G4Media.ro

Lecția Moldovei: anti-eroina Maia Sandu și refuzul populismului

Lecția Moldovei: anti-eroina Maia Sandu și refuzul populismului

Alegerile anticipate din Republica Moldova au dat pentru prima oară în istorie majoritatea în Parlament unui partid pro-reformist și pro-european. Victoria fără dubii a PAS, partidul fondat de Maia Sandu, participarea semnificativă la vot în plină vară și eșecul populiștilor care au infestat aerul de la Chișinău cu teme parazitare arată maturizarea unui popor captiv de trei decenii în menghina corupției, dar și a geografiei. E un pas istoric pentru Moldova în direcția UE, un pas fără echivoc.

În toată campania, partidul Maiei Sandu a mizat pe un pro-europenism moderat, pe lupta anti-corupție și pe reforme economice și sociale. Într-o țară devastată de pandemie și într-o continuă criză economică, PAS a refuzat stridențele geopolitice și a jucat exclusiv cartea problemelor interne ce trebuie rezolvate.

În oglindă, comunisto-socialiștii pro-ruși conduși de Igor Dodon și Vladimir Voronin s-au dovedit o struțo-cămilă necredibilă pentru electorat. Cu un discurs violent anti-occidental, BECS a avut exact agenda unui Viktor Orban sau Liviu Dragnea: UE și NATO vor să transforme Moldova în colonie, Rusia e marele prieten de la Răsărit, credința strămoșească trebuie apărată în fața invaziei homosexualilor. Ridicolul total a fost atins chiar de Voronin, care i-a avertizat pe cetățeni că, dacă Moldova intră în NATO, vor veni soldați negri și vor face copii mulatri cu moldovencele.

Și partidul lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru furtul miliardului din băncile moldovene, a regresat serios față de alegerile din 2019, trecând pragul la limită și doar datorită pomenilor electorale din regiunea Orhei, fieful lui Șor.

Au rămas pe dinafara Parlamentului mari farsori ai epocii recente, partidele oligarhilor fără ideologie și fără valori Vlad Plahotniuc și Renato Usatîi, penalizați aspru de electorat pentru scandalurile de corupție fără sfârșit. Partidele așa-zis unioniste PUN și AUR au luat împreună 1%.

Un alt rezultat de salutat: AUR, surpriza majoră de la alegerile din România, a fost umilit la Chișinău. Cu doar 7.200 de voturi, adică 0,49%, partidul condus formal de George Simion a sucombat la primul test electoral. Am văzut la AUR retorică agresivă, violența promovată ca soluție politică, răcnet pro-unionist necredibil, utilizarea unor clovni politici precum Dorin Chirtoacă pe post de vedete.

Ce a deranjat însă cel mai tare a fost faptul că tot comportamentul AUR a servit, din prima secundă, agenda Rusiei. Promovarea intensă în Sputnik a întărit senzația de impostură totală, iar cetățenii moldoveni au arătat că nu mai cumpără mesajul pro-unionist purtat de farsori politici.

Ce nu au înțeles mulți politicieni e că gradul de educație politică a crescut semnificativ în Moldova. Milioanele de moldoveni din UE au transmis acasă valorile europene. S-a ridicat o nouă generație de antreprenori sătui să tot plătească șpagă pentru orice mișcare. Numărul moldovenilor care muncesc în Rusia a scăzut constant.

Maia Sandu însăși a arătat că poți câștiga alegerile cu un discurs fără accente isterice și, mai ales, fără a forța cetățenii să facă o alegere pe care nu o doresc. În fond, toți cetățenii – că sunt români, ruși, ucraineni, bulgari ori găgăuzi – vor o societate mai curată, o economie funcțională, școli mai bune, spitale funcționale și o infrastructură decentă. Permanentul clivaj Est-Vest propus de partidele așa-zis reformiste din trecut, dar și de cuplul Dodon – Voronin la aceste alegeri, a sfârșit prin a obosi o populație care vrea doar să trăiască mai bine. Și, dacă se poate, în pace cu toți vecinii.

De-acum, Maia Sandu are cale liberă să-și construiască guvernul pe care l-a dorit din momentul în care a câștigat alegerile prezidențiale.

Pentru Moldova se deschide o fereastră de oportunitate unică în istorie. Se poate baza pe sprijinul României, care a înțeles încă o dată să renunțe la susținerea falșilor unioniști și să își canalizeze energia spre proiecte viabile și vizibile. Bucureștiul a jucat o carte discretă, ca și la prezidențiale, și cu atât mai eficientă. A adus la Chișinău vaccinuri, ajutoare medicale și bani pentru proiecte, fără să ceară la schimb discursul zgomotos pro-unionist care speria o parte a populației.

