G4Media.ro

Mărturii din casa singurătăţii: Avea inima îngheţată, dar nu de la frig.…

sursa foto: Facebook

Mărturii din casa singurătăţii: Avea inima îngheţată, dar nu de la frig. Voia doar să mai deschidă cuiva uşa, să audă o voce, să vadă un chip

În urmă cu o săptămână o vârstnică din Constanţa a sunat la numărul unic de urgenţă.

-Sunt singură şi mi-e frig. Am să mor de frig, a  spus în telefon.

Pusă în încurcătură, dispecera a direcţionat apelul către Poliţia Locală Constanţa, iar un echipaj s-a deplasat imediat la adresa indicată. Pe poliţişti i-a întâmpinat o femeie de 83 de ani fără nici o rudă rămasă în viaţă. Cazul a ajuns pe facebook, după ce Gabriel Enache, un fost jandarm, iar acum şef de serviciu la Poliţia Locală responsabilă de cartierul Henri Coandă din Constanţa -cunoscut drept cartierul săracilor – a scris câteva rânduri despre apelul la care s-a prezentat.

Gabriel Enache e obişnuit cu actele de caritate şi e implicat în mai multe cauze umanitare la malul mării. E un om al locului cunoscut de cei mai săraci dintre săraci. El spune, pentru G4Media, însă, că  singurătatea femeii l-a marcat. Imediat, bărbatul a pornit  un joc umanitar unde şi-a atras mai mulţi colegi şi alţi „oameni de bine”, pregătiţi să ajute, fiecare, atât cât poate.

„Am văzut multe în viaţă, fel şi fel de cazuri, dar ăsta m-a rupt, vă spun. Noi am primit apelul direcţionat de la Poliţia Naţională, pentru că de cazurile sociale se ocupă, în mod obişnuit, primăria. Nu ştiam exact ce e. Ne-am dus acolo şi am văzut, cu groază, că doamna nu avea pe nimeni.  Tremura de frig, dar inima îi era îngheţată nu de la temperatura scăzută, ci de la singurătate”, explică Gabriel.

sursa foto: Facebook

„Am discutat cu colegii şi am zis să punem mână de la mână să ajutăm cumva. Doamna are un calorifer electric, dar îl pornea foarte rar fiindcă nu îşi permite din pensie să achite facturile la electricitate. I-am cumpărat o butelie, am încercat să încălzim puţin casa, fiindcă tremura, iar a doua zi ne-am întors din nou la dânsa, iar atunci a început să plângă, că nu se gândea că mai merge cineva. I-am mai luat ceva de mâncare. Şi am vorbit cu colegii şi-am zis să achităm noi toate facturile la utilităţi, pe care le are, măcar până în vară. Încercăm să ajutăm cum putem şi am cooptat şi alte persoane mai potente financiar, care vor să-i asigure mâncare caldă în fiecare zi. Apoi mai sunt două doamne care s-au oferit să o ajute cu anumite treburi casnice, să îi mai spele nişte haine, să mai stea cu ea de vorbă”, adaugă poliţistul local.

sursa foto: Facebook

Gabiel Enache spune că femeia ajunsese la disperare din cauza singurătăţii.

„Soţul său a murit înainte de 90, apoi şi-a pierdut fratele, apoi şi-a pierdut sora, iar ultimul a fost fiul. Singură, singură, singură. Şi de sărbători tot singură.  Ea voia mai mult ca orice să îi deschidă cuiva uşa, să audă o voce, să vadă un chip.  S-a tot scuzat că a dat acel apel, dar nu mai putea. De o săptămână am mers zilnic pe la dumneaei. E bucuroasă să vadă lume, să povestească, să vadă că nu e singură cum a tot fost. Iar asta contează atât de mult pentru ea. Suntem oameni, până la urmă, iar una dintre cele mai crunte boli e singurătatea, să ştiţi”, a mai spus Gabriel Enache.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

    • De ce?
      Unii aleg să se distreze, călătorească, să fie șefi și să le-o tragă la palmasi. Erau tineri, frumoși și liberi
      De ce e cumplit? De ce să-mi fie milă?
      Fiecare cu drumul în viață.

