G4Media.ro

101 de zile de război: Rusia, la un pas să preia controlul…

Sursa foto: Wikipedia/ Yevgen Nasadyuk

101 de zile de război: Rusia, la un pas să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk din estul Ucrainei / O bătălie sângeroasă pentru Severodonetsk este în plină desfășurare

Ministerul britanic al Apărării se așteaptă ca Rusia să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk din estul Ucrainei în următoarele două săptămâni, afirmând că, după ce nu a reușit să cucerească Kievul, Moscova și-a schimbat strategia pentru a se concentra pe Donbas, relatează CNN.

După 100 de zile de război, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evaluat rezultatele războiului din Ucraina, afirmând că au fost obținute „anumite rezultate” și că se va continua să se lucreze până când „toate obiectivele Rusiei” vor fi îndeplinite. El a continuat să numească războiul din Ucraina o „operațiune militară specială”.

Președintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a declarat într-un mesaj video că ucrainenii își apără țara de 100 de zile împotriva agresiunii rusești și că „victoria va fi a noastră”. 

Ora 23.09 Forţele ucrainene încearcă să ”restabilească controlul deplin” la Sievierodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă primarul oraşului Oleksandr Striuk, relatează AFP, citată de Agerpres.  ”A existat un oarecare succes” al trupelor ruse care au reuşit să intre în oraş şi să ocupe o bună parte din el, împărţindu-l în două. Dar armata noastră a reuşit să se redistribuie, să construiască o linie de apărare. În prezent, se face totul pentru a restabili controlul deplin al Ucrainei asupra oraşului, a declarat primarul Oleksandr Striuk, într-un interviu de televiziune difuzat pe contul oficial regional Telegram.

Ora 22.28 O înregistrare video din orașul Donețk, sâmbătă, la amurg, ora locală, arată mai multe explozii în apropierea orașului, aparent de la focuri de artilerie sau rachete. Orașul este deținut de autoproclamata Republică Populară Donețk, dar este rareori bombardat de forțele ucrainene, relatează CNN. 

RPD a declarat pe canalul său Telegram că 10 rachete Grad au fost lansate asupra districtului Kirov din oraș. Sediul central al Apărării Teritoriale a RPD a declarat că „în urma bombardamentelor din Donețk, numărul răniților a crescut la 10 persoane”. O înregistrare video difuzată pe o rețea rusă pretindea că arată oameni care sunt evacuați dintr-o clădire de apartamente. Alte videoclipuri de pe rețelele de socializare arătau mașini în flăcări în oraș.

Ora 21.08 Armata rusă „își aruncă toate rezervele în” capturarea orașului Severodonetsk din regiunea estică Luhansk, potrivit lui Serhiy Haidai, șeful administrației militare regionale. „Anterior au reușit să captureze cea mai mare parte a orașului, dar acum armata noastră i-a împins înapoi”, a declarat Haidai pentru televiziunea ucraineană, afirmând că rușii „suferă pierderi uriașe”. Haidai a mai spus că forțele cecene, care par să fi crezut că bătălia a fost câștigată, au intrat în oraș, relatează CNN:

Ora 21.01 Forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de arme livrate Ucrainei de alte state şi „le sparg ca pe nuci”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui scurt fragment dintr-un interviu al său pentru postul de televiziune „Rossia-1”, fragment difuzat sâmbătă, informează Reuters, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 20.43 Ucraina şi Rusia au făcut schimb de circa 320 de trupuri de soldaţi ucişi, potrivit autorităţilor de la Kiev, informează sâmbătă dpa, citată de Agerpres. Schimbul a avut loc pe 2 iunie, pe linia frontului din regiunea Zaporojie, fiecare dintre cele două părţi predând celeilalte circa 160 de trupuri neînsufleţite, a precizat guvernul ucrainean. Detalii aici.

