G4Media.ro

LIVE Ziua 280 de război. Șeful NATO: ”Prioritatea este să ne asigurăm…

Sursa foto: Kremlin.ru

LIVE Ziua 280 de război. Șeful NATO: ”Prioritatea este să ne asigurăm că Ucraina există”/ Premierul Șmîhal: ”Iarna va fi provocatoare, Rusia va continua să atace infrastructura critică”/ Aleksei Kudrin, unul dintre aliații lui Putin, demisionează de la Camera de Audit a Rusiei

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că al doilea sezon de iarnă din timpul războiului „va fi foarte provocator”, dar precizează că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, astfel încât populaţia să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi, transmite CNN. În același timp, fostul ministru rus de finanţe Aleksei Kudrin a anunţat marţi că va demisiona din funcţia de şef al Camerei de Audit, organismul care supraveghează cheltuielile publice ale Rusiei, iar decizia ar urma să fie aprobată miercuri de Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, relatează Reuters, citată de News.ro. Aleksei Kudrin, considerat de-a lungul carierei sale atât un liberal economic pro-occidental, cât şi un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este cel mai important oficial guvernamental care îşi părăseşte funcţia de când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în luna februarie.

Principalele evenimente ale zilei de miercuri, 30 noiembrie:

Ora 17.50: Secretarul de stat Antony J. Blinken s-a întâlnit astăzi cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la București, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat. Secretarul de stat i-a reiterat ministrului de externe Kuleba angajamentul de durată al Statelor Unite față de capacitățile de apărare și descurajare ale Ucrainei, în special în ceea ce privește furnizarea de opțiuni de apărare aeriană pentru a combate escaladarea atacurilor cu rachete ale Rusiei împotriva infrastructurii civile din Ucraina. Cei doi au discutat, de asemenea, despre rezultatele reuniunilor – inclusiv cu partenerii G7-plus – privind nevoile imediate ale Ucrainei în materie de infrastructură energetică, precum și despre construirea securității și rezilienței energetice pe termen lung în Ucraina.

Ora 15:00 Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a discutat despre problemele nucleare și despre Ucraina în cadrul unei întâlniri la începutul acestei luni cu directorul CIA din Statele Unite, William Burns, a relatat agenția de presă RIA. Elizabeth Rood, însărcinată cu afaceri la ambasada SUA din Moscova, a declarat anterior pentru RIA că Burns „nu a negociat nimic și nu a discutat despre o soluționare a conflictului din Ucraina”, transmite The Guardian.

Ora 14:30 Antony Blinken, șeful diplomației SUA: ”Putin crede că îi vom lăsa singuri pe ucraineni și că va dezbina NATO. Nu a funcționat și nu va funcționa, îi vom arăta că se înșeală/ Copiii, bătrânii și bolnavii sunt noile ținte ale lui Putin/ Urmează o iarnă grea”.

Ora 14:00 Jens Stoltenberg, la București, despre aderarea Ucrainei la NATO: ”Cel mai important acum este să ne asigurăm că Ucraina există”/ Despre relația cu China: ”Nu este un adversar. Vom continua comerțul și relațiile economice”. 

Ora 13:30 Moscova l-a promovat pe inginerul-șef al centralei nucleare din Zaporojie, Iuri Chernichuk, pentru a deveni șeful acesteia, potrivit agenției nucleare ruse Rosenergoatom. Postul este vacant din octombrie, când, potrivit Kievului, șeful centralei, Ihor Murashov, a fost răpit de autoritățile ruse. Centrala nucleară, cea mai mare din Europa și situată în estul Ucrainei, este ocupată de forțele rusești din martie. Ea nu mai produce electricitate din septembrie, dar este în continuare condusă de personalul ucrainean pentru a o menține în siguranță. Moscova a declarat în octombrie că a pus centrala sub controlul autorităților nucleare din Rusia, relatează Reuters, o măsură pe care Kievul o consideră ilegală. Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară Energoatom a declarat în luna mai că Rusia i-a interzis lui Cerniciuk să părăsească orașul Enerhodar, unde se află centrala, ținându-l pe acesta și pe ceilalți membri ai personalului ca „ostatici”, scrie The Guardian.

