G4Media.ro

Legea dublului standard, inițiată de Liviu Dragnea în campania electorală pentru europarlamentare,…

Legea dublului standard, inițiată de Liviu Dragnea în campania electorală pentru europarlamentare, a fost adoptată de Senat

Legea dublului standard, care îi are ca inițiatori pe Liviu Dragnea și Valeriu Steriu, a fost adoptată miercuri de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 57 voturi ”pentru”, 18 abțineri și niciun vot împotrivă.

Senatorii USR au anunțat în plen că s-au abținut de la votarea legii.

„Suntem conştienţi de necesitatea ca România şi toate statele membre să ia măsuri pentru a combate această practică. Aceste măsuri pot fi luate cel mai bine la nivel european, (…) pentru a fi aplicate eficient pe întreg spaţiul UE. (…) Forma propusă prin această propunere legislativă este deficitară, motiv pentru care senatorii USR se abţin la votul actului normativ”, a spus senatorul USR Florina Presadă.

Senatorul PNL Carmen Hărău consideră că actul normativ propus este „parţial inoperabil” pentru că produsele nealimentare pot fi expertizate doar de Laboratorul Larex.

Actul normativ a fost propus de Liviu Dragnea în campania pentru alegerile europarlamentare, marcată de discursul populist al fostului lider PSD, care a vorbit în mod repetat despre „rețele mafiote” prin care se aduc în România legume și fructe „cu gust de rumeguș” și chiar „otrăvite” și produse alimentare „falsificate”.

Proiectul inițiat de Liviu Dragnea sancţionează comercializarea produselor şi serviciilor „falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri a comerciantului.

Săptămâna trecută, Comisia economică din Senat a adoptat un raport favorabil proiectului, însă cu amendamente.

Astfel, în forma adoptată de comisie și ulterior de plen, proiectul prevede:

  • „În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”.

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard se pedepseşte cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni. În cazul produselor şi serviciilor la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, mai prevede proiectul în forma adoptată de Comisia economică.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Legea ar urma să se aplice persoanelor fizice autorizate și persoanelor juridice.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Uite ca rămâne și ceva bun după Dragnea :)))

  2. A facut si Livache o fapta buna, oricat de diabolic i-ar fi fost motivul. Sa vedeti ce carte frumoasa scrie … 😀

    • Ce carte frumoasa de amintiri…,si ce „gratiat”va fi dupa asemenea inspiratie !!! Doamne fereste !

    • Legea initiata este un rahat, sa nu va asteptati niciodata la.ceva bun din partea PSD.
      Sa zicem ca ai un magazin si ca vrei sa vinzi crema Nutella. Totul ok, nu?
      Eeeh, atunci vine ceafa lata de la Anpc (dl. Horia Constantinescu) si te amendeaza si te trateaza ca pe un hot. In tarile din vest Nutella are gust de ciocolata amaruie, in timp ce in est are gust de ciocolata cu lapte, asa a gandit-o producatorul. Ce sa-i faci… Anpc-ul ii va putea amenda pe toti COMERCIANTII de Nutella cu (atentie!) pana la 4% din cifra de afaceri.
      Demersul cu dublul standard a fost strict populist atar in Romania cat si in UE. Nici Comisia Europeana nu stie ce sa faca cu asta…

    • Marius, esti prost informat, as ramane la prost, dar nu vreau sa te jignesc. Mai documenteasa-te baiete inainte sa debitezi prostii.

  3. Un fel de aflarea-n treaba la Parlament: Legea asta va fi votata in Parlament, ca multe altele, va fi promulgata de Presedinte, va fi Publicata in MO, dar NU se va aplica niciodata!
    Mai tineti minte celebra „Lege 51% produse romanesti la raft”(tot a lui Dragnea!) Votata in 2017, Publicata in MO?
    Uitata de TOTI!
    „Petre Daea: Legea „51% produse româneşti la raft” nu se aplică.
    Legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti nu se aplică în prezent, deşi a fost promulgată de preşedintele Iohannis la începutul lunii iulie, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea unui târg de produse agroalimentare româneşti.
    În februarie, CE a notificat România că a declanşat Procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianţi să vândă 51% produse locale.
    „Suntem în discuţii la UE cu această lege, sunt proceduri pe care le urmăm”, a precizat Petre Daea, potrivit Mediafax.”
    https://www.replicaonline.ro/petre-daea-legea-51-produse-romanesti-la-raft-nu-se-aplica-332603/

    NU se aplica nici azi!
    Delirul lui Dragnea, cand se lauda cu aceasta Lege vi-l amintiti, desigur!

    Uite alta Lege Aprobata in Parlament in 2018 care NU se aplica, NU are Norme metodologice nici azi, probabil e imposibil de aplicat:
    Legea 160 prin care farmaciile comunitare din România pot comercializa online medicamente eliberate fără reţetă (OTC) a fost publicată în MO încă din IULIE 2018, însă în practică farmaciile NU pot vinde OTC-uri pe site pentru că Normele de aplicare a Legii NU au fost aprobate încă de Ministerul Sănătăţii.”
    https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/o-noua-lege-fara-norme-de-aplicare-legea-prin-care-farmaciile-pot-vinde-online-medicamente-fara-reteta-este-in-vigoare-dar-lipsesc-normele-de-aplicare-17835497

    Lista cu astfel de Legi e lunga!

    • Uite alta: Legea 291/2018, denumită și a Autostrăzii Iași-Tg. Mures.

      Trebuie sa dai 1 lege ca să construiești 1 autostradă?
      Legea 184//2008 pentru ce e?

      Suntem conduși de analfabeții de PSD-Alde-ProRo(exPSD), de ce ne mai mirăm?

    • Ce sa-i faci, carta mondiala a comertului. In magazinul meu vand ce vreau eu (mai binezis ce vrea consumatorul), nu ce vrea guvernul.

  4. Mostenirea politica a lui Dragnea ramane, dincolo de faptul ca securistii tradatori de neam si vanzatori de tara l-au bagat la puscarie. Make Dragnea Great Again!