G4Media.ro

Kovesi: Modificările Codului Penal nu ar trebui făcute niciodată prin OUG, decât…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi: Modificările Codului Penal nu ar trebui făcute niciodată prin OUG, decât dacă este cu adevărat o nevoie urgentă, iar acum nu este nicio urgenţă

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că modificările Codului Penal nu ar trebui făcute niciodată prin ordonanţă de Urgenţă, decât dacă este cu adevărat o nevoie urgentă, iar acum nu este nicio urgenţă.

Afirmațiile au fost făcute într-un interviu pentru publicația Emerging Europe.com, preluat de agenția de presă News.ro.

Laura Codruța Kovesi a vorbit despre DNA şi faptul că Uniunea Europeană a apreciat munca depusă de instituţie. „Rezultatele pe care le-am obţinut ne-au făcut un fel de model în regiune (…) DNA a fost prezentat ca un exemplu de bună practică de către Uniunea Europeană. Am fost expert UE pentru Moldova şi Muntenegru, unde am evaluat sistemele lor judiciare”.

Despre modificările aduse Codului de procedură penală, Kovesi a declarat: „Aceste modificări va face dificilă investigarea nu doar a cazurilor de corupţie, ci a crimelor în general”.

Principala nelinişte, a mai spus Kovesi, o reprezintă „clauza care interzice judecătorilor de apel să condamne pe cineva achitat de o curte inferioară dacă procurorul nu vine cu noi dovezi”.

„Este nedrept: când un procuror prezintă un caz, toate dovezile trebuie incluse la dosar. Foarte rar se întâmplă ca noi dovezi să apară în timpul procesului”, a explicat ea.

Schimbările în codul de procedură penală vin după ce alte modificări au fost aduse legilor justiției, despre care Laura Codruţa Kovesi spune că demonstrează faptul că Guvernul are în vedere nu reforma sistemului, ci îngreunarea lucrurilor pentru anchetatori, procurori şi poliţie.

„Sigur, aceste schimbări nu vor intra în vigoare azi, mâine. Trebuie promulgate de preşedinte, care poate alege să le trimită înapoi în Parlament sau să la Curtea Constituţională. Din experienţele anterioare, este posibil ca Înalta Curte să depună o obiecţie”.

Guvernul ar putea grăbi procedura prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă, aşa cum a făcut în ianuarie 2017, act care a dus la izbucnirea protestelor.

„Posibilitatea există. Aceste schimbări pot trece printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dar este dificil de comentat. Teoretic, modificările Codului Penal nu ar trebui făcute niciodată prin Ordonanţă de Urgenţă, decât dacă este cu adevărat o nevoie urgentă. Referitor la aceste modificări, nu este nicio urgenţă”, a mai afirmat Kovesi.

DNA a inventariat, zilele trecute, într-un comunicat de presă efectele pe care modificarea Codului de Procedură Penală le va avea asupra anchetelor penale, arătând că unele dintre ele vor aduce ”atingere gravă posibilității de a investiga infracțiunile grave”. DNA arată că modificările au fost adoptate fără a ține seama de observațiile și propunerile CSM, ale asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor.

Modificările aduse Codului de procedură penală de majoritatea PSD – ALDE – UDMR au fost dur criticate și de Parchetul General, de Forumul Judecătorilor, de Ambasada Franței la București și au fost atacate la Curtea Constituțională de Înalta Curte de Casație și Justiție și de PNL și USR.

Liviu Dragnea a anunțat vineri seară, la finalul ședinței conducerii PSD, că partidul va merge mai departe în lupta cu ”statul paralel” și a anunțat că va schimba Codul Penal. Dragnea a spus că ”abordarea procedural corectă din parlament” a fost greșită din cauza presupuselor obstrucții ale Opoziției. Dragnea nu a spus explicit că va urma o ordonanță de urgență, dar a dat de înțeles că va adopta o soluție mai rapidă și radicală.

Cel mai important articol care urmează să fie modificat este cel care incriminează abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat joi, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

PSD a propus cea mai radicală revizuire a acestei infracțiuni: impunerea unui prag de 200.000 de euro și scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Prejudiciul calculat de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei.

În cazul impunerii unui prag mai mare de 108.000 lei pentru abuzul în serviciu, Liviu Dragnea scapă automat de acuzați și, implicit, și de condamnarea de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, deoarece va beneficia de legea penală mai favorabilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Madam kovesi , cine crezi ca accepta minciunile sfruntate , care le tot debitezi .
    Cred ca ti-i sa suit la cap , sau aerul rarefiat de la inaltimea unde te-a cocotat domnul Basescu .

    • Bine macar ca poate plana intr-o atmosfera atat de rarefiata si saturata de germenii Ciumei Rosii…!

    • Tov A, aveti dreptate.
      Cata indignare proletara, cu miros de tuica ieftina!
      Ce spuneai de minciunile tale sfruntate?
      Aaa, nu mai ai copiuta…

  2. Hai Codruța !! Dăle că-s mizerabili !!! Totuși nu uita că ești aproape de adevărata și finala lovitură împotriva jegurilor … PUNEREA SUB ACUZARE A PSD-ului PENTRU CONSTITUIRE DE GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, ÎNALTĂ TRĂDARE ȘI SUBMINAREA ECONOMIEI NAȚIONALE !
    Meritele de până acum îți sunt de necontestat dar acuzarea PSD-ului te este obligatoriu următorul pas !!!!!

  3. Aceasta doamna,savant de renume mondial,nici măcar atâta lucru nu știe,ca trebuie sa aplice legea,nu sa o și facă.Intr-o democrație adevarata(nu-i cazul nostru) Parlamentul legiferează și uneori guvernul.Puterea judecătorească doar aplica legea.