G4Media.ro

Marile provocări politice ale unui an istoric / Variante de joc pentru…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marile provocări politice ale unui an istoric / Variante de joc pentru PSD, PNL, AUR și Alianța Dreapta Unită/ Moment periculos pentru UDMR

Va reuși PNL să se desprindă de îmbrățișarea PSD înaintea celor patru șiruri de alegeri? Își dorește cu adevărat Nicolae Ciucă ruptura de Marcel Ciolacu? Are PSD alternativă în afară de AUR dacă liberalii se vor decide la un moment dat să treacă în opoziție și să încerce construcția unei alianțe mai largi anti-PSD, singura variantă pentru a opri acest partid să ia toată puterea în stat?

Acestea sunt întrebările cheie pentru anul 2024. De răspunsul lor depinde cum va arăta România în următorul ciclu electoral: o democrație și mai șchioapă decât este deja, cu dezechilibre macroeconomice tot mai periculoase sau o țară care va găsi o soluție politică pentru a pune frână populismului de stânga și pentru a izola extremismul de dreapta?

De subliniat că marile bătălii politice din acest an vor arăta diferit față de ce am văzut până acum. Fenomenul mituirii presei pe scară largă de către cele două mari partide, PSD și PNL, a atins cote alarmante. Subiecte importante ajung la un număr limitat de alegători din cauză că sunt îngropate de televiziunile de știri. Apoi, de luat în calcul și ce impact vor avea noile tehnologii, la îndemâna oricui, capabile să genereze fake news și deep fake. Toate la un loc vor distorsiona competiția electorală și vor vicia în cele din urmă votul.

Variante de joc

1. Cea mai simplă, banală și probabilă variantă este că actuala coaliție PSD-PNL să meargă mai departe încă un ciclu electoral. Tot ce s-ar putea schimba în interiorul ei este raportul de forțe. Cele două partide împart acum în mod egal puterea. Totuși, în mai toate sondajele, PSD se păstrează undeva la 30% în timp ce PNL a scăzut sub 20%. Dacă va pica sub 15%, adică jumate cât partenerul de coaliție, atunci coaliția se va așeza pe alte baze. PSD va dori probabil un raport de 3/1, adică din aprox. 20 de ministere liberalii vor trebui să se mulțumească cu vreo 5, maxim șase dacă negociază bine.

Actuala coaliție se bucură de sprijinul partenerilor occidentali, din motive de stabilitate politică. România este o țară cheie în contextul războiului de agresiune al Rusiei și un partener predictibil în Europa Centrală și de Est, printre puținele guverne angajate fără rezerve în susținerea Ucrainei.

Nimeni de la Bruxelles sau Washington nu vrea ca acest ultim bastion să se scufunde într-o criză politică perpetuă și în guvernări instabile. Cu toate păcatele ei, coaliția PSD-PNL a reușit în toamna anului trecut o rocadă guvernamentală lină, pe care puțini o creditau cu șanse de reușită. În numele acestei stabilități politice, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au acționat ca parteneri politici loiali.

Nicolae Ciucă pare convins că va fi candidatul comun la prezidențiale, pe baza unei înțelegeri cu Marcel Ciolacu și că PSD va mulțumi cu funcția de premier după alegeri. Ar fi o naivitate din partea liderului PNL să creadă că PSD nu va încerca să ia toată puterea în stat dacă poate. Liderul PSD contează pe un scor slab al PNL la europarlamentare care îl va scoate din cursă pe loialul Ciucă.

Jocul lui Marcel Ciolacu a devenit străveziu: umflă cât poate sperietoarea AUR în speranța că va intra în turul doi la prezidențiale cu candidatul acestui partid extremist, după modelul finalei Iliescu-Vadim din anul 2000. În treacăt fie spus, Ciolacu nu pare să fi renunțat nici la planul de a fi susținut de PNL și PSD la primăria Capitalei, trambulina spre Cotroceni.

2. Atenție! Totul depinde de rezultatul primei runde electorale: europarlamentarele din iunie. Acela va fi momentul adevărului pentru toate partidele. Orice scenarii și calcule își fac astăzi, ar putea fi aruncate în aer peste mai puțin de șase luni. Dacă AUR va înregistra un scor bun iar PNL va pica sub pragul de 15%, schimbarea lui Nicolae Ciucă de la vârful PNL va fi doar o chestiune de timp. Adio candidatură la prezidențiale în acest scenariu negru pentru liberali, dar foarte posibil.

