G4Media.ro

VIDEO Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului: Câteva zeci de români…

VIDEO Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului: Câteva zeci de români au intrat cu forța în cimitirul închis cu lacăt și păzit de membri ai comunității maghiare, care au vrut să interzică accesul românilor

Ora 22.10: Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, joi, o convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, despre situația cimitirului de la Valea Uzului, ministrul român solicitându-i omologului transmiterea unui mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor, anunță MAE. Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, „fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens” (detalii aici).

Ora 21.00: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a prefectului județului Harghita, în urma incidentelor de la Valea Uzului.

„Cerem doamnei premier să îi demită din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan și pe prefectul județului Harghita, deoarece autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului. Din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică. Facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care s-au comportat într-un mod barbar și au pătruns cu forța în cimitirul eroilor, au distrus poarta, au rupt crucile, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare”, a scris Kelemen Hunor pe pagina sa de Facebook, joi seară.

Ora 19.30: UDMR face apel la autorităţi să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, precizând că maghiarii au protestat pașnic față de ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești.

„Condamnăm ferm orice act de violenţă şi facem apel autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii noastre. Maghiarii au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti. Maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune, au protestat doar faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor”, se arată într-un comunicat al UDMR.

În acelaşi timp, UDMR face apel la posturile de televiziune „să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului”.

Ora 19.29: Imagini filmate în cimitir după ce au intrat românii:

Vezi AICI imagini cu momentul în care este forțată poarta de intrare în cimitir

 

 

Ora 19.25: Jandarmeria susține într-un comunicat că ”Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine”. De asemenea, jandarmii mai spun într-un comunicat că ”In legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor. Participanții la eveniment au început să părăsească zona iar forțele de ordine vor rămâne în continuare acolo până la finalizarea întregii activități”.

Ora 19.24: Imagini video postate pe Facebook cu un moment de busculadă:

 


Fotografie cu românii strânși la Valea Uzului

Ora 18.40: Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat pentru G4Media.ro că ”Dispozitivul de jandarmi de la Valea Uzului este dinamic, in functie de evolutia evenimentelor. Important este ca putem gestiona situatia si sa prevenim orice escaladare a eventualelor conflicte. Pana acum nu au fost”. El a evitat să transmită numărul exact al jandarmilor.

Ora 18.28: Unii dintre românii prezenți în zonă sunt membri ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruință, organizatorii evenimentului autorizat de Primăria Dărmănești, eveniment care urma să fie compus din manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane. Organizația se prezintă pe contul de Facebook drept ”o organizatie crestina în care se aduna romani care au ca valori principale dragostea de Dumnezeu, Neam și Tara, care a luat fiinta cu binecuvântarea si botezul Sfantului Părinte Justin Parvu”. Reamintim că Justin Pârvu a fost protagonistul mai multor momente controversate în ultimii ani de viață, printre care și propagandă legionară.

Ora 18.27: Jandarmeria Română anunță într-o precizare de presă că ”toate persoanele care au săvârșit fapte contrare legii vor fi identificate și, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale”. De asemenea, jandarmeria anunță că ”va menține în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte”.

Ora 18.16: Cu o zi înainte, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a fost în vizită la cimitirul de la Valea Uzului, alături de oficiali UDMR, în condițiile în care situația se anunța oricum tensionată. Vezi aici imagini VIDEO

Ora 18.03: Printre românii care au intrat cimitir sunt și membri ai organizației extremiste Noua Dreaptă, potrivit informațiilor G4Media.ro. De altfel, Noua Dreaptă a anunțat printr-un comunicat că vor merge la cimitirul din Valea Uzului.

VIDEO: Coloană de mașini cu steaguri românești în drum spre Valea Uzului

Ora 18.01: După ce românii au rupt poarta cimitirului și au intrat în incinta, iar membrii comunității maghiare au plecat sub protecția jandarmilor, preoții români au ținut o slujbă de comemorare a eroilor, potrivit Antenei 3.

Ora 17.47: Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor. Anterior, unii dintre românii intrați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat, iar mai mulți preoți români au intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă, potrivit HotNews.ro.

Sursa Foto: G4Media.ro

Ora 17.30: Câteva zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța joi după-amiază în cimitirul eroilor din Valea Uzului, potrivit Antena 3. Cimitirul fusesee închis cu lacăt de autoritățile locale din comuna Sânmartin și Consiliul Județean Harghita. La fața locului sunt peste o sută de jandarmi, potrivit Antena 3. Mai mulți români au aruncat cu steaguri în cimitirul eroilor.

Și Agerpres scrie că mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă. Unii dintre ei sunt violenţi şi le solicită jandarmilor să le permită tuturor celor peste 1.000 de români să intre în cimitir, transmite Agerpres.

Ora 17.00: Cimitirul este închis cu lacăt şi un lanţ. Aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu permit accesul nimănui, potrivit Agerpres. Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti sunt ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine.

Reprezentanţii comunităţii maghiare refuză să părăsească zona şi rostesc „Tatăl nostru” şi cei ai comunităţii româneşti flutură steaguri tricolore, cântă cântece patriotice şi scandează „Ruşine să vă fie!”, scrie Agerpres.

La faţa locului a sosit şi deputatul PMP Constantin Codreanu, care doreşte să depună o coroană de flori. El a declarat că nu va pleca până nu i se va acorda accesul în cimitir şi că nu are nevoie de nicio autorizaţie pentru a-i comemora pe eroii români.

