G4Media.ro

Liderii UE îl recunosc pe Guaidó. Italia blochează textul comun al UE…

Liderii UE îl recunosc pe Guaidó. Italia blochează textul comun al UE uzând de dreptul de veto / România, inclusă în grupul țărilor care nu îl recunosc președinte pe liderul opoziției din Venezuela

Franţa şi Spania fac primul pas, apoi, odată cu trecerea orelor, alte guverne europene li se alătură. La sfârşitul zilei, lista ţărilor UE care îl recunosc pe Juan Guaidó drept preşedinte legitim al Venezuelei include 19 state. Semnează un document comun pentru a-l susţine pe şeful Adunării Naţionale şi pentru a-i cere să convoace alegeri prezidenţiale „libere, corecte şi democratice”, transmite La Stampa citată de Rador.

Rămân un pas în spate celelalte nouă guverne, printre care şi Italia, care se confirmă încă o dată ca fiind statul UE cu poziţia cea mai radicală faţă de Caracas: luni, Roma şi-a exercitat dreptul de veto faţă de publicarea unei declaraţii în numele celor 28 de state membre UE (avea aprobarea tuturor celorlalte state).

Nu a ajutat la nimic apelul făcut de preşedintele Mattarella, care a cerut „simţ de răspundere şi claritate pe o linie comună cu toţi aliaţii şi partenerii noştri europeni”. După ce a ascultat discursul şefului statului, guvernul a decis să îl ignore şi să meargă înainte.

Prima reacţie dură vine de la Caracas. Ministerul de Externe anunţă ca va reexamina relaţiile bilaterale cu toate ţările care sunt de partea liderului din opoziţie. Însă, o luare de poziţie dură vine şi din Rusia: „Recunoaşterea lui Guaidó este un amestec în afacerile interne ale Venezuelei”, spune purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Ideea Moscovei este pe aceeaşi lungime de undă cu Mişcarea 5 Stele, care se reflectă pe deplin în poziţia guvernului italian. Surse din Liga îl definesc pe Maduro „un dictator”, dând de înţeles că doresc „alegeri libere cât mai curând posibil”, dar nu spun nimic despre legitimitatea lui Guaidó.

Prin urmare, partidul lui Matteo Salvini susţine poziţia M5S. O neutralitate care place Kremlinului şi care găseşte aprobare în alte opt state europene: sunt pentru nerecunoaşterea lui Guaidó şi Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, România, Bulgaria şi Irlanda. Cu excepţia Dublinului, este vorba despre un grup de ţări care aparţin unei arii geografice omogene, Europa de Sud-Est. Mike Pompeo, secretarul de stat american, a făcut apel la aceste ţări: „Îi îndemnăm să îl recunoască pe Guaidó”.

Şi Guaidó s-a adresat direct Italiei să o îndemne să „facă acest pas”. Dar Nicolas Maduro le-a cerut, în schimb, susţinătorilor săi europeni „să nu urmeze nebuniile lui Donald Trump”. Între cei doi lideri a existat şi o ciocnire în privinţa ajutoarelor umanitare, pe care Maduro continuă să le refuze. Guaidó a făcut apel la militari să permită accesul de mâncare şi medicamente, apoi şi-a acuzat rivalul că a mutat fondurile în Uruguay.
Guvernele din UE au încercat şi luni să ajungă la un compromis şi să semneze un act între cele 28 de state membre. Săptămâna trecută, Italia a refuzat să aprobe o declaraţie care „lua act” de mandatul de preşedinte al lui Guaidó.

Contactele între capitale au continuat tot weekend-ul cu noi proiecte, mult mai generale. Ultimul se limita să acorde „susţinere Adunării Naţionale şi preşedintelui său” şi lăsa recunoaşterea lui Guaidó „pentru fiecare stat membru”. Textul a circulat pe reţeaua CorEu, sistemul intern de corespondenţă utilizat pentru a stabili deciziile de politică externă, cu regula tăcere-consimţământ. Dacă nimeni nu se opune, textul este aprobat. Un răspuns era aşteptat la ora 10:00, luni dimineaţă, şi nimeni nu a avut nimic de spus.

În afară de Italia, care a cerut alte trei ore în plus. Înainte de prânz a venit şi avertismentul lui Mattarella. Şi la ora 13:00, guvernul galben-verde a spus „nu”.

