G4Media.ro

La moartea lui Ivan Patzaichin, Ion Iliescu amintește că el a condus…

La moartea lui Ivan Patzaichin, Ion Iliescu amintește că el a condus Federația de Kaiac Canoe și a construit baza de antrenament de la Bascov: ”Rezultatele s-au cunoscut. Era un adolescent slăbuț, fragil. Adio, Ivan!”

Ion Iliescu a marcat moartea legendarului canoist Ivan Patzaichin vorbind despre el și despre conjunctura în care fostul președinte a condus Federația de Kaiac Canoe și a construit baza de antrenament de la Bascov.

Ion Iliescu a ținut să sublinieze că în acest domeniu sportiv ”rezultatele s-au cunoscut” după ce el a construit baza de lângă Pitești.

Mai degrabă absent în spațiul public în ultimii ani, când s-a confruntat cu diferite probleme de sănătate, fostul președinte a mai publicat pe blogul său doar sporadic, ultima postare înainte de mesajul din ziua morții lui Ivan Patzaichin fiind din luna mai, atunci când a transmis un mesaj aniversar de ziua Serviciului de Pază și Protecție (SPP).

Anterior mesajului pentru SPP, Iliescu publicase un mesaj în august 2020, la moartea lui Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului din partea FSN. Fostul președinte a publicat această a patra postare din ultimii 2 ani trecând în revistă moartea legendarului canoist și mandatul său de președinte mai puțin cunoscut, al Federației de Kaiac Canoe.

În vârstă de 91 de ani, Ion Iliescu și-a luat ”adio” de la Ivan Patzaichin, cu 20 de ani mai tânăr, și despre care își amintește că era ”un adolescent slăbuț, fragil”.

Mesajul publicat de Ion Iliescu pe blogul său

 • ”Am aflat cu deosebită tristețe vestea încetării din viață a lui Ivan Patzaichin, reprezentant de frunte al sportului românesc, multiplu campion național, european, mondial și olimpic, un suflet generos, un luptător sub culorile tricolorului, pentru afirmarea valorilor olimpismului. Fire generoasă, și-a dedicat viața, după retragerea din activitate, transmiterii experienței acumulate în timp către tinerele generații, pentru a asigura continuitatea unui sport care a făcut gloria României timp de decenii. Implicarea sa civică a lăsat, cu adevărat, urme. A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învățat să se implice, la rândul lor, în viața societății. Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut când a fost recrutat pentru sportul de performanță după câteva concursuri în Deltă. Era un adolescent slăbuț, fragil și toată lumea a rămas uimită cu ce vitalitate concura acest băiat, care s-a urcat cu siguranță în barcă, câștigând cursa. Drumurile noastre s-au intersectat mai des în perioada în care, răspunzând de gospodărirea Apelor Române, am acceptat și conducerea Federației Române de Kaiac-Canoe. Un sport care educă și formează caractere. În acea perioadă a fost construită baza de antrenament de la Bascov, lângă Pitești. Iar rezultatele s-au cunoscut. Am admirat tenacitatea și fermitatea cu care Ivan și-a urmărit proiectele, care s-au adresat în special copiiilor și tinerilor. Nu a uitat de unde a plecat, și nu i-a uitat pe cei care au contribuit la reușitele sale. Dar, mai presus de orice, Ivan Patzaichin a fost un OM, și pentru asta a fost iubit și admirat. Moștenirea lui sportivă este consistentă, și face parte din tezaurul de valori simbolice al României. Transmit sincerele mele condoleanțe familiei și prietenilor lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Asta nu mai moare ?

  • Mai bine murea „mai animalule”…adica gunoiu de Iliescu kgb-isul

  • Am aceeasi perplexitate, insa un pic diferita. Eu tineam minte c-a murit. Am ramas cu gura cascata sa vad ca traieste. Puteam sa pariez c-a murit.

 2. Asta ne ingroapa pe toti!

 3. Ion Iliescu, rules..

 4. sper sa traiesti 120 ani sa simti toate placerile vietii j3gule :))))

 5. nelu, you are next.

 6. Iliescu seamana cu Dan Voiculescu

 7. Am auzit și eu de acest ivan pațaichin, eu nu sunt impresionat deloc.

  • „sun – tzu” Pe tine cine moase-ta te mai impresioneaza tarane ?

  • Dintre oameni probabil Jonas Salk sau Isaac Asimov sau chiar Guy de Lusignan…si să nu uităm de Manly Palmer Hall….mă impresionează si personaje mitologice ca Mithras, Hermes Trimegistus sau Iisus Nazarineanul

  • @Th Iliescu
   il imprezioneaza de asemenea si eroi moderni ca Guta, Salam, Vijelie….. :))))

 8. Nea Nelu, da de Ramses al II-lea când era mic și fragil, nu ne povestești?

 9. Bre, nea Nelule, da’ de mata cand o sa aflam si noi cu deosebita tristete?

 10. Nelule, te trece Ivan Styx-ul…

 11. Ce vrea sa ne spuna nea nelu, este ca meritul este al lui, Ivan este doar un produs al lui nelutu!
  Bine zis, ca din gura unui comunist!

 12. Miinele jos Ilici de pe Marii Romani !!! Caramitru nu dadea mina cu tine caci miinile tale erau murdare de sange !!!

 13. Călăii romanilor, in disprețul lor maxim, garantat de stat…

 14. Nea Nelule,
  Bre, vorbește mata cu nea Bebe să facă cumva și să-i retragă lui Ciolacul Certificatul de Revoluționar fără fir de siguranță și fără hologramă, că lumea vorbește și nu m-aș mira să se afle și de celelalte Certificate false vândute cu acordul mata tacit! Nu de alta, dar ar fi păcat să faci pușcărie pentru o găinarie, câtă vreme aproape ai scăpat de dosarele grele legate de „turiștii” sovietici din Decembrie și de Mineriade…

 15. Ce să spun? S-au văzut rezultatele că a construit el baza de la Bascov, adică datorită lui a ajuns Ivan Patzaichin atât de mare!
  Iliescule, tu mai mult ai distrus! 😡