La fața locului sunt prezenți și mai mulți cetățeni de etnie maghiară, iar Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, le-a cerut acestora să facă un lanț uman, potrivit unui comunicat al CJ Harghita.

George Simion, fost candidat independent la alegerile europarlamentare, e cunoscut pentru stilul său provocator în chestiuni legate de Republica Moldova și Ungaria. El a fost declarat persona non grata în Moldova și expulzat. Acum două săptămâni, el a pretins că a fost bătut de membri ai comunității maghiare la Valea Uzului, fără a prezenta probe concludente în acest sens.

Context:

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, tensionează din nou relațiile inter-etnice în Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

”Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

În adresa transmisă orașului Dărmănești. , CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se situează în județul Harghita și aparține din punct de vedere administrativ – teritorial comunei Sânmartin, județul Harghita.

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă.

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului – Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești, a fost constatată inculsiv de Instituția Prefectului – Județul Bacău.

CJ Harghita avertizează că ”grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor căzuiți și înmormntați în cimitirul din Valea Uzului” și conchide că, potrivit legii adunărilor publice, ”este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

75 comentarii

 1. Unde este întâiul pacificator al țării, președintele câștigător de referendum național ?!? Ăsta este planul de luare a țării înapoi ? Asta se vrea, un război între cetățenii de etnii diferite ? Care va fi urmarea acestui război ?

  • Vezi că au fost niște inundații în Teleorman. Știu din sursă sigură că președintele câștigător de referendum național se afla simultan la volanul mai multor cisterne cu apă de ploaie bântuind prin județ.

  • Nu e nici un razboi boss, stai calm. Sunt doar niste securisti de rit vechi care agita apele, asa e de fiecare data cand PSD simte ca pierde, inventeaza tot felul de conflicte. Stau si ma intreb daca tot iliescu le face strategiile astea, ca au o lipsa crasa de imaginatie , nu vin cu nic o diversiune noua de 30 de ani incoa.

  • Ce treabă are președintele cu smenurile PSD-PCR și Iudemere? A cui e consiliul județean sau cel local? Cine este primar acolo, Johannis? Cine are Ministerul Culturii, Johannis?
   Sictir postacilor, vrajba o fac PSD-PCR și Iudemere profitând de cei slabi de înger!

  • Bă da’proastă armătură a fost la kr mă-tii.

  • udmr se zbate sa scoata 5%. ca sa scoata 5% are nevoie sa scoata toti ungurii la vot in conditiile in care pare ca alegerile vor avea un numar mare de participanti. De aia tipa asa. Astazi e ziua eroilor. De aia erau romanii aia acolo. Ce cautau ungurii sau baietii aia de acolo care fac pe ungurii e totusi un mister.

  • Lita,te asteapta seful ,cel dintai hot al tarii,la portita,la vorbitor!

 2. Sincer, eu nu inteleg conflictul asta.
  Singura cauza pe care-o vad este aceea ca sunt unii care vor conflict.

  • Despre asta e vorba. Cimitirul există de 100 de ani, tocmai acum s-au găsit să-și amintească de el.

  • Exact! Cine crezi ca vrea conflict? Cine crezi ca vrea ca majoritatea romanilor sa devina ultranationalisti?
   Prin faptul ca devenim ultranationalisti o sa ne departam de UE, si cine credeti ca doreste asta?
   Asta este arma lor din ultimii ani.
   Divizarea Europei prin promovarea nationalismului in fiecare tara europeana.

  • Ungurii vor. Au si un avans consistent de vreo 5 ani in fata noastra cu ideile astea.

  • „Ungurii vor. Au si un avans consistent de vreo 5 ani in fata noastra cu ideile astea.”
   Corect, daca vorbim de ultra-nationalism si anti-ue, ungurii sunt cei mai buni din UE la asta

  • Rusii sunt cei care vor ultranationalism in fiecare tara. Le-a iesit cu brio in Ungaria si acum se gandesc ca ar fi bine si in Romania. Si UDMR si PSD le fac jocurile, au creat acest fals conflict ca sa mai castige electorat. Nu trebuie sa cadem in capcana.

 3. Dosar penal pentru profanarea mormintelor!
  Au dat jandarmii cu gaze și bastoane?

  • Treaba e premeditata.
   Ungurii cu cateva zile inainte au trimis garzile civile la granita in urma a ce ???
   Ucraina e diperata ca le luam teritoriul brusc fara motiv.
   Cred ca suntem aproape de un scenariu de la Moscova cu omuleti verzi.
   Tocmai acum cand PSD are nevoie de curent nationalist ,ciudat nu?

  • Așa este, tehnici învechite de diversiune, din păcate uite că au prins: ura și frica funcționează mai bine decât inteligenta.
   Totuși, jandarmii ce au păzit? Cum este posibil ca o hoarda turbată să rupă cruci de fata cu jandarmii și ăștia să doarmă pe ei?!
   Rușine ambelor părți, ați cazut că ultimii prosti in capcana xenofobie.

