G4Media.ro

Nicolae Ciucă, ministru propus la Apărare, a fost avizat pozitiv în comisiile…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă, ministru propus la Apărare, a fost avizat pozitiv în comisiile parlamentare / Ciucă: Trebuie să accelerăm creșterea prezenței militare americane în România / Este momentul să oprim orice exprimente care pot afecta moralul armatei

Ministrul propus al Apărării, Nicolae Ciucă, a primit marți aviz pozitiv din partea comisiilor de apărare ale Parlamentului. El a primit 18 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și o abținere.

Nicolae Ciucă, ministru propus la Apărare, a fost audiat în comisiile parlamentare de specialitate. Nicolae Ciucă a precizat că una dintre priorități este accelerarea creșterii prezenței militare americane în România. Ministrul propus a spus că trebuie să înceteze orice exprimente care pot afecta moralul armatei și implicit apărarea națională, referindu-se la desele modificări ale legislației privind salarizarea și pensiile militarilor.

Premierul desemnat Ludovic Orban și vicepremierul desemnat Raluca Turcan sunt prezenți la audierea lui Nicolae Ciucă. Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, asistă la audiere.

Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:

Voi avea în vedere investițiile în infrastructură. Voi avea o colaborare cu ministrul Transporturilor pentru a răspunde nevoii de mobilitate militară.

În ceea ce privește înzestrarea armatei, interesul nostru trebuie să fie ca o bună parte din banii alocați să se întoarcă în industria națională – crearea de noi locuri de muncă și mentenanță în România.

Ne bazăm pe trei piloni, apartenența la UE, NATO și parteneriatul strategic cu SUA.

Trebuie să accelerăm creșterea prezenței militare americane în România.

Ne propunem achiziția unor capabilități robuste de apărare și descurajare.

Desele modificări ale legislației privind salarizarea și pensiile afectează moralul militarilor. Este momentul să oprim orice exprimente care pot afecta moralul armatei și implicit apărarea națională.

Îmi asum și vă propun ca ministrul Apărării împreună cu șeful SMG să vină o dată pe semestru în fața dvs. pentru a vă informa.

Întrebări ale parlamentarilor din comisiile de apărare:

– Nu sunt suprapuneri între activitățile militare și cele politice ale dvs. în aceste zile?

– Care este poziția dvs. despre desființarea pensiilor din sistemul național de apărare?

– Aveți în vedere micșorarea numărului de militari în teatrele de război, în principal în Afganistan?

– Realizarea autostrăzii Iași-Târgu Mureș poate fi inclusă și finanțată în programul european de mobilitate militară?

– Consolidarea treptată a profilul României ca pilon de securitate la Marea Neagră. Din punct de vedere politic și militar, are România această capacitate?

– Caracterizați resursa umană din Armata României și ce măsuri veți lua pentru acest capital.

– Ce ați văzut ca șef al Armatei și nu s-a putut aplica? De ce ați introdus și obiective pe termen mediu și lung, în condițiile în care acest guvern are cel mult un mandat de un an?

– Ce v-a determinat peste noapte să vă doriți și o carieră politică?

Răspunsurile lui Nicolae Ciucă:

Odată ce a apărut decretul în MO, sunt general în rezervă, iar predarea funcției de șef al SMG are doar partea administrativă.

Voi susține în continuare menținerea pensiilor și drepturilor militare în statutul în care se află astăzi.

Trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei la MApN – am discutat acest subiect de mai multe ori. Trecerea aceasta nu se poate face dintr-odată. MApN nu e pregătit astăzi să preia industria de apărare. E normal să se discute situația actuala a industriei de apărare la nivelul Ministerului Economiei.

Există o intenție de reducere a numărului de militari. Odată cu atentatele de la Kabul, procesul a fost oprit. Am convenit că orice proces în această direcție trebuie să se desfășoare coordonat cu aliații și partenerii noștri.

E neapărat nevoie să ne coordonăm Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării pentru partea de mobilitate, pentru că este o nevoie a partenerilor noștri să deplaseze tehnică grea.

Prioritățile de înzestrare au nevoie de continuitate. Este adevărat că planul de înzestrare este revizuit anual, dar tot ce înseamnă înzestrare trebuie stabilit pe termen mediu și lung.

În 2020, cu ajutorul dvs. modificăm Legea rezervistului voluntar. Nu e vorba numai de partea militară, ci și de atitudinea fiecărui cetățean de a putea să contribuie la efortul de apărare a țării.

Nu sunt membru de partid, nu am participat la nicio ședință de partid, am acceptat această numire pur tehnică.

Obiectivele sunt pe termen mediu și lung, pentru că în cazul Armatei obiectivele nu pot fi decât pe termen mediu și lung.

Declarațiile lui Ludovic Orban:

Prezența mea aici trebuie să fie o garanție că toate prioritățile și obiectivele din programul de guvernare vor fi sprijinite de premier și celelalte autorități și știu ce înseamnă sprijin și e vorba de sprijin real.

Pensiile de serviciu ale cadrelor militare. PNL întotdeauna le-a susținut, chiar dacă susținem principiul contributivității pentru toate celelalte categorii, întotdeauna am susținut pensiile de serviciu pentru militari, iar impozitarea pensiilor care depășesc un anumit nivel, proiectul nu este al PNL.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Accesul la functia degeneral trebuie oprită.
    Ro are generali fara numar!
    Platiti regeste fara sa fi facut vreo zi in război.
    Multe cadre militare superioare.