G4Media.ro

VIDEO Vlad Voiculescu anunță controale în centrele de vaccinare pentru a vedea…

VIDEO Vlad Voiculescu anunță controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând: „În curând vom avea și sancțiuni” / Centrele cu circuit închis ar putea fi închise / Critici aspre ale ministrului privind campania de vaccinare

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând și vor fi date sancțiuni, iar centrele cu circuit închis, cum sunt cele organizate de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ar putea fi închise.

„E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, a subliniat Vlad Voiculescu. Este vorba despre centrele de vaccinare organizate de ministerele Apărării, Internelor sau Transporturilor, precum și de alte instituții.

Vlad Voiculescu a spus că este o vulnerabilitate faptul că 30% din vaccinări au fost făcute în afara programărilor din platforma pentru programări.

Ministrul Sănătății a fost însoțit de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan și de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe.

Vlad Voiculescu:

Vaccinarea:

CNCAV duce lucrurile în mod rezonabil mai departe.

Știm că unii au sărit peste rând.

În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. E necesar ca autoritățile să nu rămână pasive la inechități.

În principiu și în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabile.

Se vor face echipe de control MS-DSP pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la centrele de vaccinare. România nu poate să fie un sat fără câini. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vor de sancțiuni.

Vulnerabilități: 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare. Sunt oameni care merg în centre sau centre care nu sunt bine informatizate. Faptul că oamenii nu se programează în platformă și merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate pe care i-am semnalat-o dr Gheorghiță care trebuie remediată cât mai rapid. 30% este mult.

Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există HG sau hotărâre a MS care să fi aprobat așa ceva. Fie merg mai multe vaccinuri câtre centrele închise, care nu sunt deschise populației.

MS va reevalua toate centrele din subordinea sa și vom transmite celorlalte instituții care au centre să facă același lucru. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. O excepție ar fi să păstrăm puține centre pentru rapelurile din spitale.

E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie.

Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic.

Gestionarea pandemiei:

Aceste două teme nu sunt singurele relevante pentru oamenii din România. sunt probleme aproape în fiecare spital care nu suferă amânare.

În luna de zile de când noua echipă a MS a stat mai degrabă la lucru, suntem acolo până târziu pentru a aborda fiecare problemă a oamenilor din România legate de sistemul sanitar.

Sunt spitale închise pentru bolnavii cronici. Pandemia ne-a făcut rău tuturor și mai ales celor care nu au avut acces la servicii medicale.

Andreea Moldovan:

Vin din teren, din spital care a tratat pacienți COVID. Vin cu empatia celui care a văzut ce înseamnă boala și cu dorința de a ajuta ca pandemia să fie înfrântă cât mai rapid.

Încep să văd acea luminiță pe care trebuie să o urmez.

Focusurile principale momentan: gestionarea crizei COVID și ameliorarea indicilor de raportare a infecțiilor, în paralel cu creșterea capacității de testare.

Vrem să creștem capacitatea de testare.

Alături de colegii din INSP, de medici, am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare care să ne arate fiabil cum stăm. Vom supune dezbaterii celorlalte foruri acești noi indicatori.

În paralel, dorim și suntem conștienți că e absolut important să creștem capacitatea de testare, astfel încât să știm incidența reală. În condițiile în care în toate țările europene noile cazuri cresc rapid, noile tulpini devin circulante, se impune să ținem garda de sus.

Raportul ECDC din 21 ianuarie ne ridică nivelul de alertă de la ridicat la foarte ridicat.

Am discutat mult despre testarea din școli, pentru că ne dorim cu toții să reînceapă școlile. Dar acest lucru trebuie făcut în siguranță. Pentru acest lucru avem în vedere testarea rapidă cu teste antigen. Testarea se va adresa și cadrelor didactice.

S-a lucrat doi ani de zile la un ordin de MS pentru problemele de igienă din spitale. Ordinul e lansat spre dezbatere. Ne ajută foarte mult să știm ce avem de făcut în spitale.

Răspunsuri la întrebări:

Cum veți crește capacitatea de testare?

A.M.: Testarea ia în calcul nu doar testele PCR, ci și testele antigen rapide cu calitate suficient de bună. Există însî o latență de a testa și raporta. unul dintre focusuri e de a sublinia importanța testării.

Sunt mulți oameni care își fac testarea la domiciliu și nu se raportează.

Metodologia de testare e pusă în ordine din 30 decembrie 2020. Doar că se accentuează importanța testării și se vor lărgi spațiile medicale sau spațiile unde se fac testări.

Încă 3 teste pozitive cu noua tulpină: două aparțin focarului din școală, un test e la o persoană tânără, caz nou. Este în stare generală bună, carantinată la domiciliu, împreună cu prietenul confirmat pozitiv. urmează să se facă ancheta în focar.

