G4Media.ro

Kovesi: Nu există țări curate din punct de vedere al corupției /…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi: Nu există țări curate din punct de vedere al corupției / Infracțiunile din zona gulerelor albe sunt subraportate, subestimate, adesea chiar tolerate, în beneficiul organizațiilor criminale organizate

Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European (EPPO), vorbește despre corupția la nivel european și despre toleranța la corupția ”gulerelor albe” într-un interviu pentru Sarajevo Times. Interviul a fost realizat de Sven Lilienström, fondatorul inițiativei Faces of Democracy.

  • Interviul integral, preluat de Rador:

Reporter: Sunteți șefa recent înființatului Parchet European (EPPO). Prima noastră întrebare este: cât de importante sunt democrația și valorile democratice pentru dv. personal?
LC Kövesi: Am crescut într-un regim comunist și am încă amintiri foarte vii despre viața de atunci. Și apoi am avut norocul să fac parte din lungul proces de transformare a României într-o societate democratică, a cărei aderare la Uniunea Europeană a fost unul dintre punctele culminante.

Iată de ce pentru mine democrația nu este o definiție abstractă pe care aș fi putut-o învăța în școală, împreună cu un set de valori pe care se întemeiază. Este o practică, un angajament. Am o experiență personală legată de cât de fragil și de prețios este acest mod de organizare a societății umane, de cât de multe eforturi trebuie să depunem pentru a o păstra. Deci, ca să vă răspund la întrebare: pentru mine, democrația este fundamentală, la fel ca aerul pe care îl respir.

Reporter: EPPO este primul parchet supranațional din lume. Când ați preluat mandatul, ați vorbit despre un „moment istoric”. De ce are nevoie Europa de propriul parchet și cum vor beneficia cetățenii săi de pe urma acestuia?
LC Kövesi: Pentru prima dată, un organism al Uniunii Europene va investiga, urmări și trimite în judecată infracțiuni. Nu există un precedent pentru asta. Nimeni, în afară de EPPO, nu poate aduce în fața justiției fraudele împotriva bugetului UE comise după 1 iunie 2021, în cele 22 de state membre participante.

Înființarea EPPO are multe implicații ample. De exemplu, nu am nicio îndoială că va atrage după sine o armonizare suplimentară în domeniul dreptului penal, care se află în centrul suveranității naționale.

Din perspectiva cetățeanului, EPPO este un răspuns concret la o veche nemulțumire: prin deschiderea granițelor, nu doar am permis oamenilor și companiilor să prospere, ci, din păcate, am permis și organizațiilor criminale să își deruleze operațiunile și să se dezvolte. EPPO este prima ajustare pe care trebuie să o facem în acest sens.

Dorim să facem din EPPO un centru de excelență pentru confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni. Sunt convinsă că EPPO va schimba jocul în lupta împotriva fraudei transfrontaliere în domeniul TVA.

Dincolo de contribuția sa la creșterea sentimentului general de securitate, EPPO este primul instrument cu adevărat incisiv de apărare a statului de drept în UE. Prin aplicarea principiului foarte simplu al egalității în fața legii, EPPO va juca un rol esențial în a face ca încrederea cetățenilor europeni în Uniune să fie mai solidă ca oricând.

Reporter: Până în 2018, ați fost șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. Cum anume intenționați să combateți corupția, mita și spălarea banilor în statele membre UE?
LC Kövesi: În primul rând, trebuie să se înțeleagă bine că este limitată competența EPPO la corupție, mită și spălare de bani în statele membre participante, atunci când afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. În plus, avem o structură complexă și trebuie să funcționăm ca un singur birou în 22 de sisteme judiciare diferite, în conformitate cu 22 de coduri penale și coduri de procedură penală diferite. Asta, pentru a spune că avem provocări uriașe în fața noastră.

Experiența mea de procuror se poate rezuma la câteva principii simple: a munci din greu, a nu renunța niciodată și a respecta întotdeauna legea. Doar muncind în mod profesionist, fiind consecvent si respectând legea tot timpul, poți câștiga și păstra încrederea cetățenilor. Voi urma aceste principii în rolul meu de procuror-șef european. Partea bună este că, de fapt, nu ești niciodată singur. La EPPO, la fel ca la DNA, am o echipă bună și motivată de procurori curajoși.

Reporter: Cel puțin o parte din populație își dorește mai multă izolare și autonomie națională. Ce le spuneți oamenilor care susțin că anchetele procurorilor sunt nucleul autonomiei naționale?
LC Kövesi: Da, sunt. Dar trebuie să evoluăm dacă vrem să fim credibili și eficienți. Citiți rapoartele de la Europol, discutați cu practicienii despre dificultățile practice pe care le întâmpină în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, în general, și a criminalității economice și financiare, în special.

