G4Media.ro

Mai mulți foști judecători solicită indemnizația de pensionare, suspendată timp de 12…

Sursa foto: Unsplash/ Tingey Injury Law Firm

Mai mulți foști judecători solicită indemnizația de pensionare, suspendată timp de 12 de ani de Guvern și în final abrogată / Indemnizația avea valoarea a 7 salarii brute: între 20.000 și 30.000 de euro / Înalta Curte trebuie să decidă dacă a fost afectată existența dreptului salarial / UPDATE Ce spune ministrul Justiţiei

UPDATE ora 15:00: Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat pentru G4media.ro că statul poate să suspende drepturi salariale prin decizie politică a executivului sau legislativului.

„În privinţa salariilor şi pensiilor, Guvernul are în permanenţă provocări. Anul trecut a fost o mare provocare de depăşit legată de noua lege a pensiilor, care includea şi pensiile magistraţilor. La sfârşitul anului s-a făcut un efort foarte mare de la nivel guvernamental, pentru că statul român este obligat să recunoască hotărârile judecătoreşti emise de justiţia românească, şi a trebuit să asigurăm plata unor sume destinate plăţilor restante pe baza unor hotărâri judecătoreşti, aproximativ de 1,2 miliarde de lei.

Sigur că statul poate să aleagă să ofere diverse beneficii suplimentare unor categorii profesionale, dar în egală măsură vă spun că poate şi să le suspende sau să le elimine, fără ca în acest mod să pună în discuţie elemente ale unui statut profesional sau ale altuia.

În cazul magistraţilor nu există nicio legătură între aceste beneficii şi garanţiile de independenţă inclusiv financiară acordate judecătorilor şi procurorilor. De altfel, aceste avantaje, aşa cum ştiţi, au fost suspendate între 2010 – 2022 tot din raţiuni bugetare astfel încât odată cu adoptarea noilor legi ale justiţiei au fost şi eliminate tot ca expresie a voinţei legiuitorului şi fără să afecteze deloc elemente care ţin de securitatea statutului magistratului şi anume salariul şi pensia.

Ca atare, mi-as dori să văd şi îmi asum ceea ce spun, pe viitor mi-aş dori să văd că orice fel de profesie din România înţelege că mărirea veniturilor se face prin decizie politică, printr-un demers guvernamental sau al legislativului şi e o situaţie de excepţie cea în care prin diverse demersuri în instanţă încercăm să ajungem la această soluţie de mărire a salariului sau a pensiei.

Nu vreau să fac alte comentarii, dar vă asigur că ceea ce ţine de MJ va fi în continuare făcut aşa cum trebuie şi anume vom respecta hotărâri în acest sistem care este unul de elită, dar în acelaşi timp cu foarte multe provocări”, a declarat ministrul Justiţiei Aluina Gorghiu pentru G4media.ro.

ARTICOLUL INIŢIAL: 

19 foști magistrați solicită în instanțe indemnizația de pensionare constând în 7 salarii brute, potrivit portalului și motivărilor instanțelor. E vorba de un drept salarial prevăzut în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor din 2004. Plata acestui drept a fost suspendată începând cu 2010, în fiecare an, prin ordonanțe de Guvern, până în 2022, când a fost abrogat. Noul statut al magistraților, intrat în vigoare în 2022, nu mai prevede acest drept salarial.

Cei 19 magistrați pensionari – un fost procuror militar și 18 ex-judecători – solicită plata acestei indemnizații de pensionare, susținând că ”au fost supuși unui tratament juridic discriminatoriu față de colegii pensionați anterior apariției actelor normative prin care a fost suspendată succesiv acordarea acestor drepturi”, potrivit unei motivări a Curții de Apel Cluj.

Mai mult, ei consideră că, în momentul în care dreptul salarial a fost abrogat, au fost anulate și suspendările succesive ale plății dreptului în perioada 2010 – 2022.

E vorba de un proces deschis de fostul procuror militar, colonelul (r) Mihai-Adrian Iordache, fost șef al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara. El a contestat doar ordonanțele de guvern din 2021 și 2022 prin care a fost suspendată plata acestei indemnizații de pensionare.

Fostul procuror militar a pierdut procesul la Tribunalul Timiș și a formulat apel la Curtea de Apel Timișoara. Instanța de apel a sesizat Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție și a întrebat dacă suspendarea plății ”a încetat la data abrogării, iar dreptul de acțiune pentru plata indemnizației de pensionare a devenit actual începând cu data încetării oricărei cauze de suspendare ori de neaplicare a dispozitiilor art. 81 alin. 1 din Legea 303/2004”, potrivit portalului CA Timișoara.

Potrivit unui decret semnat de președinte, colonelul magistrat Mihai-Adrian Iordache s-a pensionat pe 15 octombrie 2022.

Potrivit ultimei sale declarații de avere din iunie 2022 de pe portalul CSM, fostul procuror militar a încasat un venit net de 217.656 de lei, adică peste 18.000 de lei pe lună. Ceea ce înseamnă că el solicită acum o indemnizație de pensionare costând în 7 salarii brute (peste 20.000 de lei), adică, în total, peste 150.000 de lei (30.000 de euro).

