G4Media.ro

Liderul PPMT, Csomortányi István, anunţă organizarea unui protest la Miercurea Ciuc şi…

Liderul PPMT, Csomortányi István, anunţă organizarea unui protest la Miercurea Ciuc şi un miting la Oradea: Valea Uzului este pentru maghiari ce este Mărășeștiul pentru români. Este un simbol al autoapărării

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a anunţat că marţi va avea loc un protest la Miercurea Ciuc la care se va cere demisia prefectului de Harghita, stoparea naţionalizării cimitirului din Valea Uzului şi readucerea acestuia la starea iniţială, transmite Agerpres.

„Un lucru trebuie ştiut de către comunitatea română. Valea Uzului este un simbol foarte important pentru comunitatea maghiară, comparativ cu Mărăşeştiul pentru comunitatea română. Este un simbol al autoapărării şi nu înţelegem cine are interesul de a genera conflict interetnic şi de a instala o stare de ură între comunităţi prin provocările plănuite din Valea Uzului”, a declarat luni liderul PPMT.

Potrivit acestuia, la protestul organizat sunt aşteptate să participe câteva sute de persoane, majoritatea din municipiul Miercurea Ciuc şi din judeţ.

„Dorim să subliniem faptul că comunitatea maghiară, în ultimii o sută de ani, şi-a cerut drepturile doar pe căi legale şi dorim să ne ţinem de acest lucru. Vrem să ne exprimăm nemulţumirea în mod paşnic şi să atragem atenţia publicului naţional, dar şi internaţional, asupra problemei din Valea Uzului”, a afirmat Csomortányi István.

Liderul PPMT a mai anunţat că pe 25 iunie va avea loc un miting în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a solicita Primăriei edificarea unei statui ecvestre a regelui Sfântul Ladislau, considerat întemeietor al oraşului Oradea, care să fie amplasată în centrul oraşului, în Piaţa Unirii.

„Este o doleanţă simplă şi mai veche a comunităţii maghiare, care reprezintă circa 25% din populaţia urbei. Comunitatea română, în cazul celor două statui ale episcopilor, ridicate recent în piaţă, s-a manifestat printr-o unitate exemplară, mai puţin în cazul amplasării statuii regelui Ferdinand. Nu comentăm, dar dorim şi noi un simbol al prezenţei comunităţii maghiare în oraş, tot aşa, în Piaţa Unirii. Dacă amintim şi statuia lui Iuliu Maniu, dezvelită tot recent, sunt patru. Noi cerem o singură statuie şi credem că nu poate să reprezinte o problemă nici persoana pentru care dorim statuia. Este un act de normalitate pentru ca întemeietorul oraşului să aibă un simbol în centrul oraşului”, a spus liderul PPMT.

Acesta a mai precizat că au identificat şi o locaţie potrivită, atât arhitectonic, cât şi simbolic, lângă Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, situată vizavi de Primăria Oradea.

El consideră că, în ce priveşte costurile financiare, „ar fi normal şi ideal” ca primăria să îşi asume toate cheltuielile, fiind vorba de circa 200 – 300.000 de euro. „În caz contrar, suntem dispuşi să strângem şi fonduri pentru realizarea acestui proiect”, a spus Csomortányi István.

Mitingul va avea loc marţi, 25 iunie, la ora 17.30, fiind autorizat pentru două ore, însă liderul PPMT a menţionat că va fi organizat fără discursuri, doar ca un lanţ uman de rugăciune, cu prezenţa unor reprezentanţi ai bisericilor.

Citește și: 

Oficiul pentru Cultul Eroilor despre Cimitirul Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat 600 de cruci fără aviz, cu finanțare din Ungaria, pe locuri în care erau îngropați soldați maghiari, români și de alte naționalități. Primăria Dărmănești a construit 50 de cruci fără aviz pe locuri fără morminte

Kelemen Hunor și-a cerut scuze pentru afirmația făcută despre ”adevărata față a României” și acuză Jandarmeria că nu a intervenit la timp în problema cimitirului din Valea Uzului/ ”Am o reținere față de Ministerul Apărării, după neintervenția autorităților”

Dosar penal pentru manifestanții români care au distrus poarta de la Cimitirul din Valea Uzului

VIDEO Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului: Câteva zeci de români au intrat cu forța în cimitirul închis cu lacăt și păzit de membri ai comunității maghiare, care au vrut să interzică accesul românilor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Nu am vazut un politician maghiar lupte pentru o autostrada, o groapa de gunoi, o scoala sau un spital.
  In schimb creativitatea in inventarea unor simboluri bazate pe conflicte intre romani si maghiari este deosebita.

  Daca ei asa cred ca o minoritate va fi respectata de majoritate gresesc amarnic. A incerca sa se fabrice adevarul pornind de la sentimente si nu de la fapte nu-mi creeaza senzatia decat ca acesti politicieni au pierdut legatura cu maghiari.

 2. PSD sunt maestrii incitarii la ura

  sa nu ne lasam atrasi in vartejul lor de ura

 3. Inca un „cetatean roman” de …..alta nationalitate care este interesat de problemele comunitatii!!!

  Poate pleaca in vizita in Ungaria si nu se mai intoarce…..

 4. Interesant, când povestea se stinsese apare un alt reprezentant al minorității maghiare să mai vâre niște paie pe foc…
  „Dezinteresat”, desigur, ca toți politicienii unguri!

 5. Am inteles ca milioane de romani, si-au luat lumea in cap, si au plecat din tara.
  Mai da unguri, nu pleaca !? Nu stiti ?
  Sa vad si eu un grafic acolo in Powerpoint macar un 5% crestere anuala de unguri plecati …

  • Nu s-ar schimba nimic.

   Chiar de-ar fi sa plece tot milionul si sa ramana numai 1000, ar ramane exact cei care de 30 de ani incing spiritele cu fiecare ocazie si ar face in continuare acelasi circ.
   Nimeni nu va reusi sa le scoata din cap Trianonul, in niciun caz in urmatorii 100 de ani, daca nu chiar mai mult.

 6. Ce prostie, se da o importanta prea marea acestui incident. Si proteste de ambele parti nu fac decat sa inflameze situatia. Chestiunea trebuie rezolvata de specialisti (cine unde e inmormantat si atat).

 7. Cu cine au votat „ungurii” ăia de se rugau în fața cimitirului? Cu UDMR, cumva? Să se spele cu ei pe cap! Asta au votat, asta au!

  Au votat UDMR, care a susținut necondiționat PSD, care acum bagă bățul prin gard ca să devieze atenția de la mânăriile pe care vor să le facă.
  Adică voi, ungurii, i-ați votat pe cei de care vă plângeți că vor să vă ia cimitirul!

  Hai, ciocul mic că ăia sunt la putere!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.