G4Media.ro

Macron pierde majoritatea absolută în Parlament / La République en Marche a…

Macron pierde majoritatea absolută în Parlament / La République en Marche a pierdut 26 de membri de la ultimele alegeri / ”Ecologie, Democraţie, Solidaritate”, al nouălea grup format în Parlamentul francez

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pierdut, marți, majoritatea absolută în camera inferioara a Parlamentului, după ce șapte parlamentari ai partidului său, La République en Marche, au plecat la alt grup politic, scrie Politico.

Noul grup intitulat ”Ecologie, Democraţie, Solidaritate” intenționează să pledeze pentru ”justiție socială și de mediu”, fiind al nouălea din Parlament.

Acest nou grup se declară „independent”, „nici în majoritate, nici în opoziţie”, scriu în declaraţia lor politică deputaţii respectivi, cei mai mulţi provenind din majoritatea prezidenţială.

Crearea unui al nouălea grup parlamentar politic, compus din 17 deputaţi, a fost oficializată marţi în Adunarea Naţională franceză (camera inferioară), partidul La République En Marche (LREM) al preşedintelui Emmanuel Macron pierzând astfel la limită majoritatea absolută, cel puţin temporar, potrivit AFP şi France 24, citate de Agerpres.

Printre ei figurează vechi membri ai LREM, ca Matthieu Orphelin, alţii din aripa stângă a LREM, ca Aurélien Taché şi Cédric Villani, lor alăturându-se şi fostul ministru al Partidului Socialist (PS) pentru ecologie, Delphine Batho.

Odată cu formarea acestui grup, LREM pierde şapte membri şi aliaţi, reducându-şi numărul de deputaţi la 288, exact sub pragul majorităţii absolute (289 locuri) pe care o deţinea până în prezent singur. Un simbol puternic chiar dacă grupul majoritar se poate sprijini pe cei 46 de deputaţi ai MoDem şi zece din Agir.

Grupul ar putea totuşi recupera rapid majoritatea absolută dacă viitorul înlocuitor al lui Olivier Gaillard (ex-LREM, care urmează să-şi părăsească postul de deputat pentru a deveni primar) se alătură rândurilor grupului LREM, aşa cum a anunţat deputatul.

„Să răspundem la urgenţa ecologică, la modernizarea democraţiei, la reducerea inegalităţilor sociale şi teritoriale: putem face mai mult şi mai bine în Adunarea Naţională”, îşi propun aceşti deputaţi, potrivit cărora „după COVID-19 nimic nu va mai fi ca înainte”.

„Vom promova şi vom susţine toate deciziile la nivelul mizelor, dar vom şti să ne opunem în toate celelalte cazuri”, avertizează deputaţii, toţi aleşi în 2017 sub flamura LREM, cu excepţia Delphinei Batho. Ei se declară într-un „demers deschis” şi îi invită pe deputaţii care se regăsesc în proiectul lor „să li se asocieze”.

Într-un document, deputaţii îşi anunţă „primele 15 priorităţi”, de la „un plan de reindustrializare pentru o suveranitate şi o autonomie regăsite” până la o „reală transparenţă a vieţii publice”, trecând prin restabilirea unui sistem de sănătate „robust” şi o refacere a „fiscalităţii capitalului şi patrimoniului”.

Deputaţii îşi afişează de asemenea angajamentul în favoarea egalităţii în drepturi a bărbaţilor şi femeilor. Ei subliniază că „niciodată un grup politic francez nu a avut în componenţă o asemenea proporţie de femei” (65%).

Sursa Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Pfiu, cum se mănâncă socialiștii între ei

  • cum lichideaza Putin medicii care spun adevarul

  • ce treabă are Putin cu socialismul din Franța?

  • Unii sunt dereglatii, nu trebuie bagati in seama. Vad trolli peste tot.

  • Putin in general sustine conservatorii si mai ales ultraconservatorii. Mai mult sau mai putin direct. De obicei cand vad comentarii contra socialistilor sau social democratilor deja sunt cu gandul la armata de postaci a lui Putin, si tovarasii lor de drum.

   Si nu, PSD-ul de la noi nu e un partid socialist. Incearca sa fie, dar in realitate e mai mult un grup infarctional organizat.

   Eu la nivel ideologic as prefera in mod normal partidele de dreapta, dar la ce productie record de tampenii au in ultima vreme, pe tot globul, m-am cam acrit de ele. Si nici stanga nu e mai breaza.

   Pare sa fie o batalie intre stanga si dreapta, cine sa fie cel mai extremist si sa vina cu cele mai absurde idei. Deja daca incerci sa stai mai la centru esti etichetat de ambele tabere ca fiind comunist, respectiv fascist.

 2. Daca nici neo-marxistii sorosisti nu se mai halesc intre ei….UESSR en marche arriere

 3. Numai Romania sa aiba guvern de la partidul care a pierdut alegerile? Abia aia e democratie, cand votezi degeaba.

 4. ”Ecologie, Democraţie, Solidaritate” = „Socialism, Democratie, Socialism”.
  Bullshit.

 5. N-am nimic de comentat. Ma bag un seama și pac, încasez 2 monezi de la centru.

  • Ești invidios sau rublele pe care le primesti tu nu mai valorează nici cât o ceapă degerată?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.