G4Media.ro

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis va fi înmormântat pe Insula Creta. “Vreau…

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis va fi înmormântat pe Insula Creta. “Vreau să plec din această lume ca comunist”, scrisese el în 2020

Theodorakis va fi înmormântat conform dorințelor sale în Chania, Creta, pe 9 septembrie, lângă părinții și fratele său, a declarat duminică Partidul Comunist din Grecia, al cărui membru a fost compozitorul.

După moartea sa la 96 de ani, joi s-a iscat o dispută familială cu privire la locul de înmormântare sale. Fiica sa spusese că va fi înmormântat în satul Vrahati, lângă Corint, unde avea o casă de vacanță.

Dar fiul său a spus vineri că familia îi va respecta dorințele. O instanță a oprit temporar orice plan de înmormântare, în urma intervenției unor colaboratori anonimi ai lui Theodorakis, care au citat dorințele sale exprimate și au produs documente notariale.

Theodorakis îi scrisese primarului din Chania o scrisoare în 2013 în care își exprima dorința de a fi înmormântat în cimitirul din Galatas, la vest de Chania, de unde provenea tatăl său.

Familia mea nu aprobă dorința mea; cu toate acestea, legea recunoaște dreptul tuturor de a decide cu privire la înmormântarea rămășițelor pământești”, scria atunci Theodorakis în scrisoare.

Potrivit anunțului biroului politic al Partidului Comunist, sicriul lui Theodorakis va fi depus în stat la Catedrala Mitropolitană din Atena de luni, începând cu o zi mai devreme decât era planificat inițial. Programul de vizitare este între orele 15 – 19, luni, 10  – 19, marți și 10 – 14 miercuri.

O “ceremonie de adio” va avea loc miercuri după-amiază, iar trupul va fi transportat spre Creta mai târziu în acea zi. Slujba și înmormântarea bisericii vor fi joi, la o oră care va fi anunțată ulterior.

Theodorakis, compozitorul melodiei din filmul Zorba Grecul, a avut o relație tumultuoasă cu Partidul Comunist (KKE), părăsindu-l la sfârșitul anilor 1960, realăturându-se la sfârșitul anilor 1970, pentru ca apoi să fie ales în funcția de deputat al partidului conservator Noua Democrație în 1990.

Dar el a scris o scrisoare în octombrie 2020 către secretarul general al Partidului Comunist Dimitris Koutsoumbas, încredințându-i în esență aranjamentele funerare.

Acum, la sfârșitul vieții mele, la momentul bilanțului, amănuntele se șterg din mintea mea și ‘lucrurile mari’ rămân. Deci, văd că mi-am petrecut cei mai importanți ani, mai puternici și mai maturi, sub stindardul KKE. Din acest motiv, vreau să plec din această lume ca comunist”, a scris Theodorakis.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Asta nu e o problema bosulica.
  Problema e cand vrei sa mori ca comunist si laolalta sa moara sute de milioane ca nu sunt comunisti adevarati.E ok sa mori tu ca comunist, un comunist in minus.Bine ca nu ai luat sute de milioane cu tine.

  • Eu zic că marele compozitor se alinta când flutura banner-ul comunist!
   Că nu degeaba a ieșit din partid în cele din urmă,virând-o spre conservatori…A văzut ce înseamnă CU ADEVĂRAT marxism-comunismul pus în practică,nu am nicio îndoială.

 2. I-am tolerat lui Michael Jackson că era pedofil,
  tolerăm și că tu erai comunist !
  Mai ales că nici nu știai ce înseamnă comunismul.

 3. E distractiv să fii comunist la distanță !
  Se termină distracția când ești în comunism.