G4Media.ro

Magistratul care judecă de trei ani dosarul lui Sorin Oprescu a anunţat…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Magistratul care judecă de trei ani dosarul lui Sorin Oprescu a anunţat că se pensionează de la 1 iunie şi a amânat termenul de azi pentru că un inculpat a lipsit pentru a doua oară consecutiv

Magistratul Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti, cea care judecă de trei ani dosarul fostului primar Sorin Oprescu, a cerut miercuri avocaţilor prezenţi în sala să schimbe judecătorul cauzei pe motiv că ea se pensionează de la 1 iunie. Magistratul a amânat o sentință pe fond la termenul de azi și a stabilit un termen nou pe 6 mai.

Miercuri urma să se desfăşoare ultimul termen al procesului în dosarul de corupţiei al fostului primar general Sorin Oprescu, dar dosarul s-a amânat deoarece a lipsit un inculpat.

Claudiu Bengalici a lipsit de la propriul proces, deşi la termenul anterior fusese citat pentru că lipsise şi atunci. „Clientul meu nu a ştiut că este astăzi termen. A fost greşeala mea că am uitat să-l anunţ. Citaţia nu s-a întors, cred că este lipsă de procedură”, a susţinut avocatul lui Bengalici, potrivit reporterului G4Media.ro prezent în sala de judecată.

„Schimbaţi judecătorul. Am fost câte cinci zile în sala de judecată. Nu se mai poate aşa. Acest dosar presupune probleme de citit şi de studiat. Schimbaţi judecătorul şi o luati de la capat. Eu nu voi avea timp sa amân pronunțarea. Sunt probleme tehnice în dosar. Dacă vreți să luați dosarul de la zero…, asta e situatia. Sunt la dispoziția dumneavoastră. Spuneţi-mi ce fac. Eu de la 1 iunie mi-am încetat calitatea de magistrat. Este un dosar complex”, a spus miercuri judecătoarea Pârvu în sala de judecată.

Negociere pe termenul de judecată

A urmat o negociere între magistrat şi avocaţi privind termenul care urma să fie stabilit.

– „Eu pot sa dau termen în continuare, dezbatem acum daca vreți, dam termen pentru Bengalici şi rămân în pronunțare. Ar fi 3 mai”, a spus judecătoarea.
– „Nu sunt în ţară”, a venit răspunsul unui avocat.
– Iosefina Pârvu: „65 la sută dintre interceptări nu au legătură cu fondul. Am constatat în volumele 6 si 7 ca s-au pus la grămadă. Eu trebuie să iau interceptările şi să pun distinct mandatele de pe SRI, dar eu nu pot să spun acum care sunt interceptări făcute cu ajutorul SRI şi care sunt făcute de DNA. Asta e prima provocare tehnica. Înseamnă să iau trei volume de interceptări şi să le înlătur cu totul. Dacă dau termen 3 saptămâni, eu nu voi avea timp sa soluționez acest dosar. Vă dau termen mâine, luni, în iunie? Mie îmi iese decizia de pensionare şi mă duc să fac prăjituri acasă”, a continuat judecătoarea.

Instanţa a rămas ca la următorul termen, din 6 mai, să se pronunţe pe cererea fostului avocat al lui Sorin Oprescu, Viorel Mocanu, de excludere a interceptărilor din dosar făcute cu sprijinul SRI. Mocanu este în acest moment agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit practicii judiciare, dacă un judecător se pensionează înainte de pronunţare, există posibilitatea ca dosarul să fie reluat de la capăt cu administrarea tuturor probelor. De exemplu, dosarele lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea de la instanţa supremă au fost luate de la zero după ce un membru al completului de judecată s-a pensionat.

Iosefina Pârvu a mai fost protagonista unui incident bizar în sala de judecată. La un termen anterior al aceluiaşi proces, şiragul de mărgele de la gât cu care se juca s-a rupt şi a început să caute piesele pe sub birou. „Îmi pare rău, dar sunt perluţele mele preferate”, a spus atunci magistratul.

În iulie 2017, Iosefina Pârvu a decis liberarea condiţionată a lui Dan Voiculescu din închisoare invocând Codul penal din 1968, care nu prevede că liberarea ar depinde de achitarea integrală a prejudiciului.

Ea a fost cercetată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) după ce a respins propunerea de arestare a doi traficanți de droguri pe motiv că „este de menţionat că încă din cele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantă tradiţionalã a românilor, obţinându-se producţii record pe teritoriul ţării”.

Dosarul Oprescu. În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Foto: Sorin Oprescu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. ce credeati ? ca familia de securisti oprescu se da judecata ?

    totul pentru infractori. nimic pentru tara!

    sa va loveasca toate blestemele!

