G4Media.ro

Magistrații au primit restanțe salariale de 300 de milioane de euro în…

sursa foto: Pixabay.com

Magistrații au primit restanțe salariale de 300 de milioane de euro în ultimii 5 ani și trebuie să mai ia încă 400 de milioane de euro / 45 de milioane de euro primiți anul trecut pe diurne, transport și chirii / Au primit spor de DNA inclusiv magistrați anchetați de DNA

Cei 7500 de magistrați din România au primit restanțe salariale câștigate în instanță de aproape 300 de milioane de euro în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns al Ministerului Justiției la o solicitare de presă.

Potrivit răspunsului MJ, anul trecut au fost plătite 65 de milioane de euro către magistrații care au dat statul în judecată pentru diverse sporuri și restanțe salariale. În 2018 s-au achitat 38 de milioane de euro, în 2017, 63 de milioane de euro, iar în 2016, 18 milioane de euro. Cele mai mari restanțe salariale pentru magistrați au fost achitate de stat în 2015, peste 110 milioane de euro.

Foto 1: fragment din răspunsul MJ la o solicitare de presă

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat marți la Parlament că, în următorii 4 ani, statul trebuie să plătească alte peste 390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraților care au dat statul în judecată.

„Legi necorelate și prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Anul trecut, statul a plătit 45 de milioane de euro către magistrați numai pentru diurne, transport și chirii. Potrivit declarațiilor de avere, magistrați membri CSM precum Lia Savonea sau Cristian Ban au încasat diurnă de detașare și chirie, deși Savonea locuiește în comuna Roșu de lângă București, iar Ban stă în Popești Leordeni.

Chiar și actuala șefă a CSM, judecătoarea Rodica Țînț, a raportat în ultima declarație de avere din 2019 drepturi salariale restante.

Foto 2: extras din declarația de avere din 2019 a șefei CSM, judecătoarea Rodica Țînț

Inclusiv magistrați anchetați pentru corupție, dar ale căror dosare au fost clasate în final, precum judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, au câștigat recent noi restanțe salariale, precum sporul de DNA.

Foto 3: fragment din sentința prin care judecătoarea Florica Roman a câștigat sporul de DNA

În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol. Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.

Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii ei, astfel încât inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare. În 2015 însă, dosarul a fost restituit la parchet, iar ancheta a fost ulterior clasată.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Adica judecatorii,magistratii judeca cazuri care-i privesc direct, ca parte din sistem.
    Oare o fi etic?

    • Nimic legat de bani nu este etic insa la noi mergen absolut orice.

      Jigodiile astea isi aproba singure salariile si pensiile.

      La sapun cu ei!!

    • Aoleo, păi și tovarășa intelectuală volguța de la ”marșeul de tramvai” al mafiei PRO-PSD-ALDE ce zice când aude că-și ”aproba singuri”. Că ea ”aproba” toate pensiile speciale, pentru toți securiștii, plagiatorii, tablagiii și celelalte ”somnități” care servesc mafia penală.

    • Ce frumos si repede judeca ei si dau sentinte favorabile drepturilor lor fata de judecatile in care e vatamatata poplimea!
      E pe dracu etic, mi se pare chiar conflict de interese ca ei sa-si dea lor sentinte!

    • #kondensatorilor, de ce oare pana acum g4 nu a publicat asemenea articole ?

      oare pt ca nu le iese mancarea „sirviciilor” si atunci sunt atacati „magistratii” cu manta ?!

  2. Putem sa aflam ce sume au pierdut in instanta pe motiv de știrbire a imaginii publice a celor anchetati. Pentru fiecare județ separat, desigur

  3. Si prostii voteaza la fel ca in ultimii 30 de ani, noapte buna Romania, ne meritam ultimul loc in Europa si acolo vom ramane

  4. IN-CRE-DI-BIL!! Deci astia iau lefuri de nababi doar ca sa fure si mai mult si sa elibereze alti hoti si criminali! Si mai vor si pensii speciale si tot felul de avantaje. Na (ceas cu) cucu’! Jigodiilor!

  5. Mda, lefurile magistratilor erau ultima problema. O rezolvam si pe asta si-i facem pe nemti sa planga.
    Sper ca din greseala sa aflam si toate averile nejustificate ale politrucienilor, privatizarile frauduloase si toate gainariile baronetilor. Nu de alta, dar sa le batem obrazul iar ei sa se rusineze.
    Iar PSD si PNL never blat, nici nu stiu semnificstia cuvantului. Hahaha!

    • Ai mare dreptate. Nu e vorba de bani furati. Dupa abrambureala cu pensiile, politicienii incita populatia impotriva magistratilor in functie al caror salariu (de ex. taiat de base cu 25 la suta acum cativa ani) e singurul venit.