Un alt litigiu a fost deschis la Tribunalul Maramureș de 18 foști judecători, printre care fostele judecătoare Irina Galea și Raluca-Beatrix Cuc.

Ele au pierdut în prima instanță și au formulat apel la Curtea de Apel Cluj. Judecătoarele Dana Gârbovan (șefa CA Cluj) și Ioana Tripon au sesizat ÎCCJ și au întrebat Completul privind dezlegarea unor chestiuni de drept dacă ”aceste prevederi prin care s-a dispus, în mod succesiv, neacordarea indemnizației de pensionare prevăzute de art. 81 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, au fost de natură să afecteze însăși existența dreptului sau au avut doar un efect de suspendare ori de amânare a exercițiului acestui drept”, potrivit motivării Curții de Apel Cluj.

”Problema de principiu este dacă o suspendare îndelungată a aplicării unor legi, chiar dacă se face pe durată determinată, eventual și cu îndeplinirea celorlalte condiții stabilite de legislație, nu ar fi totuși de natură să afecteze principiul general al statului de drept. Însă această chestiune este una de drept constituțional, a cărei competentă de soluționare este rezervată Curții Constituționale, depășind așadar cadrul prezentei proceduri”, a arătat Curtea de Apel Cluj în motivare.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a conexat cele două cazuri și urmează să decidă pe 20 mai 2024 dacă suspendarea repetată de către Guvern a plății indemnizației de pensionare a afectat însăși existența dreptului salarial.

Fosta judecătoare Irina Galea s-a pensionat pe 8 martie 2017. Potrivit ultimei declarații de avere, ea avea un venit net din salarii de 136.655 lei, adică peste 11.000 de lei pe lună. Solicită astfel o indemnizație de pensionare constând în 7 salarii brute, deci aproape 100.000 de lei (20.000 de euro).

Fosta judecătoarea Raluca-Beatrix Cuc s-a pensionat pe 15 ianuarie 2020. Ea avea un venit anual din salarii de 180.550 de lei, adică peste 15.000 de lei pe lună. Solicită astfel o indemnizație de pensionare constând în 7 salarii brute, de peste 125.000 de lei (25.000 de euro).

Fosta judecătoare Irina Galea este soția lui Ovidiu Galea, un judecător din Bihor trimis în judecată pentru corupție și nedeclararea apartenenței la masonerie, iar fosta judecătoare Raluca-Beatrix Cuc a fost și ea deferită justiției pentru presupuse infracțiuni de corupție.

În cele din urmă, dosarul de corupție al foștilor judecători a fost clasat, iar în dosarul privind masoneria, fostul magistrat Ovidiu Galea a primit doar un avertisment, iar apoi fosta Secție specială nu a mai formulat apel. Fostul judecător Ovidiu Galea a fost consilierul unui demnitar PSD, iar în regimul Ceaușescu a fost ofițer de Securitate. Detalii despre el aici.

Miza: Dacă foștii magistraţi câștigă în cele din urmă la Înalta Curte sau la Curtea Constituțională și primesc indemnizațiile de pensionare constând în 7 salarii brute, atunci toți magistrații pensionați în perioada 2010 – 2022 vor putea solicita și primi aceste indemnizații, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.

Context. În decembrie 2023, guvernul a aprobat virarea a 1,15 miliarde de lei (peste 200.000 de milioane de euro) din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru plata salariilor restante din Justiție, adică a majorărilor obținute în instanță de magistrați și alți angajați din sistem, precum și de salariații din Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a solicitat însă 3,7 miliarde de lei (peste 700 de milioane de euro) din Fondul de Rezervă, pentru plata drepturilor salariale restante ale magistraților obținute în instanțe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. 20.000 -30.000 de euro bonus de pensionare pentru specialii din așa zisa justiție !!!
    Pentru sumele astea un medic normal (excepție Carstoiu) muncește 1 an. Iar judecătorii se pensionează la 48-50 de ani, un medic la 65. Iar judecătorii își judecă singuri privilegiile ! Conflict de interese, amestec în puterea legislativă, etc, nu contează, în România ccr-ului se poate.
    Există echitate în țara asta bananieră ?

    • Pensia lunară a unui medic care a lucrat de la 25 la 65 de ani, 40 de ani de muncă, este aproximativ 800 de euro (4000 de lei).
      Specialii au pensii de 2.000 – 4.000 de euro ! Un milițian cu grad de ofițer se pensionează la 50 de ani cu 2.000 de euro !

  2. Au și cauza la Cjue pe tema asta.

  3. Judecatorii au primit salarii mari pentru a nu a mai avea grija zilei de maine si pentru a nu fi coruptibili. Insa salariile mari genereaza un stil de viata cu costuri mari (case, vile, masini scumpe, vacante scumpe) care cer salarii si mai mari. Aceasta clasa a ajuns o casta greu de sustinut mai ales ca se pare ca nici treaba nu si-o fac prea bine.

  4. Drept pedeapsa petru tupeu: sa fie obligati sa se intretina o luna dintr-o pensie medie.
    Doar asa îi mai putem aduce cu picioarele pe pamant pe specialii magistrati .

  5. Nesimțirea este la judecatori maximă!

  6. Noaptea mintii. Alo Bruxelles, alo Wasinghton, stiti ce se intampla in Romania ?

  7. Mare tupeu!