Maia Sandu are și sprijinul total al Germaniei, iar programele de asistență economică din UE sunt gata de repornire.

Și presiunea Rusiei e ceva mai scăzută în această perioadă. Confruntat cu o criză economică și socială fără precedent și în prag de alegeri interne, Kremlinul pare să nu mai investească în Moldova toată energia potențială pentru deraierea proiectului pro-european.

Maia Sandu și PAS pot începe fără întârziere reformele cerute de populație în justiție și economie. Agenda e plină, dar presiunea cea mai mare va fi pe rezultatele din justiție. Fără o reformă rapidă a instituțiilor-cheie din domeniu, fără un aflux de magistrați tineri și ne-corupți, guvernarea Maiei Sandu va avea de suferit.

PS. O consecință regională a înfrângerii lui Dodon este relația cu Ungaria. Budapesta văzuse corect în Dodon un cap de pod pentru creșterea influenței sale economice și politice, în detrimentul României. Nu au fost deloc întâmplătoare bezelele reciproce Viktor Orban – Igor Dodon în această campanie. Acum, cu guvernul PAS mult mai apropiat de valorile UE decât de cele ale Ungariei, e de așteptat ca influența Budapestei la Chișinău să scadă dramatic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Pai aia e educata la Stanford, si in plus nu vine din familie de securisti.

  2. Sa compari pe Dodon cu Orban e exagerat rau .
    In Ungaria alegerile sunt libere , Orban este votat pentru ca a dus economia Ungariei acolo unde nu spera Moldova cu toata Maia ei.
    Daca comparam economia Ungariei cu a Romaniei , cam spala pe jos Orban cu Catu.
    Asa ca mai usor cu acuzele catre Orban , o fi Orban cum o fi dar Ungaria o duce bine din punct de vedere economic.

    • Orban e absolvent de Oxford, parca, pe cand in Romania marea parte a securistilor ce conduc au facut studii cum se fac in Romania.

      Ungaria atrage oameni din intreaga lume sa lucreze acolo, pe strazi in Budapesta se vorbesc toate limbile pamantului.

    • Vorbesti prostii.
      Viktor Orban e de mii de ani la putere in Ungaria, iar Catu abia a intrat.
      Sa compari economia Ungariei cu cea a Romaniei este o greseala (aka, o faci intentionat), iar Catu nu are nici 1% din vina, ci este vina celor care au condus pana acum (psd, socialisto-comunistii).

      Economia Romaniei e la pamant, de foarte mult timp, si abia de anul trecut a inceput sa sa redreseze,..chiar daca a fost si inca este Pandemie.

    • Propaganda ieftina ce spui tu, Romania nu a mai fost asa apropiata ca putere economica pe cap de locuitor de Ungaria din 1990, practic inca un an doi si ajungem la paritate pe locuitori. Practic avem economie aporoape dubla cat au ei si mai avem si datoria la jumatate ca procent din GDP.

    • In articol nu compara nimeni pe Dodon cu Orban. In articol se spune ca Orban a vazut in Dodon un colaborator.
      Ori comentezi fara sa citesti ori citesti si nu intelegi sensul, aka analfabet functional.

    • Da orban e dictator, un om de nimic , se ocupa numai cu furat, si-a pus toti prieteni in functii si a format o ologarhie care exploateaza populatia din ungaria. Populatia maghiara il va arunca la gunoi pe orban cu toti smechei lui care au furat poporul maghiar.

    • LOL. Dacă nu ar fi total nefiresc și fără nici o noimă, ar părea că întîlnirile susținătoare cu Viktor Orban, sunt de rău augur. Se conduce o listă cu oamenii de stat și politicieni de vârf care au eșuat la scurt timp după o intâlnire tête-à-tête cu Orban sau după ce acesta și-a declarat sprijinul . ( Hossni Mubarak președintele Egiptului, Silvio Berlusconi premierul Italiei, Miheil Saakashvili președintele Georgiei, Victor Ianukovici președintele Ucrainei, Hans Christian Strache vicecancelar austriac, Sooronbay Jeenbekov președinte Kirghistanului ). Dodon este un guvid față de ăștia )))

    • Economia Ungariei nu a mers mai bine cu Orban. Distanta fata de Romania s-a redus cu tot cretinismul politicienilor de la noi. E drept, administratia si in general statul maghiar functioneaza mult mai bine decat statul roman. Dar aici nu e meritul lui Orban, este o diferenta de civilziatie.

    • Sa discutam un pic pe rand.

      1. In Ungaria alegerile sunt libere? Orban si compania au calarit tot in tara aia: presa (cumparata aproape in totalitate), institutiile statului, resurse publice mulse de miliarde de euro de companiile colegilor de liceu al inteleptului conducator. Mai sunt oare alegerile libere in conditiile astea?