Peste 1300 de persoane au fost vaccinate deși erau eligibile în etapa a treia. Cum a fost posibil?

V.V.: E o problemă cauzată de cele două platforme care funcționează în paralel. Sunt persoane trecute pe un caiețel.

De aceea e o vulnerabilitate că 30% din cei vaccinați nu trec prin platforma de vaccinare.

Undeva în luna martie, vom discuta despre capacitate de vaccinare și mai puțin de număr limitat de vaccinuri și cine se bagă în față.

Ați avut discuții cu coordonatorul campaniei?

V.V.: Per total, campania merge bine, avem peste 500.000 de persoane vaccinate. Dar sunt probleme și nu trebuie să ne facem că nu există. Trebuie să fim transparenți. e tipul de discuție pe care ar trebui să o aibă orice responsabil public.

Ar trebui cei de la MS să fie lăsați să se implice mai mult în campania de vaccinare?

V.V.: În cadrul activității CNCAV, cei de la MS s-au implicat și există discuții în fiecare zi. Lucrurile sunt cât se poate de transparente și colegiale.

Nu există tensiuni și nu a fost nicio discuție despre schimbare dlui Gheorghiță. Face o treabă bună și îi urez să o facă în continuare.

Ce cuprinde ghidul pentru școli?

A.M.: Ghidul e foarte avansat. Testarea va include testarea copiilor simptomatici dacă totuși ajung la școală. Fac apel la părinți să nu lase copiii cu simptome să meargă la școală.

Dacă testul e pozitiv, se vor anunța părinții, DSP.

Se vor testa toți copiii cu simptome.

Susțineți înăsprirea restricțiilor?

A.M.: Noi am avut o discuție în MS pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi.

Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare și nu se raportează.

Plus că erau excluse anumite comunități închise de la raportare, care nu se practică și care trebuie să fie adăugat la calculul incidenței.

Orice ascundere a realității nu face bine.

Noi am terminat azi documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia.

Cu acești indicatori se poate ști situația din țară și eventuale măsuri nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control.

Considerați că redeschiderea restaurantelor e benefică în momentul de față?

V.V.: Cred că poziția noastră a fost cât de limpede se poate.

Cred că noi toți trebuie să fim precauți. Și la nivel personal, și la nivel profesional. Dacă aș avea un restaurant, m-aș gândi de două ori.

Doriți modificarea pragurilor pentru restricții?

A.M.: Prin modificarea acestor indicatori dorim să venim cu o imagine corectă. Aceste măsuri sunt menite să protejeze populația.

Nu spun că indicatorii se vor modifica astfel încât să vină la o închidere totală.

V.V.: Nu este o decizie politică. Deciziile politice trebuie să se baze pe date, opinii ale specialiștilor. Asta facem acum.

Vorbim despre un război cu acest virus, Strategia, măsurile trebuie adaptate. Măsurile trebuie adaptate la dinamică.

Întotdeauna trebuie să ne bazăm pe cifre care ne arată realitatea și să consultăm opiniile experților, de la noi sau ECDC.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. F bine!!! Este inadmisibil ca pilosii sa se vaccineze inaintea persoanelor vulnerabile, a cadrelor didactice, a volnavilor cu boli cronice. Cu pile, nepotisme, amante a functionat Romania pana acum. E timpul sa spunem STOP! Cei gasiti vinovati sa fie aspru pedepsiti. Viata unora nu e mai pretioasa decat a altora.

    • Nu-ti tine respiratia!

      Abia de acum incolo poate se vor da sanctiuni, iar partea cea mai interesanta va fi, ca intotdeauna, CINE constata si CINE aplica contraventia.

      Apropos, il mai tii minte pe militianul pilos care a inchis spitalul Gerota? 😈 Iti mai amintesti si deznodamantul?
      Eco!

    • @Sanitarul. Trebuie sa se termine cu pilele in tara asta. USRPLUS sa bata cu pumnul in masa, sa fie fermi si neiertatori, daca nu……… Ma bucur ca si Ghinea este pe aceeasi lungime de unda cu Voiculescu; Citu sper ca si el.

  2. „Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic.”
    El fiind printre primii vaccinați…
    Sfânta ipocrizie de partid și de stat…

  3. Tâmpitul ăsta iar se critică pe sine însuși?!

    • Pe vremuri nu-ti rupeau biletul la intrarea in cinema si-l mai vindeau de cateva ori… acum ce-or mai fi inventat „sa le iasa si lor ceva in plus”? Foamea asta de la mic la mare, fiecare dupa puteri, e in genele noastre ar spune Dancila…la ue

  4. Romanul este mereu inventiv! In unele centre de vaccinare ,toti pacientii programati pe parcursul unei zile ,sunt chemati telefonic in prima parte a zilei ,astfel incat personalul din sectiile de vaccinare ramane dupa amiaza fara obiectul muncii,pleaca acasa , dar incaseaza plata

  5. Saritul peste rand e ceva oficializat prin hotarare de guvern: s au infiintat centre speciale pentru mai mapn si familiile lor. Acolo e deficitul principal.

