G4Media.ro

”Legea Librăriei din Teleorman”: Un liberal propune sprijin de la stat pentru…

Foto: Pexels.com

”Legea Librăriei din Teleorman”: Un liberal propune sprijin de la stat pentru antreprenorii care deschid librării în provincie

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a inițiat un proiect de lege prin care propune ca statul să sprijine prin finanțări nerambursabile antreprenorii care deschid librării în orașele din provincie, mai ales acolo unde nu există asemenea magazine, potrivit unui comunicat de presă.

Raețchi și-a denumit proiectul ”Legea Librăriei din Teleorman”, cu trimitere la faptul că în capitala județului Teleorman nu există nici o librărie.

Proiectul de lege presupune înființarea Fondului pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, care va avea o valoare anuală de 600.000 de euro, urmând să se desfășoare pe o perioadă de 3 ani. Cei care doresc să înființeze o librărie vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de 30.000 de euro, urmând să asigure, din fonduri proprii, o finanțare de minim 10.000 de euro, potrivit comunicatului citat.

Care sunt criteriile pentru acordarea finanțărilor?

Fondurile se vor aloca, cu prioritate, pentru înființarea de librării în orașele care nu dispun de un asemenea spațiu; librăriile trebuie să funcționeze pentru o perioadă de minim 3 ani și sunt obligate să organizeze constant evenimente culturale.

Raețchi își justifică inițiativa prin statisticile care arată că România are doar 300 de librării, iar numeroase orașe nu dispun de o librărie. Mai mult, deputatul liberal arată că românii se află pe ultimul loc în UE în privința numărului de cărți citite pe cap de locuitor, iar un român plătește pe cărți, în medie, anual, nu mai mult de 3 euro.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Intr-o tara cu 42% analfabeti, de acord, dar ar trebui sa vina la pachet cu lectii de citire.

  2. Nu sunt adepta PNL si nici nu am de gand sa-i votez, dar felicitari domnului Raetchi. Romania are nevoie de o campanie de (re)alfabetizare masiva iar asta poate sa reprezinte un prim pas. Fondurile europene pentru asa ceva trebuie folosite pentru impact pe termen lung.

    Un copil care citeste devine un adult care gandeste (si in consecinta nu voteaza scursuri corupte daca are de ales).

  3. Veniți mai întâi la putere, tăiați pensiile speciale și din banii ăia, umpleți județele de librării și biblioteci.

  4. Politica de sprijinire a lecturii nu se poate face cu sprijinirea antreprenorilor, ci cu programe de stat care să nu caute în nici un fel profitul. Lanțurile de librării ca Humanitas, Cărturești, Diverta sînt parte din problemă, ele iau rabat enorm de la edituri, mai ales de la cele mai mici, iar a pompa bani publici tot în ele nu va duce nicăieri, decît la consolidarea unor raporturi inegale care inhibă producția și desfacerea de carte.
    Deci proastă idee.