Ora 20.17 Ministerul rus al Apărării a dat vina pe trupele „naționaliste” ucrainene pentru incendiul de la Mănăstirea Sviatohirsk Lavra, transmite BBC. „Potrivit rezidenților locali, o rafală de muniție incendiară de la o mitralieră de calibru mare montată pe un vehicul blindat ucrainean Kozak a fost trasă în pereții de lemn ai spațiului cu cupolă al structurii”. Detalii aici

Ora 19.59 Armata rusă a afirmat sâmbătă că unităţi militare ucrainene se retrag din oraşul-cheie Severodoneţk, în estul Ucrainei, pradă unor lupte sângeroase între Kiev şi trupele Kremlinului, informează AFP, citată de Agerpres. „Unităţi ale armatei ucrainene, suferind pierderi critice în timpul luptelor pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi), se retrag spre Lîsîciansk”, un alt oraş din apropiere, de cealaltă parte a râului Doneţ, a declarat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. Detalii aici

Ora 18.48 Patru luptători internaționali au fost uciși în Ucraina, a anunțat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei, relatează CNN.  În postarea purtătorului de cuvânt Damien Magrou a menționat numele celor patru bărbați și a arătat steagurile Franței, Germaniei, Australiei și Olandei.

Ora 18.46 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat sâmbătă că artileria rusă a „distrus” biserica Tuturor Sfinților din Sviatohirsk, în estul Ucrainei. „A fost distrusă pentru prima dată în timpul erei sovietice”, a declarat Zelensky într-o postare pe Facebook. „Mai târziu a fost reconstruită. Și astfel a fost incendiată de armata rusă”, transmite CNN.

„Ne așteptăm la un răspuns logic și corect din partea ONU și UNESCO”, a declarat Zelensky. „Este vorba de Națiunile Unite, iar carta sa nu prevede asocierea cu teroriștii. Izolarea Rusiei trebuie să fie completă, trebuie să fie trasă la răspundere pentru crimele sale.”

Templul original datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Într-o declarație separată, dioceza din Donețk a declarat că templul mai mare a fost reconstruit în 2005, folosind tradițiile arhitecturii rusești din lemn din secolele XVI-XVII.

Ora 18.29 „Luptele de stradă” au continuat, sâmbătă, în zona industrială Severodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei unde, potrivit Kievului, Moscova „îşi aruncă toată forţa” în bătălie, la mai bine de 100 de zile de la începutul războiului, notează AFP. „Situaţia din întreaga regiune este extrem de dificilă. Luptele se concentrează în prezent la Severodoneţk pentru că (…) armata rusă şi-a aruncat toată forţa” în această bătălie, a spus guvernatorul regiunii Lugansk, Serguiï Gaïdaï, într-un interviu postat pe social media. (Sursa: News.ro)

Ora 18.04 Ministrul de externe al Ucrainei a reacționat cu furie la comentariile președintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că „nu trebuie să umilim Rusia”, transmite CNN. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a scris sâmbătă pe Twitter că „apelurile pentru a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care ar cere acest lucru. Pentru că Rusia este cea care se umilește singură. Ar fi bine să ne concentrăm cu toții asupra modului de a pune Rusia la locul ei. Acest lucru va aduce pacea și va salva vieți”. Detalii aici.

Ora 16.51 Ca urmare a bombardamentelor efectuate de trupele rusești de ocupație, un incendiu a izbucnit la Biserica Tuturor Sfinților a Sfintei Adormiri Sviatohirsk Lavra din orașul Sviatohirsk, regiunea Donețk. Acest lucru a fost raportat de Departamentul de informare și educație al UOC, transmite ucranews.com

„La 4 iunie 2022, ca urmare a ostilităților, un incendiu de proporții a izbucnit la Biserica All Saints Skete of the Holy Dormition Sviatohirsk Lavra. Flăcările au cuprins complet biserica”, se arată în declarație. Informațiile despre morți și răniți nu sunt încă disponibile. Detalii aici.

Ora 16.23 Forţele Armate Ucrainene au anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina ruşii au pierdut 31.050 de soldaţi. Au mai fost eliminate de către ucraineni 1376 de tancuri ruseşti, 3.379 de vehicule militare blindate, 680 de sisteme de artilerie, 207 sisteme MLR, 95 de sisteme de apărare antiaeriană, 210 avioane de război, 175 de elicoptere, 2.337 de camioane şi autocisterne, 13 nave, 122 de rachete de croazieră, 540 de drone, şi 52 de echipamente speciale. În ultima zi, au fost ucişi de către ucraineni 100 de soldaţi ruşi. (Sursa: News.ro)

Ora 16.11 O bătălie sângeroasă pentru Severodonetsk este în plină desfășurare, relatează BBC, care precizează că orașul are o importanță atât strategică, cât și simbolică. Rușii avansează de săptămâni întregi – făcând ceea ce părea a fi un marș lent, dar inexorabil, spre cucerirea lui. Dar astăzi, pentru prima dată, guvernatorul regional din Luhansk a afirmat că direcția se schimbă. Detalii aici.

