G4Media.ro

Lecții de istoria românilor pentru copiii diasporei din Marea Britanie și Spania,…

sursa foto: Pexels

Lecții de istoria românilor pentru copiii diasporei din Marea Britanie și Spania, un proiect desfășurat de studenți și profesori din Constanța

Un proiect educațional inedit a început la Constanța recent, de Ziua Dobrogei, și constă în lecții despre istoria românilor care sunt predate copiilor diasporei din Marea Britanie și Spania, transmite Info Sud-Est.

O dată la două săptămâni se reunesc online câte un student sau un profesor al Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius‟ din Constanța, alături de 15-20 de elevi, copii ai românilor stabiliți în Marea Britanie și Spania, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.

Așezați în fața monitoarelor, voluntarii de la Constanţa oferă câte o lecție de istorie a românilor, pe înțelesul participanților, reuniți în cadrul unor școli românești de weekend, fiecare din ele purtând același nume: „Nicolae Iorga‟.

Şcolile româneşti „Nicolae Iorga” sunt inițiative private și independente ale unor membri ai comunităților de români de peste granițe, care funcționează sub formă de întâlniri de weekend și grupează, fiecare, în jur de 15-20 de elevi. Prima dintre ele a apărut în Liverpool și a fost inițiată de Florina Stoica, care este și motorul acestor școli.

În jurul Florinei Stoica s-a coagulat o adevărată rețea bazată pe civism. Inițiativele i-au atras și mobilizat rapid pe românii stabiliți în Marea Britanie și Spania, dornici a le oferi copiilor lor o modalitate concretă de a vorbi în limba română, de a se întâlni cu alții copii și de le practica în comun ceea ce îi unește – tradiții, sărbători, cultură – s-au adunat și alți români. Astfel, au fost fondate mai multe școli după modelul celei din Liverpool în orașe precum Wirral, Manchester, Birmingham, dar și în Castellón (Spania). Toate au dorit să preia aceeași titulatură tocmai din dorința de a avea o voce unitară și o mai mare vizibilitate în societate.

Proiectul lecțiilor de istorie a fost inițiat de asist. univ. dr. Georgiana Țăranu cu scopul de a promova istoria națională în rândul comunităților românilor de pretutindeni şi de a-i încuraja pe aceștia în eforturile lor de a păstra legătura cu limba și cultura română. Georgiana Țăranu susține că l-a conceput ca pe un proiect pe termen lung, menit a stabili „o punte specială între România, în general, și Constanța, în special, cu românii și basarabenii stabiliți în Marea Britanie sau Spania și care se dovedesc atât de dornici să le ofere copiilor șansa de a cunoaște o parte din istoria și din identitatea lor‟. Ideea proiectului a considerat-o drept „o obligație morală și un exercițiu de responsabilitate față de societate, dincolo de cea strict academică.

Lecţia inaugurală intitulată „Câţiva paşi prin Constanţa britanică‟ a fost susținută chiar de Ziua Dobrogei, de prof.univ.dr. Florin Anghel. Aceasta a abordat o prezentare interactivă a principalelor obiective istorice şi culturale legate de prezenţa britanică la Constanţa la mijlocul secolului al XIX-lea, înaintea intrării Dobrogei în cadrul statului român, stabilind astfel un fundal al relației speciale a Constanței cu țara gazdă a majorității beneficiarilor lecției.

Citește articolul integral pe Info Sud-Est.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Care istorie? Aia de manual de liceu, în care i-am bătut pe toți de le-am platit tribut, sau ăia din cărțile mai grele? Fiindcă istoria pentru copii este doar o coafare de fapte cu scopul să ridice mândria națională, dar putem crește doar dacă acceptăm realitatea….altfel creștem idioți din ăștia care cred că sunt tot felul de energii in zonele dacice.

  2. O inițiativă lăudabilă dar depășită de tehnologie.
    In era noastră în care poți publica și face streaming pe youtube, tiktok, twitch etc și interacționa cu publicul, de ce limitezi lecțiile astea la câteva persoane, de ce faci doar o teleconferință?
    Uite cum se preda istoria într-un format atractiv:
    Zaiafet (romanesc): https://www.youtube.com/watch?v=iqla3jm94yg
    Istoria cu Virgil (inițial difuzat pe TVR): https://www.youtube.com/watch?v=-PWKYz4vROg&list=PLMMwnpPP5uX8LWTlZ3HpNxCxZm9s0e8D5
    The Great War (în engleza dar făcut de niște nemți): https://www.youtube.com/c/TheGreatWarSeries/videos
    dar mai ales:
    https://www.youtube.com/c/TheHistoryGuyChannel/videos