G4Media.ro

LIVE Ziua 278 de război. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, ripostează la criticile…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

LIVE Ziua 278 de război. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, ripostează la criticile lui Zelenski și denunță „jocuri politice”/ Președintele ucrainean: Teroriştii pregătesc noi atacuri. Şi atât timp cât au rachete nu se vor opri, din păcate

“Înţelegem că teroriştii pregătesc noi atacuri. Ştim asta sigur. Şi atât timp cât au rachete nu se vor opri, din păcate”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic adresat ucrainenilor. „Împreună şi ajutându-ne unii pe alţii vom trece şi de această provocare de război: iarna aceasta şi această încercare a Rusiei de a folosi frigul împotriva oamenilor”, a mai adăugat Zelenski. În acest timp, primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, a ripostat la criticile președintelui Ucrainei cu privire la măsurile luate pentru a-i ajuta pe locuitori să reziste la întreruperile de energie electrică, descriind disputele ca fiind „fără sens” în contextul campaniei militare a Rusiei.

Principalele evenimente ale zilei de luni, 28 noiembrie:

Ora 21:45 Nu au fost furturi comise de soldați beți ca în alte locuri din Ucraina – când rușii au ajuns la muzeul regional din Herson, au știut exact ce vor. Au ignorat exponatele de floră și faună locală, vitrinele prăfuite cu arici împăiați și păsări. Printre ei se aflau atât soldați, cât și civili, inclusiv oficiali culturali din Crimeea ocupată de Rusia. Au mers direct spre capodoperele din inima colecției muzeului. Pe parcursul mai multor zile, la sfârșitul lunii octombrie, le-au încărcat în camioane și le-au dus departe, scrie The Times. Detalii aici

Ora 20:30 Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk, potrivit relatărilor rusești și ucrainene. Orașul a devenit o țintă importantă pentru forțele rusești, care nu au avut succes în ultimele luni în câștigarea de teritorii în estul Ucrainei și au fost nevoite să se retragă din multe zone. În ultimele zile, videoclipurile de pe rețelele de socializare au ilustrat distrugerile imense din Bahmut, unde se află înc mii de oameni, fără curent electric și apă curentă, potrivit CNN.  Detalii aici

Ora 20:05 Nikolaev, capitala administrativă a regiunii cu același nume din sudul Ucrainei a suferit un nou atac asupra aprovizionării cu apă, a anunțat luni primarul acesteia, Oleksandr Senkevici, pe Telegram.

Ora 15:09 Miniștrii de externe ai Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Suediei, Finlandei, Norvegiei și Islandei au sosit la Kiev în același timp. Acest lucru a fost anunțat pe Twitter de ministrul leton de externe Edgars Rinkevics, transmite BBC. Detalii aici

Ora 14:10 Președintele Klaus Iohannis a pledat luni la evenimentul Reuniunea liderilor de la München, desfășurat în București, pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina atât timp cât e nevoie. Detalii aici

Ora 12:51 Gazprom a anunțat luni, pe contul său de Telegramcă nu va reduce volumul gazelor naturale transportate spre Republica Moldova, după ce oficialii companiei ruse au precizat că subsidiara sa de la Chișinău, Moldovagaz, a achitat datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie. Detalii aici

Ora 10:50 Publicația rusă Nezavisimaia Gazeta, printre ultimele titluri de la Moscova care beneficiază de o oarecare independență editorială, dedică o analiză eforturilor Republicii Moldova de a se rupe decisiv de dependența de Rusia. Analiza, semnată de Svetlana Gamova, arată impactul negativ pe care bombardamentele Rusiei din Ucraina l-au avut asupra Chișinăului, căruia i-a dat un impuls suplimentar pentru desprinderea de pe orbita Rusiei. Detalii aici

09:48 Publicația rusă Nezavisimaia Gazeta, printre ultimele titluri de la Moscova care beneficiază de o oarecare independență editorială, dedică o analiză eforturilor Republicii Moldova de a se rupe decisiv de dependența de Rusia. Analiza, semnată de Svetlana Gamova, arată impactul negativ pe care bombardamentele Rusiei din Ucraina l-au avut asupra Chișinăului, căruia i-a dat un impuls suplimentar pentru desprinderea de pe orbita Rusiei. (detalii aici)

Ora 09:31 Presa grecească: Ucrainenii încearcă să importe energie electrică din România/ Restabilirea alimentării cu curent electric a Kievului, ”aproape completă”. (detalii aici)

Ora 09:15 Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie ieftine și de mici dimensiuni, montate pe rachete disponibile, permițând Kievului să lovească mult în spatele liniilor rusești, potrivit unui raport al Reuters, citat de The Guardian. (detalii aici)

Ora 08:58 Rusia și SUA au modalități de a gestiona riscurile nucleare la nivelul agențiilor de informații, a declarat însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Moscova, Elizabeth Rood, pentru agenția de presă de stat rusă Ria Novosti, adăugând că deocamdată nu sunt programate întâlniri între cele două părți, transmite The Guardian.