Într-o astfel de situație, cu un AUR în ascensiune, n-ar fi deloc exclus ca PSD să se reorienteze. Chiar dacă acum cele două partide exclud orice colaborare, știm deja din precedentele campanii cât valorează promisiunile politicienilor când vine vorba de format majorități parlamentare și guverne. Orice este posibil. Președintele Iohannis a format o majoritate cu PSD după o campanie anti-PSD, tot în numele stabilității politice și al unui interes superior de stat.

Așadar, nu poate fi exclusă varianta unei guvernări PSD-AUR după alegerile din 2024, mai ales dacă partidul extremist va intra într-un proces de spălare cum s-a întâmplat și cu PRM în urmă cu 24 de ani, după ce a devenit al doilea mare partid din România. Apoi, n-ar fi chiar o noutate în Europa. N-ar fi nici primul, nici ultimul partid extremist care, după ce intră la guvernare, își schimbă blana.

Deja avem destule semnale că între PSD și AUR există cel puțin comunicare și potențare reciprocă. Unii merg mai departe și vorbesc chiar de infiltrarea AUR cu oameni din PSD, cu scopul de a forma un viitor grup parlamentar rupt din partidul extremist după modelul ”UNPR – Gabriel Oprea – interesul național”.

Pe de altă parte, PSD va dori să le arate liberalilor că dispun de alternativă pentru a le reduce și mai mult capacitatea de negociere, oricum afectată de performanța politică tot mai slabă.

3. Singura șansă a liberalilor, dacă nu vor să ajungă o simplă anexă a PSD care se mulțumește cu resturile guvernării, este trecerea în opoziție și începerea negocierilor cu Alianța Dreapta Unită, formată recent din USR, PMP (Eugen Tomac) și Forța Dreptei (Ludovic Orban).

Sunt puține voci în PNL care susțin acum această variantă (Rareș Bogdan, Dan Motreanu), dar situația s-ar putea schimba radical după alegerile europarlamentare când liberalii vor realiza cu cifrele pe masă amploarea dezastrului. Toate aceste partide ar câștiga lejer Bucureștiul dacă se vor decide să-l susțină încă un mandat pe Nicușor Dan.

Oricât de mult crește în sondaje, Alianța Dreapta Unită nu are nici un spațiu de joc, dacă PNL rămâne lipit mai departe de PSD. Să zicem că Drulă, Tomac și Orban vor aduna 25 de procente, cu maximă generozitate. Ce vor face cu ele? Cu cine se vor alia pentru a forma o majoritate parlamentară? PSD nu se compromite într-o combinație cu AUR, însă pentru Alianța Dreptei este pur și simplu de neconceput, o formulă imposibilă.

Însă realismul politic îi va obliga și pe ei să regândească relația cu partidul extremist AUR.

Dacă liberalii se rup însă de PSD, reușesc să treacă peste conflictele din trecut cu Drulă, cu Orban și cu Tomac (destul de greu de imaginat și asta), atunci se poate naște o alternativă reală la PSD.  Dacă se va ajunge totuși aici, atunci AUR va juca rolul de arbitru. Partidul extremist ar putea avea un cuvânt decisiv în formarea viitorului guvern,  fie cu Alianța Dreptei Unite, fie cu PSD.

Nici PSD nu poate forma singur guvern, nici Alianța Dreptei Unite, cu tot cu liberali în ea, nu va putea da o majoritate de una singură.

4. Dar mai există și varianta ca AUR să fie trimis cu totul în opoziție, cu tot succesul său electoral, iar partidele anti-PSD și PSD să facă un guvern de mare coaliție, evident totul în numele stabilității politice și al interesului superior de stat. Izolarea extremismului, iată un pretext cât se poate de bun pentru a-i aduna pe toți la un loc și pentru a ține în acest fel PSD din scurt.

Ar arăta foarte bizar, de acord, dar nimic nu mai pare chiar atât de straniu după ce președintele Klaus Iohannis, PNL și PSD au împărțit frățește puterea după ce și-au declarat război total nu mai departe de acum patru ani.

5. Unii analiști maghiari cred că 2024 va fi complicat pentru UDMR. În primul rând, există riscul să rateze pragul la europarlamentare și să nu trimită nici un reprezentant la Bruxelles. Una din explicații este chiar apropierea mult prea mare de FIDESZ. Partidul de guvernare de la Budapesta controlează mediatic inclusiv comunitatea maghiară din România. Retorica anti-UE nu va fi de natură să mobilizeze electoratul maghiar la alegerile europene, de unde și riscul ratării pragului pentru UDMR.

Dacă UDMR va intra în Parlamentul de la București, este foarte posibil ca în orice combinarică politică să nu mai fie invitați la guvernare pentru ca simplul motiv că nu va mai fi nevoie de ei,  dar și ca sancțiunea pentru apropierea mult prea mare de Budapesta.