  • În anul 1994 UDMR A PROFANATL MORMINTELE A 149 DE EROI ROMÂNI din Cimitirul de la Valea Uzului.
   1.SIMON LAZAR
   2.CIORAC MITICA
   3.BEJAN GHEORGHE
   4.COSTIN MIHAI
   5.CORBAN TOADER
   6.FRANCU STEFAN
   7.GABRIS STEFAN
   8.JOSEF GHEORGHE
   9. LAZAR GHEORGHE
   10. ROTARU STEFAN
   11. NISTOR CONSTANTIN
   12. BOGDAN IOAN
   13.CERNEA GHEORGHE
   14. CRINU MIHAI
   15. HOREICA MIHAI
   16. MORAUNMSCHEL GHEORGHE
   17. ROMAN MIHAI
   18. ROTARU STAN
   19. DAVIDESCU NICOLAE
   20. POPOVICI DUMITRU
   21. DAMASCHIN CONSTANTIN
   22. OANCEA GHEORGHE
   23. POTOROACA ION
   24. SACU PETRU
   25. GOSAV NECULAI
   26. LASLAU GHEORGHE
   27. CERNEA GHEORGHE
   28. DOBRICA TOADER
   29. DURLACA STEFAN
   30. MOCANU ANTON
   31. DIACONU ION
   32. GABOR IANOS
   33. BOTEZATU CONSTANTIN
   34. UNGUREANU GHEORGHE
   35. SPINACHE PETREA
   36. CIRNU VASILE
   37. TIMARU NECULAI
   38. PADUREANU IOAN
   39. CRISTEA TRAIAN
   40. VASILAC CONSTANTIN
   41. FINARIU IANOS
   42. BOBIRZAN PETREA
   43. MOISE NECULAI
   44. VRINCEANU IOAN
   45. FULAS STEFAN
   46. PELIN ADAM
   47. MATEUS MIHAI
   48. ADAM VASILE
   49. NEUKER BULIGA
   50. VEIAMIN ARON
   51. BOTAS ION
   52. PESCARU NECULAI
   53. BELCIU IOAN
   54. NEGRU IOAN
   55. DRAGAN NECULAI
   56. BELEI NECULAI
   57. LUNGU COSTACHE
   58. ROTARU VASILE
   59. DUMITRU ALECU
   60. SARISCA VASILE
   61. CALIN ATANASĂ
   62. FARCAS IANOS
   63. ARDELEANU IOAN
   64. VULPE IOAN
   65. FABIAN GHEORGHE
   66. AILENEI CONSTANTIN
   67. SIMION STEFAN
   68. MIRON VASILE
   69. LICHE MIHAI
   70. MARTIN IOAN
   71. PACHIANU VASILE
   72. ROMAN VASILE
   73. GHERASIM IOAN
   74. VASLOVEANU DUMITRU
   75. HANGANU VASILE
   76. BOLOHAN NECULAI
   77. FLORIAN TOADER
   78. BINDILEU CONSTANTIN
   79. COICEA IOAN
   80. HANGANU IOAN
   81. OLARU TOADER
   82. VĂCARU STEFAN
   83. POSTELNICU GHEORGHE
   84. TEACA IOAN
   85. SAVA IOAN
   86. CIOBANU VASILE
   87. DORNEANU GHEORGHE
   88. FEDELES NECULAIE
   89. FERARIU GHEORGHE
   90. NEGRU CONSTANTIN
   91. STAN IOAN
   92. COMANECI IOAN
   93. BUTUCARU PETRU
   94. MUSCA VASILE
   95. GROSU PETREA
   96. IONITA GHEORGHE
   97. CIOCLU CONSTANTIN
   98. MARIN VASILE
   99. MANOLACHE NECULAI
   100. FABIAN IOJA
   101. ANTOCHE NECULAI
   102. SANDU CONSTANTIN
   103. CIOCA STEFAN
   104. SIMION IOAN
   105. LADARU VASILE
   106. POPA IORDACHE
   107. CIOROABA SPIRIDON
   108. ROCA MIHAI
   109. BUDAU GIURGAU
   110. PATRASCU CONSTANTIN SOARE
   111. TABACARU IANOS
   112. ZAHARIA IOAN
   113. FAINITA IOAN
   114. APETREI IOAN
   115. MUNTEANU IOAN
   116. IDA VATILO
   117. GABOR MIHAI
   118. ROMAN IOAN
   119. TUDOSE NECULAI
   120. GHIRIPISCU GHEORGHE
   121. SUSANU DUMITRU
   122. NECHITA IOAN II
   123. MARIA DUMITRU
   124. ARDELANU PAVEL
   125. APOSTOL IOAN
   126. TAPU IORDACHE
   127. HULUPCIUC IORDACHE
   128. MAFTEI VASILE
   129. ROTARU CONSTANTIN
   130. GHIDION OVEDIU
   131. TOMA DUMITRU
   132. ALUPULUI GHEORGHE
   133. LEIBOVICI
   134. NICA GHEORGHE
   135. PUSCALAU IOAN
   136. DRUMARIU NECULAI
   137. IANCA GEORGE
   138. ONCEANU COSTACHE
   139. TOSCA V IOAN
   140. GRAUR DUMITRU
   141. COSMA NECULAI
   142. CREANGA DRAGOMIR
   143. CĂPRESCU ANDREI
   144. MĂCADAU GHEORGHE
   145. LECA ADAM
   146. HUSAN LOLA
   147. FĂCĂU MIHAI
   148. GHIMPU CONSTANTIN
   149. BIMFELD STROE
   3 OSTASI ROMANI NECUNOSCUTI

 4. La cate talharii si crime avem, conflict interetnic mai lipsea Romaniei…

 5. Ceva ce nu am inteles si nu gasesc nicaieri (deci nu ma intreb retoric): crucile alea sunt puse pe mormintele unor romani sau sunt doar pentru „soldat necunoscut”?
  Au fost ei adusi recent, sau … cum au ajuns acum sa puna crucile acolo? Doar de dragul multiclturalitatii sau doar pentru a starni pe unii pusi pe scandal ca sa iasa scandal cu orice pret?
  Ne-am rezolvat toate problemele si ne cautam acum pricina de galceava?

