G4Media.ro

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie de mici dimensiuni

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie ieftine și de mici dimensiuni, montate pe rachete disponibile, permițând Kievului să lovească mult în spatele liniilor rusești, potrivit unui raport al Reuters, citat de The Guardian.

Stocurile militare ale SUA și ale aliaților sunt în scădere, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate pe măsură ce războiul se prelungește. Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele aproximativ șase planuri creionate pentru a pune în producție noi muniții pentru Ucraina și aliații americani din Europa de Est, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

GLSDB ar putea fi livrată încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document analizat de Reuters și de trei persoane familiarizate cu acest plan. Acesta combină bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele fiind comune în stocurile americane.

Deși SUA au respins solicitările pentru racheta Atacms, cu o rază de acțiune de 185 mile (297 km), raza de acțiune de 94 mile (150 km) a GLSDB ar permite Ucrainei să lovească ținte militare valoroase care au fost inaccesibile și ar ajuta-o să continue să preseze contraatacurile prin perturbarea zonelor din spate ale Rusiei.

GLSDB este fabricată în comun de Saab AB și Boeing Co și se află în dezvoltare din 2019, cu mult înainte de invazie, pe care Rusia o numește „operațiune specială”. În octombrie, directorul executiv al SAAB, Micael Johansson, a declarat despre GLSDB: „În cel mai scurt timp așteptăm contracte în acest sens”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Vrajeala, bombe ghidate, la anu..

 2. Către Putin.
  Ăștia chiar sunt proști, nu se prefac. Ăstora le-am spus să nu se atingă de Ukraina.
  Ei distrug și România. E datina lor să distrugă tot ce întâlnesc în cale.
  Chiar și cu bunele intenții.
  Nu sunt trol. Sunt același din decembrie ’89.

 3. Eu, nu trimit de obicei un singur porumbel cu un mesaj, ca să primesc două confirmări de primire.

 4. Ăștia învață de la americani numai ce e mai rău, nu ce e bun.

 5. Victoraș, ai grijă de kopeici!