G4Media.ro

Managerii de cultură din Timișoara, despre evenimentele din programul Capitală Culturală: ”Luna…

Sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Managerii de cultură din Timișoara, despre evenimentele din programul Capitală Culturală: ”Luna martie este mai lejeră, dar apoi vine sezonul outdoor” / ”E o mare șansă pentru Timișoara și sper ca oamenii să fie în stradă”

Mii de evenimente culturale sunt programate anul acesta la Timișoara, când orașul deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Organizatorii au pregătit 12 festivaluri de muzică, alte cinci de teatru, 15 festivaluri tematice, plus nenumărate expoziții, ateliere sau concerte. Vor fi aproximativ 30 de evenimente pe săptămână, estimează organizatorii, la care vor participa circa 2.500 de artiști în total.

Cum le alegem pe cele la care să participăm? Scriitorul Robert Șerban recomandă să mergem acolo unde mergem de obicei să consumăm ceea ce ne place cu adevărat, relatează Agenția de presă Rador.

“Dacă vă place muzica de operă, căutați un spectacol de operă. Dacă vă plac concertele, mergeți în piață, dacă vă place Filarmonica, mergeți la Filarmonică. Sau, poate, dimpotrivă, fiți în răspăr cu ceea ce sunteți de obicei și s-ar putea ca din contondența asta să aveți mari surprize. Cred că asta e, pentru că e atât de mare oferta, încât, necum expus, fiind atâtea evenimente culturale, să nu-ți placă ceva. Pur și simplu te poți mișca și atunci, culisând, dai de lucrurile cu care ți-ai dori să te întâlnești. E o mare șansă pentru Timișoara și sper ca oamenii să fie în stradă și să fie în locurile în care se oferă cultură, de cele mai multe ori gratis”, spune Robert Șerban.

Ovidiu Șandor, fondatorul Art Ancounters, îi încurajează pe timișoreni și pe vizitatori să aibă curajul să participe mai des la evenimente culturale.

“Poate e mai simplu cu expozițiile, pentru că odată deschisă o expoziție, o să auzim de la prietenii noștri, dacă e de neratat,. Cred că mai complicat va fi cu concertele și cu spectacolele, care poate vor avea loc o singură dată. Dacă l-ai ratat, din păcate, le-ai ratat. Eu cred că este o ofertă extrem de bogată, pe toate dorințele și plăcerile, să zic așa. Da, va presupune un pic de efort din partea fiecăruia dintre noi să căutăm în acest vast program acele lucruri care fiecăruia dintre noi îi spun ceva și pe care nu vrem să-l ratăm”, spune Ovidiu Șandor.

E drept că după weekendul de deschidere a teme 2023, luna martie este una mai lejeră. Însă atunci când primăvara își va face și mai bine simțită prezența, vor fi pregătit evenimente mai multe, inclusiv în aer liber”, spune directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Ovidiu Megan.

“Evenimentele sunt diverse pentru diverse categorii de public. Chiar așa au și fost gândite, pentru a acoperi un public cât mai divers. Acuma, sigur, fiecare are pasiune pentru un domeniu sau altul și poate să-și aleagă din programul ofertant ceea ce dorește. Sigur, luna martie este mai lejeră, dar apoi vine sezonul outdoor, în care foarte multe evenimente vor fi pe agenda Capitalei culturale”, spune Ovidiu Megan.

Ce rămâne după 2023 pentru Timișoara culturală? Răspunde managerul Operei Naționale din Timișoara, Cristian Rudic.

“M-aș bucura, n-ar fi o jignire din partea universului dacă cei care vin la Timișoara pe parcursul acestui an vor veni și datorită faptului că va fi cultură peste tot”, consideră Cristian Rudic.

Timișoara mai rămâne cu o moștenire ceva mai materială. E vorba despre infrastructura culturală dezvoltat în oraș pentru capitala culturală. De la cinematografe la un Muzeu de Artă mult mai primitor și mai multe spații culturale amenajate în clădiri istorice.

Sunt și minusuri. Orașul încă nu are un loc, o sală de spectacole în care să poată găzdui un public numeros și nici cluburi pentru muzică live.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...