  • O prostie ne luam la bataie pt niste cruci.In loc sa trăim in pace ne batem ca prostii crezând ca putem rezolva ceva. Orgoliile astea nationaliste totdeauna au adus numai ura, durere, lacrimi … si in schimb nimic bun.

  • Acolo este un cimitir militar din timpul războiului și se afla sub protecția MApN. Au mai fost găsite schelete și resturi de echipament și funcție de cercetările legiștilor militari au fost nominati „soldat necunoscut” român, maghiar, rus, sârb, francez, etc și a fost înmormântat în cimitirul respectiv. Nu înțeleg de ce protestează maghiarii împotriva înmormântării necunoscuților români. Ciudat!

 6. Bucuria cretinilor (unguri și români): să se certe pe morminte.
  Ești prost ba, or să sara unii înțelepți. E vorba de principii.
  Știu, nimeni nu se ține de principii mai bine decit un cretin cind vrea să-i arate altui cretin care-i mai mare.
  Pentru că ai lui miss de la Interne au alte treburi.

 7. Este o diversiune orchestrata la Moscova, iar nationalistii sovini si fara creiere de ambele parti pun botul si agita spiritele. Tot valul de nationalism desantat si descreierat care strabate Europa este orchestrat de putin si armata lui de diversionisti. Dezbinarea si conflictele interetnice nu servesc decat tradatorilor din ambele tabere. Principiulk pe care il aplica este „divide et impera”

 8. Articol tendentios g4media … tre sa raman doar pe comisarul.ro si aktual24
  George simion a fost agresat si dovada dunt filmarile nu cum scrie aici ca nu a prezentat nici o dovada in acest sens … muie G4media

  • Georgica Simion,de extremisti „independenti” aveam nevoie acum,nu avem destui in Ungaria,in Franta,finantati de putin,prietenul tuturor extremistilor?Hai,nu te mai ascunde ,tu esti si Robert si Nicoleta Lup,ti-ai inventat niste sustinatori sa justifici un demers periculos,kgbistule!

 9. George Simon are probe f concludente. A filmat tot in direct. Bataia. Urletele maghiarilor. Mintiti cu nerusinare.

  • Duamnă Nicoleta Lupu,
   Ați intrat cumva pe G4Media crezând că ați intrat la o stâna plină cu mioare? Pot să vă demonstrez cu probe…palpabile că nu sunt oaie și chiar de veți ajunge cu pipăitul la coarne, nici berbec să știți că nu sunt…

 10. Nu vă lăsați manipulați… asta e ceva înscenare. Felicit toți românii care au comentat aici că nu au pus botul la așa ceva. Noi maghiarii trăi cu românii de zeci sau sute de ani în pace și bună înțelegere, asta e doar praf în ochi pentru interesele cuiva.

 11. Suntem in Romania totusi batuti maghiarii pana ajung in Ungaria

 12. Crucile puse recent sunt sursa problemei. Cimitirul din Valea Uzului contine cele mai multe morminte militare maghiare din Romania. Vorbim de un conflict creat artificial si intentionat, se stia ca se va ajunge aici. Sa gasesti prosti care sa faca scandal la fata locului gasesti cu usurinta. Suntem o natiune ridicol de imatura.

 13. Nu inteleg de ce ii deranjeaza pe maghiari ca romanii isi cinstesc eroii din acel cimitir.

  • Problema e ca cei din Darmanesti fara sa se informeze au pus crucile ortodoxe cu inscriptia ,,erou roman necunoscut,, pe locul unde conform hartilor din Viena sunt morminte ale soldatilor austro ungari…

 14. De ce extremistii maghiari nu vor sa accepte ca si romanii sa cinsteasca eroii in acel cimitir?

 15. Nu e prima data cand acest George Simion dovedeste ca este un tip periculos, un gargaragiu exaltat, disperat dupa notorietate. Inainte de alegeri s-a scremut tot acolo si pana la urma a luat un pumn, doar doar o sa fie ales. N-a mers nici asa.
  Cat de prost si rau intentionat sa fii sa te duci, cu alte zeci/ sute de descreierati din toata tara, in zona compact secuiasca cu steaguri tricolore si sa le profanezi cimitirul?
  Ca sa demonstrezi ce? Ca deabea astepti sa bage aia cutitul in tine ca sa te faca erou?
  Cui foloseste asta, romanilor sau rusilor?
  Ala e un cimitir militar majoritar unguresc. Asta e situatia. Hai sa-l radem de pe fata pamantului ca vad ca nu ne-a deranjat 100 ani dar s-au trezit unii acum. Hai s-o facem ca sa vedem cum ar putea reactiona secuii!
  Pai daca e unguresc cum naiba vin unii si toarna cruci din beton de neam prost, fara nici o autorizatie, nimic, si un monument care sa demonstreze ce? Ca daca vrem, putem sa facem orice nu? Ca doar suntem la noi in tara.

