G4Media.ro

Locuința mucegăită a muncitorilor de la Tönnies, abatorul în care lucrează numeroși…

Sursa Foto: Deutsche Welle

Locuința mucegăită a muncitorilor de la Tönnies, abatorul în care lucrează numeroși români și alți est-europeni

Renania de Nord-Vestfalia a impus un nou lockdown în districtul Gütersloh din cauza focarului de coronavirus de la procesatorul de carne Tönnies, unde lucrează mulți români. Un reportaj de Miodrag Soric, difuzat de postul de radio Deutsche Welle.

Mărul de pe pervazul ferestrei mai pare proaspăt, pe cele două paturi se mai văd așternuturile. „Până de curând locuiau cam 13 muncitori subcontractori în casa asta”, spune Inge Bultschnieder, care se luptă de ani de zile pentru ameliorarea condițiilor de muncă ale lucrătorilor care vin în Germania prin firme de intermediere, majoritatea români, bulgari, polonezi sau macedoneni. Femeia în vârstă de 48 de ani arată cu degetul spre colțurile camerelor: peste tot se vede mucegai. Pute îngrozitor, cu toate că ușa e deschisă.

Clădirea aflată într-o stare avansată de degradare e la doar 10 minute cu mașina de centrul localității Rheda-Wiedenbrück din Renania de Nord-Vestfalia. În spate, într-un container, a mai rămas un frigider vechi, în care se mai află niște resturi de mâncare. „Carne de la Tönnies, care putrezește acolo”, spune Inge Bultschnieder, ținându-se de nas.

În urmă cu mai mulți ani, femeia a organizat demonstrații în fața acestei clădiri și a altora asemănătoare pentru a atrage atenția asupra condițiilor precare de trai ale lucrătorilor esteuropeni. „Dar asta n-a interesat pe nimeni, nici de la firma Tönnies, nici din partea autorităților orașului,” povestește Inge Bultschnieder indignată.

Cel puțin aceste lucruri s-au schimbat: în aceste zile vezi peste tot la Rheda-Wiedenbrück polițiști, reprezentanți ai autorităților sanitare și chiar soldați din Bundeswehr. Toți angajații concernului Tönnies și, mai nou, și cei care lucrează la câțiva dintre furnizorii companiei sunt testați. Până acum au fost depistate mai mult de 1500 de infecții.

Condiții precare de muncă și de trai

Antreprenoarea Inge Bultschnieder a început să fie preocupată de soarta muncitorilor din est după ce a stat la spital în același salon cu o femeie din Bulgaria în 2012, care lucra la Tönnies. Pacienta bulgară i-a povestit despre orele suplimentare nenumărate și condițiile mizere de cazare ale muncitorilor din estul Europei.

După externare, Inge Bultschnieder a înființat o inițiativă civică pentru a atrage atenția asupra acestor nedreptăți. Dar la Tönnies, unde majoritatea muncitorilor esteuropeni sunt angajați, cel puțin oficial, de obicei prin subcontractori, nu s-au schimbat prea multe.

Din punct de vedere juridic, concernul nu poate fi tras la răspundere în mod direct pentru condițiile mizere de cazare ale muncitorilor, dacă aceștia nu sunt, oficial, angajații acestuia, ci au semnat contracte cu firmele de intermediere.

„Toată lumea știa cum era situația lucrătorilor esteuropeni”, ne spune o femeie în centrul localității Rheda-Wiedenbrück. „Iar dacă știau localnicii, cum să nu fi știut și funcționarii orașului, politicienii locali și regionali, cât și responsabilii de la Tönnies.”

Alți localnici dau din cap afirmativ și îi dau dreptate femeii. Acum se tem că virusul periculos ar putea să se răspândească în întregul oraș, chiar dacă viteza nu ar fi, probabil, la fel de mare. La Tönnies, noul coronavirus s-a putut răspândi atât de rapid și din cauza condițiilor de cazare, a traiului în locuințe înghesuite, probabil și în urma condițiilor de lucru în fabrica de prelucrare a cărnii, unde muncitorii stau foarte aproape unii de alții și aerul rece circulă permanent.

Criza Corona a atras atenția asupra unor probleme mai vechi

„La Rheda-Wiedenbrück există mulți oameni dispuși să ajute, de pildă, mulți le-au oferit sprijin refugiaților în 2015”, e de părere Gudrun Bauer, membră a consilului local din partea social-democraților (SPD) din 1999. Din păcate, în prezent se observă și o creștere a xenofobiei.

Gudrun Bauer povestește despre apeluri telefonice ale unor localnici germani care se plâng că au văzut muncitori străini la ștrand sau la supermarket. Unii au impresia că oamenii care „arată altfel” reprezintă „pericolul corona”. „Acest lucru mă neliniștește”, spune politiciana de 59 de ani.

Lucrătorii din est locuiesc în clădiri diferite, în toate zonele orașului Rheda-Wiedenbrück și în multe alte localități din apropiere. Gudrun Bauer ne indică o clădire cu trei etaje, la doar câteva minute pe jos de piața pitorescă din centru cu multe cafenele și restaurante. Doi bărbați stau pe balcon, privesc spre orizont și fumează. Clădirea a fost plasată sub carantină, locuitorii nu au voie să iasă afară.

