G4Media.ro

Minoritățile etnice și religioase sunt supra-reprezentate în cursa pentru postul de lider…

foto: Wikipedia

Minoritățile etnice și religioase sunt supra-reprezentate în cursa pentru postul de lider al Partidului Conservator din Marea Britanie. Cum se explică acest lucru?

Nu mai puțin de 11 deputați și-au anunțat intenția de a candida la succesiunea prim ministrului Boris Johnson care a demisionat joi din funcția de lider al partidului de guvernământ. Dintre aceștia șapte provin din minorități etnice sau religioase, în condițiile în care recensământul din 2011 arăta că ponderea populației ne-albe din total este de 13%, iar printre cei 358 de deputați Conservatori numărul celor care provin din minorități etnice a fost în 2019 de 22.

Cei șapte care provin din rândul minorităților sunt:

Rishi Sunak, fost ministru al Finanțelor, a cărui demisie din funcție săptămâna trecută a declanșat valul de demisii care l-a forțat pe premierul Johnson să demisioneze din funcția de lider, este fiul unor imigranți indieni din coloniile britanice est-africane Kenya și Tanganyka. Este de religie hindusă și este căsătorit cu fiica unui miliardar indian. Sunak este favoritul caselor de pariuri.

Suella Braverman, avocatul șef al guvernului, este fiica unor indieni emigrați din Kenya și insula Mauritius. Este de religie budistă și căsătorită cu un evreu practicant cu care are doi copii.

Publicitate electorală

Sajid Javid, cel care a demisionat din funcția de ministru al Sănătății odată cu Sunak, este fiul unui imigrant pakistanez musulman. După propriile afirmații nu practică nicio religie și este căsătorit cu o creștină practicantă.

Rechman Chishti, ministru adjunct la externe responsabil de Commonwealth, ele este născut în Pakistan, fiu al unui cleric musulman, consilier religios al premierului statului Kashmir. El a emigrat cu familia în Marea Britanie la vârsta de șase ani, când nu vorbea niciun cuvânt în engleză.

Nadhim Zahawi, ministru al Finanțelor în locul lui Sunak, este și el născut în afara Marii Britanii, la Bagdad într-o familie kurdă musulmană. Familia sa a fugit de regimul lui Saddam Hussein când Nadhim avea 11 ani. Soția sa Lana este și ea născută la Bagdad, într-o familie care de asemenea s-a refugiat de Saddam Hussein.

Kemi Badenoch, care a demisionat săptămâna trecută din funcția de ministru adjunct responsabil cu Egalitatea și administrația locală, este fiica unor imigranți din Nigeria și a trăit în Statele Unite și Nigeria. Este catolică practicantă, care s-a întâlnit cu Papa Francisc.

Grant Shapps, ministrul transporturilor este Evreu, căsătorit cu o evreică, cu care are trei copii dar nu este practicant.

Cum se explică această abundență a minoritarilor postulanți la funcția supremă într-un partid care până nu de mult nu era văzut ca nu foarte prietenos cu minoritățile? Trebuie spus totuși că Partidul Conservator a dat primul premier născut evreu, Benjamin Disraeli (1874 – 1880), chiar dacă el s-a convertit la creștinism la vârsta de 12 ani. Tot Partidul Conservator a fost primul mare partid britanic care a avut un lider evreu, Michael Howard (2003 – 2005) ai cărui părinți erau originari din România.

Schimbarea vizibilă și apariția în Parlament a mai multor minoritari, dar și a femeilor, a căpătat amploare odată cu alegerea lui David Cameron ca lider al Partidului Conservator în 2005, care a impus mai mulți candidați parlamentari din aceste două categorii.

Apoi, în special printre originarii din subcontinentul indian – India, Pakistan, Bangladesh – valorile Partidului Conservator coincid cu conservatorismul social al acestor imigranți, chiar și la a doua sau a treia generație. De asemenea, Brexit a fost sprijinit de un număr important de originari din subcontinent, care vedeau în est europeni niște concurenți.

Dar poate cel mai important factor a fost succesul pe care acești politicieni l-au avut înainte de a intra în Parlament. Sunak, Javid și Badenoch au lucrat la nivel înalt în bănci, Zahawi a fondat firma de sondaje de opinie YouGov iar soția sa are proprietăți comerciale evaluate la aproape 60 de milioane de lire, Braverman și Chishti au fost avocați de succes, iar Shapps a înființat propria sa firmă de tipografie.

Ceilalți patru deputați care și-au anunțat intenția de a candida sunt ministra de externe, Liz Truss, ministra Comerțului, Penny Mordaunt, fostul ministru de Externe, Jeremy Hunt, și deputatul Tom Tugedhat, care pe lângă cetățenia britanică o deține și pe cea franceză, fiind căsătorit cu o cetățeană a Franței.

Comitetul 1922 al deputaților Conservatori discută noile reguli ale alegerii ce vor fi anunțate luni seara – câte semnături de susținere sunt necesare și cum se desfășoară scrutinele succesive în rândul celor 358 de deputați pentru stabilirea celor doi candidați ale căror nume vor fi supuse membrilor Partidului Conservator (în număr de maximum 200.000) pentru desemnarea noului lider care-l va înlocui în toamnă pe Boris Johnson în funcția de prim ministru. Comitetul a declarat că are ca țintă alegerea celor doi candidați până pe 21 iulie, sfârșitul sesiunii parlamentare, pentru ca apoi votul poștal și electronic al membrilor de partid să aibă loc pe durata verii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Sa dea Dumnezeu să iasă Grant Shapps!

  2. New England :))

  3. Toți sunt din Europa de Est.
    Brexitul e un succes

  4. Pentru binele uk, ar fi bine sa castige Grant Shapps.