G4Media.ro

VIDEO Alexandru Rafila, după recordul de cazuri COVID raportate: Nu există în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

VIDEO Alexandru Rafila, după recordul de cazuri COVID raportate: Nu există în momentul de față motive de panică. E important ca fiecare să respectăm regulile / Școlile rămân deschise pe baza algoritmului stabilit

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut, miercuri, o conferință de presă, în contextul epidemiologic actual, cu peste 34.000 de infectări COVID și 94 de decese raportate în ultima zi.

Alexandru Rafila a explicat că numărul mare de infectări era de așteptat și a subliniat că nu sunt motive de panică. Ministrul a precizat că săptămâna viitoare ar putea avea loc o nouă creștere a numărului de cazuri zilnice.

Ministrul Sănătății a precizat că școlile rămân deschide, după algoritmul deja stabilit.

Cele mai relevante declarații ale ministrului Alexandru Rafila:

Ne așteptam ca astăzi să fie cel mai mare număr de cazuri. Astăzi s-au efectuat pentru prima dată în România peste 100.000 de teste.

Numărul de îmbolnăviri e preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariul prezentat de INSP și MS.

E un număr de cazuri similar cu ce se întâmplă în alte țări: Danemarca – 43.000 de cazuri la 6 milioane de locuitori, cu rata de vaccinare de 80%. în Cehia, cu 10,7 milioane de locuitori – 30.000 de cazuri, în Portugalia, cu o populaţie similară şi cu o vaccinare de circa 90% – 57.000 de cazuri.

Nu sunt cifre neașteptate. Noi am estimat o astfel de evoluție de tulpina Omicron, cu transmisibilitate mult mai mare decât celelalte tulpini.

Ieri au început să testeze medicii da familie.

Ne propunem ca această procedură să o extindem la nivelul întregii țări – centre de testare pentru weekend. Medicii de familie testează în cursul săptămânii.

Centrele ambulatorii de evaluare sunt funcționale în marea majoritate. 174 funcționează în prezent. Au medicația antivirală – Favipiravir.

Nu toată lumea trebuie să ia medicație antivirală și se poate administra doar după evaluare medicală.

Am încheiat contractul, am semnat și stabilit ultimele detalii pentru livrarea unuia din cele două produse inovative – Monupiravir.

Am organizat prin direcțiile de sănătate toate spitalele din România, încât să exite acest plan de reziliență care asigură în momentul de față 25.000 de paturi pentru pacienții cu COVID. Avem peste 1.800 de paturi ATI.

Există posibilitatea extinderii numărului de paturi COVID de la 20% la 30%.

Ceea ce ne preocupă în momentul de față este legată de asigurarea accesului la asistență medicală pentru toate categoriile de pacienți.

Știm ce s-a întâmplat anul trecut, când am avut o supramortalitate. Au fost 307.000 de decese doar în primele 11 luni, ceea ce e un record pentru perioada postbelică.

Nu există în momentul de față motive de panică. E important ca fiecare să respectăm regulile. Să încurajăm vaccinarea mai ales în cadrul categoriilor vulnerabile.

Școlile rămân deschise pe baza algoritmului stabilit – focar cu cel puțin 3 cazuri într-o clasă și continuarea cursurilor în cșaolă până când jumătate din clase sunt în online.

Mă bucur că a reînceput testarea elevilor.

Copiii cu simptome nu trebuie trimiși la școală.

Media deceselor e de 50-52 pe zi. Evoluția la ATI este în creștere, dar sub curba estimată.

Avem o rată de pozitivare a testelor între 25 și 30 la sută.

Ne găsim în scenariul 2. E o creștere care urmează o posibilă evoluție până la sfârșitul acestei luni. E un trend ascendent, dar nu în afara numărului de cazuri așteptat.

Gradul de ocupare a paturilor COVID este de 32%. Ne aflăm departe de cifra care duce la închiderea automată a școlilor.

La copii, din circa 1.400 de paturi avem ocupate circa 655 – 44%. La ATI copii sunt 100 de paturi și ne aflăm la 12%. Nu e o cifră care să punî în vreun fel probleme și nu cred că au fost înregistrate decese până acum. Sunt copii care în general au și alte afecțiuni.

Tulpina Delta mai ocupă între 20 și 25 la sută din cazuri și se reflectă în gradul de ocupare a paturilor la ATI.

Răspunsuri la întrebări:

Creșterea cazurilor va continua, dar nu în zilele următoare, ci probabil săptămâna viitoare. S-ar putea ca mâine-poimâine să avem o situație similară sau cu o ușoară reducere.

Deocamdată, nu sunt situații alarmante legat de focarele din spitale. O să căutăm o soluție rapidă pentru ca în zilele următoare să înceapă testarea regulată a personalului medical când intră în serviciu.

La DSP-urile unde e nevoie de personal vom apela la universitățile de medicină.

În circulația în spațiul UE e nevoie de certificat cu 3 doze de vaccin, dacă au încheiat schema inițială de mai mult de 9 luni. Probabil că aceștia vor fi scutiți atât de carantină, cât și de testare. Data limită de punere în aplicare e luna februarie.

De la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm un certificat care e valabil cu 3 doze sau 2 pentru vaccinul Johnson.

Nu înseamnă că vom folosi aceleași criterii și în interiorul țării.

Sper că nu vom ajunge la 70.000 de cazuri pe zi, dar nu pot nici să exclud.

Noi suntem obligați să punem în aplicare certificatul de călătorie în UE, dar la nivel național trebuie să ținem cont de măsurile epidemiologice, dar și să păstrăm funcționale sectoarele economiei.

