G4Media.ro

Marian Oprișan se declară mulțumit de bugetul pe 2019, dar, totuși, spune…

Marian Oprișan se declară mulțumit de bugetul pe 2019, dar, totuși, spune că ”întotdeauna este loc de mai bine” / Negoiță: Primarii vor sta cu mâna întinsă ca nişte cerşetori pe la uşile unor miniştri

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat duminică, cu privire la alocările din proiectul de buget pentru autorităţile locale, că întotdeauna este loc şi de mai bine, dar declarându-se, totodată, mulțumit de proiectul de buget.

În schimb, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care este şi preşedintele Asociaţiei Muncipiilor din România, a declarat că speră că îi poate convinge pe liderii PSD ca bugetul de stat să nu fie votat în forma publicată de Ministerul Finanţelor.

„Întotdeauna este loc şi de mai bine, dar să nu uităm un singur lucru, că bugetul nu a intrat în discuţia Guvernului. Mai analizăm o dată solicitările şi vom vedea ce este de făcut, dar să plecăm acum de la premisa că dacă au trecut banii de la Capitală la sectoare, au rămas tot la Bucureşti, nu au plecat nicăieri”, a spus Oprişan înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, care are loc la Parlament.

El a spus că este mulţumit de forma proiectului de buget.

În schimb, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că i-ar sfătui parlamentarii social-democraţi de Bucureşti să nu voteze proiectul de buget în forma actuală.

„Aş sfătui toţi parlamentarii să stea de vorbă cu primarii în teritoriu, adică cu acei colegi în administraţie şi în politică, în general, cu care mergeau pe stradă şi i-au susţinut să ajungă în Parlament şi să îi întrebe dacă pot supravieţui cu această formă de buget”, a spus Negoiţă.

Întrebat dacă i-ar sfătui pe parlamentarii PSD să nu voteze bugetul, edilul Sectorului 3 a răspuns: „Da, fix da şi în urma consultării, discuţiilor pe care le vor avea cu cei din administraţia publică locală să voteze în consecinţă. Pur şi simplu nu ne putem permite să ne batem joc de comunităţile locale”.

El a mai spus că este „profund ticălos” ca primarii să stea pe la uşile miniştrilor să „cerşească sume de bani”.

„Am propria mea opinie referitor la faptul că… Una din ele, să zicem, că îşi doresc să îşi subordoneze administraţia locală şi să nu putem trăi decât dacă stăm pe la uşile miniştrilor să cerşim nişte sume pentru a nu închide primăriile. Ceea ce consider că este profund ticălos”, a arătat primarul.

Potrivit acestuia, situaţia în administraţia publică locală „este grea”.

„Niciodată, niciun guvern nu a tratat administraţia locală aşa. Anul trecut, administraţia publică locală a pierdut aproape 40% din impozitul pe venit, din sursa impozitul pe venit, cea mai importantă sursă de venit pentru toată administraţia publică locală. Anul acesta se dă o parte înapoi, doar o parte înapoi, dar am înţeles şi am văzut şi în proiectul de buget că vor să ne dea mare parte din cheltuielile pe care le-a suportat Guvernul anul trecut şi până anul trecut. Mai mult decât atât, lăsând la o parte faptul că cele mai multe primării, cred că 70-80% dintre primării, nu au cum să suporte această cheltuială, nu se respectă programul de guvernare, unde scrie foarte clar că aceste costuri sunt suportate în integralitatea lor de către Guvern. Cred că nu putem să ne permitem să nu respectăm programul de guvernare. Oricum, administraţia publică din România era sub cea mai subfinanţată din Europa, acum suntem fără precedent”, a mai spus Negoiţă.

Primarii marilor orașe au acuzat săptămâna trecută guvernul că va sărăci bugetele locale prin legea bugetului pe 2019. Pe scurt, primarii nemulțumiți, în frunte cu Robert Negoiță, Gabriela Firea, Emil Boc și Gheorghe Falcă, acuză guvernul Dăncilă că vrea să crească cheltuielile primăriilor cu salariile și cu asistența socială, fără să le asigure și veniturile necesare.

Acum, principala sursă de venit pentru o primărie mare este impozitul pe venit. În ultimii doi ani, 41,7% din impozitul pe venit rămânea în bugetul fiecărei primării. Problema a fost că în 2018, odată cu scăderea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, alocarea de 41,7% din impozitul pe venit a devenit insuficientă, iar primăriilor le-au mai fost alocate niște compensări pentru a putea să funcționeze, a declarat pentru G4Media.ro Robert Negoiță (PSD), președintele Asociației Municipiilor din România (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Am senzatia ca suntem cu Oprisan de-o viata! Vrancenii aia or fi bonavi?!

  2. Nu sunt bolnavi. Sunt doar tot timpul „afumati”!!!

  3. :)) corect, e boala luata de la podgoriile din judet…oricum provincia e varza, numai oameni mici, foarte multi batrani si pile, relatii, cunostinte de cand te trezesti pana adormi daca vrei sa rezolvi ceva :)) si sa nu uitam: BUGETARUL este REGE in provincie!

  4. Vrancea e judetul in care nu opresc masina. Nici macar pentru benzina. Atat de fraieri oameni n-am vazut. Cum sa votezi orbeste atatia ani doar cu PSD?
    Iar soferii din judetul ala sunt unii dintre cei mai nebuni si nepregatiti soferi.

    • Deci, exista o legatura indisolubila….

  5. Auzi, poate nici nu-i atat de rau ca primarii vor fi nevoiti sa se caciuleasca pe la guvern, pe la ministere, pentru banii in plus! Poate asa sunt si ei nevoiti sa vina cu o minima justificare a chltuielilor, a eficientei cheltuielilor, a oportunitatii cheltuielilor, daca in fata populatiei n-o fac si fac doar ce vrea muschii lor!

  6. bugetul acesta la care se refera, la vazut sau numai i sa promis ? dracnea a promis altadata spitale ,sutostrazi …. la braila sunt numai gropi ,sosele transformate in ulite masini inomolite ….

  7. Oprișan spune: „Dacă au trecut banii de la Capitală la sectoare, au rămas tot la Bucureşti, nu au plecat nicăieri”. În această logică Oprișan poate să spună: „Căsoaiele mele de neam prost, de la Bolotești, ridicate pe șapte hectare de teren, nu sunt ale mele, sunt ale mamei mele, care a fost treizeci de ani paznic la o fabrică de confecții. Banii au rămas tot în familie, nu au plecat nicăieri”.

  8. Stai calm and enjoy „caderea lui Oprișan”. În locul lui să vină unul care a terminat Harvard

  9. la usa, cu mana intinsa cu un tablou, sa-si refaca valcov stocul. cealalta mana cu punga cu bani pentru tot lantul trofic de mai sus. la punga, ba, v-a dat mura-n gura valcovul