G4Media.ro

Oficiul pentru Cultul Eroilor despre Cimitirul Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat…

Oficiul pentru Cultul Eroilor despre Cimitirul Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat 600 de cruci fără aviz, cu finanțare din Ungaria, pe locuri în care erau îngropați soldați maghiari, români și de alte naționalități. Primăria Dărmănești a construit 50 de cruci fără aviz pe locuri fără morminte

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție aflată în subordinea Ministerului Apărării, arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial situația juridică a lucrărilor de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, aflat în centrul tensiunilor dintre români și maghiari în ultimele săptămâni.

Potrivit Oficiului, atât lucrările făcute de Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita), cât și cele făcute de Primăria oraşului Dărmăneşti (județul Bacău) au fost realizate fără avizul ONCE, aviz obligatoriu în cazul cimitirelor internaționale de război.

În ceea ce privește lucrările făcute de Primăria Sânmartin, Oficiul pentru Cultul Eroilor arată că au fost amplasate, cu donații de la Ministerul Apărării din Ungaria și cu resurse proprii, circa 600 de cruci cu însemne naționale ungare pe suprafețe de teren unde sunt înmormântați atât soldați unguri, cât și soldați români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi. Efectul lucrărilor, potrivit Oficiului, este că ”elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”.

Oficiul Eroilor arată că ”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”.

Cât despre lucrările făcute de Primăria Dărmănești, Oficiul Eroilor arată că autoritățile locale au început în 2018 un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii prin care a amplasat 50 de cruci și alte monumente într-o zonă din cimitir în care nu existau morminte de război în schiţele originale.

Reamintim că una dintre principalele acuzații aduse de oficialii UDMR și de la Budapesta la adresa autorităților din Dărmănești a fost că a amplasat crucile românești pe locul în care s-ar fi aflat mormintele unor soldați unguri.

”Autoritățile din Dărmănești au făcut o greșeală uriașă, administrativă și politică. Au intrat pe teritoriul unui alt județ și nu au cerut aprobare. Nu au avut autorizație de construcție, nu au avut avize. Ei au intrat în zona penală. Aștept de la prefect și de la instituțiile statului o sesizare, deoarece în cazul cimitirului din Valea Uzului este o acțiune care trece de zona civilă, intră în zona penală. Au intrat într-un spațiu sacru și au făcut o greșeală uriașă. Nu avem nimic împotrivă să facă un monument în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, dar nu peste rămășițele altor soldați identificați. Din acest punct de vedere, greșeala morală este și mai mare decât cea administrativă”, a spus Kelemen Hunor în 20 mai, potrivit Cotidianul.

Și Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, a făcut declarații similare pentru agenția maghiară de presă MTI, el ”somând” cabinetul Dăncilă într-o notă de protest oficială legată de tensiunile din Valea Uzului.

Reamintim că după tensiunile din 6 iunie de la Valea Uzului, Poliția Bacău a deschis un dosar penal pe numele cetățenilor români care au distrus joi poarta de la Cimitirul eroilor. Reamintim că sute de români au forțat joi intrarea în cimitirul care fusese încuiat cu lanț și lacăt de Primăria Sânmartin.

Fragmentul relevant din comunicatul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor:

STAREA ACTUALĂ

În ceea ce priveşte starea actuală a Cimitirului eroilor de la Valea Uzului (Anexa nr. 10), în urma constatărilor efectuate la faţa locului, de reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), au rezultat următoarele:
Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.
Lucrarile de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.
Începând cu anul 2018, Primăria oraşului Dărmăneşti, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 65.000 lei, lucrări prin care au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei, 50 de însemne de căpătâi (cruci creştine), un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumaţi în necropolă, opt catarge având arborate drapelele celor şapte state care au militari înhumaţi în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Ungaria) şi al UE, amenajând şi o alee de acces la monumentul central.
Lucrările menţionate au fost realizate fără avizul de specialitate al ONCE, aşa cum prevăd art.14 alin. (1), art.15 şi art. 16 din Legea nr. 379/2003.