  2. Judecatorii sunt o mizerie, fiindca romanii sunt o mizerie.

    Legea se aplica numai celor saraci.

  3. Suntem exact unde meritam sa fim si unde vom ramane in continuare

  4. hal, la munca prostii de noi. ca mai avem de platiti unuia 10000 de euro pe luna pensie.

    sa desfiintam justitia. se judeca la partid. mai mult de furat pentru infractori!

  5. Nicio problemă, când va veni vremea vom ruga Bruxelles-ul să ne inchirieze judecători până vom scoate prima promoție de incoruptibili, seria JDC 2021, aceeași serie cu Terminator 2…

  6. Doar o reeditare a Rascoalei de la 1907 mai poate da o sansa oamenilor cinstiti. si oprimati.

  7. Păi dacă duamna judecător are grija pensiei, a prăjiturilor și a perluțelor, zic s-o lăsăm să plece în liniște.

    Dar fără pensie.
    De pensie trebuie să beneficieze doar cei care muncesc. Duamna se pare că tot amână termene, pe principiul „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”…

  8. Cum, frate, TREI ANI pt un proces???
    Salariile judecătorilor trebuie date funcție de muncă, KPI; cerute înapoi cele pe anii pierduți, plus plata pagubelor din dosar daca infractorul scapă din „motive tehnice”.
    Ce justiție e asta? Termene la luni de zile între ele, vacante peste vacanțe, apoi pensionare..iei un caz, îl duci până la capăt, daca nu pleci si te faci ziIier!!!
    Și cum adică, inculpatul poate lipsi la infinit daca nu are chef sa fie pedepsit? De n-ori?!? Nu se poate așa ceva, ai lipsit o data din motive de forță majoră ( boală, chestii majore), data viitoare pa..adică tu primești notificarea prin poștă română sau prin polițist? Avocatul ce freacă de nu știe stadiul procesului?
    Jafurile de milioane de euro se prescriu, dar ANAFul te găsește și în gaura de șarpe pt trei lei și te execută!
    Adică, daca in 20 mai Draknea are ciclu menstrual, poate lipsi si amana procesul din nou??
    Și ne mai mirăm că durează zeci de ani să se facă un drum, un spital, doi ani pt recepția pietei de pește după care sa se pună lacat din nou (pagube de zeci de milioane de euro)

  9. După Paște, trebuie să ne gândim serios daca mai are rost să plătim taxe statului român! Păi, pt ce? Ce servicii ne asigură?
    Drumuri nu, la spital mergi în privat, hoții te fură fără să fie pedepsiți! Ce face statul român cu banii cu care îi umplem conturile? Ce? Plătește trântori, asistați si ii fură! Ne face de râs în lume și ne alungați copiii din țară!
    GREVA GENERALĂ!

  10. Ok, ieși la pensie. Ok.
    Dar bate deja la ochi. Prea mulți deodată.

  11. comunistii, cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie…
    acum e al doilea jaf, cel final. cel prin care intra definitiv in posesia prazii capturate acum 60 de ani. au ucis sute de mii de romani ca sa ajunga aici.
    cat de prosti suntem…

  12. Du-te mamaie si fa prajituri poola mea de neam de kkt

  13. Eu zic să apărăm totuși justiția. Nu pentru asta ne strofocăm pe acilea ?! 😉

  14. Contrareforma fiilor comuniștilor

  15. Judecatori de acest fel trebuiau de mult dati afara din serviciu, fara dreptul de a primi pensie speciala. Cei care amana la nesfarsit rezolvarea dosarelor sunt pe mana cu infractorii sau trag chiulul de la munca.

  16. popii ne-au vandut pentru arginti. talharii au scapat.

  17. SA IESI LA PENSIE CA JUDECATOR DE TRIBUNAL, ASTA SPUNE EXTREM DE MULT ! DE OBICEI IN TRIBUNALE NU VEZI JUDECATORI TRECUTI MULT PESTE 30 DE ANI ! DE OBICEI VARSTA DE 60 SI DE ANI TE PRINDE JUDECATOR DE CURTE DE APEL, JUDECATOR DE INALTA CURTE DE CASATIE SAU ORIUNDE ALTUNDEVA DECAT JUDECATOR DE TRIBUNAL !

    PS. SI CU ASTA AM SPUS TOT DESPRE COMPETENTA PROFESIONALA SI AMBITIA D-NEI JUDECATOR !!!

  18. ”Onoratele golance” sunt la apogeul carierei.

  19. Deci madam magistrat a tras din greu de timp ca să iasă la pensie și să-i amâne sine die procesul lui opărescu, doar-doar s-o prescrie. Ar trebui să i se ia toată leafa încasată până acum, ca bani necuveniți.
    Gura păcătosului psd spune adevărul cănd zice că sunt magistrați corupți și influențați de politic, nu?