Cei doi sunt din Macedonia de Nord, nu vorbesc germană, doar puțină engleză. Ei spun că nimeni nu le-a adus de mâncare de vinerea trecută. Le e dor de familiile lor, cu care nici măcar nu pot să vorbească, pentru că nu au internet în locuința pe care nu o pot părăsi din cauza carantinei. Gudrun Bauer le promite că se va ocupa de această problemă.

Inge Bultschnieder, care se angajează de ani de zile pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale muncitorilor esteuropeni, salută atenția pe care o acordă acum politicieni ca Gudrun Bauer acestui subiect. „Fără criza Corona, mulți politicieni, cât și firma Tönnies și localnicii nu ar fi prea preocupați de soarta acestor muncitori”, crede Inge Bultschnieder. Așadar, din perspectiva ei, criza a avut și un efect pozitiv.

Sursa Foto: Deutsche Welle


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Dar nu spunea dl Hurezeanu, ambasadorul RO in Germania că lucrătorii Ro vor avea parte de condiții decente cât și de asistență sanitară ?
    Minciuni marca Klaus…și moștenirea PSD, căci aici duce coruptia, pensiile super-speciale, armata de $ute de parlamentari și europarlamentari votați degeaba…viața de sclavi a acelor Ro înseamnă licitații trucate, comisioane, înseamnă Sebastian Ghiță,persecutatul politic căruia îi curg banii la Belgrad prin mila USL , Berceanu, basescu, Udrea și cocosu, nicolicea, Antena 3 și mahalagiii care se uită…

  2. Nu prea seamănă cu proprietățile bosului iohanis. Blm! Sa ne arătați și palatele sparanghelistilor trimiși cu avioanele de bos pentru mama merkel.

    • Bad@-fake,
      Te mananca pielea? Ca parca vad ca te ia Bad@-cel-adevarat la scarpinat…!
      PS. Ia asculta: ”pesedeaua hoata…”! El o fi? Fugi, ca vine…!

    • Esti fanul numărul unu? O sa ma muste de cur, precis

    • Pai doamna aia care lupta pt drepturile imigrantilor a fost revoltata de ce ii spunea doamna cu care a fost internata ca are multe ore suplimentare deci tot acolo lucra.
      Si inca lucreaza draga anti merkeloiule. Ca au plecat din casa aia e alta treaba, nu zice nicaieri ca au plecat de la Tonnies.
      Esti tu convins ca de aia suntem noi in UE sa sclavagim in vest?
      Inainte de aderare unde mergeau toti sa lucreze, nu tot in vest? Mergeau fara acte, fara nici un drept, macar acum ai asigurare medicala.
      In urma cu cativa ani toti romanii care munceau in constructii sau alte munci grele in Spania erau suparati pe marocani si sudamericani ca aia munceau pe 3€/ora pe cand romanii luau 5-6€
      De cand e Maroc sau vreo tara sudamericana in UE?
      Pleci de bine ce e si stai pe cat primesti pana prinzi ceva mai bine.
      Asta e piata

  3. Erau tinuti cu forta acolo?
    Nu am inteles nicaieri in articol chestia asta, din contra, sunt cladiri puse la dispozitie, unde presupun ca nu platesc chirie.
    Ce plm au treaba autoritatile cu unde aleg imigrantii sa locuiasca?

    • Plateste chirie zdreanta ce esti, de la 350e in sus pentru toate jegurile nemtilor Hitler traieste

    • Te inseli. 250 Euro chiria. Stfu

    • Nu cred ca li s-au aratat poze cu cazarea. Iar acand au ajuns acolo, au zis sa stea sa vada primul salariu. Abia dupa ce i-au furat si la salariu, au plecat, motiv pentru care casa e acum goala.

      Nu, nu i-a tinut cu forta, i-au pacalit cateva saptamani. Peste cateva zile vor aduce altii, la fel de convinsi ca tine ca in germania umbla cainii cu covrigi in coada, si tot articolul de mai sus e minciuni putiniste.

    • Asa Juliene, deci au plecat de acolo. Care mai e rostul articolului atunci?
      Ca intermediarii ii mint pe migranti? Si ei stiu ca sunt mintiti, dar pleaca de bine ce e pe aici, prin est.
      Si stau in mucegai si ce o fi pana isi permit o chirie mai buna.
      Tonnies sau care angajator o mai fi stie ca pleaca astia, vin altii; nu-si bate capul cu detalii despre cazarea lor sau ca nu vor ore suplimentare, capitalism pe paine dragilor.

    • Mai cauta-te, mai baiatule, cand s-or deschide scolile cu mai multi psihologi. Daca „stiau ca sunt mintiti” (adica daca stiau conditiile reale), nu aveau de ce sa devina nemultumiti pe parcurs. Fie erau nemultumiti de la inceput si nu mai ajungeau in Germania; fie erau satisfacuti si atunci sclavageau pana in zilele noastre. Nici una, nici alta nu s-au intamplat. Li s-a promis mai mult decat li s-a dat.

      Cand ma supar pe merkeloaia, imi trece repede amintindu-mi ca merkelismele ar fi imposibile fara cozi de topor ca tine. Vezi cu ochii tai ca s-au dus cu un plan, si s-au intros fiindca nu s-a respectat palnul, si tot o tii langa, democrasi fridom iurop.

      Pupa si tu in fund stapanii la alt articol, nu fix la asta care ne explica ce cauta Romania in UE.