G4Media.ro

Liberalii timișoreni propun un proiect de lege privind înființarea Muzeului Naţional al…

sursa foto: alin nica/facebook

Liberalii timișoreni propun un proiect de lege privind înființarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989

Deputatul liberal Ben-Oni Ardelean a declarat sâmbătă, la Timişoara, că va depune săptămâna viitoare, în Parlament, un proiect de lege privind înfiinţarea instituţiei Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 în România.

„Acel moment a devenit un reper; vorbim despre ‘înainte de Revoluţie’ şi ‘după Revoluţie’. Dorinţa de suflet a timişorenilor a fost să aibă un muzeu care nu doar să amintească despre ceea ce a fost, dar care să şi conştientizeze ceea ce înseamnă libertatea şi democraţia. Am venit în 2012 cu acest proiect şi am spus că tânăra generaţie trebuie să înţeleagă ce înseamnă adevărul şi dreptatea. Am făcut multe demersuri (…) şi am reuşit să obţinem de la Ministerele Apărării Naţionale şi al Culturii această clădire (fosta Comenduire a Garnizoanei, n.r.) care va găzdui Muzeul Revoluţiei Anticomuniste din România. Dincolo de demersurile tehnice, este nevoie de înfiinţarea instituţiei muzeale, care se înfiinţează prin lege. Săptămâna viitoare vom depune în Parlament acest proiect de înfiinţare a instituţiei muzeale din România”, a spus parlamentarul liberal, citat de Agerpres.

Ben-Oni Ardelean a menţionat că va cere sprijinul tuturor parlamentarilor din Timiş, dar şi al tuturor parlamentarilor din Legislativul ţării, indiferent de culoarea politică, pentru că noul muzeu va fi al întregii ţări.

„Vreau ca oricine intră în acest muzeu mega-digitalizat, în care va vedea tancurile ‘venind spre el’, să rămână impresionat, înţelegând ce a însemnat atrocitatea marxistă, comunistă şi să nu mai trecem niciodată prin astfel de moment şi cetăţenii întregii Europe să se bucure de libertate”, a explicat Ben-Oni Ardelean.

Deputatul Marilen Pirtea a detaliat că proiectul va avea susţinere totală din partea PNL dar şi a celorlalte partide.

„Noi nu vrem să ne uităm memoria, mai avem printre noi oameni care atunci au fost în primele rânduri ale Revoluţiei de la Timişoara, dar peste ani şi ani, când ei nu vor mai fi, vrem ca generaţiile viitoare să-şi aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat în Timişoara, în 1989. Un astfel de muzeu se impune, este o necesitate pentru România. Dacă de-a lungul timpului, revoluţii de catifea, cum a fost Primăvara de la Praga sau altele din Europa, prin care au trecut ‘dinspre est spre vest’ au fost mai calme şi paşnice, la Timişoara şi în România, în general, a fost mult mai sângeros şi de o amploare incredibilă. Vreau să fim mari în ceva, iar acest ceva este Revoluţia extrem de violentă şi de sângeroasă, care ne poate face mari în ochii lumii. Iar acest muzeu să fie un simbol pentru libertate şi democraţie”, a spus Marilen Pirtea.

Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a arătat că Timişoara nu poate rămâne fără un lăcaş care să cinstească memoria celor care s-au jertfit în acele momente tragice. Memorialul Revoluţiei de la Timişoara există, dar un Muzeu al Revoluţiei din Timişoara încă este aşteptat.

„Anul 2023 va fi cel în care toată atenţia se va concentra asupra Timişoarei, un moment foarte bun de a arăta lumii că Timişoara este oraşul în care s-au jertfit numeroase suflete şi să ştie Europa întreagă, care nu are nici 20 de rânduri despre Revoluţia din România, că aici a fost centrul care a focusat atunci privirile întregii Europe. Cred că trebuie să profităm de anul Capitalei Culturale Europene, 2023, când la Timişoara vor veni milioane de oameni (…) Putem arăta că 1989 este un moment marcant în care românii şi timişorenii au arătat că pot fi curajoşi şi au dorit cu tărie să fie liberi”, a afirmat Alin Nica.

Proiectul de lege care va fi depus menţionează că tema muzeului va fi centrată pe evenimentele Revoluţiei din Decembrie 1989, începute la Timişoara în data de 16 decembrie şi, în acest context, se va avea în vedere prezentarea atât clasică, cât şi virtuală a acelor momente dramatice, de importanţă istorică deosebită pentru România.

Muzeul ar urma să găzduiască exponate (obiecte, documente), aducând totodată în faţa vizitatorului, prin intermediul realităţii virtuale, principalele etape temporale şi spaţiale ale evenimentului, aşa cum acesta s-a desfăşurat în întreaga ţară.

Sursa Foto: Alin Nica/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Lupta anticomunista a fost dusa de „cei din munti”, sfintii inchisorilor, etc…La Timisoara, Bucuresti etc s-a pus in aplicare planul sovieticilor, maghiarilor de a-l rasturna pe Ceausescu…comunismul a ramas in Romania, el s-a privatizat incepand cu noua conducere fesenista, iar ulterior urmasii lor reesapati in :pdsr, pnl, pd, pdl …etc

    • Comunismul s-a transformat in neocomunism cunoscut ca leftism egalitarian socialist verde european. 🤣

    • Așa, foarte bine! Și un Muzeu, separat, pentru Dosar – dosarul Revoluției, bineînțeles; că tot a devenit piesă de muzeu..

