G4Media.ro

Kremlinul reacționează la acuzațiile SUA și îi ia apărarea lui Lukașenko, negând…

Sursa foto: Pixabay / Peggy_Marco

Kremlinul reacționează la acuzațiile SUA și îi ia apărarea lui Lukașenko, negând faptul că încearcă să distragă atenția de la acțiunile Moscovei la frontiera cu Ucraina prin criza migranților

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că a arunca întreaga responsabilitate asupra preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, asupra părţii belaruse, este absolut greşit.

Oficialitatea rusă a criticat luni Uniunea Europeană că „face abstracţie de idealurile europene ale umanismului” în timp ce mii de migranţi sunt blocaţi în corturi improvizate la frontiera Belarusului cu Polonia, potrivit AFP şi TASS, citate de Agerpres.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins afirmaţiile secretarului de stat american Antony Blinken conform cărora această criză a migranţilor la graniţa dintre Belarus şi Polonia urmăreşte să distragă atenţia de la concentrarea trupelor ruse în apropierea Ucrainei, relatează EFE.

Blinken a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că acţiunile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko „caută să ameninţe securitatea, să semene dezbinare şi să distragă atenţia de la activităţile Rusiei la frontiera cu Ucraina”.

Considerăm că această afirmaţie este incorectă şi că reprezintă o interpretare greşită a situaţiei cu privire la criza migranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia”, a declarat Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit EFE şi TASS.

Reprezentantul Kremlinului a insistat că afirmaţiile lui Blinken sunt total eronate şi că Rusia le respinge, repetând o declaraţie anterioară a preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susţinut că Moscova nu este implicată în afluxul de migranţi de la graniţa belaruso-poloneză.

Săptămâna trecută, Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea militară „neobişnuită” a Rusiei la graniţa cu Ucraina, menţionând totuşi că intenţia Moscovei încă nu este „clară”.

Şeful diplomaţiei americane a avertizat Rusia că va face o „greşeală gravă dacă va încerca să repete” ceea ce s-a întâmplat în 2014, referindu-se la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi orchestrarea ostilităţilor din Donbas.

Moscova, la rândul ei, a afirmat că toate mutările de trupe au loc în interiorul graniţelor sale şi că aceasta nu ameninţă pe nimeni.

În acelaşi timp, Peskov a anunţat luni că Rusia nu intenţionează să reorienteze fluxul de gaze naturale din Belarus în alte conducte, în pofida ameninţării lui Lukaşenko de a întrerupe tranzitul spre Europa pe fondul crizei migranţilor la frontierele sale de vest, conform Reuters.

Preşedintele belarus a avertizat săptămâna trecută cu privire la eventuale represalii împotriva oricăror noi sancţiuni din partea UE din cauza crizei migranţilor blocaţi în prezent la graniţa dintre Belarus şi state membre ale Uniunii Europene, inclusiv sistarea fluxului de gaze prin conducta Yamal-Europa care traversează ţara sa.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat sâmbătă că o astfel de decizie riscă să afecteze legăturile dintre Minsk şi Moscova, aliatul său cheie, adăugând că va discuta cu Lukaşenko pe această temă.

Autorităţile poloneze au informat luni cu privire la 118 noi tentative de trecere ilegală a graniţei de stat de către migranţi dinspre Belarus şi expulzarea a 39 de persoane, denunţând planurile „serviciilor belaruse” de a provoca un asalt masiv al frontierei, potrivit EFE.

Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, forţele însărcinate cu supravegherea frontierei poloneze afirmă că doi cetăţeni sirieni au fost găsiţi în pragul epuizării pe teritoriul polonez, la câţiva kilometri de graniţă.

Pe de altă parte, un post de radio din localitatea Swaboda (est) a difuzat cu câteva ore în urmă mărturia unui migrant aflat de partea belarusă a graniţei, potrivit căruia migranţii sunt încurajaţi de „serviciile” belaruse să ia cu asalt gardul de sârmă ghimpată în cursul zilei de luni.

Conform acestei surse, oamenii „nu au chef să demoleze sau să taie gardul şi ar prefera să treacă în calm” graniţa. El a mai spus că situaţia din tabăra improvizată de migranţi se deteriorează, iar soldaţii belaruşi nu îi lasă să se întoarcă în interiorul teritoriului belarus.

Într-un interviu difuzat de televiziunea poloneză luni, subsecretarul de stat în Ministerul polonez de Externe, Pawel Jablonski, a spus că autorităţile de la Varşovia „se aşteaptă la o creştere a numărului de migranţi concentraţi” în zonă şi că numărul acestora ar putea să ajungă „la 20.000”.

Jablonski a anunţat că guvernul său va aplica noi sancţiuni împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, subliniind că este „posibilă” închiderea completă a graniţei cu Belarus.

De mai multe luni se înregistrează un val de migranţi la graniţa dintre Belarus şi ţările vecine, membre ale Uniunii Europene, situaţie pe care UE şi guvernele polonez, leton şi lituanian o atribuie unui plan orchestrat de Minsk cu scopul de a destabiliza Europa.

Sursa foto: Pixabay / Peggy_Marco

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Astazi, favorita Occidentului, Ucraina, a declarat ca va impusca(„lichida”) migrantii care trec granita dinspre Belarus.