  • Bai patriotule! A venit vreunul de la UDMR la tine acasa sa planteze cruci si sa faca scandal?
   Aici nu e vorba de patriotism. Aici e vorba de provocare. Cine provoaca? Si de ce?

  • Zoli, voi de ce va lăsați manipulați de catre Budapesta si UDMR si nu lăsați românii sa intre într-un cimitir de pe teritoriul României ?! Cât tupeu si nerușinare trebuie sa ai ca sa faceți asa ceva?! Ce-ar fi ca în SUA, mexicanii sa nu-i lase pe americani sa-si cinstească eroii în cimitirele comune?! Sau în Germania, sa nu-i lase englezii, americanii si rusii, pe nemți sa-si cinstească si ei soldații morți, în cimitirele comune!.
   La Sinaia este un cimitir din primul război mondial, unde sunt alături soldați români, germani, austrieci si unguri, căzuți pe teritoriul tarii noastre. Toate mormintele sunt îngrijite si cinstite la fel. Deci problema este în ura genetica a maghiarilor. Înainte, multi români ca sa nu mai fie persecutați si ca sa trăiască bine alături de unguri, își luau nume maghiare si vorbeau numai ungurește(câți din maghiarii de astăzi or avea rădăcini românești?). De fapt ei, nici cu sașii si șvabii din Transilvania, nu s-au înțeles. Nu mai fiți parșivi si treziți-va, suntem în anul 2019, nu în 1700.

  • Lui gelu antigelu – Citește întâi istoria cimitirului din Valea Uzului si pe urma sa faci afirmații aiurea.
   Nimeni nu poate sa aibă monopolul pe un cimitir unde sunt înmormântați soldați din mai multe tari. Prea multi s-au învățat ca românii sa fie prosti de buni si sa întoarcă si celalalt obraz. Cu rasa asta de unguri tupeiști si plini de ura pe toată lumea, trebuie sa fim fermi, altfel îsi bat joc de noi, în propria noastră tara !

  • Zona secuiasca e mai incolo. Cimitirul s-a facut in zona vremelnica de ocupatie de unguri. Asta apartinea de Bacau, acum vad ca apartine de Harghita? De unde si pana unde, cine a bagat zona asta in Harghita?

  • Problema este ca UDMR-ul a profanat cimitirul în 1994, când a distrus rucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi, austrieci. Mai mult! A fost doborât la pământ şi distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale, în anul 1985. Pe acel loc a fost instalat un alt monument, cu inscripţia: Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară. Abia în 2018, într-o acțiune finanțată de Ministerul Apărării Naționale și de bugetul local al oraşului Dărmănești, judeţul Bacău, s-au demarat lucrările de reamenajare a unei parcele a eroilor români, ridicându-se 52 de cruci și un monument de granit.

  • Gelu antigelul,dar cumva ăla nu-i cimitir internațional a tuturor morților căzuții pentru a apăra drepturile tuturor persoanelor indiferent de etnie rasă etc…cu ce drept acești maghiarii au interzis intrarea în cimitir! Și nu uita acel cimitir este pe pământ românesc și aparține româniei și nici decum unei etnii. Ia să ne ducem noi în Ungaria la un cimitir al eroilor și să facem ceia ce a făcut această etnie adică să nu lăsăm să intre poporul ungar care ar avea tot dreptul pentru că este pe pământul lor . I-ar dacă acestor etnicii nu le convine și nu le plac să trăiască în pace pe acest pământ care este al poporului român atunci au liber să plece când doresc. Ce-a m-ai meschină și ce-a m-ai odioasă etnie de pe glob este această etnie maghiară care în viata lor nu au încercat niciodată să poată conviețui în pace cu majoritatea, o etnie plină numai de ură în orice țară sar afla, această etnie se crede buricul pământului dar s-ar putea la un moment dat acel buric să fie tăiat.

 16. Iată cuvintele providențiale ale unui erudit inițiat în tainele existentei umane, Papa Francisc: „CÂND NU VA MAI FI CĂRARE DE LA VECIN LA VECIN, ATUNCI VA VENI SFÂRȘITUL LUMII’. Iată ce ne-a spus Mântuitorul Iisus Hristos: „Fericiți făcătorii de pace că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema”. O veche zicală românească spune „morții cu morții și vii cu vii”. De ce nu se programează intrarea in cimitir? De ce nu se pun camere de supraveghere și de către unii și de către alții? Cu respect atât pentru etnicii maghiari cât și pentru romani, cuvintele nu înseamnă mimic pot fi doar știri false, faptele sunt cele care vorbesc. Poate fi vorba doar de cei care pescuiesc în ape tulburi? Eu sunt ortodox și îi sfătuiesc cu dragoste atât pe creștinii ortodoxi cât și pe cei catolici să încerce să-i pacifice cu blândețe pe cei cu inima înfierbântată. Doamne ajută!

  • Creștinismul nu are nimic de-a face cu naționalismul, din contra Iisus a pus in plan secundar noțiunea de popor sau de națiune punând în fața individul și alegerile lui mărunte luate zi de zi.
   Ceea ce au făcut extremiștii români se pedepsește cu dosar penal, ar trebui luate măsuri împotriva agitatorilor, inclusiv împotriva preoților.
   La fel sa fie pedepsiti și maghiarii dacă au greșit.