  • Tajani avertizează: „Guvernul italian trebuie să se alinieze acum la UE”

„Italia trebuie să îşi facă curaj să urmeze sfatul şefului statului şi să îl recunoască pe Guaidò drept preşedinte interimar pentru a putea permite noi alegeri în Venezuela”, afirmă Antonio Tajani, mulţumind în numele Parlamentului European, pe care îl conduce, celor 17 ţări care l-au recunoscut deja pe rivalul dictatorului Nicolas Maduro şi cerând, şi în calitate de vice-preşedinte al formaţiunii Forza Italia, ca Italia să urmeze exemplul, scrie Il Giornale.

Tajani vorbeşte la Rai Radio1, la emisiunea „Un Giorno da Pecora” şi, apoi, în presa străină, şi este foarte dur. Face apel la guvernul italian să se alinieze la UE, după „cuvintele foarte înţelepte” rostite de Sergio Mattarella. Anunţă şi o întâlnire, săptămâna viitoare, la Strasbourg cu premierul Giuseppe Conte: „Sunt supărat şi dezamăgit. Mă simt jignit ca italian. Nu înteleg de ce guvenul italian nu a recunoscut preşedinţia interimară a lui Guaidò în Venezuela şi s-a dat de partea unui dictator brutal precum Maduro”.

Poziţia UE, pe care Forza Italia o sprijină, consideră că nu este vorba despre o imixtiune în politica internă a Venezuelei, pentru că mandatul lui Maduro a expirat pe 10 ianuarie, au urmat în luna mai alegeri-farsă şi Constituţia venezueleană prevede că, în caz de absenţă a preşedintelui, preia puterea interimară şeful Adunării Naţionale, adică Juan Guaidò. Tajani subliniază că în Venezuela „se moare practic de foame, milioane de venezueleni au fugit în Brazilia, Argentina şi Columbia” şi Maduro „a dus ţara la dezastru economic”.

Pentru el, aliatul Matteo Salvini (cu care precizează că nu a vorbit) are o singură alegere: „Dacă câştigă încă o dată poziţia M5S, ar trebui să îşi facă curaj să renunţe, pentru a nu suporta umilinţe continue”. „Divorţul este aproape”, după părerea lui Tajani. Preşedintele Europarlamentului se exprimă şi împotriva unei intervenţii militare a SUA şi speră într-o soluţie pacifică.

Tocmai abţinerea guvernului italian condus de Liga şi M5S blochează o acţiune comună a UE, pentru ca Guaidò să poată începe procesul pentru alegeri democratice şi Forza Italia îi cere ministrului de Externe, Enzo Moavero, să clarifice în Senat poziţia Executivului. Anna Maria Bernini susţine că „trebuie ascultat imediat apelul puternic făcut de preşedintele Mattarella”, în loc să continuăm cu această „farsă de politică externă”.

Tot la Palatul Madama o moţiune a grupului din Forza Italia, care trebuie votată după raportul şefului de la Farnesina, cere recunoaşterea lui Guaidò în calitate de preşedinte interimar. O moţiune similară este prezentată în Senat de FDI şi de liderul său, Giorgia Meloni, care atacă: „Toate naţiunile europene, de la Regatul Unit la Austria, de la Spania la Germania, îl recunosc pe Guaidò preşedinte interimar al Venezuelei pentru a începe alegeri libere şi pentru a readuce democraţia. Italia, în schimb, împreună cu Turcia lui Erdogan, este de partea dictatorului comunist Maduro. O poziţie absurdă care periclitează imaginea Italiei pe plan internaţional şi o insultă pentru milioane de italieni„.

Guaidò solicită recunoaşterea din partea Italiei, spunând că există contacte promiţătoare în curs cu guvernul de la Roma, în timp ce Maduro avertizează Italia să nu îl urmeze pe Donald Trump şi ameninţă ţările care l-au recunoscut pe rivalul său, cu perspectiva unei băi de sânge şi a revizuirii acordurilor bilaterale. Potrivit vicepreşedintelui Forza Italia la Camera Deputaţilor, Mara Carfagna, „guvernul italian sprijină cu dictator comunist”. Acelaşi lucru spune şi vicepremierul Salvini, în timp ce amicii săi suveranişti din Grupul de la Visegrad se alătură celor care îl recunosc pe Guaidò, luând distanţa faţă de guvern, în care predomină poziţia M5S, care sunt pentru „neutralitate”.