    • @Unu

      Ai habar de viata pe care a avut-o? Ce a facut, ce fel de persoana a fost, ce fel de greutati a întâmpinat? Nu cred ca ai vreun drept sa spui asa ceva. Sper din tot sufletul sa ti se intoarca înzecit ignoranta. Cateodata trebuie sa invatam cand ce sa spunem si ce nu, iar unii dintre noi trebuie sa invatam sa fim OAMENI si sa nu stam doar sa aruncam cu rahat in alte persoane pentru a ne da importanti/a ne afla si noi in treaba. Atata timp cat nu stii absolut nimic despre o persoana, nu ai dreptul sa presupui nimic.

  1. ❤️❤️

  2. Si ce face statul in privinta acestei maladii a singuratatii a sec 21?
    E vreun program ca sa asigure ceva vizite regulate pt acesti batrani, poate niste cluburi sociale ca in Spania? E ceva articulat si sistematic facut in aceasta privinta?
    Sau specialii sunt singura prioritate?

    • statul ca statul….dar be s eri ca …ce face?

    • Biser ica vine sa arunce cu apa sfintita sa primeasca niste bani si mai intreaba daca ai murit sa te ingro.pe. Apropo de cluburi sociale ca in vest…noi suntem prea inapoiati ca sa vedem spre vest. Bine…putem sa ne uitam la o aruncatura de bat in Slovenia, Slovacia, Cehia si o sa vezi civilizatie si bun simt.

    • Singuratatea apare cand nu mai exista incredere in cei din jur. Multi batrani sunt inselati de indivizi cu scopuri ascunse, conditionati sa le lase casele pentru o spoiala de ingrijire si o moarte grabita.
      Nu a avut incredere decat in autoritati. Din fericire, a gasit raspuns macar pentru un timp, cat pot si cei ce s-au oferit sa o ajute iarna asta sa faca asta si dupa..? Bravo lor, sunt oameni!
      Ce se poate face pe termen lung, specialistii ce zic? ..Psihologi, administratie, ministerul familiei chiar daca tocmai familia lipseste doamnei, biserica – in mult prea calda si nejustificat de saraca Dobroge, ONGuri, voluntariat..?
      S-a facut un referendum, e usor de vazut cati sunt in situatia doamnei: singuratate, venituri, pana si cum te incalzesti erai intrebat in foile alea. Cu cateva interogari in baza de date completata atunci, se pot obtine instantaneu tot felul de rapoarte despre toate astea. Cineva trebuie sa vrea sa o faca. Poate ca unii n-au avut noroc dar niste frimituri speciale pot fi lasate sa cada si pentru ei.

    • Eu nu stiu in ce lume traiti voi astia care comentati. Dar cluburi pentru pensionari exista cam in orice oras maricel din Romania.

    • Dar noi oamenii ce facem?

    • @Iuliana
      Facem presiune ca alesii dvs psd si pnl sa-si faca treaba bine.

  3. Nivelul de educatie si civilizatie sociala in Ro este zero. Si nici nu se doreste sa se faca ceva concret.

  4. Oamenilor astora singuri le trebuie animale de companie. Problema e ca nu au cu ce sa le hraneasca asa ca ong-urile si statul ar trebui sa isi miste partea dorsala pentru ei.

  5. Dumnezeu sa va rasplateasca inima buna!

  6. Am experiență altor țări , e drept sunt destul de organizați din punct de vedere social pentru că aloca fonduri substanțiale de la UE au cine sa se zbată pentru proprii lor bătrâni .
    Dar au și ei saracii lor , să nu generalizam.