Ora 15.28 Dacă ați intrat acum pe site-ul G4Media, iată o sinteză a evenimentelor de sâmbătă, realizată de BBC:

  • Ucraina susține că a recucerit părți din orașul cheie din estul țării, Severodonetsk, spune guvernatorul Luhansk, Serhiy Haidai
  • Haidai a declarat anterior că 70% din oraș a căzut în mâinile forțelor rusești
  • Guvernatorul din Luhansk mai spune că Rusia a aruncat în aer poduri la vest de oraș pentru a reține întăririle ucrainene
  • Atacurile aeriene rusești se înmulțesc în regiunea estică Donbas, potrivit serviciilor secrete militare britanice
  • Forțele ruse au doborât un avion militar ucrainean de transport în apropiere de portul Odesa de la Marea Neagră, precum și au lovit cu rachete un centru de antrenament al artileriei din regiunea Sumy, afirmă Moscova

Ora 14.51 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a îndemnat pe primarii din SUA să rupă legăturile de „înfrățire” cu orașele rusești și să ia parte la „cel mai mare proiect economic al timpului nostru”, ajutând la reconstrucția Ucrainei după război, în timpul unui discurs video la cea de-a 90-a Conferință anuală a primarilor din SUA, transmite CNN.

„Zeci de orașe americane mențin așa-numita „frăție” cu orașele din Federația Rusă”, a spus Zelensky, printre care Chicago și Moscova. „Ce vă oferă aceste conexiuni? Probabil că nimic. Dar ele oferă Rusiei posibilitatea de a spune că nu este izolată, chiar și după ce a început un astfel de război.”

Ora 15.02 Agenții de informații ucraineni comunică cu militarii regimentului Azov care au fost luați prizonieri în orașul portuar Mariupol din sudul țării, a anunțat Ministerul de Interne pe Telegram, relatează BBC.  „Prin intermediul lor aflăm mai multe despre condițiile lor de trai, despre hrană și despre posibilitățile de eliberare”, a declarat ministrul de interne Denys Monastyrskyy, citat în postare. „Știm cu toții că vor ajunge aici, la Kiev, și facem totul pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat el.

Ora 14:40 Negociatorul ucrainean David Arahamia a informat că țara sa își dorește o consolidare a poziţiilor pe teren cu ajutorul livrărilor de arme din Occident înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia, relatează Agerpres, conform Reuters. „Forţele noastre armate sunt pregătite să folosească (noile arme)… şi apoi cred că putem începe o nouă rundă de negocieri de pe o poziţie întărită”, a declarat Arahamia vineri, la postul naţional de televiziune. Totodată, potrivit dpa, care citează armata ucraineană, Rusia continuă asediul oraşului Severodoneţk din estul Ucrainei, trimiţând noi trupe de rezervişti. Detalii Aici 

Ora 14:25 Șeful administrației militare din Sloviansk, Vadym Lyakh, informează că sute de persoane fug zilnic din esticul oraș ucrainean, iar numărul evacuărilor aproape că s-a dublat în această săptămână, relatează CNN. „Numărul de persoane care părăsesc (orașul) aproape s-a dublat, atât cu autobuzele de evacuare, cât și cu propriile vehicule, oamenii pleacă în mod activ”, a declarat Lyakh. El a precizat că un atac cu rachete care a ucis marți trei persoane în oraș i-a „împins pe cetățeni să plece”. În jur de 70 până la 100 de persoane pleacă spre orașul Dnipro în fiecare zi, iar între 100 și 200 de persoane pleacă zilnic spre alte părți ale Ucrainei, a declarat Lyakh. Fluxul de persoane care părăsește orașul este „în creștere”, a adăugat el. Detalii Aici