  • Ce au facut “extremistii” romani? O comemorare de ziua eroilor la ei in tara?

 17. Ei așșș, conflict pe dracu !
  Românii s-au dus să pună jerbe pe mormintele eroilor maghiari, domle.
  Azi e ziua eroilor, și ăia maghiari sunt eroi pentru că au luptat împotriva României și au murit,așa cum le stă bine eroilor unguri, adică au dat colțu. Toată problema a fost interetnică, pentru că ăia care păzeau cimitirul erau niște țigani care au crezut că vin ajutoare de la VikTor Ray Ban. O confuzie mică.Oricum UDMR a cerut să se schimbe numele din Cimitirul Eroilor, în Cimitirul Erorilor „NAGYIOȘI PIȘTÁ” adică Stefan cel Mare.
  Am auzit că la Kauflandu din Sf.Gheorghe s-au terminat sacii de gunoi menajer, deci nu mai este nicio problemă de etnie sau de rasă, până la refacerea stocului.

 18. Maghiarii fac tot ce vor, cu ajutorul PSD, cu care colaborează mereu.
  Cum îsi permit maghiarii, sa interzică românilor accesul într-un cimitir(unde sunt înmormântați si multi români) de pe teritoriul nostru ?!. Cât tupeu si nerușinare trebuie sa ai pentru asta!. Iar pe vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt si pe alți maghiari, ar trebui declarați „persona non grata”în România.

 19. Vă avertizez e chiar coada Dracului răsăritean, cel scund și crăcănat, care e tare supărat că protejatul său a ajuns să doarmă la pieptul deosebit de păros al lui nea Alifie…! Și mai caută să provoace agitație, ca să nu bage de seamă mujicul de rând că i s-a lipit stomacul de șira spinării…

 20. Apreciez comentariile lui Trubac și Zoltan, precum și alte postari asemenea. Să nu ne lăsam orbiți de pornirile diavolești ale unora și ale atora!

 21. Nae sa presupunem că ai dreptate 100%, atunci explica-mi cum crezi că se poate îndrepta un rău făcând un rău și mai mare? Mai mult, acum maghiarii au motiv să se victimizeze iar de câștigat va câștiga PSD-PCR pe de-o parte (vezi și poziția lor vizavi de referendumul pentru familia tradițională și discursul xenofob din campania prezidențială. 2014) și Iudemere care va susține că doar ei apară interesele maghiare.
  Așadar, în urma acțiunilor descreierate și pline de ură din Valea Uzului, romanii și maghiarii naivi au pierdut , iar PSD-PCR și Iudemere au câștigat din nou simpatie și timp: in loc sa vorbim despre legea electorală și problemele administrative, ne pierdem vremea cu un cimitir despre care majoritatea nici nu știam că există cu o luna in urmă.

 22. cui ii convine acest conflict:
  – in primul rind PSD care in asa fel doreste sa sustraga atentia de la esecurile de la referendumul 26 mai
  – Ungariei, udmr, astia vor sa destabilizeze situatia cu orice pret, Ungaria devine pe zi ce trece o tara izolata ca si Rusia, si daca V. Orban vede ca constructiv nu mai poate face nimic atunci apeleaza la destructiv
  -BORului care au sarit repede sa sfinteasca nu stiu ce pe acolo tocmai acuma

  deci sau activizat simultan mai multi dusmani interni si externi

 23. Pentru toți naivii care v-ați dus după momeala PSD-PCR și Iudemere:
  http://m.hotnews.ro/stire/23189277

 24. Azi este Sfântăa zi a Înălțării Domnului și in același timp Ziua Eroilor în calendarul ortodox. Jandarmeria este cea care și de această dată a făcut jocuri murdare. Din aceste jocuri au de câștigat doar extremiștii și statele neprietene României. Ultimele știri telepatice de la Moscova spun așa: „Întărâtă-i drace, că si mie-mi place! Câștigător detașat: PSD. Acest partid nu înțelege că nici romanii și nici maghiarii nu sunt atât de proști să puna botul la asemenea manevre. Ați ratat din nou partid de rahat. Sunteți niște morți politici. Încă nu înțelegeți? Poporul, atât roman, maghiar cât si de alte naționalități nu vă mai vrea? Ce n-ați priceput? Vi s-a stafidit și ultimul neuron pe care îl mai aveți? Unde vreți să duceți țara asta, năpârci fasciste? Felicitări președintelui Iohanis că nu s-a băgat în tot rahatul ăsta PSD-ist. Vedeți că lighioaiele astea fasciste pregătesc lucruri mult mai urâte poporului roman și naționalităților care trăiesc împreună cu noi. Trebuie să le spunem clar, ori noi ori ei. Aviz UE, aviz Statelor Unite, aviz SRI. Aveți mult de lucru cu aceste lighioane fasciste. Să nu ne culcăm pe o ureche că unii sau alții au câștigat alegerile.

  • Baieti cu diversiunea ,asta a mai fost suntem obijnuiti cu diversiuni deastea ieftine reveniti din ani 90 pcr,fsn,pdsr,psd prosti mai sunteti nu aveti idei mai noi pe asta lea folosit iliescu fraierilor

  • N-am inteles nimic.