    • Îmi place cum săriți toți cu „Ce face statul?”, „Ce face biserica?”. Dar v-ați întrebat vreodată „ce fac eu?”. Pe câți din cunoscuții sau vecinii voștri singuri i-ați vizitat în ultima vreme? Cu câți povestiți în mod regulat, în afara de un „Ce mai faceți?” formal.
      Câți ați făcut voluntariat pentru orice cauză? Să știți că toate aceste probleme în „țările civilizate” sunt rezolvate de voluntari.
      Și, apropo de biserică, câți mergeți regulat la liturghie să auziți apelul periodic al preoților de a anunța dacă avem vecini singuri, care ar necesita un sprijin??!!
      Așa – i ca e mai simplu de așteptat să facă statul „ca d-aia-i stat”??!!

  7. Da, e trist. Dar nu mai pot cu lipsa asta de responsabilitate totala. Asta e o consecinta a vietii pe care o ducem cu totii, singurii astia nu apar din senin. Traim intr-o societate oribila, in care nu avem grija unii de altii, in care ne uram, ne furam. Orice umanitate istorica a fost strivita de comunism, apoi 30 ani de alt fel de brutalitate ne-au adus aici… astia suntem. Oricum, macar nu ne bat in inchisoare ca facem glume cu iohanis si putem cumpara banane all year, so… we are better. Batranii… asta e, daca ai fost un copil calcat, un adult distrus, de ce ai fi un batran misto si prosper?

  8. Alooo, nea Vasile, mai usor cu aruncatul pianului pe scari. Exagerezi rau, mai usor cu negativismul ca poate te arunci de la geam.

    Cluburi pentru pensionari exista in mai orice oras de la noi, nu stiu in ce lume traiesti tu.

  9. Sunteți sigur că dintr-un bloc cu 10 etaje preotul este primit de către toți locatarii?

  10. acesta este deznodamantul cu logica, apai nu ma insor/nu ma casatoresc la 30 de ani, ca mai am timp,vreau sa-mi traiesc viata, nu fac copii, ca alea costa, ca vreau o masina mai bengoasa, mai tarziu, si mai tarziu … si uite asa, la batranete o sa isi dea seama, ca cainele sau pisica, nu poate sa te ajute la nevoie. Imi cer scuze daca nu este cazul persoanei de sus, insa se vede tendinta ce am scris in marile orase de la noi, este plin cu „fete si baieti” de peste 35 de ani, care inca vor sa-si traiasca viata.

  11. Nu uitati sa-l balacariti pe ala ca are si pensie si salariu.Io zic sa i se taie pensia…

  12. Intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu , mulți vom trece prin singurătate, mai ales la bătrânețe. E cea mai cumplită maladie pentru că ține de suflet. E trist, foarte trist….

  13. Aproape din toate comentariile razbate un “Asta e!”. De 33 de ani suntem stat condus de socialisti… Care e statistica, cereti date, cine o poate face, jurnalistii?, cati oameni sunt in situatia asta, ministerele ce zic?
    Iar copii nu-i faci ca sa aiba grija de tine la batranete. Batranii trebuie sa aiba resurse sa se intalneasca intre ei, sa se vaite de ale lor dar sa-si permita sa se plimbe, sa mearga impreuna in excursii…De cate ori nu am vazut grupuri de straini in varsta prin muntii de la noi..Sa aiba bani sa bea o cafea in oras o data pe saptamana. Sa fie incurajati sa sicializeze, e nevoie de asistenta psihologului ca la elevi. Sau astia sunt ex pirati si “asta e”, asta zice societatea?

    • Decât să ne dăm păreri pe net nu mai bine ajutam și noi că domnul polițist?!

    • Hai sa fim seriosi, stim cum sunt batranii la noi. Domnii stau la un paharut impreuna in fata scarii/portii, si mor mai tineri, iar doamnelor le e rusine sa bea si ele ceva, chiar si o cafea, ca zice lumea ca sunt lenese, asa ca stau in casa, neavand niciun hobby sau pasiune in afara de gatit si crosetat. Asta au cam facut mereu batranii la noi. Ei nu pot merge pe munti la 60-70 de ani pentru ca romanii nu au grija de sanatatea lor, din timp. Femeile nu se duceau la doctor ca ele nu se puneau niciodata pe primul loc (lasa, mai bine ii iau copilului haine), barbatii nu se duceau si nu se duc nici acum pentru ca asta inseamna sa recunoasca ca nu sunt masculi feroce. Asa ca la batranete acum oamenii au sanatatea facuta praf, ca asa e cand nu te duci din timp sa iti rezolvi problemele, si nu mai au bani de nimic.

