G4Media.ro

Mai poate Dana Gîrbovan să îşi retragă demisia? Explicațiile juriștilor

Mai poate Dana Gîrbovan să îşi retragă demisia? Explicațiile juriștilor

Părerile specialiştilor în Drept sunt împărţite în cazul deciziei anunţate de Dana Gîrbovan de a-şi retrage demisia înaintată Consiliului Superior al Magistraturii în momentul în care a fost propusă de PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Juriştilor consultați de G4Media.ro consideră însă în unanimitate că judecătoarea Gârbovan și-a compromis imaginea, acceptând propunerea premierului Viorica Dăncilă.

Dana Gîrbovan nu mai poate fi primită în magistratură pentru că, dacă se consideră că încă era judecător în momentul în care propunerea de ministru a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, este afectat principiul separației puterilor în stat.

Asta înseamnă că Gîrbovan făcea parte și din puterea judecătoreacă si din cea executivă, a declarat pentru G4Media.ro un judecător care doreşte să îşi păstreze anonimatul. Aceeaşi opinie a fost lansată pe pagina sa de facebook şi de magistratul Cristi Danileţ.

„Răsalaltaieri erai magistrat și spuneai ca vrei separare de politic, alaltăieri se dovedește ca negociai chiar tu un post politic, ieri demisionezi din magistratura, dar Președintele țării încă nu apuca sa emită decretul de eliberare din funcție sau acesta încă nu e publicat în M.Of, azi nu ești numit în acea funcție politica așa că revii asupra demisiei, mâine redevii magistrat independent la fel ca înainte și președinte la asociația cu 10 membri pentru care televiziunile condamnaților politic ți se adresează cu ‘șefa judecatorilor’. Cred ca este un curent dâmbovițean numit ‘independenta justiției de tip nou’.”

Sunt însă şi specialişti care consideră că raportat la legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii îi poate retrage Danei Gîrbovan demisia, în condiţiile în care decretul de revocare nu a fost semnat de şefului statului.

„Dacă vorbim din punct de vedere juridic, judecătorului nu poate să îi înceteze funcţia doar prin demisia de care ia act Consiliul Superior al Magistraturii. Orice demisie este retractabilă până la semnarea decretului de către Preşedinte.” a explicat avocatul Toni Neacşu.

Ce spune legea:
Art. 65.
(1) Judecătorii și procurorii sunt eliberați din funcție în următoarele cazuri
a) demisie;
b) pensionare, potrivit legii;
c) transfer într-o altă funcție, în condițiile legii;
d) incapacitate profesională;
e) ca sancțiune disciplinară;
f) condamnarea definitivă a judecătorului sau procurorului pentru o infracțiune;
g) încălcarea dispozițiilor art. 7;
h) nepromovarea examenului prevăzut la art. 33 alin. (14)
i) neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a), c) și e)
(2) Eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor se dispune prin decret al Președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Acelaşi raţionament a fost explicat pentru G4Media.ro şi de un alt înalt judecător care nu a vrut să îşi dezvăluie identitatea.

”Data eliberării din funcție este data prevăzută în decret sau, în lipsa acesteia, data publicării decretului în Monitorul Oficial. Tocmai pentru că demisia este un act unilateral, pana la eliberarea din funcție se poate reveni. Se aplica principiile din Codul muncii. E legal, dar imoral”, a explicat judecătorul pentru G4Media.ro

Marele semn de întrebare rămâne dacă preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, considerată apropiată de Dana Gîrbovan, a trimis sau nu decizia Secţiei pentru Judecători, prin care s-a aprobat demisia lui Gîrbovan.

Potrivit informaţiilor jurnaliştilor de la romania.europaliberă.org, acest document nu ar fi ajuns la Palatul Cotroceni şi prin urmare Klaus Iohannis nu putea semna decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Danei Gîrbovan.

G4Media.ro a cerut un punct de vedere Consiliului Superior al Magistraturii pe acest subiect, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

În CSM a mai existat un caz al unei judecătoare care a demisionat, apoi a revenit asupra demisiei din magistratură, înainte însă ca Secția pentru Judecători să îi ia act de solicitarea sa.