      2. Ia uite soc si groaza:
      „Consumul individual efectiv (AIC) per capita, un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor, a continuat să crească în România în 2020, ajungând la 79% din media Uniunii Europene, de la 78% din media UE în 2019 şi 63% din media UE în 2016, arată datele prezentate luni de Eurostat.

      Raportat la acest indicator, România este la egalitate cu Estonia şi devansează ţări precum Grecia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Croaţia şi Bulgaria.”

      Aoleu, a inceput sa gafaie bunastarea Ungaria sub conducerea maretului Orban? Deja Romania, aia de era considerata proasta clasei, cu indicele de 79% e peste Ungaria, cu 78%.

      Asa ca mai usor cu atata propaganda in favoarea lui Orban, ca situatia e departe rau de a fi roz acolo. Si, pana la urma, nimic nu merita sa il lasi pe unul sa conduca tara cum face Orban, doar cu teoria „da, da ne merge bine economic”. Cum zicea cineva: nu iti da libertatea pentru paine, ca in final nu o sa mai ai nici una, nici alta.

    • GDP/cap în Ungaria e cu numai 3% mai mare ca în România. GDPul Ungariei a rămas mult în urma României de vreo 6 an. Nici cei 3% pe care îi au în plus față de români la gdp/cap nu-i ajută fiindcă puterea de cumpărare a românilor e momentan mai mare ca a maghiarilor(prețuri mai mici raportate la venituri)

      Și am putut ajunge din urmă și depăși Ungaria, doar mulțumită lui Orban Viktor.

  3. Foarte bine spus.!

  4. Sclavi in CSI sau sclavi in ue, decizii decizii

    • Corect, corect !! dar totusi hai sa intrebam si sclavii: de exemplu sa intrebam un sclav din Germania si sa intrebam un sclav din CSI.
      Eventual sa ii intrebam si daca vor sa schimbe locurile. Sclavii … intre ei.
      Bineinteles , coonducatorii lor au viziuni usor diferite. – mai ales in Est

  5. Si inca ceva , nu Orban a furat 1 miliard de euro ci tocmai un partid de dreapta asa zis reformist de prin Moldova.
    Eu zic sa nu ne aruncam cu capul inainte cand e vorba de reforme in justitie in Moldova.

    • Cel fel de argument e acesta , zău ? Cum să fure Orban în Moldova, nu-i ajunge bugetul țării sale și banii din UE ? )))

  6. Nu-l văd deloc bine pe Piticot, ba chiar pot să spun că-l văd chiar și mai scund și chiar și mai crăcănat, numai bun de băgat la cazan și fiert in aspic la foc mic…
    Yummy!!

  7. AUR in Moldova nu a luat punctaj fiindca acolo oamenii erau obisnuiti cu limbajul si actiunile lui Simion inca de pe vremea sovieticilor.

    • Presa română s-a ocupat practic numai de primejdia AUR şi a unionismului, încât s-a creat impresia că e al treilea partid din Republica Moldova!

  8. Mafia si coruptia din Romania o va arunaca in prapastie si indeparta de valorile UE ca pe Bulgaria.

  9. Asa, si? Noi nu avem partide „reformiste” la conducere? partide care continua exact politica pesedista? Presimt ca la fel se va intampla si in Rep. Moldova: in curand o sa le iasa moldovenilor reformele pe nas. Coruptia veche se va transforma in coruptie noua si toate lucrurile vor merge la fel ca inainte. Iar daca vor intra un UE, cu atat mai bine: sclavi proaspeti pentru vest, niciun beneficiu pentru tara. La fel ca in Romania.

    • Nu intra in UE la ce coruptie e acolo , ca sa nu vorbim de aderarea la NATO , o tara unde colcaie de rusi si spioni.
      Saracii isi fac iluzii si de Unire , cum poate crede cineva ca se unesc cu Romania devenind membri NATO automat cu atatia spioni rusi plus Transnistria plina de arme rusesti.

    • Maia stie ce vrea si va avea rezultate.
      Noi suntem sclavi ca tot ce producem aruncam la speciali, bugetari fara numar, reforme 0.

    • Mai lasa harneala asta ieftina cu sclavii Europei ca nu tine.
      Fara banii UE pe la noi pe la tara se murea de foame, esti doar o proasta care nu a profitat de situatie si mori de ciuda.

    • deci in romania nu s-a simtit ca am intrat in UE? nu zau! daca esti o putoare nu s-a simtit asa e. pt restul cam da. mai mult sau mai putin, evident. nici nu ar avea cum sa se simta egal. nu e comunism aici, oricat cat facem tot aia luam.

    • nu cred a e o ea. pare mai degraba un pseudonim ales de troli intentionat feminin ca sa aiba mai mare trecere.