 25. BOR dusman intern? interesant. dar haideti sa vedem niste comentarii si mai interesante de pe evz. ale unor iredentisti maghiari – mezinu usa la 06 iunie, 20:18 a spus:
  in timpul lui Iosif al II-lea nu exista limba romana. iar traduci aiurea mincinosule abc
  ai vrut sa spui limba ardeleana. amestec de latina si albaneza. ion, nume de handicapat cu sifilis, supara adevarul taran prost si incult analfabet alcoolist.
  Bucovina, Ardealu si Banatu au fost ocupata de criminalii moldoveni si valahi turciti fara lupte deci fara nici o picatura de sange in Noiembrie 1918 hoteste hortodoxeste profitand ca armatele austro-ungare fusese lasate la vatra.
  cotropitori si asupritori sunt chiar criminalii moldoveni hortodoxi si valahi turciti care au luat cu japca Transilvania, Bucovina si Banatul contra voientei locuitorilor de a traii liberi si fara hortodoxi criminali.

  Peter Szijjarto acum este momentul sa eliberezi odata Transivania ocupata de moldovenii ucigasi. Trimite armata odata sa elibereze Ardealul, Banatul si Bucovina sa scapam de hortodoxi si valahi turciti

  !!!!!!

  • Atunci hai sa ne luam de gât cu toți maghiarii pentru că mai sunt și nebuni intre ei!
   Eu trăiesc în Ardeal de aproape 40 de ani și nu am avut niciodată probleme cu iredentiștii, nu m-am simțit niciodată amenințat in vreun fel și nici nu i-am provocat inutil.

 26. PSD își pregătește terenul pt prezidențiale. Va veni dan puric sa și ducă mana la inima și sa ne spună ce bine e cu Rusia și ce rau cu Europa. Și o sa ne promită el ca romanii nu vor mai fi înjositi. Asta fac securiștii PSD PCR.

 27. FMM Dan Puric. Fmm PSD PCR

 28. Provocari si facaturi securiste. Adica ne tremura nadragii si ne oriplam ca ce le face Valcov la multinationale, dar ne umflam muschii prin cimitire ca suntem curajosi cu concetateni nostri de alte etnii si cu mortii lor. Doar Germania are interese sa provoace pe aici tensiuni interetnice si vad ca sunt destui tradatori in Securitate.

  • Citește comunicatul M. Ap. N. Este un cimitir internațional. Acolo sunt îngropați eroi de mai multe naționalități (aproximativ 1 300). În 1994, UDMR- ul a profanat aceste morminte, distrugând crucile eroilor de alte naționalități și montând alte cruci din lemn, pe care au scris: erou maghiar necunoscut.

 29. Imi vine sa ma dau cu capu de preti cand vad comentarile de pe g4 media.
  Ce treaba are psd -ul cu coflictul asta?
  BOR si orice roman are dreptul sa viziteze mormintele eroilor romani,mai ales cand dupa sfantul calendar azi sarbatorim asa ceva.
  Imaginati-va problema pe invers,sa presupunem ca acolo erau ingropati martiri evrei iar romanii neaosi nu le permiteau accesul.
  CE credeti ca se intampla? Oare nu se auzea pe tot mapamondul?
  La fel presupuneti ca erau ingropati maghiari,germani,homosexuali,negri sau musulmani si le era interzis aceesul „conationalilor”.
  Se auzea in toata lumea,asa-i?
  Pur si simplu sunteti orbi.
  Inteleg ca Dragnea e un mic ticalos dar johanis, hai sa recuoastem,il intrece!

 30. Felicitari autoritatilor romane ca au reusit sa treaca cu brio peste acesta provocare ordinara.
  Rusine g4 media si celor ce baga hara intre romani si maghiari,evident ca sunt ardelean si nu am nimic de impartit cu ungurii cu care traiesc alaturea.

 31. Diversiuni kgb-jobik, plus idiotii utili Simion si alte jeguri care se pretind patrioti. Nu trebuie dat importanta ca se vor potoli daca nu vor fi bagati in seama.

 32. Ce inteleg eu, pe scurt:
  Un grup de oameni a decis sa interzica accessul unui alt grup de oameni.
  Cele doua grupuri s-au intalnit si a iesit cu scandal.

  Ce ma mir:
  – era chiar asa greu de prevazut ca asta se va intampla?
  – dupa ce faptul e implinit, ce rost mai are sa cautam detalii despre cine e MAI vinovat decat celalalt? Mai bine aplicati-le amenda/pedeapsa/inchisoarea la fiecare in parte, dupa fapte.

  • … ce coincidenta – mai e un Sandu pe forum, chiar inainte de comentariu meu precedent…..

 33. În perioada 1926-1927, Societatea Cultul Eroilor, ale cărei tradiţii sunt continuate astăzi de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, a amenajat la Valea Uzului un cimitir internațional, în care, alături de parcelele existente, au fost reînhumați cu onorurile cuvenite, militari de diferite naţionalităţi căzuţi în luptele din aceeași zonă. În total, cimitirul număra la acea dată 149 de eroi români (majoritatea din Regimentul 27 Infanterie şi Regimentul 4 Vânători) şi 1155 de ostaşi străini (794 de unguri, 108 germani, 4 ruşi, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni şi 242 neidentificaţi). S-a construit și o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces purta însemnele Societăţii Cultul Eroilor. Decenii întregi, cimitirul nu a suferit deteriorări provocate intenționat și nici profanări. Aceasta până în anul 1994! Sub pretextul reamenajării şi reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi, austrieci. Mai mult! A fost doborât la pământ şi distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale, în anul 1985. Locul nu a rămas însă gol. Pe acela a fost instalat un alt monument, cu inscripţia: Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară. De atunci, intrarea în cimitir se face pe o poartă tipic secuiască. Finanţarea lucrărilor a fost asigurată cu fonduri de la comunitatea locală și de la Ministerul Apărării Ungar!

