G4Media.ro

Libertatea presei în Ungaria, Polonia și Slovenia, subiect de dezbatere în Parlamentul…

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Libertatea presei în Ungaria, Polonia și Slovenia, subiect de dezbatere în Parlamentul European / Câțiva europarlamentari au criticat răspunsul „inadecvat” al UE și au cerut activarea articolului 7 / Cine a fost de partea guvernelor celor trei state membre

Parlamentul European a organizat, miercuri, o dezbatere privind încercările guvernelor de a reduce la tăcere presa independentă în Polonia, Ungaria și Slovenia, cei mai mulți europarlamentari au invocat încălcări ale libertății mass-media, dar au fost și voci, din grupul conservatorilor (ECR) și membri ai FIDESZ, care au apărat guvernele celor trei state membre.

Reprezentanta Președinției portugheze a Consiliului UE, Ana Paula Zacarias, a declarat, la începutul dezbaterilor, că mass-media libere sunt și trebuie să rămână „un pilon central” al societăților democratice europene.

„UE și instituțiile naționale trebuie să se asigure că mediile independente, libere și diverse prosperă, că jurnaliștii sunt protejați de orice interferență dăunătoare”, a spus Zacarias, insistând acest lucru trebuie să se întâmple în fiecare stat membru.

Ana Paula Zacarias a afirmat că rolul unei prese libere este cu atât mai important în timpul pandemiei, deoarece sunt propagate multe teorii ale conspirației, știri false și dezinformări.

„În vremurile actuale, jurnaliștii nu sunt doar câini de pază pentru democrație. Sunt lucrători cheie pentru protejarea tuturor împotriva virusului dezinformării”, a argumentat Zacarias.

La nivelul Consiliului UE, miniștrii vor continua „să sublinieze importanța libertății mass-media”, inclusiv prin cadrul mecanismului european al statului de drept.

Două inițiative ale Comisiei Europene pentru apărarea libertății presei

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a amintit, de asemenea, că evaluarea libertății mass-media a fost inclusă în raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept.

„Fiecare raport privind statul de drept este precedat de vizite de evaluare a situației în toate țările UE și de discuții cu autoritățile naționale și o gamă largă de părți interesate. Presa este, de asemenea, tratată în procedura articolului 7 lansată de această Cameră în legătură cu Ungaria. Mă aștept să avem în curând ocazia să revenim la procedura articolului 7 în cadrul Consiliului Afaceri Generale, unde trebuie să discutăm evoluțiile recente în legătură cu mass-media”, a spus Věra Jourová.

Comisia Europeană va prezenta în acest an două inițiative: o recomandare adresată statelor membre pentru îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor și o inițiativă privind abordarea litigiilor abuzive, așa-numitele cazuri SLAPP.

„Foarte des, amenințările și procesele nefondate sunt folosite pentru a reduce la tăcere mass-media libere”, a declarat comisarul european.

Věra Jourová a spus că în ultima periaodă au avut loc „evoluții îngrijorătoare” în legătură cu libertatea presei. Ea a exemplificat cu situația postului Klubradio independent din Ungaria, căruia i s-a refuzat reînnoirea licenței, proiectul de lege din Polonia care impune o taxă publicitară care vizează mass-media, aflat în curs de revizuire, și încercările „continue de a submina finanțarea durabilă și independența” Agenției Naționale de Presă și atacurile verbale frecvente împotriva jurnaliștilor din Slovenia.

Europarlamentarii au criticat „răspunsul inadecvat” al UE

Reprezentantul grupului PPE, Jeroen Lenaers, a declarat că „democrația moare în întuneric, iar întunericul este astăzi în Polonia”.

Lenaers a vorbit despre „planul” guvernului polonez de „a reduce la tăcere vocile critice”.

„Pentru că asistăm de ani de zile la o încercare continuă a guvernului PiS din Polonia de a reduce la tăcere presa liberă, de a priva cetățenii polonezi de dreptul lor la informație și de a submina statul de drept”, a spus europarlamentarul PPE.

„Situația a fost cel mai bine rezumată ieri de Adam Michnik, redactor-șef al cotidianului independent Gazeta Wyborcza. El a spus „suntem tratați ca dușmani pentru simplul motiv că suntem independenți și avem curajul de a spune adevărul puterii”. Stăm alături de cei care au curajul să spună adevărul”, a adăugat Jeroen Lenaers

Birgit Sippel, europarlamentar S&D, este de părere că presa liberă din Europa traversează „zile negre”.

„Libertatea mass-media și diversitatea mass-media sunt piloni esențiali ai democrației. Dar nu este suficient să le analizăm situația în rapoartele anuale, să le subliniem importanța cu cuvinte fine și să le lansăm avertismente. În sfârșit, avem nevoie de consecințe clare și Consiliul trebuie să ia măsuri”, a declarat Birgit Sippel.

