrie), cercetatorii britanici au intrebat 3700 de longcovizi cum o mai duc.
    – 80% au descris oboseala
    – 80% erau femei
    – numai 50% testasera pozitiv vreodata.

    • Si afectarea grava a functiilor cognitive, evidenta in postarea ta, e un semn de afectare neurologica dupa covid. Te-ai testat?

    • ,,o lista de jeluiri de schizofrenic”, tu ești în măsura să susții afirmația asta? Ai avut covid 2 , sau ești cadru medical?
      Până nu treci prin așa ceva, nu te pronunța! O lista de jeluiri, nu însemna că le bifezi pe toate! E de ajuns sa ramai cu una, două! Nu-ți dori, că nu știi de unde sare!
      Mă chinui de o lună și jumătate sa- mi revin cat de cat, sa respir cat de cat normal, sa pot sa urc 5 trepte fara sa obosesc ca la maraton, sa nu mai intru in panică când rămân fără aer, de zici că-mi pune cineva perna pe față, sa nu stau cu frica pt trombii care i- am făcut, că o ia unul la vale și aia sunt. Mai vrei să-ți povestesc cu ce ,, jeluiri” am rămas eu, sau poate să-ți povestească colega mea de salon care are o listă mai lungă. Eu sunt un caz mai fericit, sa zic.
      Sa te ferească Dumnezeu, de încercarea asta!

  2. Responsabilitatile morale si legale ,cine si le asuma ?

  3. Pai sa multumim din inima conducatorilor ca merge vaccinarea cu incetinitorul, iar masurile luate impotriva pandemiei sunt anemice si haotice. Se puteau lua zeci de masuri inteligente ca sa se limiteze transmiterea virusului fara sa fie afectata activitatea economica. Dar ce sa te astepti de la neo-securistii care ne conduc.

  4. Exista protocoale noi deja in aplicatie cu terapii care iti salveaza viata 100%in cazul ca esti afectat mai intens de acest virus .1)Cortizon sau cortizoide.2) Antibiotic Azitromicina.3) Anticoagulante,Eparina ,cu continut molecular slab,insotit deseori in functie de caz de terapii care intaresc sistemul imunitar .Va.c.ci.nul.este in.ut.i.l!!!

    • Victor, nu va mai dați cu părerea daca nu ați trecut prin așa ceva!
      In prima săptămână am luat Azitromicina, FIX ZERO! Starea mea se agrava pe zi ce trecea, cu antibiotic, cu vitamine…. Până nu am ajuns in spital, și nu mi s-a dat tratamentul specific de covid , nu s-a ameliorat starea mea.
      Nu sunt adepta vaccinului, dar ce pot sa spun că virusul ăsta acum, fata de anul trecut, are o reacție mult mai urâtă! Nu zic din auzite, am avut și anul trecut și am trecut mai ușor prin asta.
      NU VA MAI DATI CU PAREREA DACA NU ATI TRECUT PRIN ASA CEVA SAU DACA NU SUNTEȚI CADRU MEDICAL! Nu-mi doresc sa mai fac iar, nu știu dacă mai am puterea sa trec prin ce-am trecut!

  5. Cred ca peste 250 milioane de oameni vaccinati te-ar contrazice aici.

  6. mai bine ar enumera CE NU EXISTA IN URMA BOLII, CE SIMPTOME NU APAR SAU CE ORGANE NU SUNT AFECTATE…
    asta presupunand ca este documentat STINTIFIC RASPUNSUL..
    …hmmm, cred ca e prea mult pt d-nul gheorghita….pt expertii, ce sa mai zic de domnul ministru, desi, mai stii, la cum se invata azi pe repede inainte, o stii medicina???!!!

  7. @T : hai sik…