G4Media.ro

Eșec pentru liderul de extremă dreapta Geert Wilders în formarea unui guvern…

Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Eșec pentru liderul de extremă dreapta Geert Wilders în formarea unui guvern majoritar în Olanda, după retragerea unui partid din negocieri

Speranţele liderului de extremă-dreapta Geert Wilders de a forma un guvern majoritar în Ţările de Jos s-au risipit marţi, după ce un partid cheie în negocierile de coaliţie s-a retras brusc din cauza unei dispute privind finanţele publice, transmite AFP, citată de Agerpres.

Noul Contract Social (NSC) al lui Pieter Omtzigt a anunţat că a „terminat” această rundă de negocieri, făcând imposibil pentru câştigătorul alegerilor, Geert Wilders, să formeze o majoritate guvernamentală.

NSC a informat într-o scrisoare către membrii săi că va rămâne „constructiv” în negocieri, dar pare să excludă posibilitatea de a participa într-un guvern majoritar cu Wilders.

„Ar putea fi un sprijin constructiv pentru un guvern minoritar, de exemplu”, a spus partidul.

Geert Wilders a câştigat alegerile legislative din noiembrie cu un manifest sceptic în privinţa schimbărilor climatice şi islamofob, provocând unde de şoc în Ţările de Jos şi nu numai. Dar, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Regatul Unit, de exemplu, liderul partidului învingător nu preia automat conducerea ţării. În sistemul politic olandez extrem de fragmentat, în care niciun partid nu este suficient de puternic pentru a guverna singur, încheierea scrutinului marchează, în general, începutul unor lungi luni de negocieri.

Wilders a început negocierile cu alte trei partide, dar fără NSC şi fără cele 20 de locuri din 150 ale acestuia în Parlament, nu are nicio şansă să formeze un guvern majoritar. Omtzigt şi-a exprimat deja dezacordul cu părţile din manifestul lui Wilders considerate neconstituţionale, cum ar fi elementele sale anti-islam, dar şi cu planurile pentru un „Nexit” – o ieşire a Ţărilor de Jos din UE.

„Incredibil de dezamăgitor”, a scris Wilders pe X, fost Twitter. „Ţările de Jos vor acest guvern şi acum Pieter Omtzigt aruncă prosopul în timp ce încă eram în discuţii până astăzi. Nu înţeleg deloc”, a adăugat el.

Ronald Plasterk, un fost ministru responsabil în prezent cu supravegherea negocierilor, trebuie să raporteze Parlamentului cel târziu luni despre evoluţia discuţiilor. El a spus că a fost „puţin surprins” de această decizia bruscă, potrivit agenţiei olandeze de presă ANP, adăugând că a aflat printr-un simplu mesaj pe telefon.

Olandezii sunt obişnuiţi ca negocierile pentru formarea unui guvern să durează mult timp – ultimele au durat 271 de zile -, iar Mark Rutte rămâne prim-ministru până la un eventual acord.

Geert Wilders nu a ezitat să vorbească despre noi alegeri, dacă discuţiile vor eşua. Ultimele sondaje sugerează chiar o victorie mai mare pentru PVV, creditat cu 50 de locuri, faţă de 37 cât a obţinut în noiembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...