  10. Greul abia de-acum începe, când vor trebui realizate promisiunile electorale. Uitați-vă la noi, câte din marile speranțe sunt pe cale să se realizeze ? Panaramele de la AUR au primit în sfârșit ce au meritat.

  11. Moldova ne-a dat o lecție. Dacă suntem deștepți, învățăm de la ei.

  12. Moscovei i se apropie lațul de gât

  13. pacat ca moldovenii nu apreciaza proiectele rusesti de mare succes, „Noviciok pentru toti” si „Zborul de la etaj face bine la sanatate”!!!!

    • Așa este,toată lumea știe ca epstein și cu McAfee s-au sinucis

    • @ryzen McAfee mai incercase sa se sinucida in inchisoare. De vreme ce a supravietuit si nu a declarat atunci ca era o falsa „sinucidere” e destul de credibil ca s-a sinucis.
      ce faci, iarasi reteta ruseasca de praf in ochi „da de alalalt nu zici?” cu ceva ingrediente de dezinformare pentru un plus de savoare.

  14. Klaus Iohanis ar trebui sa invete de la Maia Sanu cum se provoaca alegeri aniticipate…. a zis bine Barna in 2019 picam 2 guverne si avem anticipate dupa prezidentiale…

    In Moldova planul de a pua puterea democratic a fost conceput in 2016 dupa infrangerea Maiei Sandu la prezidentiale…. :
    1 crearea unui vehicul electoral cu priza …PAS
    2 debarasarea e aliati lipitori: PPDA, PUN, PL
    3 obtinerea unei majoritati la CCM (curtea constitutionala a Moldovei)… majoritatea la CCM a obtinut-o facand alianta cu Dodon in dupa parlamentarele din 2019.
    4 fortarea instalarii unui guvern care sa sufere (guvernele PSRM-PD, PSRM-SOR ale premierului Chicu), guvernul Sandu a picat in 2019 prin asumarea raspunderii pe legile justitiei.
    5 gasirea unui iepure care sa tina in sah PSRM-ul — Mariana Druleasteanu, candidatul PSRM la prim-ministru dupa demisia guvernului Chicu!!
    6 promovarea unu discurs sincer in campania electorala, doar cu atacuri la PSRM si Sor…
    si uite asa se face politica

    bine greau de acum incepe, dar Moldova ae speranta…. am facut 300 km sa votez… a meritat

  15. Poate careva sa adauge ceva nume si prenume la randul : „Bucureștiul a jucat o carte discretă” ?
    Cine s-a ocupat si „A adus la Chișinău vaccinuri, ajutoare medicale și bani pentru proiecte” ?
    Guvernul ? Presedintele ? Ambasadorul ?

  16. „PS” : Ungaria in relatia cu R Moldova este o paranteza (cu adevarat minora) a relatiei Rusiei cu Moldova.
    Ungaria = o modesta purtatoare de mapa rusa. Un fel de „iata ca si unele tari din UE cred ca .. PPGM etc …”.
    Nu a existat nici un fel de competitie Ungaria-Romania in relatia cu R. Moldova; intai pentru ca procentul populatiei maghiare in R. Moldova este 0,1..etc, deci relatia era profund artificiala dpdv etnic.
    Ungaria s-a comportat ca un rahat cu ochi, dar nu pentru ca asa este Ungaria (superba cultura, minunat popor !!!), ci pentru ca asa o proiecteaza Orban in exterior.
    So … nici o „consecinta regionala” a acestei situatii.
    Colapsul Rusiei in relatia efectiva, afectiva si civilizationala cu poporul fostei republici a URSS – Moldova – a fost determinat de penibila incapatanare a lui Vova. Care a dorit mereu sa controleze si sa inlocuiasca fraternitatea adevarata, deschisa si transparenta cu dominarea perversa (stilul Stalin); fara ca sa aiba malefica energie ideologica-politica-sociala a lui Stalin. Un epigon al unui ingrozitor demon al sec XX – daca asa ceva ar putea vreodata exista, cu toate sensurile inversate.
    Raman de vazut consecintele istorice ale acestei perioade de conducere a Rusiei de catre Putin, care-si duce tara spre nicaieri; ieri Moldova s-a desprins de acest tren, si a facut-o „de justesse”.
    Dupa ce ai pierdut razboiul rece pe mana ta, este stupid sa insisti ca ceva nu a fost in regula in exterior si ca la tine in casa totul a fost perfect. Cand de fapt acolo s-a intamplat colapsul si toat lumea stie asta ! Iar tu nu ai fost in stare sa anlizezi si sa recunosti cauzele adevarate.

  17. In asa-zisa republica Moldova surprizele de abia acum incep …..