G4Media.ro

Marmorosch Blank, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureștiul vechi, e…

Marmorosch Blank, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureștiul vechi, e transformată în hotel de lux. E demolat și vechiul sediu al BRD, care se potrivea ca nuca în perete în zonă

Fostul sediul al Marmorosch Blank, una dintre celei mai vechi banci româneşti, va fi trasformat în hotelul Autograph by Marriott, șantierul fiind în toi. Lucrările includ și demolarea vechiului sediu de sticlă și oțel al BRD, imobil construit după Revoluție și complet nepotrivit cu Centrul Vechi al Capitalei. Clădirea a fost construită de Iacob Marmorosch între anii 1915 şi 1923, iar acum se află în proprietatea unei companii care operează în România brandurile Hilton și Marriott. Istoria băncii este strâns legată de criza mondială din anii 30, dar şi de romanul lui Marin Preda, „Moromeții”.

Panoul de şantier arată că firma Apex Alliance (cea care deţine şi lanţul hotelier Hilton) este cea care renovează fostul sediu al Băncii Mormorosch. Lucrările au fost începute în noiembrie anul trecut şi au ca termen de execuţie 24 de luni. Când vor fi terminate, hotelul găzduit de sediul celebrei bănci va fi clasificat la patru stele și va avea 260 de camere și mai multe săli de conferință. Investiţia totală ar fi estimată undeva la 18-20 de milioane de euro, potrivit unui interviu acordat pentru portalul Horeca de un oficial al firmei.

Palatul Băncii Marmorosch Blank se află pe strada Doamnei, nr. 4, la o aruncătură de băţ de KM 0 al capitalei și chiar lângă Banca Națională, în Centrul Vechi. A fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu şi a fost construit într-un stil neoromânesc care îmbină mai multe tendinţe: bizantine, gotice, dar şi moldoveneşti. În interior, palatul este decorat în stilul Art Nouveau şi Art Deco.

Construcția din strada Doamnei a fost realizată la comanda Băncii Marmorosch, Blank & Co., care a funcționat aici până la naționalizare. Ulterior, în clădire a funcționat Banca de Investiții, iar după Revoluția din 1989, Banca Română de Dezvoltare (BRD). În anul 1993, BRD a realizat o extindere a sediului vechi spre strada Eugeniu Carada care constă într-o mare structură vitrată cu un acoperiș curb, lipsită de valori cultural-istorice și despre care istoricii spun că influențează negativ perspectiva asupra monumentului istoric. Această extindere este în curs de desființare ca parte a unui proiect de restaurare în derulare.

Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea, a făcut studii la Paris și a fost discipol al lui Ion Mincu, ulterior devenind profesor la Școala de Arhitectură. A fost unul din cei mai renumiți arhitecți ai epocii și unul dintre principalii promotori al stilului neoromânesc. El a fost autorul mai multor proiecte de edificii publice și de locuințe care ilustrează sintetizarea unor elemente preluate din arhitectura românească veche.

Sediul Băncii Marmorosch, Blank & Co. este una dintre cele mai reprezentative creații ale acestui stil, alături de alte clădiri publice proiectate de arhitect, precum: actualul sediu al Primăriei Municipiului București, Primăria din Craiova, Gara Fluvială și Catedrala din Galați, Palatele de justiție din Buzău și Botoșani.

Alexandra Ţînţăreanu, istoric în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, a declarat pentru G4Media.ro că „în acest moment sediul fostei bănci Marmorosch, Blank & Co este protejat ca monument istoric în grupa A, ceea ce înseamnă că este recunoscut ca monument cu importanță națională și universală. Este vorba despre corpul vechi, construit în perioada 1914-1923, după planurile arhitectului Petre Antonescu (1873-1965), care reunește valori arhitecturale, artistice și memoriale deosebite.”

Sediul fostei bănci are o dublă însemnătate. Este opera unui remarcabil arhitect român şi este reprezentativă pentru stilul neoromânesc.

Banca Mormorosch Blank a fost sediul uneia dintre cele mai vechi și mai importante instituții financiare din România. Începuturile ei sunt plasate în anul 1848, când Iacob Marmorosch, negustor de coloniale și alte produse de import de pe strada Blănari din București, a intrat în activitatea cu operațiuni financiare, prin acordarea de împrumuturi. Partea de activitate bancară a fost îndrumată de Iacob Löbel, unul din marii finanțiști ai vremii, ajuns apoi directorul sucursalei Băncii Imperiale Otomane din Constantinopol. După retragerea acestuia din urmă din activitate în anul 1863, locul lui a fost luat de tânărul Mauriciu Blank, recent întors de la studii comerciale și financiare din străinătate. Din această tovărășie a rezultat banca Marmorosch-Blank care s-a dezvoltat continuu și a avut la rândul său un rol decisiv în dezvoltarea industriei românești începând cu ultimul sfert al veacului al XIX-lea.

Criza mondială din anii 1929-1933 a avut repercusiuni grave și asupra vieții bancare. Împreună cu alte instituții bancare importante, Banca Marmorosch, Blank & Co. a încetat plățile, iar deponenții și-au pierdut banii. Situația a fost reversibilă și odată cu înviorarea economiei, banca s-a refăcut, continuând activitatea până la momentul naționalizării, în anul 1949.