Ora 13:45 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică, adăugând că, în opinia sa, Parisul va juca un rol de mediere pentru a pune capăt conflictului, relatează  Reuters. Agenţia de presă britanică notează că Macron a încercat să menţină dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Atitudinea şefului statului francez a fost criticată în mod repetat de unii parteneri estici şi baltici din Europa, care consideră că o astfel de abordare subminează eforturile de a pune presiune pe Putin să se aşeze la masa negocierilor. Detalii Aici 

Ora 12:10 Serviciile de informații ucrainene sunt în comunicare cu luptătorii capturați de la oțelăria Azovstal, din Mariupol,  iar Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, a declarat vineri seara târziu ministrul ucrainean de interne Denys Monastirskiy. „Prin intermediul serviciile de informații aflăm despre condițiile de detenție, de nutriție și despre posibilitatea eliberării lor”, a declarat Monastirskiy la televiziunea ucraineană. Soarta sutelor de luptători luați în custodia Rusiei la jumătatea lunii mai, după ce li s-a ordonat să se retragă, este încă incertă. Detalii Aici 

Ora 11:20  Ucraina controlează în prezent aproximativ jumătate din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, după ce a recuperat o parte din teren de la ruși, a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk. Hayday răspundea la o întrebare referitoare la o evaluare a serviciilor de informații din partea Ministerului britanic al Apărării, care a prezis că Rusia va controla întreaga regiune Luhansk în termen de două săptămâni. Detalii Aici

Ora 10.30 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a prezis că războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni. „Acesta (războiul – n.r.) s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni”, a declarat vineri seară Podoliak într-un interviu cu portalul rus de opoziţie Medusa. Detalii Aici

Ora 10:00 În cele 100 de zile ale războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, aproape 14 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele, majoritatea femei și copii. Acest lucru se  precizează  în raportul coordonatorului ONU de criză pentru Ucraina, Amin Awad. Detalii Aici

Ora 08:10 Rusia se pregătește de asalt: Armata ucraineană spune că unitățile rusești sunt întărite în apropierea Slovianskului, în timp ce se pregătesc să reia ofensiva spre orașul din est. În apropiere de Severodonetsk, armata ucraineană a declarat că luptele continuă și că forțele ruse au avut „succes parțial” în luarea cu asalt a zonelor rezidențiale din estul orașului. Detalii Aici 

Ora 08:00 SUA și aliații săi pun din nou accentul pe necesitatea unui acord negociat pentru a pune capăt războiului. În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit în mod regulat cu omologii lor britanici și europeni pentru a discuta posibile cadre pentru o încetare a focului.  Opinia lui Biden: Întrebat dacă Ucraina trebuie să cedeze o parte din teritoriul său pentru a obține pacea, președintele american Joe Biden a declarat: „Nu am de gând să le spun ce ar trebui sau nu să facă”. BIden a adăugat că „se pare” că la un moment dat va trebui să existe o „înțelegere” între cele două țări, dar „ce presupune aceasta, nu știu”. Detalii Aici 

Ora 07:50 Mai multe sancțiuni din partea UE: Consiliul European a adoptat în mod oficial cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că acestea „interzic importul de petrol rusesc în UE”. De asemenea, sancțiunile afectează și domenii Detalii Aici 

Sursa foto: Wikipedia/ Yevgen Nasadyuk

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Inca o zi trista, razboiul continua!

    alti morti, alti refugiati, alte distrugeri,…

    in fiecare zi ma intreb: acest razboi nu putea fi evitat?

    • Sigur că da, Putin ar fi putut să democratizeze Rusia și să stârpească corupția și n-ar mai fi avut nevoie să înceapă acest război de pedepsire a unei democrații emergente, doar pentru că își cere libertatea.

    • Ba putea fi evitat daca Zele si gasca lui de n3o naz1 nu ar fi fost tari in gura cu spate de la americani…

    • @Vax💩, sa înțelegem ca Zelenski și Ucraina a invadat Rusia?! Mâncați-ar cancerul familia de trădător!

    • Ba da, ca Ucraina respecta Minsk II pe care l-a semnat.