Repet, în România nu vor mai fi două mari blocuri care se confruntă cu forțe relativ egale (dreapta vs stânga, partidele anti-PSD vs PSD), ci vom avea trei sau chiar patru blocuri politice în confruntare. Astfel, dispare nevoia de arbitrajul UDMR. Alții vor juca acest rol: AUR, PNL, posibil facțiuni din AUR etc.

6. Cred că adevărații candidați la prezidențiale încă nu au apărut. S-ar putea să-i vedem totuși în prima jumătate a anului. Ca o părere foarte subiectivă, mi-e foarte greu să-i văd pe Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă în haina de candidat la funcția supremă în stat. Nu cred că vor ajunge acolo. Sunt fie prea vulnerabili, fie prea slab pregătiți pentru funcția de președinte al României.

Mircea Geoană nu este nici el o soluție, mai ales că nu are susținerea unui partid important.

În tot cazul, pentru România va fi un an istoric. Cele patru șiruri de alegeri vor decide direcția în care va merge țara. Vom afla dacă România are capacitate de regenerare democratică sau va rămâne mai departe o democrație cu epoleți, în care puterea se exercită și se împarte pe sub masă, netransparent.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Un lucru e cert: vom avea distracție maximă și muncă minimă!
    Iar într-o democrație mioritică fără epoleți eu,personal, nu cred!
    Hai, la mulți ani!

    • De ce nu comentati sondajul ARA, in care Alianta de dreapta este pe locul doi cu peste 20 de procente, iar PNL cade abrupt spre 15(cred ca real abia vor aduna 10), iar AUR nu atinge 10 procente? In aceste conditii nu mai poate conduce partidul stat PSDPNL.

    • @jdoe
      Pe sondajul ăla, ce alianță de guvernare vezi posibilă?

    • @jdoe
      Ai încredere în sondajul prezentat de antena 3?
      În care partidul lor are 4%? Deși în nici un alt sondaj nu trece de 1%.

  2. atat timp cat primele 3 partide in sondaje sunt psd, pnl si aur, romanii isi merita soarta

    • Posibil ca adunătura de dreapta să depășească PNL.
      Dar dacă va reuși acest lucru, o va face luând voturi de la PNL.
      Caz în care adunătura de dreapta și PNL nu vor mai putea guverna ca în 2021.
      PNL are doar varianta unei guvernări cu PSD.

  3. „…singura variantă pentru a opri acest partid să ia toată puterea în stat?”

    S-a mai încercat, iar Președintele Republicii a adus la putere actuala coaliție, consolidând cleptocrația.

    Prin urmare, depinde de Președinte!

    Stabilitate? Cea mai stabilă formă de guvernământ este dictatura! Cea mai stabilă stare a unui organism este moartea! Cleptocrația reprezintă o vulnerabilitate de securitate atât pentru NATO, cât și pentru UE.

    …Nu știu ce l-a determinat pe Președinte să răstoarne guvernul, dar cu siguranță NU dorința de stabilitate sau prosperitate pentru România, BMW o demonstrează!

  4. Asa „stabilitate” nici Ceausescu n-a visat.

  5. PCR —> Lovitura de stat si redenumit in FSN —> PDSR —> PSD —> USL —> PSDNL

    In 2024 oamenii voteaza tot PCR.

  6. Totul depinde de noi, daca iesim masiv la vot (peste 70%) si daca ne informăm corect (nu pe romaniaTV l, antena3, pnl24 si realitateaTV ). Eu cu cine vb cu creier la purtator, voteaza principii, totul in afara de PSD-PNL-AUR-SOS. Candidați buni la prezidentiale vad CIOLOS iar la euro PÎSLARU, STRUGARIU, MITUȚA, MIHALI, STEFANUTA, Vlad GHEORGHE

    Surse: Gherman, Bot, Caramitru, G4 Media, Dogioiu, si altii onești & independenti

  7. Și pentru că toate trebuie să poarte un nume, le voi numi: NAȚIUNEA NETRATATĂ.
    Vom bălti în aceeași mocirlă ca atâtea zeci de ani.
    Păcat de cei ce s-au sacrificat în 1989. Mare păcat, imensă rușine pentru nația asta.

  8. Soarta PNL-lui depinde de rezultatul de la europarlamentare,cel puțin acest lucru e cert.

  9. Și în funcție de soarta PNL se vor decide apoi alianțele.