„Întregul proces de restaurare se bazează pe studii de specialitate. Regulile de intervenție au fost stabilite. Se ştie exact ce este obligatoriu să se păstreze și să se pună în valoare, ce anume poate fi modificat și în ce mod. Toate studiile și proiectele pentru intervenții asupra monumentelor istorice se avizează de către Ministerul Culturii și Identității Naționale”, a declarat pentru G4Media.ro Alexandra Ţînţăreanu, istoric în cadrul Institutului Naţional al Patromoniului.

Istoria băncii este legată şi de personajul principal din „Moromeții”. Din romanul lui Marin Preda aflăm că Ilie Moromete a primit din partea sucursalei judeţene a băncii Marmorosch-Blank înştiinţarea că are de restituit un împrumut de 5 000 lei plus dobânda. În caz de nerestituire, banca atrăgea atenţia că se va folosi de formele legale pentru a intra în posesia banilor. Era vorba de titlul de proprietate asupra pământului pe baza căruia banca acordase suma.

În ceea ce priveşte istoria recentă a clădirii, potrivit profit.ro, aceasta a fost cumpărată de Compania lituaniană Apex Alliance. Asta după ce anterior a fost în proprietatea firmei Doamnei Imobiliare, deținută printre alți asociați și de firma Băneasa Developments, prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu care a dezvoltat complexul comercial Băneasa. Imobilul a făcut obiectul unui litigiu dintre BNR, BRD, Ministerul Finanțelor Publice și firma Doamnei Imobiliare. BRD ar fi cumpărat clădirea din strada Doamnei, de la nr. 2-6, în 2004 de la RAAPPS cu 737.000 de euro și a vândut-o apoi în 2007 firmei Doamnei Imobiliare SRL cu 10,5 milioane de euro. Anterior însă, clădirea Marmorosch Blank a fost achiziționată de BNR după falimentul băncii comerciale din anii ’30, iar în cele din urmă a fost vândută de către RAAPPS. BNR a revendicat imobilul, însă după 7 ani de procese, în 2014, instanța a respins cererea.

Foto sus: Wikipedia

Foto articol: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. „BRD ar fi cumparat cumpărat clădirea din strada Doamnei, de la nr. 2-6, în 2004 de la RAAPPS cu 737.000 de euro și a vândut-o apoi în 2007 firmei Doamnei Imobiliare SRL cu 10,5 milioane de euro” Adica statul roman a vandut cladirea cu 737.000 Euro unui privat, care dupa 3 ani a vandut-o cu 10,5 milioane Euro. Adica privatul a castigat de 14.25 de ori mai mult! De ce nu a vandut-o statul cu 10,5 milioane de Euro? Si nimeni nu raspunde pentru nimic… Romania, stat esuat!

    • Pai nu poate sa raspunda ca ar fi „politie politica”, „mii de nevinovati au fost bagati in inchisoare de statul paralel”, nu?

  2. Se potrivea sediul brd ca nuca-n perete pe dracu’. Nu se potrivea cu dorintele investitorului asa ca va dispare. Arhitectii lui peste dau aprobari pentru tot soiul de mizerii, dar aici facea sticla contrast cu jegul de pe sediul Marmoroch. Nu zic nu, facea.
    Nu ca ar fi vreo mare pierdere, dar asa, pentru acuratete.

    • Amice,ce nu-ti place,esti arhitect?Era mai bine sa puna mana Teldrum pe ea sa-i faca casa viitorului insuratel dragnea,nu? Structurile astea de sticla si beton armat chiar ca se potrivesc ca nuca-n perete cu orasull asta mic cu strazi inguste! Centrul orasului poate nu stiai,este proiectat in anii 1900,nu in 2000…pe atunci de-abia scapa putin orasul de mormanele de balega….

    • @Lia

      Femeie taci din gura ca esti pe langa subiect. Cred ca incurci cladirile. Iar daca esti si arhitect, da-ti doua palme.

  3. Bine ca baga cineva bani sa renoveze o cladire reprezentativa si sa mai curete gunoiul construit dupa ’90. Era o mare rusine sa vezi in buricul targului o asemenea valoare arhitectonica in ruina, mai ales ca este vorba de stil neoromanesc adica o contributie proprie la arhitectura vremii. Avem si noi cateva cladiri mai de soi si nici pe alea nu suntem in stare sa le restauram, dar altfel ne batem cu caramida in piept ca „mandrii ca suntem romani”. Bine ar fi daca ar demola si turnul ala de langa CEC ca si ala se potiveste cu restul cladirilor ca nuca de cocos in perete.

  4. Pentru câteva momente am crezut că vor demola mizeria aia de pe Calea Victoriei de lângă CEC. Dar bine și atât.

  5. Fostul sediu din sticla etc al BRD nu se potrivea cu restul cladirilor, dar era bun sa acopere denivelarea la strada dintre laterala primei cladirii ( tot un sediu de banca) constand dintr-un zid compact ,inalt, lung si cladirea urmatoare, oricum o solutie mai buna decat rezultatul urbanistic de la inceput , care a permis ca doua cladiri alaturate sa nu aiba aliniament spre trotuar, intr-o vreme de rigoare estetica. Ramane interesant daca spatiul va fi din nou dezolant, cu zidul de 4 etaje pe fundal.