Rata de bazală de reproducere e undeva între 1,25 și 1,29. Dacă rămâne la această valoare, probabil că o creștere cu un procent de 1,5 e posibilă. Dacă această rată de reproducere scade și ține de fiecare, dacă purtăm corect masca, dacă ne spălăm pe mâine, atunci putem să sperăm într-o scădere a acestei rate. Depinde și de rata de vaccinare, pentru că la persoanele vaccinate și cu booster reduce și transmisibilitatea.

Persoanele vulnerabile și cu boli cronice sunt protejate dacă se vaccinează.

Nu avem situația persoanelor în stare gravă cu Omicron.

Realitatea este că sunt decese și cu varianta Omicron.

La centrele de testare în București, în cele două zile de funcționare în weekend – în prima zi vreo 1.200 de persoane, ieri au fost mult mai multe, cred că peste 2.000 de persoane.

Căutăm soluții pentru testarea personalului medical în fiecare zi la intrarea în serviciu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. cunoastem povestea…greaua mostenire si lipsa unor masuri care trebuiau luate de fostii ministrii USR 🙂
    cel putin psd va ramane in istorie cu ministrul sanatatii care a favorizat(a se citi incompetenta) recordurile de infectare covid 19!
    restul este doar gargara pentru gugustiucii creduli.

    • Se pare ca ti ai luat teapa! Nimic despre ”mostenire”!

    • Omicron favorizeaza infectarile orice masuri ai lua, restrictii, vaccinare, etc. Lasa gargara ieftina. E PSD-ist dar nu vorbi politic de o chestiune medicala.

    • @gicu bugetar wannabe,

      ce este puiutz de psdist?ti-am scuipat icoana?
      hai,du-te si mai baga niste fise la postari!
      cum aveti voi scuze pentru orice…acum omicron este de vina ca psdila rafila este incapabil si incompetent!

  2. Crapi linistit, pesede vegheaza pentru tine!
    (sa nu uitam ninjalaiiiiiii ca si ei se bucura pentru tine!)

  3. A inceput corul panicatilor apocaliptici sa cante iarasi melodia stiuta.

  4. Ireal, cineva nu o da pe panica in mod gratuit. Mi-au cazut si ochelarii si lentilele.

  5. Închide ochii, strânge din fund și poate trece. Altceva preventiv nu a făcut dl. Rafila. Daca trece, sa vedeți ce o sa se laude că a gestionat cum trebuie pandemia. Până la urmă, e și asta ceva, să știi cănd sa nu faci nimic, ceea ce nu e cazul la dânsul, dansul nu a vrut și nu a putut.

  6. asa muriti baieti linistiti, nu va vaccinati, nu implementari certificat verede, muriti de covid da-va drecu!

    pretty much mentalitatea psd-ului de cand exista si a pcr-ului inaintea lui

    • nu stii dumneata ce insemana comunismul, vorbesti doar din auzite.

      USR la groapa de gunoi a istoriei

  7. Care reguli? ca nici nu exista. Au redeschis stadioanele tocmai cand infectarile au explodat. Restaurantele sunt in continuare deschise, desi trebuiau inchise odata ce s-a atins rata infectarilor de 7 la mie, plus ca nu respecta nimeni regula ocuparii de 30%.

  8. Nu are nicio importanta numarul de cazuri noi. Atata timp cat locurile din spitale sunt ocupate sub 40% din total care e problema? In toamna la 16.000 de cazuri internarile erau la 100% si inca mai era necesar de paturi. Intre timp s-au infectat inca vreo 2 milioane de romani,s-au vaccinat alte 2 milioane,virusul a devenit mai putin agresiv reactia ministerului sanatatii e adecvata situatiei actuale.Francezii aia ce sa faca , sa fuga in munti la 500.000 de cazuri? Nu,se comporta normal,cand au internati sub 50% din numarul total de locuri.

  9. Doctor de carton…

  10. Nu asta este idio..ul care impreuna cu Cerceluș, super virusologul ,ne spuneau la începutul pandemiei sa nu ne panicam ca boala va fi ca o simpla răceala ?
    Astia fac parte fin cohorta de mari specialiști ai PNLSD-ului( USL 2.0 ca ne digitalizeaza in curând )

  11. Doar când era în opoziție era momente de panica, acum sunt la putere și nu mai sunt momente de panica. Politicenii au minte scurta și uita repede. Din păcate.

  12. Fa-i cruce Rafila si D”amne ajuta…
    Asta e ce sa-i faci, n-ai ce sa-i faci…
    Mort!! cu mort!! si vii cu vii…
    Ne descurcam cum putem…
    Poate il chemi si pe mache Teodosie de la constanta sa cante cu dedicatie la tragedia unora fara noroc de a avea un ministru competent, poate vin si hauristii si sosoaca sa aduca darul…
    Nu esti decat bomboana de pe coliva incompetentei dotore rafila!!!
    Votati fratilor PSD ca ei va da!!!

  13. Martorilor apocalipsei covid nu le vina sa creadă când un ministru al sănătății spune realitatea. Peste tot in lume cazurile sunt record dar spitalizările și decesele sunt la minim. Efectiv nu mai conteaza nr de cazuri ci doar cazurile grave care sunt la minim. Probabil o sa avem zile și cu 100-maxim 200 decese raportate dar vor fi foarte putine și incomparabil per total mult mai putine decese fata de valul Delta. Omul asta(fără sa fiu fan PSD) a luat niște măsuri corecte privind testarea(vezi 109 000 teste azi) și crearea centrelor de evaluare covid. De pana acum a părut cel mai calm și coerent ministru din pandemia Covid. Așa ca lăsați o moale cu comentariile aiurea și cu mai putina panica speram ca anul acesta sa trecem de la faza pandemică la faza endemica.