În cazul altor doi magistraţi care au preluat funcţia de ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru şi Robert Cazanciuc, ambii şi-au dat înainte demisia din magistratură.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Păi, ce, asta-i o țară normală?! Nu, asta-i patria haitei roșii; din care fac parte mulții independenți de lege, ca gârbovanca…

    • Am auzit, cu stupoare, zilnic, an de an//
      Pareri urlate, cu o voce voit pitigaiata//
      De nemaipomenita dana garbovan//
      „Experta” in toate, Mafalda reincarcata//

      In vizuina ei, cam stramba, intrara toti penalii//
      Sa-si caute alinare, protectie si tihna//
      In viziunea legii, insa, coruptii, hotii si sacalii//
      Trebuie, dupa gratii, sa-si traiasca viata la odihna//

      Desteapta, dana asta, cum isi facu ea, iute, planul//
      Sa schimbe de pe o zi pe alta, intregul cod de legi//
      Calare peste o tara, dand legea cu toptanul//
      Si-ar fi vazut ea visul de marire, peste un popor de blegi//

  2. s-a gasit cine sa comenteze, toni neacsu, avocatul coruptilor. si de 2 lei. cine dracu i-o angaja pe prosti ca asta. daca era kovesi in situatia asta, nu ca nu o reprimeau in magistratura, o dadeau afara de pe continent, din sistemul solar daca se putea.

  3. O imputita care face politica din fotoliul de judecator.

  4. Sa ramana pe dinafara….

  5. Doar Johannes poate sa faca orice!!!Cat regret ca ti-am dat Votul bai Președinte de Nimic!!!

  6. Aceasta posibilitiate (cea de retragere a demisiei) a fost bineinteles discutata anterior demisiei, cu ¨dna¨ Lia Savonea, cea care controleaza sectia de judecatori din CSM, fiind la randul ei controlata/platita/santajata de mafia PSD. Nu am niciun dubiu ca sluga PSD din CSM o sa ii accepte cererea de retragere a demisiei.

  7. Oricum sectia de judecatori din CSM nu este interesata de respectarea legii (vezi numirea inlocuitoarei lui Tarcea)

  8. Apare intrebarea, juristii de la Cotroceni, inainte sa-i dea lui Iohannis spre refuzare propunerea pentru Ministerul Justitiei, de ce nu i-au zis „Domnule Presedinte, primul lucru – am facut verificarile pe forma documentelor si doamna in cauza este inca judecator! Lipseste demisia publicata in M.O. Intai semnati-i dvs. demisia din magistratura, cum cere legea, o publicam degraba in M.O. si abia dupa aceea puteti sa va exprimati oficial cu privire la acceptare sau refuz in privinta ministeriatului.”

    [Presupunerea mea este ca e cumva ca in cazul Roberta Anastase: „Pai noi facem româneala asta de zeci de ani … de ce v-ati luat tocmai acum si tocmai de mine?!?” Adica toti cei implicati zic „demisia judecatoarei Garbovan nu e oficiala, dupa cum stim, da’ ne facem ca nu stim!”]

    Dle Presedinte, e cazul sa va cereti scuze si sa-l dati afara pe nevolnicu’ care se prefacea ca e consilierul dvs. pe teme juridice/constitutionale.

    Chiar, stie cineva cum il cheama pe nefericit?! 😈

    • Sanitare, ai picat intre scaune, ca madam garbovan. N-ai citit pe situl Europa Libera ca savoniera nu i-a trimis presedintelui decizia CSM de acceptare a demisiei din magistratura a carpei de sters pe jos garbovan? In baza deciziei CSM, se emitea decretul de iesire din magistratura, pe care evident ca presedintele il semna. Fara decret, madam garbovan era in continuare judecator, si nu putea fi acceptata. Zi mai bine ca a sabotat-o savoniera, fara sa mai spunem ca si cu decret, presedintele tot ar fi refuzat-o, ca o stie o tara de lepra latrinista!

    • Hai doamna @Constantinescu, ca tocmai dati de pamant cu fostul dvs. presedinte PNL. 😉

      Pai cum doamna, daca inca mai era judecatoare la momentul respingerii si deci nu indeplinea conditiile de forma – cum a ajuns Iohannis sa se pronunte pe fond?! L-au facut ca pe ultimul ageamiu?! Nu verifica nimic, semneaza ca primaru’, din obisnuinta?! 😆

    • Presedintele trebuia sa spuna scurt: „Doamna in cauza este judecator, deci n-avem despre ce propunere vorbi! Faceti-va temele si reveniti!”

