
La Repubblica: În România învinge calea europeană. Primarul cu chip de copil triumfă, pro-rușii se retrag
Analiză a publicației italiene La Repubblica, preluată de Rador:
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
A învins primarul Capitalei cu chip de copil, Nicușor Dan, au învins tinerii care, seara la ora 22:00, cântă „Europa, Europa” pe maiestuosul Bulevard Elisabeta. Candidatul liberal l-a depășit la alegerile prezidențiale pe rivalul său de extremă-dreapta George Simion, care în primul tur de scrutin obținuse dublul de voturi, 41%. Complice a fost o mobilizare uriașă, care a târât 65% dintre români la urne: în urmă cu două săptămâni au fost prezenți puțin peste jumătate. Dan câștigă cu 53,6% din voturi: o redresare impresionantă.
Când, în timpul nopții, rezultatul devine clar, Dan intră în mulțimea care îl așteaptă în stradă și care cântă „Rusia, nu uita: România nu este a ta”. Și matematicianul o numește „victoria voastră, victoria a mii și mii de oameni care au făcut campanie în aceste zile, care au crezut că România se poate schimba în direcția corectă”.
Primarul anunță „o nouă fază”, în special, promite o reînnoire: „Am nevoie de specialiști”, de „persoane din societatea civilă”, de „noi figuri în politică”.
Dar cu multe ore mai înainte, la ora prânzului, Simion îi convocase deja pe jurnalişti în faţa Parlamentului. Iar ipoteza fraudei electorale a început să apară. Fără dovezi.
Pe mini podium apare principalul slogan al campaniei sale electorale: „Respect”, care a atins inimile multor români, care se simt tratați ca cetățeni de serie B în țările europene care îi găzduiesc. Și care continuă să fie, acasă, cei mai săraci europeni, după bulgari. Salariul mediu este de 5 euro pe oră.
Abia în miezul nopții, când și cu voturile diasporei Simion rămâne detașat cu 800.000 de preferințe, recunoaște victoria adversrului său: „Am fost singuri împotriva tuturor. Sunt mândru de voi și îl felicit pe adversarul meu pentru victorie”, scrie Simion pe Facebook. „A fost voința poporului român. Vreau să le mulțumesc celor peste 5 milioane de români, care și-au pus încrederea în mine. Nu îi voi dezamăgi”.
Fondatorul extremei drepte AUR promite: „Vom merge până la capăt, chiar dacă este dificil să savurăm gustul amar al înfrângerii”.
Din delegația sa colorată, se remarcă chipul cu ochi ascuțiți al lui Thomas Emanuel Dans, un trumpian convins venit din Groenlanda pentru a-l sprijini pe Mesia noii drepte.
În cotidianul „La Repubblica”, Dans explică că Simion reprezintă „mândria națională, vocea împotriva globalismului, împotriva Sorosiștilor, pentru că a înțeles că UE, precum Clinton și Obama, este periculoasă”.
Nicușor Dan iese, în schimb, după primele exit poll-uri care îl dau în avantaj de zece puncte, la ora 21:00: „Românii vor dialog, nu ură. Societatea noastră a dat dovadă de o forță impresionantă”. Dar matematicianul care a reunit în spatele său o parte din partidele tradiționale recunoaște și că „vin vremuri economice dificile”.
România are cel mai mare deficit din Europa: 9%. Și o cotă de impozitare ridicolă: impozitul pe venit este de 10%. Dar, după trei majorări de taxe în patru ani, Dan a promis că între timp va reduce risipa.
În aceleași minute, la câteva sute de metri de Dan, Simion vorbește din nou, revendicând victoria pentru sine: „Am câștigat! Eu sunt președintele. Începe o nouă eră”. De altfel, exit poll-urile nu înregistraseră încă voturile diasporei, românii din străinătate care, în urmă cu două săptămâni, i-au dat 60% din preferințe. Duelul a ținut țara în suspans toată seara, apoi Simion a recunoscut victoria adversarului său.
La începutul după-amiezii, deasupra Bucureștiului a apărut și umbra Kremlinulu. Trei ministere au tras un semnal de alarmă cu privire la „ingerința Rusiei” și au avertizat asupra știrilor false de pe canalele Telegram și Tiktok, și în special despre un filmuleț care ar fi prezentat soldați francezi în uniforme românești, pregătiți pentru un atac intern.
Dar cea mai senzațională dezinformare a venit la ora 17:00 de la fondatorul aplicației Telegram, Pavel Durov, care susținea că a refuzat cererea „unei țări occidentale” de a bloca vocile conservatoare. Reacția unui purtător de cuvânt al lui Dan a fost imediată: „imixtiuni ilegale”.
Târziu în noapte, îmi vin în minte cuvintele Hertei Mueller. În 2009, când a câștigat Premiul Nobel, scriitoarea, care a crescut în minoritatea germană din România, a dorit să amintească „dictaturile de toate culorile”, care încă mai chinuiau lumea și „semi-democrațiile din Europa de Est, care din 1989 nu au făcut altceva decât să se îmbrace și să se dezbrace de mantia civilă, atât de mult încât acum este în bucăți”.
Pericolul ca Simion să forțeze România „să se dezbrace de mantia civilă” pare a fi evitat, deocamdată.
Articol: Tonia Mastrobuoni / Traducerea Rador: Oana Avram
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.