Ora 13:00 Rusia a acuzat marţi Statele Unite de „comportament toxic” anti-rus despre care a spus că a determinat-o să se retragă din discuţiile privind controlul armelor nucleare cu oficiali americani la Cairo în această săptămână, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Ora 12:30 Ministrul rus al apărării a declarat că Rusia se va concentra în 2023 pe infrastructura armelor nucleare, inclusiv pe instalațiile care vor găzdui noi sisteme de rachete, transmite The Guardian. Serghei Shoigu a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni a consiliului de administrație al departamentului, că aceasta va fi o prioritate pentru Rusia anul viitor.

  • „Atunci când se va pregăti lista de facilități majore de construcție pentru 2023, se va acorda o atenție specială construcțiilor în interesul forțelor nucleare strategice”, a declarat Shoigu, citat de agenția de știri RIA.

Luni, Rusia a amânat discuțiile cu SUA privind armele nucleare, afirmând că acestea vor fi reprogramate, dar fără a oferi motive pentru această amânare. Actualul tratat Start va expira în 2026. Shoigu a declarat că 300.000 de rezerviști, inclusiv voluntari, au fost instruiți în două luni de când a fost dat ordinul de mobilizare parțială al lui Vladimir Putin, relatează agenția rusă de presă Tass. Ministrul Apărării a spus că au fost folosite peste 100 de tabere de antrenament în Rusia și Belarus.

Ora 12:15 Uniunea Europeană urmează să înfiinţeze un Tribunal Special care să judece ”crimele Rusiei în Ucraina”, anunţă miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care răspunde astfel unei cereri a Kievului, relatează AFP, citată de News.ro.

Ora 12:00 Marea Britanie va semna un nou acord de comerț digital cu Ucraina, care va oferi acestei țări acces la industria serviciilor financiare britanice, transmite The Guardian. Prim-viceprim-ministrul ucrainean, Iulia Svyrydenko, va semna miercuri acordul cu secretarul britanic pentru comerț, Kemi Badenoch. Oficialii spun că acordul – bazat pe un acord similar încheiat la începutul acestui an între Marea Britanie și Singapore – va sprijini comerțul digital prin facilitarea fluxurilor de date transfrontaliere. Comerțul digital este considerat a fi deosebit de important în actualul conflict cu Rusia, relatează PA Media, luptele și deteriorarea infrastructurii făcând comerțul fizic mai dificil. Acordul permite, de asemenea, o mai mare cooperare între Marea Britanie și Ucraina în ceea ce privește securitatea cibernetică și tehnologiile emergente. Badenoch a declarat: „Acordul comercial digital de referință convenit astăzi între cele două țări deschide calea pentru o nouă eră a comerțului modern între noi. Acest acord va însemna că întreprinderile și guvernele noastre pot colabora și mai mult și va asigura accesul ucrainenilor la bunurile și serviciile esențiale [pe care le deschide] comerțul digital”.

Ora 11:30 Șeful biroului lui Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a vorbit miercuri dimineață cu consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan. Aceștia au discutat despre sprijinul SUA pentru programul „Cereale din Ucraina”, care se derulează pentru a scoate produsele alimentare din postul din Odesa – dar au vorbit și despre sprijinul acordat Ucrainei în lunile de iarnă. Potrivit agenției de știri Interfax, un purtător de cuvânt a declarat: „Yermak l-a informat pe interlocutor despre situația operațională de pe front, precum și despre posibilele măsuri pe care Rusia le pregătește pentru a continua teroarea împotriva populației civile din Ucraina.

  • „Părțile au discutat despre acordarea de sprijin statului nostru pentru a asigura trecerea perioadei de iarnă”.

Ora 11:00 FOTO Ucrainenii refugiați în Constanța organizează o expoziție caritabilă pentru a-i ajuta pe cei rămași în țară, de Moș Nicolae/ Cum poți trimite cadouri de Crăciun copiilor din Ucraina.