La ce folosește păstrarea acestor puteri la nivel național atunci când organizațiile criminale au atins cifre de afaceri comparabile cu cele ale celor mai mari corporații globale? Adevărul este că suntem cu mult în urmă. Acum putem fie să încercăm să recuperăm decalajul, fie să continuăm să ne prefacem că nu există nicio problemă.

Reporter: Ungaria, Polonia, Danemarca, Suedia și Irlanda formează un grup de țări care refuză să coopereze cu parchetul UE. Este EPPO în realitate doar un „tigru fără colți”?
LC Kövesi: Nu este chiar așa. Aceste state membre nu s-au alăturat cooperării consolidate la înființarea EPPO, așa că nu fac parte din EPPO. Dar asta nu înseamnă că refuză să coopereze cu EPPO.

Vom lucra îndeaproape cu serviciile lor naționale de urmărire penală. Suntem în legătură cu toți și am încheiat deja, de exemplu, un acord de lucru cu Parchetul General din Ungaria. Putem investiga în continuare cetățenii și companiile din acele țări dacă au comis infracțiuni într-un stat membru care participă la cooperarea consolidată a EPPO.

Puterea reală a EPPO trebuie măsurată în raport cu acțiunile sale în statele membre participante. Sunt sigură că veți vedea, în curând, că nu suntem deloc un „tigru fără colți”.

Reporter: În discursul dumneavoastră inaugural, ați subliniat, de asemenea, că frauda cu fonduri publice este „o amenințare serioasă la adresa democrației”. Unde credeți exact că este pericolul? Credeți că este subestimat?
LC Kövesi: Infracțiunile din zona gulerelor albe sunt subraportate, subestimate, adesea chiar tolerate, în beneficiul organizațiilor criminale organizate, care aspiră să submineze și să înlocuiască autoritățile legitime. În anumite circumstanțe, aceste organizații nu se feresc să recurgă la violența extremă. Nu întâmplător, când am pledat în fața Curții Europene de Justiție, am invitat reprezentanți ai familiilor lui Daphne Caruana Galizia, Jan Kuciak și Martina Kusnirova. Ceea ce au dezvăluit acești jurnaliști este dorința celor care fraudează de a captura statul. Odată cucerit statul, instituțiile sale încetează să lucreze pentru binele comun, iar democrația este subminată. Această amenințare este foarte reală și foarte comună.

Cred că fenomenul este subestimat pentru că, în majoritatea cazurilor, nu este în mod evident violent. Și, de asemenea, pentru că, sub aspect cultural, ne-am obișnuit să fim mai toleranți în privința corupției.

Înainte de a ne începe operațiunile, am realizat un sondaj în rândul statelor membre UE participante, cu privire la numărul de investigații pe care le-au efectuat în sfera noastră de competență, în ultimii 4 ani. În unele țări sunt sute, chiar mii. În alte țări, nu există aproape deloc. Asta mă face să am întrebări cu privire la prioritatea acordată acestei lupte. Pentru că știu că nu există țări curate (fără corupție, nr).

Traducerea Rador: Cristina Zaharia / sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. romania are la dispozitie vreo 50 de miliarde de euro (PNRR + fonduri europene) dar din nefericire intarzie sa prezinte vreun proiect major.
    e mai usor de fraudat bugetul de stat, dna-ul fiind acum doar o palida umbra..

  2. relax, situatia e mult mai grava decat in anumite state iliberale ! totul e sub domeniul absurdului …

  3. Deloc, în Vest suspiciunile sunt rezonabile dacă au indicii în spate, ca și la noi dealtfel, iar denunțurile se fac oriunde, chiar și din arest.

  4. Justificari, povesti, clisee si platitudini in limbaj de lemn , in timp ce coruptii isi trimit bezele unii altora, de pe afara.

  5. Revocata pentru incompetenta si abuzuri, numita pentru a fi „extrasa”. UE nu isi abandoneaza slugile. De n-o „promovau” azi probabil o punea un procuror de la noi sub control judiciar. Noroc cu UE, recunoscatoare,

  6. Experiente anterioare le-au demonstrat occidentalilor ca, de o regiune unde sunt probleme este mai bine sa se ocupe cineva de-al locului, fiindca este mai usor acceptat de localnici. De aceea alti candidati s-au retras si a fost numita Kovesi. Am mai spus asta, occidentalii au avut demult mecanismele proprii de combatere a coruptiei de la ei, doar nu va imaginati ca o asteptau pe Kovesi sa le rezolve problemele .