G4Media.ro

Medicii de familie din Arad au câştigat un proces cu Ministerul Sănătăţii…

sursa foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Medicii de familie din Arad au câştigat un proces cu Ministerul Sănătăţii privind implicarea lor în lupta cu COVID-19

Asociaţia care reuneşte medicii de familie din Arad a anunţat, joi, că a câştigat un proces cu Ministerul Sănătăţii după ce a atacat ordinul prin care medicina primară a fost implicată în monitorizarea cazurilor confirmate de COVID-19.

Preşedintele Asociaţiei „Societatea Medicilor de Familie” Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat, pentru Agerpres, că organizaţia pe care o conduce atacase la Curtea de Apel Timişoara ordinul ministerial prin care medicii de familie sunt implicaţi în lupta cu epidemia de SARS-CoV-2, iar o sentinţă a fost dată săptămâna trecută.

„Societatea Medicilor de Familie Arad a contestat la Curtea de Apel Timişoara ordinul Ministerului Sănătăţii privind monitorizarea pacienţilor COVID-pozitivi. Mai precis, anumite paragrafe care se referă la competenţa medicilor de familie, iar Curtea de Apel ne-a dat câştig de cauză, asta înseamnă că ordinul excede legislaţiei actuale în vigoare privind competenţa medicilor de familie în special şi, la modul general, a altor specialităţi medicale. Activitatea medicală, respectiv cea de monitorizare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, nu va fi afectată sub nicio formă, se va desfăşura în continuare”, a spus Dărăbanţiu.

El a precizat că un câştig pentru medicii de familie în urma sentinţei, dacă va rămâne definitivă, va fi acela că nu vor putea fi acuzaţi de malpraxis în cazul pacienţilor cu COVID-19.

„De asemenea, nu vom mai fi obligaţi să declarăm un pacient vindecat după 14 zile de la confirmarea bolii, pentru că nu este de competenţa medicului de medicină primară. În plus, s-a clarificat problema aşa-ziselor consultaţii telefonice, care reprezintă, de fapt, doar o monitorizare a pacientului”, a mai spus Dărăbanţiu.

Reprezentantul medicilor de familie din Arad spune că Ministerul Sănătăţii va trebui să corecteze legislaţia, dacă sentinţa va rămâne definitivă.

Conform portalului Curţii de Apel Timişoara, care a publicat sentinţa, aceasta este cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Puneti mana si munciti
    Verificati cat muncesc doctorii in alte tari si cata raspundere au !
    Voi nimic
    Garzi de ce nu faceti ? E grea munca
    In Franta de exemplu generalistii fac garzi si cat muncesc atat castiga , de reponsabilitate ce sa mai spun

    • Inainte sa vorbesti tmpenii mai bine te-ai informa. In primul rand un medic de familie in Romania munceste cat unul de afara. In al doilea rand se fac garzi, exista centre de permanenta care functioneaza in toate zonele. In al treilea rand toti medicii de familie au responsabilitate la fel ca oricare alt medic.

  2. Mai CitizenX:
    Ia publica tu orarul, castigurile si cam cat % din activitate o face asistenta ?

  3. Domnule jojo, ai medic de familie? Intreb pentru ca prea le stii pe toate.