G4Media.ro

Laurence Auer, noua ambasadoare a Franței la București: ”Pentru noi, necesitatea de…

Laurence Auer, noua ambasadoare a Franței la București: ”Pentru noi, necesitatea de a avea NATO este la fel de mare precum aceea de a avea Uniunea Europeană. Nu există opoziție între cele două”

Laurence Auer, diplomat cu o vastă experiență în afacerile europene și comunicarea publică, este noua ambasadoare a Franței în România. Într-un interviu pentru RFI România, ambasadoarea a vorbit despre prioritățile mandatului său, printre cele mai importante fiind chestiunile europene.

  • Carte de vizită Laurence Auer:

A fost purtător de cuvânt în cadrul Comisiei Europene și purtător de cuvânt adjunct la Ministerul Afacerilor Externe din Franța, precum și la Președinția franceză, în timpul mandatului președintelui Jacques Chirac. De asemenea, a fost secretar general al Institutului Francez și ambasador al Franței la Skopje. A fost, de asemenea, implicată în organizarea Sezonului Cultural Franța-România (noiembrie 2018 – iunie 2019).

  • Principalele declarații din primul interviu acordat în România:

”Este o misiune plină de provocări. Există mize bilaterale, vă reamintesc că Franța este al treilea mare investitor în România. Avem peste 4.000 de firme și, de la sosirea mea, nu a fost zi în care să nu întâlnesc un șef de întreprindere mulțumit, în pofida pandemiei. Există, de asemenea, provocări importante în domeniile educației universitare și cercetării. Există și o importantă dimensiune culturală, dar este și un post cu o foarte importantă miză europeană.

În al doilea rând, prioritatea ma va fi Europa. Vedeți, am lucrat zece ani la Bruxelles, am fost în trei rânduri purtător de cuvânt, am fost purtătoarea de cuvânt a unui președinte, Jacques Chirac, care a avut România foarte aproape de inima sa și a dorit foarte mult ca România să fie în Uniunea Europeană . Am fost foarte implicată în aceste dosare. Și ca diplomat am ajutat mult la integrarea României, de exemplu atunci când m-am ocupat de fonduri structurale. Dosarele europene sunt esențiale. Nu doar din rațiuni care țin de bugete sau prin prisma unei viziuni regionale despre cum țările din Europa de Est se pot integra mai bine. Aceste dosare sunt importante pentru că suntem chemați să construim împreună Europa de mâine: agenda digitală, ecologia , transformarea economiilor noastre pentru a răspunde provocărilor secolului XXI. Vorbesc despre Europa nu doar pentru că este un domeniu de care m-am ocupat. Vorbesc pentru că Franța va avea responsabilitatea președinției europene peste un an și câteva luni. Și va trebui ca în acel moment să creeze consens să facă în așa fel încât ceea ce se spune la Bruxelles să fie la fel de important și la București.

Obiectivul nostru nu este să îndepărtăm România de Statele Unite sau de NATO. Obiectivul nostru este de a integra aceste noi instrumente europene în planul de relansare european. Și sunt 8 miliarde de euro alocate pentru apărare. Dimpotrivă, este o chestiune de integrare pe care trebuie să o discutăm între noi. Pentru noi, necesitatea de a avea Alianța Atlantică este la fel de mare precum aceea de a avea Uniunea Europeană. Nu există opoziție între cele două.

Am avut o foarte mare șansă de a participa în ultimii doi ani la această mare aventură care a fost Sezonul Cultural Franța-România. Am spus atunci ”Să renunțăm la clișee” și am realizat un adevărat flux de activități și întâlniri . Așa că în ultimii doi ani pot să spun că m-am hrănit cu Brâncuși, cu expoziția lui Mircea Cantor ”Vânătorul de Imagini”, cu tezaurul expus la Muzeul Luvru. În toată Franța s-au putut vedea lucruri minunate care nu corespundeau deloc cu imaginea pe care România o avea până atunci în Franța. O țară extrem de cultivată, impregnată de istorie. Astfel că, înainte să fiu acceptată ca ambasador al Franței, am avut această șansă de a întâlni români stabiliți în Franța, oameni care au pornit întreprinderi – și toate acestea grație prietenului Luca Niculescu, ambasadorul României.

Despre atentatul asupra profesorului decapitat în Paris: Am condamnat cu toată forța acest atentat și vă pot spune că sprijinul autorităților române a fost imediat și total. Mulțumim pentru toate dovezile de solidaritate pe care le-am primit la ambasadă după acest act pe care, încă odată, îl consider incalificabil”.