  6. Magistraţii sunt nişte ticăloşi lacomi, care nici măcar nu-şi fac datoria.

  7. Mizeria, cretinismul si spalarea pe creier nu au margini.

  8. Din extreme in extreme.Romania,de la o republica populara la o rapublica a magistratilor.

  9. Curg banii la ăștia, așa ceva nu ai văzut! Pentru ce atâția bani? Distinși magistrați, ce faceți băi băieți pentru aceste sume pornografice de-a dreptul? V-au dat politicienii tot felul de sporuri și majorări salariale, pensii speciale și astfel de privilegii pentru a-i lăsa în pace să fure, să nu-i deranjați, iar voi, cum vă este obiceiul, chiar nu o prea faceți. Dacă ați face-o, nu ne-am trezi cu niște unii, care au lucrat la stat toată viața, având niște averi de mari afaceriști, nicidecum de politicieni. Care sunt dosarele instrumentate în ultimii 3 ani? mă refer la cele serioase. Cât ați diminuat furăciunile din banul public? Cu cât ați diminuat tăierile ilegale de păduri? etc. Pentru ce toate colosalele venituri încasate?! Pentru că noi suntem cretini, tolerând niște politicieni care, pentru a-și proteja pielea, vi le-au oferit. Bravos nație! Merităm ce ni se întâmplă! Fugiți repede și votați-i tot pe cei care au nenorocit această țară timp de 30 de ani, care configurează caste, cărora le oferă privilegii dintre cele mai nesimțite, iar omul de rând, nu are decât să muncească, să-și plătească dările către stat, pentru a putea fi plătite toate aceste salarii nesimțite, sporuri, indemnizații, diurne, adaosuri, pensii speciale etc.

    • Un alt mesaj omniprezent în punctajul trolilor mafiei PRO-PSD-ALDE – ”justitia e praf”, toți ”magistrații” sunt la fel, mână în mână cu ”politicienii” corupți. Transmis din perspectiva unui ”indignat”, mesajul care generalizează în mod voit are intenția capteze cât mai mulți ”idioți utili”. Nu e ca și cum în” justiție” n-ar fi oameni și oameni, ca peste tot, că avem savone și adine care slujesc interlopii, borfași care sunt uneltele mafiei, securiști infiltrați și alte specimene. Important e ca ”justiția” în general, să fie compromisă. De ce atâta chinuială pentru asta? Simplu, ca borfașii să poată fura în voie, să poată comite abuzuri fără să fie trași la răspundere, să poată profita de cei slabi în folosul propriu.

    • Bad@, in Justitie nu ai voie sa ai „oameni si oameni, ca peste tot”, pentru ca aia nu mai e justitie atunci, e o adunatura! Eu nu sunt nici trolul cuiva si nici postacul cuiva, dar, din tot ce am putut observa de-a lungul timpului, am ajuns sa fiu convins ca „justitia e praf”!

  10. Completare pt naivi. Magistratii sa fie multumiti cu ce le dau politicienii, mai mult, mai putin dupa cum vor cei din urma. Pai pt egalitatea mult clamata, la fel sa fie si cu ceilalti. Nu mai faceti aiurea actiuni prin instante, ca politicul are totdeauna dreptate. Lasati infractorii pusi liberi de politicieni prin legi cadou sa faca ce vor, ca politicul are dreptate..

  11. nu m-ar deranja daca ar aplica legea ca la carte… DAR! dar astia sunt doar niste corupti ..mai grav decat politicienii..

    • Întrebare pentru trolii pamfletari: C e din ABC? De unde vine? De la ”curul” LOSER-uui sau de la ”cacatul” trolului real bad?

  12. La un calcul grosier, ies cam 40.000 euro de caciula, in medie.
    Pentru nimic! Pentru ca pot!

  13. Dar cu ”albedoul”, cum mai ”sânt”? A intrat în trumpeta? Dacă ”permiteti o intrebare”

  14. Magistratii s-au transformat in adevarate capuse care ne sug sangele. Macar de ne-ar apara de hoti si sarlatani, poate am mai trece cu vederea. Dar au devenit protectorii infractorilor si pentru asta unii dintre ei n-ar trebui sa aiba pensie deloc, cu atat mai putin speciala.

  15. Mare grijă pe trolii mafiei PRO-PSD-ALDE, că n-o să mai fie mufate ”capusele” penale și nu mai are cine să ”sugă sângele” poporului așa de bine cum o făceau mafioții. Și mai mare grijă că ”justitia” nu o să le mai fie aservită și că nu-i mai ”apara de hoti si sarlatani” pe interlopii mafiei. Cum o să mai fure toate jigodiile pedeseraste?

  16. Intreb Ministerul justitiei, cei care au obtinut aceste recuperari de aproape un miliard de Euro , acestia ca justitiabili cat au recuperat din banii si avutia furata Romaniei, in mod ilegal. abuziv si fara teama de justitie? De 30 de ani , Romania-i jefuita, de a ramas Cenusareasa Europei si asta pentruca justitia nu a functionat sau este corupta.

  17. Impresionanat ! Mai ales pudoarea cu care sumele acestea exorbitante, reprezentând tot felul de ”drepturi” au fost transformate în euro..Dar de fapt este o dovadă a faptului că lumea în care ei centrează- ei dau cu capul ( politicul și juridicul ) este departe de lumea obișnuită, cotidiană. Cine a zis că nu există o lume paralelă ?

  18. Intarata-i drace! So pe ei.

  19. Aceste lucruri nu destabilizeaza deficitul bugetului de stat?! Pentru plata unor drepturi „castigate in instante”, adica legale, pentru plata pensiilor speciale „legale”, pentru atatea si atatea alte privilegii financiare acordate legal magistratilor, etc., nu se gandeste guvernul sa le puna in acord cu „executia bugetara” la 6 luni, asa cum ne-a anuntat ca va face cu stabilirea nivelului de crestere a pensiilor publice de la 1 sept. 2020, nivelul legal fiind de 40%?!
    Dubla masura in interpretarea si aplicarea legilor ne-a adus in haosul in care suntem.