 34. Multe cozi de topor antiromanesti pe aici. V-au spalat bine a creiere incat ati ajuns sa puneti organizatii internaționaliste UE și NATO INAINTEA FAPTULUI CA APARTINETI UNUI POPOR. Inainte rusii ne speriau cu imperialistii acum ne sperie cu rusii. SI uite asa ne tin in mana si in 30 ani a disparut tot ce au construit parintii nostri in 30 de ani. Inainte ne mulgeau rusii acum ne mulg occidentalii dar nu avem voie sa zicem nimic. Uite ca zicem: suntem aia 50% de nu am mers la mascarada alegerilor, care am mai citit cate ceva in viata, nu doar mestecam lozinci. Si sa nu imi ziceti ca doar coruptia politicienilor nostri e de vina. Este si coruptia, dar la multe am fost si obligati. Chiar de asa-zisii nostrii aliati. Oricum din State bate acum alt vant, de cand a castigat Trump, mondialismul este in recul peste tot. Lumea se trezeste, isi da seama ca e o alta forma de comunism inventată de nepotii celor care au facut prima forma. ( sponsorizata masiv de J.P Morgan și altii de pe Wall Street) Lozincareala nu mai tine, presedintele oricum nu il decidem noi prin vot. Daca votul conta era de mult interzis. Aici poate fi o provocare nu zic nu. Dar mi se pare incredibil sa nu ma lasi sa pun o coroana la mine in tara.

 35. Imaginile video arata clar o hoarda de navalitori peste niste oameni care spuneau Tatal nostru pe limba lor. Rusine organizatorilor!

 36. G4Meida, încurcați lucrurile. Puțină logică:
  – românii s-au dus sa depună flori cum o fac ani la rînd, de Înălțare, zi oficială de pomenire a eroilor căzuți în lupte
  – ce căutau la acel cimitir sute de „bravi maghiari”, în zi de muncă? Nu cumva doar ca să oprească românii?
  – de ce era închis cimitirul?
  – cu o zi înainte acolo a fost un oficial din Ungaria, nimeni nu i-a interzis nimic

  Istoria acelui cimitir e încurcată, de prin 1994 lucrurile sînt complicate intenționat de „patrioți unguri”. Dacă vrei să înțelegi mai multe despre acel cimitir vezi https://adevarul.ro/news/politica/de-nu-inteleg-unguriicu-romanii-mormintele-cimitirul-international-eroilor-valeauzuluiz-spune-dl-hunor-kelemenl-1_5cd5251b445219c57e75b32b/index.html

  • Foarte bine că ați postat articolul din Adevărul, însă manifestările de ieri ce au rezolvat?
   Nu exista MApN unde se putea face o plângere? Nu sunt procurori militari unde se putea cere cercetarea acțiunilor din 94? Nu sunt ambasade unde se putea prezenta ce s-a făcut în 94 fiind implicati și militari de alte naționalități?
   Ce vreau sa spun: lucrurile se puteau rezolva civilizat, cu studierea izvoarelor istorice, acum situația mi se pare și mai rea și mai greu de conciliat. Bine ar fi sa se rezolve cat mai repede, trecutul are bineînțeles importanta lui, însă prezentul ar trebui sa ne preocupe in mai mare măsură.

  • Cu părere de rău am constatat, în acest caz, poziția anti- românească a majorități ziarelor și agențiilor de știri din România, inclusiv al G4Meida. Probabil, datorită sposorizărilor ,,sorosiste”. Nu înțeleg, în România să nu ai voie, de ZIUA EROILOR să pomenești înaintașii? Cum adică are voie pe teritoriul României vice-premierul maghiar și nu au voie românii? Oameni buni, degeaba l-a interzis papa Francisc pe Orban, care a fost reținut la graniță când a vrut să intre în țară, pentru a participa la Liturghia de la Șumuleu Ciuc?. Și apoi Harghita și Covasna sunt în România, românii sunt la ei acasă și nu au nevoie de aprobare de la UDMR și Budapesta.

 37. Pe teritoriul României nu poți opri accesul niciunui român în locuri publice. Dacă ungurii nu înțeleg asta s-ar putea să primească o lecție f dureroasă și este păcat.

 38. Perciunatul Kelemen Hunor in loc sa-l trimita Att-Itzic Korodi la Parlamentul UE dupa celalalt perciunat (Winkler) l-a trimis pe acesta ,,sa faca pe seful” in conflictul de la Valea Uzului. Cam asa s-a bagat si Bela Koen cand a facut pe ,,marele revolutionar” pe socoteala ungurilor din Ungaria la Revolutia din februarie 1919 de la Budapesta.
  Prezenta lui Att-itzic Korodi la Valea Uzului a fost exact ca nuca in perete.