      Chiar asa, numai ageamii peste tot, incepand cu invatamantul?! 😆

    • @sanitarul : Poate calculul a fost sa arate ca jibovina joaca alba-neagra cu demisia si nu este decat o panarama lipsita de moralitate. In acelasi timp este expusa si coruptia Limbiei Sclavonea si a adunaturii aleia de marioare de acolo (panaramele alea pe care le controleaza).
      Auzi coane, decat sa stai sa postezi pe aici, nu vrei mai bine sa iti faci meseria (presupusa), sa nu mai ceri plicuri si sa nu mai moara copii ca acela de 4 ani de la Vaslui la care nu s-a uitat nimeni 40 minute dupa ce a fost lovit de o masina? MULTUMIN DIN INIMA PARTIDULUI PSD!

  9. Foarte mulți clăbucei (sic!) la gura celor cărora le stă-n gât o judecătoare cu evidente calități. Nu mă aștept ca cei care-i apără pe paraditorii din justiție, implicându-se în dispute nu doar politice ci și vădit partizane să recunoască ceva.

    Lucrurile sunt foarte clare.
    1. Și-a depus demisia, pentru a putea fi numită ministru, respectând legea.
    2. Și-a retras demisia atunci când a fost refuzată de ocrotitorul procurorilor comuniști.

    Prin urmare, nu a fost ministru și magistrat în același timp. Restul … sunt palavre (din care unele sunt atribuite, cum altfel, unor judecatori „care doresc să-și păstreze anonimatul” – citește: judecători care se implică în mișmașuri politice pe șestache)

    • esti destul de prost. sau mai bine zis, chiar foarte prost. adica daca nu a fost aprobata de ultima persoana obligata de lege, resp. presedintele tarii, la tine e demisie valabila, nu? mda, asa sa faci si cu actele tale si cu salariul si cu orice. ca asta meriti, la ce prost esti. din ce hruba va gaseste ma, asa dobitoci? si cu rea-vointa fara margini.

    • Demisia este un act unilateral de voință; iar dacă ai minimă înțelegere a situației, nu poți să nu observi că ”independentul” judecător nu poate fi și pe punte și în luntre, pe lângă demonstrata nepărtinire din studiourile lui (suzana) Gâdea. Ce repede renunță unii la diferite forme de independență, când este vorba despre bani, avantaje sau fooncții…

    • Da idiot esti bre , «  de facto «  !

    • Măi ardei, eu trebuie să vorbesc cu voi cu multă precauțiune fiindcă imediat ce vă spun un „bauu!” vă și scăpați pe voi și plecați cu pâra la moderatorul locului (atunci când nu mă banează el, din proprie inițiativă).

      Dar, dacă nu înțelegi nici ce am scris aerisit în 3 paragrafe, ești sigur analfabet funcțional (scuze, moderatorule dar n-am cum să i-o spun pe ocolite). Dacă și așa prost cum ai înțeles, o faci vinovată tot pe dna. G. că a profitat de lentoarea intrată în folclor a lui KWI care, mișcându-se cu viteza … ficusului (și-n gândire și-n acțiune) i-a permis să-și retragă o demisie ce nu se putea finaliza fără o semnătură a Cotroceniului, ajung la concluzia că problemele tale de înțelegere sunt mult mai … profunde.

      Mai multe explicații, nu-ți dau, pentru a nu-ți provoca mai mulți clăbuci.

    • @ Tov. Andrei d mai sus, cel cu logica ?.. Maître, tu stai prost cu logica. Pai dacă ar fi cum spui tu, ca demisia DG nu este suficientă pt înlăturarea incompatibilității, fiind necesar pt asta ca Preș sa emita decretul d eliberare din funcție, ar insemna ca Președintele poate provoca prin fapta sa (refuzul d a o elibera din funcție) chiar motivul pt care apoi sa o respingă ca propunere d ministru. Or, asta ar constitui o exercitare abuziva de către Pres a atribuțiilor constituționale, o încălcare a principiului echilibrului puterilor in stat și o frauda la Legea fundamentala, căci spiritul Constituției este exercitarea cu buna credința a atribuțiilor de către toate autoritățile publice, in respectul drepturilor fundamentale. Înțelegi c zic ? ?
      Drepturilor fundamentale (iar dreeptul d a ocupa funcția d ministru aparține oricărui cetățean roman și nu poate

    • Toata povestea asta cu demisia poate ca o fi legala, dar este profund imorala. Ce respect mai poti avea fata de o judecatoare care este lipsita de moralitate?
      Deci pe femela neanderthal Norica sau pe tzoparlanul arogant Tudorahatel-Bubico Toader , de profesie auto, ii protejeaza Iohannis? Poate si pe judecatorul comuist Deliorga?