Sursa: La Stampa/ Il Giornale/ Preluare Rador/ Traducerea: Oana Avra/ Sursa Foto: Facebook

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. democratia voturilor furate, democratia voturilor prin minciuni electorale, naste monstri

    avem exemplu cel mai clar aici, unde crezand ca sunt d-zei alesi de popor, isi permit orice

    au incercat pe 10 august sa treaca in partea dictaturii prin violenta, nu le-a mers cum au visat

    din pacate in venezuela poti omora oameni pentru ca protesteaza, poti infometa un popor, sub privirea statelor „democratice” rusia, turcia, china

  2. De așteptat. E ordin de la Moscova pentru vânzatorii de țară psd+alde+udmr. Corb la corb nu-si scoate ochii. Si in Venezuela, si in Rom se gazeaza in masă si protestatarii au fost molestati cu miile. Un regim CRIMiNAL ca al lui Dragneev, nu poate condamna un altul la fel de criminal.

  3. Despre italia se poate spune fara sa gresesti: frumoasa tara, cel putin in centru si nord, insa pacat ca este locuita :))

    • Nu știu dacă te referi la economie, dar sudul e mult mai mișto ca relief, peisaje, clima, tot ce vrei! Nordul are munți, multe țări au munți!

  4. Tot neamul latin este un neam corupt si de rahat. Maimutza aia din care se trage acest neam latin a avut un defect genetic.

  5. Italia sustine un dictator, care a flamanzit un popor si care ameninta ca va fi baie de sange in Venezuela. Oare asta doreste poporul italian ?

    Romanii se abtin, ca sa fac pe plac rusilor, rusine !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Iata de ce deciziile in cadrul UE nu mai trebuie luate in unanimitate. Nu se poate ca o tara sa blocheze majoritatea.

  6. In articol apare referirea la Grupul de la Visegrad sau V4, iata componenta acestui grup : Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia. Asadar, acest grup s-a constituit de-a lungul timpului drept un nucleu dur al nationalismului explicit european, iar Italia s-a apropiat foarte mult de el. Se constata ca in aceasta criza, cele 3 tari din V4 – Ungaria, Polonia si Cehia l-au recunoscut pe Guaido. Romania cam de anul trecut tot zambeste si face bezele V4, aci vad insa ca s-a pozitionat de partea rusilor. V4 a reactionat foarte vehement la directiva UE prin care se incearca legarea acordarii fondurilor UE de situatia statului de drept, si Romania la fel. Stranie dinamica V4, pe de-o parte fac cu mana rusilor, pe de alta se pozitioneaza de partea democratiilor vest-europene. Romania, mai proasta, ca de obicei. Doaaaamne, numai prosti si tradatori avem in frunte!

  7. Uneori ma întreb de ce e atât de greu de înțeles ca in acest moment lumea trebuie sa aleagă între doua orientări ideologice. Chiar e greu de înțeles ca SUA dorește ca lumea sa-și clarifice intențiile?
    Europa Occidentala s-a exprimat clar. Italia nu o face pentru ca are o datorie publica uriașă și nu vrea sa se expună riscului de a o plăti dacă se orientează către SUA. Așa ca vrea sa mențină relații cu oricine ar dori sa o ajute din când in când, iar Rusia e un potențial partener. La fel Irlanda. Va amintiți ca in urma cu câțiva ani Irlanda avea o datorie publica care a necesitat intervenția UE… acum irlandezilor le e teama ca vor plăti dacă se orientează cu țările occidentale. In ce privește celelalte tari, poziția lor e de înțeles, având in vedere ca au fost state satelit ale fostei URSS.
    Sa ne înțelegem, nu e vorba despre “mielul blând suge de la doua oi”, ci despre riscul uriaș pe care îl asuma dacă aleg una din tabere…
    In Venezuela se va ajunge la răsturnarea violenta a lui Maduro… chiar dacă populația va face asta, deja a fost lansată ideea intervenționismului in afacerile interne… Rusia asta va susține … iar Rusia risca totul bazându-se pe arsenalul nuclear, pentru ca se afla intr-o situație complicata din cauza teritoriului sau uriaș. Imaginați-va discrepantele între rușii învecinate cu Europa Occidentala și cei care i-au barca sa ajungă in Alaska și rușii din Moscova și din jurul ei. Nu mai vorbim de faptul ca Deja populația Chinei nu mai poate rezista in limitele teritoriale actuale, fără a mai lua in considerare concflictele istorice. Capitalul occidental este puternic implementat in China, iar chinezii nu pot risca nimic pentru ca sigur ar ajunge in preistorie.
    Pentru Rusia este totul sau nimic… deja sunt înconjurați.
    Venezuela bune decât pretextul…