  6. gradatul are alte preocupari, inca mai lupta cu penalii

  7. Chiar nu conteaza cine ce schimba… Ce importanta are?

    Important: se scoate prostia aia introdusa de Orban, focarele care nu se numara in rata de infectare… o falsificare a cifrelor doar la noi practicata.

    Cresterea testarii. Sunt judete care stau bine in cifre, dar mor batranii si cronicii ca la razboi. Aici e vina guvernului Orban, testezi putin dai bine pe foaie… Dar mor oameni din cauza deciziei tampite!

    Nu poti pune securisti si bugetari sa ia locul celor mai vulnerabili la vaccinare. E clar ca toti vor sa se vaccineze, dar multi vor doar ca sa-si faca vavanta nu stiu unde, in timp ce altii vor doar sa traiasca. Scandalos ca au fost bagati „esentialii” in etapa 2.

  8. Păi, cateva mii au sărit peste rând de-a dreptul, ok., poate s-au gândit că au și ei acest drept, asa cum il au toti tinereii”esentiali” cu cabinete speciale de vaccinare.
    In etapa a 2 a de ce să fie incluși ziariști precum Capatos sau Ciutacu(ăsta a avut si COVID recent, deci are si anticorpi) sau Orcan sau o escortă ca Laurette? Sau de la nu’s ce reviste gen ” TVmania” sau „Povești de viață”?
    Iar unii esentiali de ce să aibă cabinete sau spitale speciale? Au hoteluri speciale(mult mai ieftine ca celelalte), au pensii speciale, au sporuri speciale, chiar trebuie să le plătim si vaccinare specială, în etapa a 2 a si in cabinete separate?
    Noi, ăștia care-am mai rămas de căruță in etapa a -3 a „generala”(ce glumă!), cetatenii de mâna a 19 a, care muncim cinstit si platim impozite si taxe pentru „esentiali”, de ce să n-avem dreptul la etapa a 2 a laolaltă cu toți esentialii pe care îi hrănim?
    Poate vrem si noi cabinete speciale, atât pentru noi cât si pentru familia noastră.
    De ce o c…. ca Laurette s-a putut vaccina in etapa a 2 a ? E atât de proastă încât mai și trambiteaza .
    Pentru ce e panarama asta de 40 de ani esențială în ochii statului român?

  9. Acum a devenit evident de unde este deficitul de 117000 de vaccinuri. NU din restante la livrari, asta e minciuna oficiala. 30% din 500000 este un numar pe aproape. Centre de vaccinare cu circuit inchis?! Cluburi private de vaccinare… Speciali au fost, speciali sunt inca. Situatia ar trebui sa se lase cu demisii si cu sanctiuni daca vrem sa invatam ceva, nu este surprinzator, dar nici de tolerat. Deocamdata pupat toti Piata Independentii…

  10. Schimbați l dreaqu pe filfizonul ăsta, pui de se cu rist imputzit că nu e bun de nimic, pui economist la sănătate asta primești, Tătaru cel mai indicat

  11. E zis bine Sanitarul.
    Milițianul care a inchis Gerota.
    Nu a patit nimic.
    Nimic!!!!
    Zadarnicirea a fost sau nu?
    Acum securistii &co in fata cronicilor sau a celor plus 65.
    Amantele lor si ele!
    Pentru ca au dotare si personal trebuie sa funcționeze centrale MAI si MAN.
    Dar pentru persoanele din etapa 2.
    O problema esentiala este calitate a si transparenta acțiunii de vaccinare.
    Calitate actului medical!
    Apare de undeva ceva, o asistenta cu ceva in mana si zice Vaccinul.
    Nimeni nu vede doza, acul sigilat, cum se face împărțirea dozai etc.
    Nu stiu daca au fost asistentele la scoala la împărțirea cu 5 dat cred ca împărțirea cu 6 nu da rezultatul asteptat.
    Iar de injectarea se face cu apa potabila ca in Italy ar fi un mare succes!
    Asa ca mai mare atentie la vaccinarea propriu zisa!
    Aici trebuie control la sânge!

    Daca porniti scolile puneti si sancțiuni in bani pentru părinții iresponsabili care-si trimit odraslele BOLNAVE la scoala!
    Masuri dure cu toti vectorii de transmisie a virusului.
    Sunt multe infectate cu tulpina UL si valul 3 e pe aproape.

    • Cei care au bani de concedii exotice e pacat sa plece nevaccinati la drum…
      Mai bine ii bagau si pe iei in etapa 2 si le luau 99.999 lei pe seringa