CONCLUZII

Aspectele referitoare la stabilirea limitei administrativ-teritoriale între judeţele Bacău şi Harghita nu produc efecte asupra caracterului multinaţional al cimitirului de război ori asupra obligaţiilor ce decurg din legislaţia naţională specifică domeniului mormintelor de război şi din tratatele internaţionale la care România este parte.
Ministerul Apărării Naţionale a demarat procesul de fundamentare a procedurilor legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război, după consultarea tuturor părţilor implicate, în vederea protejării şi întreţinerii adecvate a mormintelor şi operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internaţional.
Această măsură se subscrie demersurilor active întreprinse de statul român în vederea respectării principiilor care guvernează domeniul cultului eroilor la nivel internaţional şi naţional – aplicarea convenţiilor internaţionale şi a normelor dreptului internaţional umanitar, precum şi cinstirea memoriei eroilor, respectarea demnităţii umane, nediscriminarea, toleranţa, pacea, reconcilierea şi înţelegerea între popoare, sens în care trebuie să se manifeste deschidere către un dialog constructiv şi conciliant, astfel încât scopul comun să fie comemorarea demnă şi obiectivă a tuturor eroilor, indiferent de naţionalitate.

Foto: Lucrările făcute la Cimitirul eroilor din Valea Uzului (Sursa: ONCE)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Clar – urmeaza sa se puna saci de gunoi si peste crucile maghiarilor.

  Si va fi un cordon uman sa nu fie lasati nici romani, nici unguri inauntru pana cand lucrurile revin in cadrul legal.

 2. Vor intona Mea Culpa cei care au arătat spre ,,vandalii” români ? Nu ! Își vor juca mao departe rolul de prost util !

 3. Vor intona Mea Culpa cei care au arătat spre ,,vandalii” români ? Nu ! Își vor juca mai
  departe rolul de prost util !

 4. Totdeauna e de preferat să dialogheze întâi experţii.

 5. Ar fi culmea tupeului ca Valea Uzului sa fie in legalitate cata vreme In Romania se construieste si distruge, fara avize si autorizatii de ani de zile…

 6. Deci acum e mai clar cei care au acoperit tot cimitirul cu cruci ale maghiarilor desi acolo se aflau si persoane de alte nationalitati ingropate, a fost primaria Sânmartin (Harghita). Apoi Primaria Darmanesti (Bacau) a facut si ea lucrari ilegale dar intr-un loc unde nu erau morminte. Deci totul a fost ilegal. Acum sa vedem daca aceasta versiune va fi confirmata.

 7. Trebuie fiecare sa-si vada de treaba lui si sa fie lasate lucrurile asa cum au fost pana acum! De ce trebuie dezgropati mortii? De ce, brusc, se intampla lucruri acolo si de ce apar cruci peste noapte, atat unguresti, cat si romanesti? Nu intelegeti ca sunteti manipulati si va dezbina leprele de la conducere, tocmai pentru a sta mai bine pe scaune, pentru a stoarce, inca ani multi, salarii grase? Apoi, cum ignora partea ungara, partea romana, facand donatii, fara a colabora? …. Ce-ar fi daca mai multe etnii ar proceda in acest fel, pentru ca acolo sunt ingropati eroi de mai multe nationalitati? …. Treziti-va! … Sunteti manipulati, ca si la Tg.Mures, acum 29 de ani, cand era cat p-aci sa se nasca un razboi civil intre oamenii care locuiau acolo de-o viata, prin bunaintelegere, bunavecinatate si pasnic. … manipulatorii si extremistii, indiferent de care parte se afla, trebuie eliminati!

 8. Nu comentez cele scrise in comunicat, nu sunt istoric. Dar o intrebare imi vine in cap: UDMR azi a anuntat ca sprijina motiunea, iar hop, iar acest oficiu s-a trezit imediat. Si tot azi am gasit un filmulet, despre grija acestei institutii fata de memoria colectiva. Merita vazut. Incep ca cred, ca poate maghiarii nu au dreptate 100%, dar au dreptul moral al respectului. Faceti o comparatie intre cele doua locatii, si fiecare sa ramana cu parerea lui.