  10. Duamna Scârbovan

  11. Ca de obicei, pzd-ul in cardasie cu celelalte „organe” ale statului (aka CSM-Savonea) au pus-o de-o mizerie.
    Sia dat demisia ca juecatorr, i-a fost acceptata de CSM, dat surpriza, la Cotroceni n-a ajuns decat demisia fara „referatul” CSM-ului.

    Iohahanis s-a grabit „ardeleneste” si a trambiotat ca-i respinge nominalizarea. ‘meaei s-a „razgandit” si si-a retras demisia. Cum Iohahania n-a ajut documentele complete si n-a semnat eliberarea din magistratura, madam are 101% sanse sa ramana judecator.

    Hai ca-mi place!!!

    PS. Iar consiglierii de la Cotroceni sunt nitel cam pe dinafara. Asta, daca nu joaca la 2 capete!!!

    • Erata la repezeala:

      Ca de obicei, pzd-ul in cardasie cu celelalte „organe” ale statului (aka CSM-Savonea) au pus-o de-o mizerie.
      Si-a dat demisia ca judecator, i-a fost acceptata de CSM, dat surpriza, la Cotroceni n-a ajuns decat demisia fara „referatul” CSM-ului.

      Iohahanis s-a grabit „ardeleneste” si a trambitat ca-i respinge nominalizarea. ‘meaei s-a „razgandit” si si-a retras demisia. Cum la Iohahanis n-au ajuns documentele complete si n-a semnat eliberarea din magistratura, madam are 101% sanse sa ramana judecator.

      Hai ca-mi place!!!

      PS. Iar consiglierii de la Cotroceni sunt nitel cam pe dinafara. Asta, daca nu joaca la 2 capete!!!

  12. Individa asta poate nu stie ; s-au ieftinit gloantele .

  13. Ce bine mi pare c ai luat teapa!
    Cine mai stie continuarea?

  14. N-am inteles de ce demisia nu poate fi acordata pt ca n-a fost semnata de Presedinte. Presedintele aproba si semneaza demisia judecatorilor? Cucoana asta si-a inaintat demisia, care a fost aprobata la CSM, in mod normal nu mai face parte din magistratura.

  15. Cand e sa se aleaga praful, Satan te scoate si de sub poala popii. Garbova’N…asa Vasilica nu si-a cantarit ambitia. Si cum o mai laudau unii. Ca-i priceputa foc! Ca-i cea mai tare in parcare! Vai de capul ei! Asta e! Cine se baga in tarate, il mananca porcii. Cine isi baga degetele intre trunchi si scoarta, ramane fara si cap.

