G4Media.ro

Limitarea la maximum 2 mandate a președintelui ARACIP și introducerea sindicatelor, elevilor…

Foto: Freepik.com

Limitarea la maximum 2 mandate a președintelui ARACIP și introducerea sindicatelor, elevilor și părinților în conducerea Agenției care auditează și acreditează școlile – propunerile Asociației Școlilor Particulare trimise către Guvern

Asociația Școlilor Particulare a propus Guvernului Orban să modifice regulamentul Agenției care auditează, autorizează și acreditează toate școlile și grădinițele. În contextul în care ministrul Educației a anunțat revizuirea tuturor hârtiilor și procedurilor cerute de ARACIP, Asociația Școlilor Particulare solicită ca președintele și vicepreședintele Agenției să nu poată cumula mai mult de două mandate cu durata de 4 ani fiecare. O altă propunere este ca din Consiliul ARACIP să facă parte sindicate, elevi și părinți, reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților locale. 

După ce la finalul săptămânii a cerut demisia președintelui agenției care evaluează și acreditează școlile și grădinițele, aflat în această funcție de 15 ani, Asociația Școlilor Particulare anunță că a trimis luni, 12 octombrie, Ministerului Educației și Guvernului o propunere concretă de modificare a Regulamentului de organizare și funcționare a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), precum și un set de standarde pentru agenție, a declarat pentru Edupedu.ro președintele ASP, Christian Comșa.

Rep: Printre propunerile dumneavoastră se află și “includerea în Consiliul ARACIP a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, a reprezentanților sindicatelor, elevilor și părinților”. În ce alte state sau structuri europene de evaluare, agențiile de auditare a școlilor au în conducere sindicate, elevi și părinți?
Christian Comșa: Inclusiv la noi în țară este ARACIS, organismul similar ARACIP, dar cu atribuții pentru învățământ superior, din care fac parte și reprezentanți ai studenți, ai sindicatelor. Acolo părinții nu mai au ce căuta pentru că studenții sunt majori.

Rep: Dar ARACIS este acuzat că are activitatea cvasi-blocată și că nici nu sancționează dur derapajele, nici nu arată excelența.
Christian Comșa: Există la nivel european un ghid pentru asigurarea calității, care spune că în cadrul agențiilor trebuie implicate toate părțile în conducere și în activitatea zilnică. Acesta este standardul pentru agențiile din învățământul universitar. ARACIS și-a făcut regulamentul fiindcă așa este standardul european. Toate agențiile de asigurare a calității de la nivelul învățământului superior au în conducere părțile interesate.

Rep: Dar noi vorbim despre ARACIP, deci despre evaluarea din învățământul preuniversitar, mare parte obligatoriu.
Christian Comșa: Nu este reglementat, în preuniversitar. Dar vi se pare normal ca în conducerea agenției să fie numit un om pe viață. Este firesc? Și consiliul ARACIP este format din președinte, vicepreședinte și experți din cadrul ARACIP. Mai există și Biroul executiv al ARACIP, cel care aprobă toate rapoartele de evaluare a școlilor. El este format tot din președinte, vicepreșdinte și experții din ARACIP.

Consiliul despre care vorbesc eu [în a cărui componență ar urma să intre sindicate, elevi, părinți, reprezentanți ai autorităților locale – N.Red.] nu are putere executivă, ci modifică direcția agenției, stabilește linii directoare și poate să stabilească conducerea agenției, care are mandate limitate. În toate agențiile există ideea de mandat.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Oricum va suciti, ramaneti tot natiei banditi.

  2. Similar, limitat la 2 Mandate si pentru Parlamentari, ei de ce sa fie pe viata?!
    La Presedinte e limitat la 2 Mandate, sa fie Limitat la 2 Mandate si la parlamentari!
    Ne-am saturat de toti analfabetii care zac unii de aproape 30 de ANI in Parlamentul Romaniei, ajuns o adunatura de impostori si semianalfabeti!
    Din cei aproape 500 de parlamentari, spre 400 NU ii auzim in 4 ANI de mandat, pariez ca daca intrebi un roman NU stie mai mult de 50 de parlamentari!
    Zac acolo pe viata, cu privilegii uriase tot soiul de semianalfabeti de care NU auzim si care NU fac mai NIMIC!!!
    Toate Institutiile statului au astfel de probleme cu clientela aciuata pe viata in tot fel de functii in Statul gras, bugetofag si ineficient!!

  3. De ce nu un mandat? Cu doua, omul prinde radacini, are timp sa-si teasa o retea de ticalosi, structurile se reproduc , iar reteaua nu mai poate fi distrusa dupa.