G4Media.ro

Marea Britanie oprește zborurile din Africa de Sud pe fondul temerilor cu…

Marea Britanie oprește zborurile din Africa de Sud pe fondul temerilor cu privire la noua variantă a coronavirusului care se propagă cu repeziciune

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie consideră că varianta B.1.1.529 este cea mai îngrijorătoare pe care au observat-o și ar putea fi mai îngrijorătoare decât Delta, care a dus la noi valuri de infecție în întreaga lume după apariția sa iarna trecută.

Africa de Sud, Hong Kong și Botswana au identificat până acum doar 59 de cazuri ale variantei, cunoscute sub numele de B.1.1.529, în timp ce presa israeliană raportează, de asemenea, că un caz a fost identificat de la un călător.

Ministrul sănătății, Sajid Javid, a adăugat Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini (fostul Swaziland), precum și Africa de Sud pe lista roșie a călătoriilor, în speranța de a nu importa varianta înainte de sporirea numărului de călătorii cu prilejul Crăciunului.

Ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a declarat că decizia Marii Britanii de a interzice zborurile din Africa de Sud “pare să fi fost grăbită” înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să dea sfaturi cu privire la următorii pași.

Ea a adăugat că țara sa discută cu autoritățile britanice în eforturile de a le convinge să-și reconsidere decizia. Africa de Sud a solicitat, de asemenea, o ședință de urgentă a unui grup de lucru OMS privind evoluția virusului pentru a discuta despre noua tulpină.

Oficialii africani din domeniul sănătății au descurajat, de asemenea, ferm interdicțiile de călătorie în țările care au raportat o nouă variantă. Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au spus că măsurile de sănătate publică și sociale ar trebui să aibă prioritate față de restricțiile de călătorie, susținând că interdicțiile nu au avut un „rezultat semnificativ”.

Aproximativ 500-700 de persoane sosesc în Marea Britanie din Africa de Sud în fiecare zi și toți cei care au intrat în ultimele 10 zile vor fi rugați să facă un test pentru a vedea dacă varianta a ajuns în Marea Britanie.

De la ora 4:00 duminică, numai cetățenii britanici sau irlandezi sau cei cu drept de ședere în Marea Britanie vor avea voie să intre din Africa de Sud. “Dacă cineva ajunge înainte de atunci, ar trebui să se autoizoleze acasă și să facă un test PCR în ziua a doua și în ziua a opta”, a spus ministrul Javid. “Și dacă cineva a sosit din oricare dintre acele țări în ultimele zece zile, i-am cere să facă teste PCR.”

Orice rezident britanic care sosește din Africa de Sud după duminică dimineața trebuie să stea la un hotel aprobat de guvern timp de 11 nopți la un cost de 2.285 GBP de persoană.

Nu au fost confirmate cazuri în Marea Britanie, iar oamenii de știință spun că nu știu încă dacă varianta poate scăpa de protecția vaccinurilor sau se poate răspândi mai repede decât Delta.

Experții de la Agenția pentru Securitatea Sănătății au ieșit profund îngrijorați după o întâlnire cu omologii lor sud-africani cu privire la cât de repede pare să se răspândească noua tulpină, la doar două zile după ce a intrat în atenția internațională.

Cea mai recentă variantă are mutații care sugerează că poate ocoli imunitatea sau se poate transmite mai rapid. Nu au fost confirmate cazuri în Marea Britanie, iar oamenii de știință ai guvernului nu știu încă dacă poate rezista vaccinurilor.

Tulio de Oliveira, cercetător la Universitatea Stellenbosch, a declarat, la o conferință de presă a guvernului din Africa de Sud, că noua variantă are o “constelație neobișnuită de mutații”, inclusiv mai mult de 30 în proteina spike pe care o vizează vaccinurile. El a spus că aceasta a fost o surpriză.

De Oliveira a spus că încă speră că cea mai recentă variantă se va dovedi a fi o alarmă falsă. El a spus: “Ne-am dori foarte mult să greșim aceste predicții”.

“Noua tulpină identificată posedă foarte multe mutații în cadrul proteinei spike, care pot duce la schimbări conformaționale ce pot îngreuna recunoașterea virusului de către sistemul nostru imunitar. La momentul de față se fac analize asupra acestui aspect și sperăm ca imunitatea post-vaccinală să rămână suficient de pertinentă și împotriva acestei tulpini. Rămâne de văzut și distribuția acestei noi variante, deoarece nu trebuie neglijată nici dinamica la nivelul populației și dacă aceasta nouă versiune a virusului are potențialul de a deveni dominantă”, a declarat pentru G4Media.ro imunologul Ștefan Dascălu.

Surse: The Times, BBC

Foto: captură video OMS Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...