Citește interviul integral pe RFI România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Pe noi ne-ati intrebat ce parere mai avem despre UE? Nu suntem prea impresionati ca ati lucrat la UE, iar in ce priveste NATO, Romania are un parteneriat special cu SUA, in afara calitatii de membru NATO. Trebuie sa apreciati faptul ca Romania este un stat foarte important in NATO si are un rol vital in securitatea UE. Am dori sa stim concret cu ce puteti contribui in Romania si ce puteti face pentru Romania. Deocamdata n-am auzit decat ca, Renault-Dacia va produce in China noua masina electrica, in loc s-o produca la Pitesti si in Franta, asa cum ar fi normal. Daca in acest fel sprijiniti economia Romaniei, atunci nu ne impresionati prea mult. De asemenea, poate ne explicati apropierea Frantei de Rusia si China in domeniul militar si economic. Din cate stiu, Macron a cerut ajutorul lui Putin acum cateva zile in problema terorismului in Europa, in loc sa ceara sprijinul SUA si occidentului. Sa stiti ca, daca-i chemati pe rusi ei chiar sar in ajutor!

    • De apreciat declarațiile Doamnei Laurence Auer; diplomat cu o vastă experiență în afacerile europene și comunicarea publică, noua ambasadoare a Franței în România.. dar ne-am aștepta că D-na să pledeze, pentru o Armată unică a Uniunii – dacă tot a venit vorba despre NATO și Uniunea Europeană.
      Pentru că, așa cum stau lucrurile acum, NATO este masca de oxigen, a U.E.!
      În plus, cu schimbările de retragere a SUA în ei înșiși /izolare de restul Lumii, din păcate, ambele: și NATO și UE tind să devină ..caricaturi tot mai reușite; sau, un tigru de carton..

    • @Dorel o armata UE viseaza doar Macron. Intr-adevar, NATO este masca de oxigen, a U.E. De fapt, ca s-o spunem pe aia dreapta, NATO este la ora actuala condusa mai mult de europeni, din moment ce se stie ca SUA ar dori sa-si ia mana de pe NATO. Romania si alte tari NATO contribuie cu 2% din PIB, insa pentru securitatea tuturor, nu doar pentru Romania. Acei 2% i-am putea plati pentru noi si parteneriatul, nostru cu SUA, de exemplu. In Romania, SUA contribuie direct (nu prin NATO) la apararea noastra cu tehnica militara si baze militare. Sesizezi diferenta? Ma indoiesc ca in caz de conflict Franta ar sari in ajutorul nostru…ma indoiesc. Daca Trump castiga din nou alegerile, sunt sigur ca va iesi din NATO, insa nu va renunta la securitatea statelor estice.

  2. „Sa renuntam la clisee”. Iata o idee excelenta.
    Este mult de munca.

    • Oh, inclusiv Romanii ar trebui sa renunte la clisee (despre Franta, sau ce cred ei ca ar fi Franta). Si inclusiv Francezii la cliseele despre Estul UE. Deci in ambele sensuri.

  3. Difera discursul doamnei Auer de cel al lui Macron, asta si pentru ca, am impresia, Macron nu poate sa o-nghita pe Auer, altfel de ce ar mai fi trimis-o in Romanica, practic in interviu si Auer isi cam plange de mila.
    Macron respinge ideea de NATO daca aceasta ii limiteaza sfera de influenta politico-militara, se stie. Asa ca a trimis-o pe Auer aici mai mult ca sa bata campii?

  4. Romania, „O țară extrem de cultivată, impregnată de istorie.”?!
    ” O Tara EXTREM de cultivata”, in ce sens?!
    Poate cu intinse suprafete agricole!
    Conform DEX: CULTIVÁT, -Ă, cultivați, -te, adj. (Despre oameni sau facultăți sufletești) Educat, instruit, cult.
    ??!!!!!
    42% analfabeti functional….ultimul loc in UE la Cheltuieli cu Educatia…
    Septembrie 2020:
    https://www.mediafax.ro/economic/statul-este-zgarcit-cu-educatia-suntem-pe-ultimul-loc-in-ue-la-bugetul-alocat-pentru-educatie-19548815

    Doamna, ati cam confundat Tara unde-ati ajuns!!!

  5. Halucinant…
    Am intrat pe RFI, dna zice despre Romania in VIDEOul de 2 minute si 43 secunde: „Roumanie, tres cultivee, tres impregne d’histoire, tres intellectuelle…”
    „Romania, o tara foarte cultivata, plina de istorie, foarte intelectuala”….
    Doamna, diplomatie-diplomatie, dar nici chiar asa…