G4Media.ro

Lovitură pentru Secția Specială din partea CCR: Posibilitatea de a retrage căile…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Lovitură pentru Secția Specială din partea CCR: Posibilitatea de a retrage căile de atac este neconstituțională / Procurorul-șef al Secției nu poate fi considerat mereu procuror ierarhic superior / Ghiță, Chiuariu și Hrebenciuc au scăpat însă de dosare penale înainte de decizia CCR

Curtea Constituțională (CCR) a decis marți, cu majoritate de voturi, că Secția Specială (SIIJ) de anchetare a magistraților nu poate retrage căile de atac deja formulate în fața instanței, iar procurorul-șef al Secției nu poate fi considerat întotdeauna procuror ierarhic superior.

Decizia vine însă tardiv, cel puțin în trei cazuri celebre de membri PSD și PNL trimiși în judecată: atât Viorel Hrebenciuc, cât și Sebastian Ghiță  sau Tudor Chiuariu au scăpat de dosarele penale după ce SIIJ, condusă la acea vreme de actualul judecătorul constituțional Gheorghe Stan, zis Geany, a retras apelurile formulate anterior de DNA.

Decizia vine ca urmare a admiterii undei excepții de neconstituționalitate, ridicate de Înalta Curte de Casație și Justiție, formulate împotriva articolelor din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care privesc înființarea și funcționarea SIIJ.

Astfel, au fost atacate dispoziţiile art.88 indice 1 alin.(6) și art.88 indice 8 alin.(1) lit.d):

  • (6) Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la «procurorul ierarhic superior» în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin acesta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”
  • ,,(1) Atribuţiile Secţiei pentru investigarea infracţunilor din justiţie sunt următoarele: […] d) exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa Secţiei, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.

Cu privire la dispozițiile art.88 indice 1 alin.(6) din Legea nr.304/2004:

  • Curtea a reținut că definirea procurorului-șef al S.I.I.J. ca ”procuror ierarhic superior” în toate cazurile și cu privire la toate aspectele procedurale pe care le implică urmărirea penală a infracţiunilor de competenţa Secţiei înlătură regimul juridic corespunzător statutului de procuror ierarhic superior al procurorilor cu funcții de conducere din cadrul S.I.I.J., lipsind de efecte juridice calitatea de procuror-șef adjunct al secției sau de procuror-șef al unei structuri din interiorul secției (birou/serviciu).
  • În ceea ce privește stabilirea calității de procuror ierarhic superior ”inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, Curtea a constatat că noțiunea de ”procuror ierarhic superior” vizează întotdeauna poziția într-o ierarhie, determinată prin raportare la o anumită structură organizatorică și nicidecum prin raportare la ”soluțiile dispuse” în cauzele înregistrate pe rolul unui anumit parchet. Modul deficitar în care legiuitorul reglementează o situație tranzitorie încalcă principiul controlului ierarhic, întrucât stabilește în competența procurorului-șef al S.I.I.J. controlul asupra activității unor procurori din afara acestei secții cu privire la actele dispuse de aceștia în cauzele care ulterior au fost transferate în competența S.I.I.J.

Cu privire la dispozițiile art.88 indice 8 alin.(1) lit.d) din Legea nr.304/2004:

  • prin modul de reglementare a competenței S.I.I.J. referitoare la promovarea și retragerea căilor de atac, rezultă că această secție, evaluând legalitatea și temeinicia hotărârii judecătorești pronunțate, exercită, implicit, un control asupra activității procurorului de ședință. Dispozițiile legale criticate atribuie S.I.I.J. un statut special, preeminent față de celelalte structuri de parchet din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Secția Judiciară) și, totodată, o poziție supraordonată în ierarhia Ministerului Public, cu încălcarea art.132 din Constituție, care consacră principiul controlului ierarhic în cadrul acestei autorități publice.

Cum au scăpat Ghiță și Hrebenciuc de dosarele penale

Pe 13 mai anul trecut, Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ), condusă de Gheorghe Stan, a retras apelul în dosarul de corupție în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare în primă instanță. În același dosar, procesul s-a oprit față de Tudor Chiuariu, întrucât fostul ministru al Justiției a fost achitat la fond, SIIJ a retras apelul față de decizia de achitare, iar el în mod evident nu formulase apel.

O lună și jumătate mai târziu, pe 28 iunie, Înalta Curte a luat act de retragerea de către Secţia Specială a apelului în dosarul lui Sebastian Ghiţă cu procurorii şi politistii din Ploieşti. Consecinţa a fost că sentinţa de achitare de la fond a rămas definitivă. Ghiță era acuzat de mai multe infracțiuni: 2 infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj 2 infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Deci CCR a admis cu majoritate de voturi că un actual judecător CCR a încălcat Constituția. Oare el s-o fi abtinut?

  2. Iar o situație confuză pt bieții hashtagi: acum CCR e bună sau nu?

    • Tot filială PSD este. Dar s-a sucit PSD-ul :)))

    • Si da si nu.

    • @arcturus ti-a scapat asta? „Ghiță, Chiuariu și Hrebenciuc au scăpat însă de dosare penale înainte de decizia CCR „

    • @Arcturus:
      Situatia nu-i confuza deloc ! Iar lozinca folosita de tine deja e fumata !
      Aici se fac pariuri daca Giani a avut ratul atat de gros incat sa participe la dezbatere si la vot !

