G4Media.ro

Legea Zilei Trianon și conflictul dintre Senat și Parchetul General referitor la…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Legea Zilei Trianon și conflictul dintre Senat și Parchetul General referitor la dosarul lui Tăriceanu, pe ordinea de zi a CCR

Curtea Constituţională a României va dezbate miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, transmite Agerpres.

Sesizarea s-a aflat şi pe 8 iulie în atenţia judecătorilor constituţionali, care au decis amânarea dezbaterilor pentru 15 iulie.

La începutul lunii iunie, şeful statului a sesizat CCR, susţinând că actul normativ contravine atât prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi la stabilitatea raporturilor juridice, cât şi legate de calitatea legii.

„Apreciem că stabilirea acestui conţinut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunţiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”, explica Iohannis în sesizare.

Potrivit acestuia, „dispoziţiile conţinute şi, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorinţa de a prestabili, fără echivoc şi într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon”.

„Or, legat de esenţa unei legi, ca act juridic al Parlamentului, este însuşi caracterul normativ al acesteia, iar nu unul eminamente declarativ, lipsit de efecte juridice”, preciza şeful statului.

De asemenea, Curtea Constituţională a României va pronunţa miercuri o decizie pe cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formulată de preşedintele interimar al forului legislativ, Robert Cazanciuc, după ce Parchetul General i-a deschis lui Călin Popescu-Tăriceanu un dosar de abuz în serviciu.

La începutul acestui an, fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost anunţat de Parchetul General că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, ancheta fiind extinsă apoi şi pentru infracţiunea de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Dosarul a fost deschis, după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, deşi există o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2015, prin care judecătorii au hotărât că acesta a încălcat legea incompatibilităţilor.

Concret, Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de procurori că nu a pus în aplicare, în calitate de preşedinte al Senatului, o decizie definitivă a unei instanţe de judecată.

Pe 29 mai, Robert Cazanciuc a sesizat Curtea Constituţională cu privire la constatarea şi soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României – Senat, pe de o parte, şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, manifestat „printr-o ingerinţă directă şi neconstituţională a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului”.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tăriceanu va fi amana dupa alegeri? de parca il mai alege cineva pe hotul ala de piese de masini

  2. Cu dosarul în care este bănuit acest hoit că a luat mită de vreo 800.000 de euro ce se mai întâmplă? Nu mai discută nimeni de el, este dat uitării? se îndreaptă spre prescripție? Care a fost prețul acestei uitări? sunt foarte curioasă…

  3. să vedeţi cum îl scapă CCR pe Tăriceanu, ca să ştiţi ce ţară aţi creat absentând de la vot

  4. Dupa cateva amanari, CCR va dezbate azi Dosarul Tariceanu!
    Ma astept ca Tariceanu sa primeasca decizie favorabila de la CCR-PSD, desi in 2 cazuri similare CCR a dat decizii CONTRARE celei pe care ar da-o azi in favoarea lui Taricenau, adica ma astept ca CCR-PSD in acest caz sa isi incalce propriile Decizii si sa dea Decizie favorabila lui Tariceanu la sesizarea lui Cazancioc de la PSD!!

    „Ce a hotărât CCR în cauze similare?
    În 2012, CCR a decis că a existat conflict constituțional, dar în sens invers, în cazul senatorului Mircea Diaconu, găsit incompatibil de ICCJ, prin hotărâre definitivă. Parlamentul a votat împotriva pierderii mandatului de senator, iar CCR a decis că o astfel de acțiune a Parlamentului încalcă separația puterilor în stat și competențele instanțelor.
    Argumente din decizia CCR, care poate fi consultată aici:
    „Legitimarea unui astfel de act (votul Parlamentului care nu respectă o hotărâre judecătorească definitivă – n.r.) ar avea ca efect acceptarea ideii că, în România, există persoane/instituţii/autorităţi cărora nu le sunt opozabile hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele prevăzute de Constituţie şi de lege, deci care sunt mai presus de lege”.
    „… prin votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a acționat ultra vires (in afara competențelor legale – n.r.), arogându-si competențe care aparțin puterii judecătorești”.

    „Prin urmare, Senatul are OBLIGATIA de a lua act de existența stării de incompatibilitate, potrivit celor statuate prin (hotărâre judecătorească definitivă – n.r.) și de a CONSTATA Incetarea de drept a calității de senator a domnului Mircea Diaconu”.

    În 2013, după ce au constatat în 2012, obligați de CCR, că nu pot vota împotriva unei Hotărâri judecătorești definitive, Senatorii au identificat o altă metodă de a ține în funcție colegii declarați incompatibili : TERGIVERSAREA, prin nesupunerea la vot a pierderii de drept a mandatului de senator. Este cazul senatorului Mora Akos Daniel.

    Și în această situație, în care au „uitat” să mai voteze, păstrând NELEGAL senatorul în funcție prin chichițe procedurale(FIC ca acum!), CCR a decis că Senatul a INCALCAT Constituția, Legea și autoritatea puterii judecătorești.
    Detalii aici și aici.
    Prin urmare, CCR a stabilit, deja, în 2012 și 2013, că senatorii sunt OBLIGATI să ia act de încetarea mandatului unui coleg senator declarat INCOMPATIBIL de justiție (și atât, fără a se situa deasupra legii prin a vota că, de fapt, senatorul nu a fost incompatibil) și, respectiv, să nu tergiverseze procedura de pierdere a mandatului de senator (cazul din 2013).

    Asta ar fi făcut domnul Tăriceanu în 2015, după cele 2 decizii CCR – a IGNORAT cu bună știință o Hotărâre judecătorească și a REFUZAT să o pună în executare, menținând calitatea de senator a unui coleg declarat INCOMPATIBIL pentru afaceri cu statul.

    CCR a stabilit deja în 2012 și 2013 că domnul Tăriceanu nu avea voie să se comporte astfel. Robert Cazanciuc cere acum CCR sa își încalce propriile decizii.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24155357-hotarat-curtea-constitutionala-cauze-similare-celei-reclamate-cazanciuc-pentru-scapa-tariceanu-ancheta.htm

    INTREBARE: Va amintit cum urla Tariceanu ca Deciziile CCR TREBUIE respectate, cand CCR a cerut Presedintelui Johannis sa o DEMITA pe dna Kovesi!
    Tariceanu face ceva pe Deciziile CCR, rusine!!!

    G4media, va rog sa dati postarea!

  5. Trei covizi…