    • Area, si Grecia a fost intr-o situatie dezastruoasa, a fost sustinuta intens de UE, si vad ca la fel ca Italia si Irlanda, se pozitioneaza de partea rusilor, nerecunoscandu-l pe Guaido ca presedinte interimar. Nu prea inteleg cum vine treaba asta, va zica aceste state care au avut sau au grave probleme cu banii, UE le sustine, si ele se duc de partea rusilor, in ideea ca nu vor mai da banii inapoi UE. Pai, cum e posibil sa crezi asa ceva, ca nu mai dai banii inapoi UE? Daca vrei sa detaliezi. Si Spania a avut probleme, si-a fost sustinuta de UE cum era si normal, insa l-a recunoscut pe Guaido.
      PS. Nici nu e de mirare ca a prins contur proiectul Monicai Macovei – Parchetul European.

  8. Eram curios, le da voie Putin psd-istilor sa-l recunoasca pe Guiado sau nu?
    Nu.

  9. Aceste state care ezita sau refuza recunoasterea altuia decat a dictatorului sunt statele care se caca pe ele de frica rusilor.

  10. Domnule Presedinte Iohannis, o reactie la situatia asta?
    Cred ca ar fi cazul, chiar daca guvernul dancila care „conduce Europa” se pozitioneaza sau mai bine zis nu se pozitioneaza, am dori sa stim parerea d-voastra.

    Presedintele Italiei, domnul Mattarella s-a exprimat deja.

  11. @Gabriela Constantinescu:
    Tratatul privind UE și Tratatul privind funcționarea UE sunt, in principiu, acorduri între statele manevre UE pe temeiul cărora se încearcă (nu e necesar) aducerea la un grad de dezvoltare apropriați între aceste tari (spre exemplu, vezi preambulul TUE).
    In vederea realizarii acestui deziderat se instituie doua mecanisme: fondurile europene (nerambursabile) și libertatea comerțului. Pana aici totul e minunat.
    Problema apare in legătura cu libertatea comerțului.
    Libertatea comerțului e dictata de tehnologie și de know how. Asta înseamnă ca, din cauza subdezvoltării și a gradului de educație și de calificare a țărilor subdezvoltate mărfurile din țările occidentale merg pe piața de consum a țărilor subdezvoltate și generează doua probleme: datorie publica (dacă vrei sa atingi nivelul de dezvoltare e musai sa achiziționezi mărfuri și tehnologie performanța) dar și diferențiere socială (bogății locali achiziționează mărfurile și tehnologia pentru ca au resurse, dar nu știu ce sa facă cu ea, iar săracii nu o pot achiziționa si, in felul asta, nu vor avea acces la tehnologia noua chiar dacă potențial de asimilare și înțelegere exista; exemplu: toți avem telefoane mobile, dar niciunul din noi nu vom fi decât cel mult niște utilizatori de aplicații; nu vom cum sa producem componentele telefonului pentru ca asta e o tehnologie pe care doar câțiva o controlează … e ca in cazul bombei nucleare, doar unii știu cum sa producă un focos nuclear care sa încapă in capul unui vehicul – racheta, bomba etc).
    Apoi diferentierea socială produce ce cezi cu ochii: corupție, populisme, falii uriașe între paturile sociale care pot genera lucruri precum cele din Venezuela….
    Însă pentru a menține totuși pacea socială politicienii locali apelează la ajutor financiar extern, pe care îl pot acorda diferite entități, mergând de la persoane fizice, companii private si pana la state.
    Asadar banii care înseamnă fonduri UE nu-i dai înapoi (dacă realizezi obiectivele pentru care au fost acordați, in scopul minimizare dezechilibrelor dintre țările membre), dar banii pe care ii împrumuți ca sa menții pacea socială trebuie sa-i dai înapoi. Cu imprumuturile FMI nu poți menține pace socială, pentru ca FMI intervine in derapajele guvernamentale care pot duce la imposibilitatea restituirii împrumuturilor, dar și restricții financiare ale populației. De aia țările nu doresc sa se împrumute de la FMI.
    Și atunci ce se întâmpla când ai împrumutat de pe piețele financiare ca sa menții pacea socială?
    Se întâmpla precum Grecia, care a fost forțată sa privatizeze, sa vândă pământ și sa accepte restricții financiare și un plan de redresare sub protecția UE. Adică pe greci cu adevărat i-a salvat Merkel și Germania, care a reușit sa convingă finantatorii Greciei sa reducă din pretenții și sa accepte restituiri mai mici.
    Dar crede cineva ca pe Italia o salvează Franța sau Germania?
    De accea Brexit-îl nu este doar despre populismul unora… populiștii care au votat yes au fost doar un vehicul pentru concernele și corporațiile financiare globale … poate lumea a citit despre implicarea unui mare magnat american in susținătoare campaniei pentru ieșirea MB din UE.
    Sper ca am reușit prin acest expozeu “pe întelesul tuturor” sa explic ce am vrut sa zic in postarea de mai sus.