    • Exact. Titlul e gresit. In 1989 a fost o lovitura de stat. Probabil ca si cei care propun titlul asta sunt slugoii celor care au dat lovitura de stat si care continua pana in panzele albe cu mistificarea.

    • @Seb e ușor sa arunci cu gunoi si sa desconsideri sacrificiul cu viața al timișorenilor când tu ai văzut revoluția din 89 la televizor sau erai la tăiatul porcului. V-a bagat SEcuritatea in cap ca alții au făcut revoluția nu mamele timișorence care se săturaseră sa nu aibă ce pune pe masa copiilor, si tatii timișoreni care erau umiliți când deschideau gura împotriva regimului. In mintea ta bolnava nu înțelegi curajul timișorenilor care au murit călcați de tancuri si împușcați de lunetisti de la armata si securitate.

  2. Mai relevant pentru omenire ar fi un muzeu memorial al hotiilor, talhariilor si omorurilor elitei infractionale romanesti de la origini si pana-n zilele noastre.

  3. Adică lovitura de stat mai exact !

    • Ca bine era in comunism. 🤣🤣🤣🤣

    • Ce lovitură de stat, la Timișoara a fost o revoltă spontană daca era lovitura înseamnă că era planificata și dacă era planificata afla securitatea și o o dejuca așa că nu se mai întâmpla ce a fost dar au fost luați prin surprindere.

    • Vad ca g 4 ma cenzureza.Scurt.Gorbacios a ordonat Perestrioika.Ceausescu a fost izolat de toate tarile ca nu a fost de acord.FSN creat inca din mai 1989 impreuna cu SECU si cadre din esalonul 2 PCR(Iliescu. Militaru, Brucan Roman etc )au stabilit planul de actiune impreuna cu agentii de influenta maghiari si sovietici.Pe fondul nemultumirii sociale s-a reusit lovitura de stat si inlaturarea lui Ceausescu.Unele elemente din armata au tras…s-a vazut la proces..Insa, daca tragea Secu-numai cu o mitraliera de companie se termina totul de fasa…mitingul din 22.12 nu ar mai fi avut loc…etc.Cum va explicati ca toti agentii de influenta traiau…Ceasca a fost „tradat”, insa sovieticii l-au vrut mort pentru ca s-a impotrivit in multe dati…1968 invadarea Cehoslovaciei , epurarea komiternistilor dupa 1967 etc….

  4. Onorabila initiativa….
    Dar mai bine, mai liberalilor, nu vorbiti voi cu al vostru Iohannis si min. Justitiei Predoiu si vedeti cine sunt vinovatii pt. mortii de la Timisoara?!?
    Ca o sa vina scolarii la.muzeu si sa intrebe „cine a tras?” „cine a dat ordin sa se traga?” , „au fost executati cei care au dat ordin?” samd….

  5. tupeu mare pe aceaști parlamentarii liberali, dupa ce au lasat din nou fara bani tocmai primaria orasului timisoara

  6. Se#cu#ri#stii si ar#ma#ta comunista i-au o#mo#rat pe romani la colectivizare, la lovi#tu#ra de stat din dec. 89, la fel ca la mineriade sau în 10 august. Acum ii vedem pe copii lor înfipți în funcții publice sau politice, de exemplu fiul torționarului bolșevic alexandru rafila, care a om#orat taranii la colectivizare. Tovarășul Rafila fiul este ministru al sanatatii cu mari ambiții sa devina președintele tarii, un monstru de om care ar fi trebuit sa nu se înfigă la funcții publice. Și câți sunt ca el și pe care ii plătim cu privilegii și pensii speciale.

    • Mai mult curaj:Roman, Ponta, Nasui, Ciolos, Nastase…

    • De ce tot supuneți că este lovitura de stat din moment ce armata și securitatea au tras în populație și au apărat regimul. Daca era lovitura de stat nu se tineau cu dinții și după 22 decembrie. Lovitura de stat înseamnă că un grup face o acțiune și preia puterea cu ajutorul armatei dar la Timișoara a fost altceva au fost niște oameni care au sărit în apărarea pastorului Tokes și n-au dat nici o lovitură de stat că i-am fi văzut la putere.

  7. Apoi măcar un muzeu să rămână de pe urma loviturii de stat dacă de altceva nu am fost capabili!

  8. Tot respectul si toata compasiunea pentru cei care au iesit la lupta platind pentru increderea sincera ca vor schimba un regim al oprimarii de toate felurile …dar ,asa cum se vede dupa trecerea anilor,dincolo de acesti entuziasti (sau printre ei)au existat si altii,cu alte interese proprii,acestea devenind din ce in ce mai limpezi pe masura ce apele s-au mai limpezit…s-au scos la lumina atatea documente,s-au scris atatea lucrari ,iar noi tot o tinem cu „revolutia”…dar n-a fost si,pe langa asta,a marcat-in foarte multe directii-o involutie ,pacat ;inca o data,respect pentru cei sinceri si curati care au insangerat nu numai strazile ,dar si istoria noastra in acel decembrie al tuturor sperantelor…