Ora 10:00 Redactora-şefă a postului de propagandă al Kremlinului Russia Today Margarita Simonian a evocat la televiziunea publică Rossiya-1, controlat de Kremlin, ca invitată a animatorului Vladimir Soloviev, care a evocat o eventuală înfrângere a Rusiei în Războiul din Ucraina, temeri ale unor conducători ruşi de rang înalt cu privire la posibilitatea unor eventuale sancţiuni la Curtea Penală Internaţională în această eventualitate, scrie News.ro. Prezentatorul pro-Kremlin Vladimir Soloviev a ridicat problema unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina luni, la Rossiya-1, o rară deviere de la versiunea Guvernului rus, comentează Le Figaro.

Ora 09:30 Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, afirmă că ţara sa este pregătită să furnizeze mai multă securitate în Europa şi în lume, atunci când va deveni membru deplin al Alianţei Nord-Atlantice, scrie Agerpres.ro.

  • „Noi am arătat clar că suntem gata acum să înfruntăm toate provocările, suntem gata să furnizăm, când devenim membrii deplini, mai multă securitate pentru Europa, pentru lume dar, în mod deosebit, noi venim de asemenea cu echipament bun, cu trupe bine antrenate să întărim flancul nordic”, a declarat oficialul suedez, miercuri, la Palatul Parlamentului, în ziua a doua a Ministerialei NATO.

Ora 09:00 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a avertizat marţi NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot, acuzând alianţa occidentală că este o „entitate criminală” pentru că livrează arme către ceea ce el a numit „regimuri extremiste”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Ora 08:30 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a explicat ucrainenilor, în mesajul video de marţi seara, de ce este nevoie de crearea unui Tribunal Special în cazul agresiunii ruse din Ucraina, arătând că actuala legislaţie internaţională nu ar permite tragerea la răspundere directă a liderilor ruşi, transmite News.ro. Detalii, aici. 

Ora 08:00 Cancelarul Olaf Scholz i-a promis preşedintelui Volodimir Zelenski, cu care a vorbit marţi la telefon, că Germania va livra Ucrainei mai multe tancuri antiaeriene Gepard, în timp ce propunerea ca Berlinul să furnizeze Poloniei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pe care, eventual, Varşovia le-ar putea trimite apoi Ucrainei, rămâne în continuare în discuţie, relatează Reuters şi CNN, citate de News.ro.

Ora 07:30 Fostul ministru rus de finanţe Aleksei Kudrin a anunţat marţi că va demisiona din funcţia de şef al Camerei de Audit, organismul care supraveghează cheltuielile publice ale Rusiei, iar decizia ar urma să fie aprobată miercuri de Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, relatează Reuters, citată de News.ro.Aleksei Kudrin, considerat de-a lungul carierei sale atât un liberal economic pro-occidental, cât şi un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este cel mai important oficial guvernamental care îşi părăseşte funcţia de când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în luna februarie.

Ora 07:00 Obţinerea de echipamente energetice suplimentare a fost o prioritate, transmite premierul Ucrainei:  „Numai Lituania ne-a dat 114 transformatoare. Alte ţări alocă fonduri şi echipamente pentru a ajuta Ucraina să supravieţuiască iernii. Nu doar Europa, ci şi SUA, Canada şi Japonia ne oferă un sprijin substanţial”, a mai afirmat el. Şmîhal a declarat că resursele energetice ale Ucrainei sunt adecvate pentru lunile de iarnă: „Intrăm în iarnă cu 14 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele noastre şi 1,3 milioane de tone de cărbune în depozite. Această resursă va fi destul de suficientă pentru a trece iarna în mod stabil”.

Ora 06:30 Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că al doilea sezon de iarnă din timpul războiului „va fi foarte provocator”, dar precizează că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, astfel încât populaţia să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi, transmite CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Kudrin ruznacule grija mare la ferestre si la ceaiuri, ca acusi crapa unul prin VECINI MARI prieteni de ai vostri. In rest numa bine si fericire prin „democrata” rusia. Ps. Sper sa apuci macar anul nou

  2. Ala din poza pare un papagal