  • Multumesc pentru video!
   De la inceputul acestei crize pe mine m-au uimit imaginile cu cimitirul din Valea Uzului. Filmul din Bacau, din pacate, imi pare familiar, am mai vazut in Romania cimitire parasite. E de munca acolo, la cosit, reparat, pazit un cimitir, iar profit nu face…

 9. Daca este adevarat continutul comunicatului referit aici si probabil ca este ceea ce a facut primarul din Sanmartin daca amplasarea crucilor de catre primaria din Sanmartin a fost facuta anterior amlasarii crucilor si construirii monumentului dedicat tuturor soldatilor morti indiferent de etnie este o marsavie fara seaman, una din marsaviile fara seaman care duc popoarele la razboaie interetnice din care cel din fosta Iugoslavie sau Pristina sunt exemle europene clare.
  De ce spun asta ? Pentruca atunici reactia celor din Darmanesti neacoperita de lege este de inteles dupa cum explic:
  Pentruca totul incepe de la o actiune deliberata si calculata facuta de acel primar din Sanmartin desigur cu aprobarea comunitatii maghiare daca aceeasta a stiut adevarul dar poate ca ea a fost mintita si manipulata care a avut ca rezultat pana sa puna tot ilegal si Darmanestenii niste cruci romanesti dar intr-un loc fara morti necunoscuti ingropati transformarea cimitirului international intr-unul maghir intrucat din actiune rezulta ca numai soldati morti necunoscuti dar doar de etnie maghiara sunt inmormantati in acel cimitir.
  Solutia romaneasca repet ca se pare ca nelegala a totusi condus la restabilirea situatiei dar incomplet caci nu s-au amplasat tot la fel de simbolic ca si penru romani niste cruci pentru soldatii de alte natinalitati decat maghiara si romaneasca
  Daca insa primul gest facut este cel al darmanestenilor atunci este o provocare stupida si nelegalitatea cu care s-ar fi facut nu are circumstante atenuante ci agravante.
  Asadar solutia pentru vinovatii in sensul ca desi sunt toti vinovati sunt in grade diferite este data de data cand au comis primariile din Sanmarti cat si din Darmanesti acele gesturi nelegale si tocmai de aceea puerile si atupide dar cu potential de inflamare etnica foarte ridicat .

  Astept de la G4 media o lamurire cu privire la aceste date pe care le solicit.

  Datele din articol sunt verificabile si in anexele date la :

  https://www.dantanasa.ro/exclusiv-mapn-raport-bomba-despre-situatia-din-valea-uzului-primaria-sanmartin-a-profanat-cimitirul-de-la-valea-uzului-crucile-soldatilor-unguri-amplasate-pe-suprafetele-de-teren-pe-care-figureaz/

  privind situatia reala cat se poate sii privind mortii din perimetrul cimitirului din Poiana Uzulul.

 10. Poate se mai informeaza si cei de la Cultul Eroilor, se pare ca-s habarnisti:
  https://www.dropbox.com/s/ufw2ct27jam7y5m/Eroi_Romani_pe-Schita.jpg?dl=0&fbclid=IwAR1ZvbkjNlaDZPLZ3fxIvuO_kKRq1BL_YtQGrNtYsFSfjr9Fa0P1Xoy0GDY
  https://www.facebook.com/octavian.berceanu/posts/10214642381952559?__tn__=K-R
  Acei romani (3 la numar) si alte nationalitati au luptat in armatele austro ungare… nu era normal ca Ungaria sa-i cinsteasca pe toti ce i-au imbracat uniforma? Intreb pentru un preten.
  Cata mizerie umana iese la niveala pe mormintele unor amarati, ce in vremea respectiva n-au avut alta alternativa decat sa mearga sa lupte/sa moara.
  Rusine sa va fie! unii dintre voi va numiti patrioti, dar nu stiti sa fiti deloc OAMENI!

 11. Concluzie: bolunzii de la cele doua primarii s-au intrecut in ilegalitati (si in provocari nationaliste, care fiind de un pericol major nu ar trebui trecute cu vederea), idiotii utili ai celor doua tabere si-au facut si ei datoria, jandarmeria s-a uitat la meci, politicienii din spatele agitatiei si-au incasat voturile (in caz ca ati uitat, scandalul s-a declansat in timpul campaniei pentru europarlamentare chiar daca a culminat dupa).
  Ce ar fi de spus, tablou cu timpitii Romaniei.

 12. Poate Dan Tăpălaga mai scrie un text la subiect? Căci în textul precedent a dus oamenii în eroare
  La subiect https://www.facebook.com/Calmatui.Vasile/posts/363999114474399