    • Nu se putea evita. Ca orice derbedeu la un moment dat R00sia isi cere revansa ptr caderea imperiului sovietic ! Acest conflict trebuia sa fie in 89, dar atunci erau prea slabiti , dar cu orgoliul foarte mare care s-a conservat!

    • Rusia a încălcat memorandumul de la Budapesta, din 1994, în care garanta securitatea Ucrainei, invadând Ucraina.

    • Și va mai mirați de trolii ăștia distruși care fac propaganda sovietică râd până și gâștele: după mintea lor puțină, numai Ucraina putea evita războiul pe care l-a început Rusia. Adică, dacă vine unul și te ia la bătaie pe stradă, numai tu poți evita, trebuie doar sa nu ripostezi și gata.

  2. Cred că războiul va dura până când la Kremlin se va schimba regimul cu unul democratic, care să respecte dreptul internațional și care să aducă Rusia în rândul țărilor civilizate și respectate. Dacă acest lucru nu se va întâmpla , acest conflict va dura ani sau zeci de ani, cu etape înghețate și cu etape de lupte crâncene.

  3. Amerlocii si neonazi lui Zely (arlekinul cel trist) si-au dat mana sa culce Ukraina la pamant; prin provocarea distrugerilor.

  4. ! Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer

    cred ca nu stapaniti conceptele….acolo unde vorbim de oligarhie nu exista democratie…

    poate interesant pentru dumneavoastra sa cititi o analista din Ucraina, de la fata locului..

    https://www.cotidianul.ro/dubla-drama-a-ucrainei-inaintea-denazificarii-a-fost-modernizarea-neoliberala/

    Romania, cum arata astazi a presupusul sacrificiul a aproape 2 milioane de oameni pe fronturile de lupta, in secolul XX si am iesit din al doilea razboi mondial cu un sfert de tara lipsa…

    Ucrainienii s-au trezit cu o tara data la cheie in 1991, fara nici un deces…dincolo de contextul geopolitic, nimic nu poate scuza ce au facut ei, mai bine zis elitele, din tara lor….

    noua mereu ni s-a blocat accesul in Schengen, si pe buna dreptate, ca nu am securizat granitele cu Ucraina,

    de aceea as fi mai precaut legat de democratia din tara asta devastata de razboi….ucrainienii pleaca din tara din cauza amenintarii cu moartea dar, atunci cand vorbim de barbati care fug din tara si pentru ca li se pare ca razboiul nu este al lor…

    foarte trist…ar trebui ca maine sa se termine acest razboi….nimic nu este mai important decat viata omului…

    este posibil ca eu sa gresesc si dumneavoastra sa aveti dreptate…

    • Putin folosește milioane de oameni ca tine pentru a-și menține regimul terorist la putere.

    • Daca citesti Cotidianul-Anexa Sputnyk e clara.
      Am intrat si eu pe acolo de curiozitate. 95% dintre comentatori se roaga sa vina rusii sa ne elibereze si pe noi. Delir.

  5. !gabriel

    Pe mine nu ma intereseaza comentariile, nu vi le-am recomandat, eu am citit cele spuse de analista!

    schema domniei-voastre de gandire intra in ceea ce se numeste *reducerea disonantei* si este urmatoarea: nu puneti la indoiala competenta celei care a facut analiza, nu puneti la indoiala cele spuse de analista, puneti la indoiala totul din cauza canalului de transmitere a informatiei ?
    daca v-as da acelasi articol din Le Monde, ce ati spune?

    !Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer …cred ca ati obtine o liniste sufleteasca mai mare daca pe Olga Baysha ati face-o putinista, om de nimic, femeie de moravuri usoare, daca ati injura-o cum va este obiceiul pe-acilea…ma rog, tot arsenalul…

    Domnilor, prea v-ati speriat de ce a scris o cercetatoare ucraineanca careia nu puteti sa-i negati competenta, buna-credinta si suferinta profunda prin care trece vazand ce i s-a intamplat tarii ei……

    • Ștefan, ai cele mai înțelepte și echilibrate comentarii pe tema războiului. Imi permit doar să adaug că lipsa celor care te contrazic e una gravă: fie tineri_ neloviți de viață, fie maturi care nu au invatat nimic din ea. Ambele. categorii sunt unite de o ură orbitoare și lașă. Numai bine!