    • @Cineva
      Eu nu sunt pensionara si tot nu ies din casa si-ti spun si de ce. Tara ta e urata si e o jungla. Mai bine stau in casa.

  14. Pai, unde este preasfântul Teodosie cu anturajul lui, că akci ar trebui sa fie rolul lor, nu in afaceri financiare si materiale. Sq citească bine învățăturile lui ISUS, oamenii au nevoie de căldură sufletească, sprijin si „biserica in suflet”, clădiri cu ziduri reci. Isus nu a avut nici conturi bancare, nici clădiri in proprietate, nici pensiuni, nici aranjamente politice, „a avut in schimb, sfaturi care au încălzit sufletește oamenii”, asta sr trebui sa facă „EI” !!!.

  15. Problema doamnei este ca nu are bani. Daca avea, isi permitea sa angajeze o femeie in casa care sa o ajute si mai trecea pe la dansa.
    Dar cum nu are bani nici sa plateasca energia, de unde?
    De unde are dansa bani? Din pensie. Ce partide se laudau ca vor mari pensiile astfel incat toti pensionarii sa poata trai decent? Alea de la putere, pnl si psd care, acuma nu stiu cand vine pensia asta noua, marita, dar am senzatia ca iar au dat teapa. De fapt stiu ca am si verificat. Niste ipocriti si niste tepari, astia ne conduc. Plang de mila pensionarilor toata ziua pe la a3 si e vai de capul lor, iaca ce poti face cu pensia lor. Nik.
    Votati-i in continuare, mai!

  16. Diomede,la noapte o sa te uiți pe pereți,de grija lui Teodosie!Ăștia care faceți biserica responsabila mai bine vă uitați în ograda voastră!

  17. Păi,Teodosie sare în ajutor,cu gura,doar dacă se televizează,altfel ….. .
    Dar ce face ministerul familiei,sau tot asa la televizor?
    Capitalismul salbatic,întretinut de parlamentarii din arcul guvernamental,nu are timp de asa ceva.Umanismul se face doar la televizor,iar doamna,e posibil,sa fie prizoniera lor(televiziunilor).Ar fi posibil ca d-na Firea,în numele solidaritatii sociale,sa zica la televizor ca un procent din megapensiile speciale sa ajungă la asemenea oameni? În nici un caz,fiindcă ele fac parte din planul mascat de subordonare a justitiei.

  18. Am văzut la televizor. As îndrăzni să o invit să locuiască cu mine până la primăvară. Nu știu dacă ar vrea să își părăsească locuință câteva luni. Eu locuiesc în Oradea. Sunt salarial și ar trebuii să fie singură câteva ore pe zi.

  19. Problema asta este si in Japonia, am citit articole plus ca am vazut si documentare, cum ca sunt din ce in ce mai multi batrani, care mor singuri in casa si sunt gasiti la luni distanta, dupa ce au decedat si vorba aia, Japonia este o tara super dezvoltata si ultra tehnologizata. Asta ca sa vada si cei ce sunt pro tehnologie de ultima ora, pro inteligenta artificiala, ca astea nu ajuta omenirea si nu au fost create ca sa ajute, ci ca sa te izoleze si sa te omoare. Femeia asta se afla in aceasta situatie, pentru ca majoritatea pleaca in strainatate la lucru si isi uita familiile sau neamurile,sigur are vreun nepot sau nepoata pe care ii doare in cur, sau fii-su nu a avut copii, din cauza internetului, pentru ca multi aleg sa stea pe telefoane cu zilele, fara sa mai faca o conversatie si toate astea duc la izolare, singuratate si in cele din urma, la moarte

  20. Trist. Societate bolnava. Respect oamenilor de caracter!