Ora 07:56 Primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, a ripostat duminică la criticile președintelui Ucrainei cu privire la măsurile luate pentru a-i ajuta pe locuitori să reziste la întreruperile de energie electrică, descriind disputele ca fiind „fără sens” în contextul campaniei militare a Rusiei, potrivit agenției ReutersDetalii aici

Ora 07:36 Analistul militar și de apărare de la Sky News, profesorul Michael Clarke, afirmă că trupele Kievului sunt mai bine echipate în fața iernii care se instalează în Ucraina. Detalii aici

Ora 07:30 Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că ruşii pregătesc noi atacuri pe teritoriul Ucrainei şi că el este de părere că prin solidaritate ucrainenii vor trece peste “încercarea Rusiei de a folosi frigul împotriva oamenilor”, transmite News.ro.

“Înţelegem că teroriştii pregătesc noi atacuri. Ştim asta sigur. Şi atât timp cât au rachete nu se vor opri, din păcate.

Dar capacitatea noastră de a ne ajuta reciproc şi de a avea grijă de cei mai vulnerabili – bătrâni, familii cu copii, cei care şi-au pierdut casele şi rudele în război – reprezintă unul dintre elementele de protecţie împotriva terorii şi puterea noastră.

Săptămâna care urmează poate fi la fel de grea ca aceea care se încheie. Forţele noastre de apărare se pregătesc. Tot statul se pregăteşte. Analizăm toate scenariile, inclusiv cu partenerii noştri.

Iar unitatea noastră trebuie să fie pregătită. Aşa că vă rog să nu plecaţi fără să-i ajutaţi pe cei pe care îi puteţi ajuta. Şi vă rugăm să fiţi atenţi la alertele aeriene în timpul săptămânii.

Împreună şi ajutându-ne unii pe alţii vom trece şi de această provocare de război: iarna aceasta şi această încercare a Rusiei de a folosi frigul împotriva oamenilor”, a spus Zelenski.

El a precizat că în prezent în Ucraina au loc doar întreruperi de curent electric programate, pentru stabilizarea sistemului.

“O altă săptămână de război se apropie de sfârşit – o săptămână în care am reuşit multe. Împreună. Datorită unităţii noastre. După atacul terorist masiv de miercurea trecută, am restabilit generarea şi furnizarea de energie electrică zi de zi. De astăzi, în majoritatea regiunilor ţării au loc întreruperi de curent doar de stabilizare a sistemului, programate. Situaţia este sub control. Şi pentru asta, le sunt recunoscător miilor de oameni care au lucrat non-stop pentru a restabili curentul electric, apa, căldura şi comunicaţiile. Le mulţumesc tuturor angajaţilor companiilor energetice, serviciilor de utilităţi, echipelor care au făcut reparaţii, autorităţilor regionale şi liderilor comunităţilor locale, care au ajutat. De asemenea, aş dori să mulţumesc firmelor care au participat. Unitatea ucraineană îşi demonstrează din nou şi din nou puterea, demonstrează eficienţa noastră”.

Zelenski a mai declarat că situaţia de pe front rămâne foarte dificilă, în special în regiunea Doneţk.

“Vreau să le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri, tuturor eroilor noştri pentru rezistenţa lor astăzi!

A rezista acum şi a ne apăra acum înseamnă a rezista şi a ne apăra pentru generaţiile viitoare, pentru toţi ucrainenii de pe frumosul nostru pământ.

Facem şi vom face tot posibilul pentru a ne consolida apărarea. Facem şi vom face totul pentru a trage Rusia la răspundere pentru acest război, pentru această teroare.

Şi pentru a obţine aceste rezultate, vor fi noi paşi importanţi săptămâna viitoare.

Mulţumesc tuturor partenerilor noştri care ne ajută! Sunt recunoscător fiecărui lider care percepe apărarea Ucrainei drept apărarea libertăţii şi securităţii şi pentru ţara sa!”, a mai spus liderul ucrainean.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. In mod normal, România tebuia sa atace județul rus(ucrania) încă din vară , sa ne putem lua Bucovina , Bugeacul inapoi de la fas. cisti! Tuvan gura de ucrani cri. minali!!!

  2. Volodimir a zis ca la vara o duce pe Olena la mare. Ca de mica s-a saturat.