G4Media.ro

Medic de familie despre avizele obligatorii pentru înscrierea copiilor la școală: ”O…

sursa foto: Unicef

Medic de familie despre avizele obligatorii pentru înscrierea copiilor la școală: ”O obsesie pentru a ne acoperi cu hârtii fără valoare care ne dau un fals sentiment de siguranță”

Subiectul adeverințelor medicale pe care copiii trebuie să le prezinte la începerea școlii i-a revoltat pe medicii de familie, care au atras atenția asupra pericolului de răspândire a coronavirusului prin vizitele la doctor. Dr. Călin Pop, medic primar Medicină de Familie în Cluj, arată într-un articol remis redacției G4Media.ro că ”este o problemă cronică a sistemului de sănătate”.

Medicul clujean arată că sarcina este imposibil de îndeplinit până la începerea școlii, iar aruncarea responsabilității pe medicii de familie și părinți însemnă o fugă de responsabilitate a liderilor politici, care nu au rezolvat problema triajului în unitățile de învățământ.

Reamintim că toți elevii din anii de început de ciclu, însemnând copiii de la creșă, cei de la grupa mică de grădiniță, elevii care intră acum la clasa pregătitoare și elevii de la clasele a V-a și a IX-a au obligația de a prezenta adeverința medicală la intrarea în comunitate, potrivit unei adrese trimise de Ministerul Sănătății tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică din țară și obținută de Edupedu.ro.

Articolul complet al doctorului Călin Pop:

Este o problema cronică a sistemului românesc de sănătate. Aș putea spune o adevărată obsesie pentru a ne acoperi cu hârtii fără valoare care ne dau un fals sentiment de siguranță. Din păcate, nici nu ar fi așa o mare problema dacă această obsesie nu s-ar concretiza în norme și reglementări care practic obligă personalul medical să redirecționeze o mare parte din timpul alocat îngrijirii bolnavilor spre birocrație și hârțogărie.

Dă foarte bine să ieși la televizor să spui că este important să reevaluăm periodic copiii noștri și că acesta este motivul și sensul acestor avize. În realitate însă, avem de a face cu o formă fără fond.

Ca să nu vorbesc despre alții, am să va dau exemplul cabinetului meu, cabinet în care sunt înscriși 1.000 de copii sub 18 ani. Cel puțin 700 dintre aceștia sunt la vârstă școlară sau la grădiniță. Evaluările lor se fac, așa cum este normal, de-a lungul întregului an la perioadele stabilite prin norme. Vă dați seama ce înseamnă să le soliciți tuturor acestor copii să aducă un aviz sau o adeverință pentru a putea să înceapă anul școlar, care să aibă o vechime de 24, 48 sau 72 de ore, după caz. Chiar dacă aceste avize ar fi valabile o săptămâna și tot ar fi imposibil de realizat acest lucru.

O asemenea evaluare este imposibil de făcut în practică, iar dacă nu este făcută vorbim doar de hârtii pentru ca liderii noștri mult iubiți să aibă momentul lor de glorie la televizor și să nu își asume responsabilitatea pentru ceea ar trebui să facă cu adevărat, adică să se asigure că fiecare unitate de învățământ are angajat personal medical care să facă un triaj eficient.

Dincolo de aceste considerente, gândiți-va că activitatea unui cabinet nu se rezumă doar la cele spuse mai sus. Practic, în fiecare zi sunt – în funcție de dimensiunea cabinetului – 20 sau 24 sau 28 de persoane programate cu mult timp înainte pentru diverse probleme de sănătate. Nu poți pur și simplu să oprești această activitate fiindcă unui ministru complet rupt de realitate i-a venit o nouă idee. Dar să nu fim așa de răi cu dansul. De mulți ani de zile reglementările care apar reduc tot mai mult timpul alocat pentru medicină și solicită noi și noi acte fără valoare. Exemplul adeverintelor e doar vârful icebergului, așa că poate cei de azi sunt cei mai puțin vinovați de ceea ce trăim zilnic.

Aș scrie mai multe, dar trebuie să mă întorc la adeverinte și avize.

Foto: Unicef

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Exact acelasi fenomen – instinctul birocratilor de a se acoperi de hartii (si in care ii conditioneaza si pe politicieni – s-a intamplat si la inceputul pandemiei. Rezultatul inevitabil a fost schimbarea comportamentului oamenilor si a pattern-urilor de interactiune sociala (adica s-a facut mai multa agitatie si s-au activat brusc si simultan tipuri de contacte) care altfel s-ar fi intamplat mai rar sau deloc si nu simultan, ceea ce nu a putut duce decat la favorizarea raspandirii virului la viteze mai mari decat ar fi fot natural. Prin urmare virusul a ajuns mai repede si la cei care erau mai protejati de imunitatea de group si de comportamentul mai rezervat: batranii. Deci dintr-un foc, stupiditatea birocratilor a multiplicat expunerea ergo riscul categoriilor celor mai vulnerabile. In plus, tot haiul si agitatia a creat o situatie de stress inca si mai mare pentru acesti oameni, ceea ce a avut impact asupra metabolismului, alimentatiei, interactiunilor si in final asupra sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, in afara de faptul ca sistemul imunitar este mai slabit la batrani (fenomenul este complex, si se numeste immunosenescenta), ii mai si stresezi si ii expui si mai mult.
    Bravos „epidemiologi” medicali, birocrati si politicieni (uniti) din toate tarile! Astept ziua in care veti fi judecati pentru crime impotriva umanitatii.