  6. !Bufallo Bill

    Lumea scrie după cum gandeste și simte, nu spune Heidegger că limba este casa ființei?

    Eu mă întreb mereu, oare cate victime vor mai fi in acest război?

    Și apoi mă gândesc la ucrainenii fara case, cei care au fugit din țară, la copiii lor traumatizați in timp ce concetățeni de-ai lor au sters-o din țară cu valizele pline de dolari!

    Și apoi mă gândesc ce va fi la iarna ? Unde se vor adăposti acei oameni, ce vor manca?

    Mă gândesc apoi la concetățenii mei, la mine, cum va fi la iarna, dacă nu vom avea gaz si electricitate?

    Cum vor supraviețui în frig familiile în blocuri fara încălzire și cu copil nou-născut?

    Să te raportezi la acest războiul precum te-ai uita la meciul de fotbal Steaua-Dinamo și să nu vezi suferința umană e ceva teribil!

    Una din formele prostiei, după Seneca, este să nu vezi viitorul, sa nu te preocupe viitorul..

    Concluziile le trageți dumneavoastră!

    Chiar nu putea fi acest război evitat, când a fost timp?

    • @Ștefan, după Mihail Șolohov, semințele urii sunt semănate_ de pe vremea țarilor și au dat ceea ce vedem azi acolo. “Hohol”, “ “primul pas ca sa fim liberi pe Don e să scăpăm de ei”. E interesant de văzut rabufnirea adversității seculare -_intre natiuni, chiar in 2022. Pe fond, da, putea fi oprit sau întrerupt. Așa .cum puteau fi și cele din Yugoslavia sau Nagorno-Karabagh. Mulți nu știu că războiul e răul suprem, răul absolut. Unii știu, intuiesc, sau judecă. Tot mai puțini…

  7. Rezistenta eroica ucraineana in est mai prelungeste putin cucerirea intregului Luhansk de catre rusi .Intrebarea ar fi cam cu cat timp iar o surpriza ar fi un contraatac ucrainean care sa lungeasca luptele in Severodonetsk cu pierderi pentru armata rusa sau chiar recucerirea orasului,actiuni mai putin probabile insa.

  8. !Buffalo Bill

    nu neg existenta resentimentului in istorie si implicatiile istorice ale unei guvernari…

    stim din cartea de istorie ca tarismul a fost un despotism, iar revolutia din 1917 a condus la dictatura…

    totusi eu nu as cauta sursa conflictului din est in relatiile dintre cele doua popoare, cel ucrainean si cel rus, ca fiind o derivatie dintr-o realitate consubstantiala, ca sa spun asa…

    amandoua sunt societati oligarhice, nicidecum democratice…

    am banuiala, caci nu detin informatiile necesare, ca la nivelul capitalului, in Rusia domina capitalul privat rusesc, iar in Ucraina capitalul privat strain…cam asa rezulta din analiza cercetatoarei Olga Baysha, din materialul de mai sus, cu privire la Ucraina

    in acest context imixtiunea straina este mai puternica in Ucraina decat in Rusia…caci ea trebuie sa apere interesele capitalului strain…

    problema care mi-o pun mereu este cea a omului simplu, peste 4 luni vine iarna, unde vor dormi oamenii care si-au pierdut locuintele, cum va reusi guvernul de la Kiev sa le asigure hrana, caldura, scoala, sanatate…cand infrastructura este praf? fabricile mai produc ceva, se mai merge la munca?

    noi asta trebuie sa vedem, nu cine va castiga si cine va pierde, caci nu suntem la fotbal….iar mecanismele ce functioneaza sunt peste puterile noastre de a le influenta…

    crede cate unul ca daca il injura pe Putin sau pe Zelensky aia chiar citesc si se sperie….ca se tem de toti basinosii care au nevoie de pempersi, dar stiu sa tasteze pe forumuri…

    cel mai important lucru este salvarea vietii oamenilor..cum ii vom putea ajuta pe ucrainienii din tara noastra si chiar pe cei din Ucraina

    poate gresesc eu si nu inteleg din cauza deficitului de iq cu care m-am nascut