  10. La 35 ani de la „Revoluție” poporul român, deșteptat, va vota 30% PSD, 20% PNL, 20% AUR, 5% Șoșoacă, 5% UDMR deci 80% cu rusofilii PSD-PNL-UDMR-AUR, si apoi se vor căina că lucrurile se îndreaptă spre o direcție greșită! 😒

  11. Sărmanii de ei atâta de jos au ajuns încât singura lor strategie care o mai au la alegerile din 2024 este să convingă lumea să nu meargă la vot sperând că sperietoarele lor le vor aduce voturile înapoi uitând că este o sperietoare mai mare ca al lor care le va înghiţi sperietoarele şi le va lua toate voturile.

  12. Avem un test de inteligenţă pentru voi: Oare PNL este conştient că dacă reuşeşte mascarada lor şi termină USR ei oricum sunt terminaţi şi scoşi de pe scena politică fiindcă ori nu vor mai vota sau vor vota cu AUR sau Sosoaca. O să le mai spunem aşa ca la copilandrii la ăştia de la PNL că tot ce fac este să facă jocul PSD şi dacă reuşesc nici nu vor mai avea nevoie PSD de PNL în vreo alianţă şi vă asigurăm că nu o vor face chiar dacă este din milă că astfel ar linşa partidul liderii PSD dacă v-ar da vouă locuri nefiind nevoie şi care le poate lua ei cei din PSD.

  13. In Europa (necentristă) se purta( și se revine la vechea modă)alianța primul din stânga cu primul din dreapta in cazurile când de ceva ani nu se mai guvernează cu majorități covârșitoare. In unele țări datorită corupției atât de stanga cât si de dreapta s au pus de modă alianțele: primul din stânga/dreapta cu atâtea formații politice de stanga/ dreapta până le dă majoritatea sa guverneze.Nu contează daca asta înseamnă să se alieze cu formații extremiste,naționaliste, radicale, anticonstituționale,etc.Electoratul este atât de ză.pă.cit si ciopărțit (ăia care mai ies din case…) încât abia mai votează dar asta nu l absolvă de vina colectivă prin care o țară cade pradă totalitarismului,dictaturii,neconstituționalitații,ruperii teritoriale,etc.

  14. 1.Varianta Ciuca presedinte sustinut de pnl si psd va duce la victoria oricarui alt candidat (inclusiv Simion sau Sosoaca) intrucat se va mobiliza tot electoratul satul de minciunile celor 2 asa-zise partide. 2.Daca alianta Orban-Drula-Tomac vor accepta o alianta si cu pnl risca sa nu obtina mai mult de 15% (toti, adica inclusiv pnl). Parere personala, ultimele alegeri in care vor reusi sa obtina mandate (baietii destepti de la pnl) sunt europarlamentarele.Apoi vor avea soarta pmp, pro romania sau pnt .

  15. De zeci de ani suntem primii la analfabetism functional in Europa. Deci sunt AF copii, adolescentii, tinerii, cei in floarea varstei, cei maturi si cei seniori bine. In jur de 40-50% constant in mai toate statisticile. Degeaba ne facem sperante, lucrul acesta conduce automat la victoria ticalosilor care au facut totul sa fim, cei mai multi, ca ei. De aceea ei castiga, ei si ai lor populeaza toate institutiile statului din virf pana in orice comuna si sat din toata tara. Iar
    Cei ce citesc si inteleg, adica nu sunt analfabeti functionali, nu se duc la vot. Scarbiti, obositi, pesimisti, ocupati. Cand poate aceasta ar fi singura solutie, cei ce inteleg si cei multi din diaspora sa voteze. Asa cum au facut recent tinerii din Polonia.

    • Pisa – programul pentru evaluarea internațională a elevilor (OECD / PISA) este un studiu comparativ cu scopul de a măsura dezvoltarea competențelor de bază ale elevilor de 15 ANI, aflați la finalul învățământului obligatoriu, în trei domenii principale: citire/lectură, matematică și științe.

    • Sigur, Constantin. Dar studii s-au facut si in 2011, poate si mai devreme. Cei ce aveau cincisprezece ani atunci au douazecisisapte acum. Cei mai multi aveau probabil parinti analfabeti functionali, poate si bunici. Au mai trecut doisprezece ani si noi tot aceleasi procente avem pe alta masa a celor de cincisprezece ani. Deci cumulam, cumulam, si nu ne schimbam, in bine. Mai si pleaca si majoritatea celor care pleaca nu sunt AF. In fine, cam asa ajung eu la concluzia ca trebuie iesit la vot orice ar fi. Obosit, sorry, nu prea inteleg dar cred ca avem in general cateva frecvente comune. Mai ales in ceea ce priveste ”stabilitatea”, teoria stabilitatii in viata politica. Pardon, m*artea vietii in politica, societate, educatie. Samd.