    • PS. Si jurnalistii (cu foarte putine exceptii) merita la fel judecati pentru crime impotriva umanitatii.
      PS.2. Atentie, am spus „epidemiologi” medicali. Deci nu am spus medici de familie. In capul medicilor de familie se spart toate, si sunt singurii medici care se apropie cat de cat de intelegere globala a unei situatii medicale. In plus, am pus ghilimele, la „epidemiologi” medicali, pentru ca expresia in sine este un non sens. Medicii NU POT FI epidemiologi, deoarece epidemiologia inseamna stiinta, si anume BIOLOGIE, iar medicii nu sunt stiintifici. Ei sunt cei care APLICA ce descopera si clarifica stiinta. Si nu orice fel de biologie, ci biologie multi-disciplinara si integrata, holistica. Deci epidemiologi pot fi doar intre biologi, si nu orice biologi ci cei capabili de cercetare stiintifica SI holistica SI cu competente in mai mult de un sub-domeniu de specialitate. Nu medici, nu matematicieni, nu chimisti, si in niciun caz administratori de stat, politicieni sau jurnalisti.

    • În acest caz, dacă așa stau lucrurile – cum spuneți – ar trebui să fie făcute publice:
      comunității europene și comunității internaționale.

    • Fac deja. Dar nu este atat de mult o chestiune de cunoastere pe cat este o chestiune de acceptare (a realitatii, a evidentelor din fata ta) si de putere politica. Adica ma astept ca realitatea asta sa se impuna dar nu imediat. Din pacate, oamenii nu accepta realitatea (sau noutatea) pana nu da peste ei un dezastru natural / tehnologic / etc.

  2. E adevărat și ce zic medicii de familie dar e adevărat și că se vaita mereu de munca de 5 ore pe zi!

  3. Foarte bine spus!

    Eram la gradinita si copilul lipsise 4 zile (nu din motive de boala). Cand l-am adus nu mi-a dat voie ca nu aveam la mine avizul epidemiologic de reintrare in colectivitate. Sa-l ceri de la medicul de famiile, ar fi insemnat sa mai stau inca vreo ora la coada, in conditiile in care cele 4 ore de program erau dimineata. Ca dovada, asistenta mi-a aratat un regulament din anii 70. Am simtit ca fac explozie. Va dati seama? Hartii inutile, timp pierdut. De aceea tara asta nu merge: se pierde un timp urias pentru birocratie, din cauza transportului. Pentru o hartie inutila am pierdut o jumatate de zi! Dar am stiut data viitoare ce este de facut ca sa scap de aceasta corvoada. Cum sa nu spui ca birocratia din Romania si prostia multor oameni care vad precum caii si nu inteleg nimic nu te indeamna la fapte ilicite?! Daca as fi fost corect de fiecare data, ar fi insemnat sa pierd o jumatate de zi de serviciu sau de timp liber.
    Degeaba ai tehnologie daca ai mentalitatea ramasa cu regulamentele din anii 70…

  4. Si psihologii acreditati platiti din MAI dau un fals sentiment de siguranta

    • De fapt, tot ce ține de cele 3 mari puteri ale statului este doar o aparență la noi!

  5. Dar cine vă pune să scrieți de mână atâtea hartii? Guvernul PNL care vrea să digitalizeze toate instituțiile statului?

    Inspectoratele școlare puteau face foarte simplu o bază de date cu informațiile tuturor elevilor, care să poată fi accesată de medicii de familie și să bifeze acolo pacienții pe care i-au consultat și care sunt apți sau nu pentru începerea noului an școlar! Apoi secretara școlii scotea la imprimantă rapoartele cu lista finală a fiecărei clase în parte și o distribuia diriginților.

    IA doamna ANISIE de aici idei, dacă voi munciți pe o claie de bani și nu sunteți în stare să gândiți!

  6. Bine zis. Acum înlocuiți „hârtie” cu „pânză”.

  7. Scopul hartiilor e sa scape statul roman de orice raspundere.

    Romania nu e o tara adevarata, e doar o feuda, statul nu face nimic pentru voi, treziti-va si votati altceva!

  8. Si astora le e frica de responsabilitate … Daca hartiile n-au valoare, inseamna ca nici doctorii care le dau n-au … Cam asta-mi sugereaza logica …