
Marco Rubio susține că Serghei Lavrov i-a prezentat o „idee nouă” care ar putea duce „potențial” la pace în Ucraina
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi, 10 iulie, că și-a exprimat „dezamăgirea” și „frustrarea” față de omologul său rus Serghei Lavrov cu privire la lipsa de progrese către pace în Ucraina, potrivit BFM TV.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„M-am făcut ecoul cuvintelor de dezamăgire și frustrare ale președintelui (Donald Trump) cu privire la lipsa de progrese”, i-a spus Marco Rubio lui Serghei Lavrov în timpul întâlnirii lor în marja unei reuniuni a șefilor diplomației din țările din Asia de Sud-Est la Kuala Lumpur.
Marco Rubio a mai spus că omologul său rus Serghei Lavrov i-a oferit o „idee nouă” privind Ucraina: „Nu este o abordare nouă. Este o idee nouă sau un concept nou pe care îl voi prezenta președintelui (Donald Trump) pentru a discuta”.
El a precizat, de asemenea, că nu este vorba despre o inițiativă care ar duce „automat la pace”, ci despre una care „ar putea deschide ușa” către o posibilă cale de urmat.
Vizita lui Marco Rubio, prima în Asia de la preluarea mandatului, coincide cu intensificarea de către Donald Trump a războiului său comercial. În această săptămână, el a amenințat peste 20 de țări cu tarife punitive.
Șeful diplomației americane a purtat discuții cu Serghei Lavrov în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), o organizație regională formată din 10 țări, la Kuala Lumpur.
Noi atacuri în Ucraina
Reuniunea lor a început la câteva ore după ce Rusia a lovit capitala ucraineană Kiev cu o a doua rafală mortală de drone și rachete în două zile. Acest ultim atac s-a soldat cu doi morți, potrivit autorităților locale. Atacurile au urmat comentariilor tăioase ale președintelui american la adresa omologului său rus Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că vorbește „prostii” despre Ucraina.
Donald Trump a mai spus că Statele Unite vor trimite „mai multe arme” Kievului pentru a se apăra, exprimând frustrarea crescândă a Washingtonului în această privință. Marco Rubio și Serghei Lavrov s-au întâlnit deja la jumătatea lunii februarie în Arabia Saudită, în urma apropierii dintre președinții Trump și Putin. De asemenea, ei au vorbit de mai multe ori la telefon.
După Malaysia, Serghei Lavrov urmează să se deplaseze în acest weekend în Coreea de Nord, unde înalți oficiali ruși s-au deplasat de mai multe ori în ultimele luni. Phenianul s-a apropiat de Moscova, trimițând mii de soldați nord-coreeni în regiunea rusă Kursk pentru a alunga forțele ucrainene și transportând muniție și rachete în Rusia.
„Punct central”
În primele sale declarații la Kuala Lumpur, șeful diplomației americane a asigurat că Statele Unite nu au „nicio intenție de a abandona” regiunea Asia-Pacific. „Regiunea rămâne un obiectiv central al politicii externe a SUA”, a declarat Marco Rubio.
„Nu avem nicio intenție să abandonăm parteneriatele noastre, ci mai degrabă să le consolidăm și să le dezvoltăm”, a adăugat el, într-un moment în care atenția Statelor Unite era în mare parte concentrată asupra conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Dar Donald Trump a amenințat, de asemenea, aproximativ douăzeci de țări, multe dintre ele asiatice, cu tarife mai mari decât cele prevăzute inițial, cuprinse între 20% și 50%. El a anunțat, de asemenea, o taxă de 50% pe importurile de cupru și o taxă de 200% pe produsele farmaceutice.
Miercuri, la deschiderea reuniunii ASEAN, premierul malaezian Anwar Ibrahim a denunțat tarifele care au devenit „instrumente ascuțite în serviciul rivalităților geopolitice”.
Restabilirea taxelor vamale
Donald Trump a anunțat luni că taxele vamale suspendate în aprilie vor fi restabilite de la 1 august – în unele cazuri cu creșteri și mai abrupte – în absența unui acord cu Washingtonul.
Printre țările vizate se numără unii dintre principalii aliați ai Washingtonului, precum Japonia și Coreea de Sud, cu suprataxe de 25%. Membrii ASEAN, Indonezia, Laos, Thailanda, Malaezia, Filipine, Brunei și Birmania se confruntă cu tarife cuprinse între 20 % și 40 %.
Vietnamul este singura țară, alături de Regatul Unit, care a ajuns la un acord de principiu cu Statele Unite, ceea ce înseamnă că va fi afectată mult mai puțin decât se aștepta. În Malaezia, Marco Rubio va avea, de asemenea, discuții trilaterale cu Filipine și Japonia, în contextul tensiunilor din Marea Chinei de Sud.
Omologul său chinez Wang Yi participă, de asemenea, la această reuniune ASEAN. Cu toate acestea, nicio întâlnire între cei doi bărbați nu a fost încă confirmată. Există încă numeroase dispute între Beijing și Washington, de la comerț la fentanil, Taiwan și rivalitatea în domeniul tehnologiilor de vârf.
„Marea Chinei de Sud este o casă comună pentru țările din regiune, nu o arenă de gladiatori pentru marile puteri”, a declarat Wang Yi la reuniunea de joi dintre China și Asean, într-o referire voalată la Statele Unite.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank