G4Media.ro

Liderul militar al Myanmar a fost exclus de la summit-ul țărilor din…

foto: ASEAN

Liderul militar al Myanmar a fost exclus de la summit-ul țărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)

Reprezentanții statelor din ASEAN au fost de acord să invite un reprezentant non-politic din Myanmar, fostă Birmania, în locul generalului Min Aung Hlaing, care a preluat puterea în urma unui puci în februarie 2021.

Măsura este una fără precedent pentru blocul de 10 țări (Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaiezia, Myanmar, Singapore, Thailanda și Vietnam), care în mod tradițional evită amestecul în treburile interne ale statelor membre.

În declarația ASEAN afirmat că armata nu a făcut suficient pentru a pune capăt tulburărilor din Myanmar.

În august, generalul Min Aung Hlaing s-a auto-numit prim-ministru și a declarat că starea de urgență a țării va fi prelungită, în timp ce luptele dintre armată și forțele insurgenților opuși loviturii de stat militare continuă.

ASEAN a emis o declarație în care spune că o reuniune de urgență a miniștrilor săi de externe vineri nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la faptul dacă armata ar trebui să reprezinte Myanmar la summit-ul organizat în perioada 26-28 octombrie.

Grupul a declarat că liderii militari din Myanmar au refuzat să îndeplinească promisiunile de dialog și de de-escaladare și au declarat că reprezentantului său i sa interzis să se întâlnească cu liderul civil destituit și încarcerat, Aung San Suu Kyi.

Declarația – emisă de Brunei, gazda summit-ului – spunea că situația din Myanmar „are un impact asupra securității regionale, precum și asupra unității, credibilității și importanței ASEAN”.

În aprilie, ASEAN l-a îndemnat pe generalul Min Aung Hlaing să pună capăt represiunii violente din țară și să elibereze prizonierii politici.

Potrivit corespondentului BBC Jonathan Head de Bangkok, capitala Thailandei, decizia de a-l exclude pe genera de la summit, la care vor participa și președintele SUA Joe Biden și alți lideri mondiali, reprezintă o lovitură semnificativă pentru speranțele guvernului militar de la Naypydaw (capitala țării din 2005) de a obține o recunoaștere pe plan internațional.

ASEAN nu l-a numit încă pe reprezentantul Myanmar pe care îl invită să participe la summit.

Manifestațiile de protest au proliferat în Myanmar în urma loviturii de stat din februarie. Forțele de securitate au răspuns cu o represiune brutală, omorând peste 1.000 de persoane și încarcerând alte peste 6.000, potrivit Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...