Europarlamentarul Michal Šimečka, în numele Grupului Renew, a declarat că în multe state membre clipesc „luminile roșii” în privința libertății presei.

Šimečka a amintit de asasinarea jurnalistului Ján Kuciak, în Slovacia, țară pe care o reprezintă în Parlamentul European.

„Trebuie să spun că răspunsul UE a fost până acum inadecvat. (…) Comisia a întreprins puține acțiuni concrete și acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat europarlamentarul Renew.

Gwendoline Delbos-Corfield, din partea grupului Verzilor, a declarat că „necrologul presei independente din Ungaria devine mai lung în fiecare an”.

„Nu există arestări de jurnaliști în acel stat membru, dar guvernul FIDESZ folosește toate mijloacele pentru a suprima pur și simplu libertatea și pluralismul presei”, a afirmat Delbos-Corfield.

Ramona Strugariu, europarlamentar USR PLUS (grupul Renew) a invocat, de asemenea, scrisoarea jurnalistului Adam Michnik, în care susține că radiodifuzorii publici au fost transformați în „instrumente de propagandă nerușinată asemănătoare cu cea folosită de Vladimir Putin în Rusia și Recep Tayyip Erdoğan în Turcia”.

„Dacă nu elaborăm o propunere legislativă puternică care să abordeze SLAPP-urile, (…) dacă nu folosim condiționalitatea statului de drept atunci când există riscul ca fondurile UE să fie folosite pentru finanțarea propagandei și dacă nu sprijinim proiectele media independente mici și locale cu finanțare directă și dedicată, atunci mă tem că această bătălie se pierde – nu pentru astăzi, ci pentru deceniile viitoare”, a spus Ramona Strugariu.

Europarlamentarul Paulo Rangel, grupul PPE, a fost printre cei care au susținut activarea articolului 7 din Tratat împotriva Poloniei și Ungariei, din cauza încălcărilor privind libertatea presei.

Susținători ai guvernelor

Au fost și eruoparlamentari care au luat partea guvernelor celor trei state membre. Raffaele Fitto, în numele Grupului ECR, a spus că dezbaterea din Parlamentul European este despre „nimic”.

„În afară de propagandă, nu am auzit până acum niciun motiv concret pentru a pretinde, dle comisar, o încălcare a tratatelor europene de către cele două guverne (din Ungaria și Polonia, n.r.). (…) Uniunea Europeană se află în cea mai gravă criză din istoria sa și o parte din acest Parlament, în loc să promoveze solidaritatea și cooperarea, încearcă să ridice garduri și să creeze diviziuni între diferitele popoare europene”, a declarat Fitto.

Europarlamentarul conservator a îndemnat Parlamentul și Comisia să nu „folosească” instituțiile Uniunii Europene pentru a rezolva problemele care „trebuie rezolvate la nivel național”.

Balázs Hidvéghi, europarlamentar FIDESZ (Neafiliați) a întrebat retoric dacă nu este „ciudat că libertatea presei din Ungaria moare la fiecare două săptămâni”.

„Suntem deja familiarizați cu aceste atacuri. Diferența este acum că, după Polonia și Ungaria, Slovenia este acum atacată. (…) Și în toate aceste cazuri, atacuri false sunt lansate de la Bruxelles din motive ideologice împotriva acestor guverne”, a spus Balázs Hidvéghi.

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Păi simplu – dați afară

    • Un amarat exemplu concret n-au fost capabili sa prezinte acuzatorii, inclusiv toanta penala Jourova. 🤣

    • Lui Viktor Orban in convine de minune sa fure fonduri europene la scara intergalactică si apoi sa înjure UE. Între timp instaurează o noua dictatura in Ungaria, ‘56 a fost degeaba, Ungaria se întoarce spre dictatura comunista.

    • alt prost cu Soros

  2. Dați afară și Ungaria și Polonia asta ar merita.

  3. Va veni si ziua decontarii pentru sovinii revizionisti Fidesz .

  4. Pana nu demult doar Ungaria si Polonia erau in vizorul leftardatilor.
    Recent insa premierul sloven Jansa si-a permis sa ia apararea celor 2 tari.
    Pedeapsa nu s-a lasat mult asteptata, cercurile politice si presa leftista dintr-o data au descoperit ca nici in Slovenia presa nu e libera. Imediat au pus tunurile manipularii globale si pe aceasta tara.
    In zilele urmatoare vom afla ca nimic nu e in regula in si cu Slovenia.

    🙂

  5. În jurul Grupului Bertelsmann ,Axel Springer ,Arvato totul în cea mai mare ordine .Nu??

  6. Curat propaganda neomarxista, mon cher..