    • @Area

      Desi nu este subiectul articolului, dar pt ca ai adus vorba:

      – sustii ca libertatea comertului a dus la cresterea datoriei publice si la saracirea unei parti a populatiei. Deci ce ar trebui sa facem, sa refuzam globalizarea, sa ne inchidem intre granitele noastre ? Sau sa facem contracte internationale corecte, echitabile ?

      – Italia este a treia economie a UE, nu are nevoie de sprijinul Germaniei sau Frantei si cu atat mai putin al Rusiei, daca politicile sunt bine conduse.

      – Nu cred ca Brexitul a fost opera unor concerne si corporatii, a fost probabil mana rusilor si opera unor gogosari, care nu si-au imaginat consecintele si au mintit populatia

  12. @Radulescu Marcel

    Eu nu astept un raspuns de la PNL, ci de la Presedintele pe care l-am votat, stand la coada 7 ore in frig; si o sa mai stau daca va fi cazul.

    Nu se poate ca Presedintele sa nu aiba un punct de vedere. Nu se poate ca Presedintele sa lase impresia ca guvernul borfasilor, care face jocul Rusiei, este vocea Romaniei.

    • Imi pare tare rau sa te dazamagesc: ba se poate!
      Asa cum s-a mai intamplat in „n” cazuri si situatii. Vezi, mai nou, tacerea mormantala pe atitudinea agresiva si total nediplomatica a autoritatilor maghiare fata de Romania.
      Eu zic sa nu mai astepti pentru ca-ti pierzi timpul.