  16. Mai degrabă cred că este un lucru imoral decât ilegal, cred că se poate retrage atâta timp cât acest act de demisie nu a fost semnat. Se pare că individa șefilor judecătorilor de la CSM a mirosit acest lucru, nu a semnat demisia și nu a trimis-o către Președinție tocmai pentru a-și proteja apropiata, dacă nu va fi numită la MJ, cum s-a întâmplat de fapt. Cred că „distinsa” Gârbovan a fost propusă tocmai de Savonea, fiind o apropiată a acesteia, iar în virtutea acestui fapt a dorit-o la Ministerul Justiției tocmai pentru a avea omul său la acest portofoliu. De ce a fost aleasă? simplu, deși există mulți așa-ziși jurnaliști care o văd ca o lumină a dreptului și dreptății, luați-i pozițiile avute în privința modificărilor comisiei ciordache aduse legilor justiției, veți observa că, în marea lor majoritate, au fost îmbrățișate de către aceasta. Totodată, nu uitați poziționarea sa contradictorie cu raporturile pe justiție emise de către instituțiile europene, precum și strâmbarea din nas referitor la propunerile formulate de Comisia de la Veneția. Atenție, toate aceste recomandări, indiferent de forul de proveniență, vizau consolidarea independenței sistemului judiciar, garantarea protejării magistraților în raport cu apucăturile politicienilor, instituirea de pârghii și mecanisme de asigurare a unei justiții eficiente și independente etc. Și atunci, care erau supărările acestei doamne Gârbovan? Înțelegem acuma de ce… Era în aceeași barcă cu psdeul și magistrații subordonați acestuia. O bulină cât se poate de neagră este și atunci când unul ca ciordache te girează ca fiind mare profesionist. Poate o fi tot așa de mare profesionistă cum este acest impostor ciordache! Dacă ești o personalitate, un om integru, un bun specialist, o persoană de neatins, cu certitudine nu poți fi apreciată de unii precum ciordache, dănciloaia etc, să fie clar acest lucru. Uitați-vă doar la tipologia de oameni cu care au lucrat, veți pricepe la ce mă refer. Deci, revenind, retragerea demisiei cred că este valabilă, că nu este moral acest aspect, atâta timp cât girezi hoți, cât timp alegi să lucrezi într-o echipă guvernamentală condusă de una de teapa analfabetei, nu cred că mai poate fi vorba de moralitate. Mă miră faptul că nu a fost propusă mai repede, poate se îndoiau domnii că nu se va supune în totalitate, altfel nu se explică această lipsă de reacție. Cred că ar fi putut-o dresa ciordache, zerolicea, nimicolae etc.

    • Mai adauga faptul ca, de fiecare data cand Iordache&Co. mima consultarile.cu asociatiile profesionale ale magistratilor, ele constau in dubiosul UNJR, despre care, cand a fost intrebata Garbovan cati membri (judecatori) are, raspunsul a fost … „Ăăăă … îîîîî … nu conteaza dom’le!”

    • E la fel ca si „Coalitia Romanilor” a popii Terhes pe vremea cand locuia in Irvine, Ca. „Coalitia” asta avea sediul in apartamentul popii dintr-un compex cam slinos numit San Mateo Apartments. „Coalitia” a disparut de pe net cand popa s-a ales europarlamentar, insa eu am avut grija sa salvez pdf-uri cu toata istoria popii. M-am trezit tarziu, dar i-am facut un denunt ca este agent strain (proababil rus) la FBI, si unul la IRS ca pe perioada cat a locuit in USA a „lived and spent beyond his means”. Nu stiu daca o sa il cerceteze astia, ca pentru ei e un peste prea mic, dar daca se mai duce in USA o sa stea cu ochii pe el.
      Pe siteul unjr, acum vreo doi ani se afirma ca formularul de inscriere a fost descarcat de 80 si ceva de ori, dintre care 2 descarcari au fost ale mele (pentru ca prima data nu am fost atent unde si sub ce nume s-a salvat). Probabil ca mai mult de jumatate din descarcari au fost facute de ziaristi. Cristi Danilet afirma ca nu are mai mult de 10 membri. Cam asa cred si eu. In afara de scarbovina au mai aparut 2 persoane in numele unjr, una Florica nu-stiu-cum si inca o persoana a carei nume imi scapa. Sediul asociatiei este trecut in palatul justitiei din Oradea. Ma intreb daca administratia de acolo stie. Siteul lor e bazat pe wordpress si ar putea fi actualizat de o singura persoana lucrand 1-2 ore la o postare. Vedeti si aici:
      http://unjr.ro.cutercounter.com/
      M-am uitat si la siteul AMR, alta impostura:
      http://asociatia-magistratilor.ro.cutercounter.com/
      Acela pare a fi semiabandonat aiare legaturi rupte. Interesant e ca e din Cluj, ca si scarbovina.
      Totul arata ca o cloaca infractionala varanista. Ar fi interesant sa vedem conturile acestor organizatii. Cat din cotizatii si de la cine, cat din sponsorizari si de la cine, ce alte venituri.

  17. Unde sunt doi „juristi „, sunt 5 opinii .
    Asa este constituita CLOACA , numita pompos sistem de justitie .

  18. Decretul de revocare din magistratura a fost semnat imediat de Iohannis. Ce n-a semnat este decretul de numire in functia de ministru de justitie. Demisia Garbovancei din magistratura nu avea de ce sa nu o semneze, pentru ca demisia este un act unilateral.