      PS. Daca l-o fi sunat careva din Kiseleff si i-a dat ordin atunci pariurile se anuleaza ! :)))))

      PPS. Tu ce zici ? :)))

    • Zi bah, daca un ins trece pe langa 10 oameni si doar la al zecelea ii fura portofelul, cum sa-l numim, om cinstit sau borfas?
      Nu e nimic confuz. Actuala CCR trebuie sa-si dea demisia, aia e clar. Nu avem nevoie de o CCR care sa decida politic in anumite cazuri. TOATE, repet TOATE deciziile CCR trebuie sa fie in interesul cetateanului. Ca si un judecator, in momentul in care la fiecare al 10 proces primeste foloase necuvenite, putem spune ca e un infractor. Nu conteaza celelalte 9 procese corecte. Iar foloasele necuvenite in cazul politicienilor poate insemna o pensie speciala gigantica, imunitate in fata legii, posturi de bugetar bine platite .

  3. Draga redactie, banii primiti pentru reclama de la cea mai pură mafie psd-ista, Horia Constantinescu, sunt valabili? Aveți grija sa nu cumva sa fie falși!
    Va dedic melodia lui Puya : E FOAME DE BANI !!!

  4. Ce timing! Cata precizie!
    Totul pentru infractori ! Totul pentru infractori ! Totul pentru infractori !

  5. CCR in sus , CCR in jos , astia-s mai tare ca Presedintele si Guvernul la un loc. Klaus trebuia sa ia atitudine si in conditiile de stare de urgentza sa ii desfiinteze si sa ii trimita acasa , mai ales dupa ce au dat o decizie impotriva sanatatii generale a natziei ca o adunatura de tradatori.

    • Sa conducă singur, ca Ceaușescu

  6. Greu de crezut sa fi votat tocmai judecătorul gheorghe stan ce a spalat și camuflat magistrați implicați în acte teroriste de distrugere.

  7. Cel care a votat impotriva o fi fost chiar Giani ! :)))))))

  8. Cata vreme in aceasta tara e : constitutional sa ai conducatori corupti, e constitutional sa ii aperi si sa fii grijuliu cu infractorii, e constitutional sa ai drumuri proaste, e constitutional sa mori ca un caine prin spitale, e constitutional sa iti iei bataie si sa nu te apere nimeni, viitorul e 0 barat!
    Astept o zi cand in care sa nu fie constitutional dar sa am coruptii la puscarie, sa nu fie constitutional dar sa avem drumuri si spitale, sa nu fie constitutional dar sa ma apere institutiile statului roman! CONSTITUTIA, CCR de rahat, trebuie sa fie in ton cu aspiratiile de mai bine ale unui popor, sa garanteze propasirea lui de orice natura! Numai in felul asta mai conteaza ce e CONSTITUTIONAL SI CE NU E CONSTITUTIONAL. Altfel e praf in ochi.

  9. De ce nu o fi sesizat ICCJ Curtea cu aceasta exceptie imediat dupa adoptarea legii ?

    PS. Nu s-au prins ? Nu le-a cazut fisa pana ce nu au avut cazuri concrete ?

  10. Ar trebui Curtea sa faca un control de constitutionalitate al fiecarei legi inainte de adoptare.

  11. Si NU raspunde nimeni?!
    Unde in Lumea asta NU raspunzi cand incalci Constitutia sau o Lege sau o Reglementare?
    In Romania PSDista!!!
    SIIJ si-a facut de cap, cat a mers, NIMENI nu raspunde, mai mult, Gigi Stan analfabetul din fruntea SIIJ e azi membru, bine mersi, al CCR!
    Oare ce pozitie o fi avut analfabetul Gheorghe Stan la aceasta Exceptie de Neconstitutionalitate, ca escrocii Hrebengiuc si Ghita au scapat cand el era mare si tare in fruntea SIIJ!
    Va imaginati ce era la gura PSDeilor sau a lui Tariceanu sau a lui Ponta sau a vuvuzelelor RTV sau A3, DACA in locul lui Gheorghe Stan era vorba depsre Livia Stanciu sau Simina Tanasescu, numite la CCR de Presedintele Johannis?!
    Asta e Romania PSDista, de care vorbeste Presedintele Johannis, ANI muuulti vor trebui sa curatam Tara de aceste mizerii!

  12. Hai sa vedem cate oug-uri neconstitutionale a dat sau cum i-au fost musamalizate accidentele auto pe care le-a provocat, dintre care unul cu victime. Sau spaga ceruta de la Urdareanu,

    Si ar mai fi, dar nu am nici rabdare si nici timp. Dati o cautare pe google

  13. Nu va mai strofocati. Toate deciziile CCR si ale Coanei Justitica sunt facute calculat si la timpul lor, optim. Nimic nu se face la intamplare. Scapa cine trebuie si cand trebuie, apoi ” portita” se inchide pentru o perioada, pana apar alti clienti de vaza, sau definitiv, cand se ingroasa gluma.
    Asa o ducem de 30 ani si asa va fi in continuare. Pana cand??? Dumnezeu stie. Ne meritam soarta!!

  14. Cursa albirii penalilor corupți e mai lungă de cât vede pulimea. Ce a făcut fmmccr( filială a fmmpsdaldeudmr) e apă de ploaie. Cine a trebuit să scape a scăpat. Valer dornean împreună cu stan și restul judecatorilor ccr au un grafic bine trasat. Să nu creadă cineva că ei lucrează în interesul cetățenilor de rând pt că unul ca mine nu are nevoie de existența ccr. Oamenii de rând au nevoie de un legislativ coerent care dacă ar da legi în interesul românilor și al româniei, existența jegului de valer dornean nu se mai justifica. Deci…….pace vouă.