  13. @Sonia
    1. Faptul ca Italia este a 3-a economie a UE nu inseamna ca economia aceea este apta sa diminueze datoria publica a Italiei si sa-i rezolve alegerile strategice.
    2. Postarea a doua s-a dorit o explicatie a primei postari, iar ambele au legatura cu Venezuela. Aparent nici printul mostenitor al Austro-Ungariei nu avea legatura cu acel amarat sarb care l-a ucis, insa primul razboi mondial a curmat 70 de milioane de vieti, iar din aceasta cauza e cunoscut drept „marele razboi”;
    3. Eu nu spun ce cred, eu spun ca libertatea comerciala si normele internationale care o reglemeneteaza (include patente, paradisuri fiscale, know how, piete ieftine etc.) inseamna mai mult decat idiotenia vanturata aberant sub denumirea de „globalizare” … asta e un concept care nu are legatura cu realitatea. Spre exemplu, eu chiar nu vreau sa te cunosc pe tine sau pe altii, chiar nu vreau sa am vreo legatura cu voi, dar cu siguranta vreau sa-mi cumparati marfa si as vrea sa v-o vand cat mai des si cat mai scump pentru ca stiu ca va satisface o nevoie (in general o nevoie care creeaza confort si dependenta) … intelegi? Crezi ca Elon Musk te-ar/v-ar baga in seama? chiar credeti ca romanii, spaniolii, italienii, germanii, chinezii, australienii, sud-africanii etc. reprezinta ceva pentru el? Sau pentru ceilalti peste 1000 de miliardari americani, sau pentru cele cateva sute de miliardari chimezi, cele cateva zeci de miliardari rusi sau chiar si pentru bietul miliardar roman Ion Tiriac? Sunteti cumplit de naivi daca ati crede una ca asta.
    Insa acesti oameni au toti in comun ceva: puterea de a schimba civilizatia … da, da: puterea de a schimba civilizatia! Ei pot sa inoveze si sa creeze lucruri pe care toti le ravniti, tuturor va satisfac dorintele si iluzia de a avea o viata confortabila. Exemplu: exista un serial documentar, AXIOS, in care Elon Musk spune niste chestii care te lasa cu gura cascata … ca bietele noastre smartfonuri pot fi folosite chiar ca dispozitive militare, nu doar pentru comunicatii, cat si pentru a ucide; sau ca in 7 ani estimeaza ca indivizii planetari vor avea inglobat in corpul lor dispozitive ale nanotehnologiei care i-ar putea ajuta aproape instantaneu sa dobandeasca cunostinte pe care altfel nu le-ar fi putut cunoaste in intreaga lor existenta.
    Credeti ca asemenea oameni se impiedica de niste niscaiva legi nationale, legi internationale sau de ideologii politice sau de starea de dezvoltare a nu stiu carei populatii sau chiar de existenta sau inexistenta unor state?!
    Asemenea oameni sunt nu numai dotati , detin informatiile lumii si cunosc cum sa-si protejeze drepturile oriunde in lume folosind sistemele legale nationale sau globale.
    Asemenea oameni admira cu ingaduinta prostia umana si incearca sa o evite pe cat de mult pot.
    Revenind, a crea lucruri noi si a dezvolta tehnologii inseamna acces la resurse financiare uriase si puterea de a gestiona de la monede nationale pana la politici globale, pentru ca asta nu se face doar de amorul artei. N-am vazut niciun inovator pe lumea asta care sa fi creat ceva doar pentru el. Lucrul teribil pe care inovatia si creatia il aduce este ca restul lumii devine din ce in ce mai lenesa si mai putin creatoare, pentru ca standardul de confort creat prin inovatie devine comun tuturor. Adica creste gradul de dependenta si se universalizeaza ideea de confort. De aceea, azi auzim oriunde in lume ideea ca indivizii se multumesc cu ceea ce au, adica standardul de confort creat ii determina sa nu mai progreseze si sa ramana din ce in ce mai multi la un anumit nivel.
    Chestia asta nu este si nici nu inseamna conspirationism, Sonia. Oamenii care detin tehnologia detin si controlul resurselor financiare, pentru simplul fapt ca produsul lor finit este pe masa ta, pe biroul tau, in buzunarul tau, pe pielea ta, sub picioarele tale etc., iar astfel de oameni investesc oriunde considera ca pot scoate profit, iar asta nu o fac cu scopul de a nenoroci populatii, natiuni sau orice alte structuri asociative locale, regionale sau globale, ci pur si simplu pentru a-si satisface interesul de a investi si de a castiga pentru a dezvolta. Iar pentru ca uneori interesele sunt contrarii, se pot intampla lucruri de genul Brexit, care nu are nimic conspirationist, ci este absolut transparent. Adica vreau sa spun ca Robert Mercer a sustinut cu vreo cateva zeci de milioane de euro campania „Leave”. A fost asta o conspiratie? Fondurile s-au platit in mod public si au fost supuse controlului public al autoritatii electorale britanice. Si Brexit-ul a iesit, iar guvernul britanic nu a spus niciodata ca mai vrea sa se intoarca in UE, chiar daca unuii membrii al parlamentului britanic (laburistii – comunistii englezi?) si-ar dori asta.
    Sonia, lumea e cu mult mai complicata decat prostii de genul „globalism”, comunism, populism, ideologie, traditie etc. Toate astea sunt concepte (conventii) prin care filosofii incearca sa explice „maselor” lucruri pe care ei incearca sa si le reprezinte, dar care au foarte putina legatura cu realitatea…

    • @Area

      Am vazut si eu AXIOS.
      Tehnologia se raspandeste astazi cu mare viteza tocmai datorita globalizarii. Nu mai suntem in epoca revolutiei industriale, in anul 1700 cand s-a descoperit masina cu abur, cand Anglia a detinut timp de un secol monopolul industrializarii. Noile tehnologii sunt scumpe la inceput, dupa care pretul scade pe masura ce cererea creste – vezi toata aparatura in informatica, in medicina si in toate sectoarele ; din ce in ce mai multa lume beneficiaza de aceste progrese (ultimul ragnet de I phone costa anul trecut peste 1000 €, iar acum il cumperi la cateva sute de €, ca sa dau un ex de produs de consum). Cei care produc tehnologii de varf n-au niciun interes sa le tina pt ei sau pt un grup restrans pt ca oricum se va gasi altcineva pe planeta asta care va produce la fel si va vinde. Asa ca sa nu ne fie frica de cei cativa care dezvolta nanoroboti, inteligente artificiale ; cel mai bine ar fi sa ne pregatim sa le asimilam.