G4Media.ro

Kovesi, întrebată dacă se retrage din cursa pentru șefia Parchetului European: Sub…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi, întrebată dacă se retrage din cursa pentru șefia Parchetului European: Sub nicio formă. Lupt pentru șansa mea până în ultima secundă

Publicația americană Politico scrie că Laura Codruța Kovesi se află în mijlocul unor dispute dintre Parlamentul European, care o susține pentru funcția de șef al Parchetului European, și Consiliul Uniunii Europene, format din statele membre, care îl preferă pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert. Publicația notează că în mod extraordinar, guvernul țării din care provine a încercat să-i saboteze șansele, acuzând-o că a condus o vânătoare de vrăjitoare împotriva politicienilor.

Potrivit Politico, negocierile dintre cele două instituții ar urma să se finalizeze după ce noul Parlament European va intra în funcție după alegerile din mai. Pentru unii diplomați de la Bruxelles, susține Politico, cel mai potrivit mod de a depăși impasul ar fi ca UE să-l sprijine pe Bohnert, care este la rândul său sprijinit puternic de membri ai Parlamentului European și nu se confruntă cu opoziția guvernului din țara lui.

Într-un interviu pentru Politico, Kovesi a spus clar că dorește să lupte mai departe. Publicația menționează că fosta șefă DNA lucrează în prezent într-o poziție lipsită de vizibilitate, dar că a avut recent ocazia să se bucure de unele succese spectaculoase din timpul mandatului său.

Întrebată dacă a luat în considerare să se retragă din cursă, Kovesi a clătinat ușor din cap: ”Nu, sub nici o formă”, a spus ea, în biroul ei peste drum de Palatul Parlamentului. ”Cât timp procedura nu este finalizată, am o șansă să obțin acest post și voi lupta pentru șansa mea până la ultima secundă”.

Kövesi now works in a lower-profile job, but she has recently enjoyed some spectacular success from her previous role.

Asked whether she had considered withdrawing from the race, Kövesi, a tall 46-year-old from Transylvania, shook her head slowly.

„No, under no circumstance,” she said, sitting at a table in her large, sparsely decorated prosecutor’s office in Bucharest, overlooking the giant communist-era Palace of the Parliament across the street. „As long as this procedure is not finalized, I have a chance to get this job and I am fighting for my chance — until the last second.”

Politico amintește faptul că Laura Codruța Kovesi a fost demisă din fruntea DNA anul trecut și menționează că Liviu Drangea, considerat multă vreme cel mai puternic politician din România, este în prezent în închis și a fost condamnat la trei ani și jumătate într-un caz de angajări fictive instrumentat când Kovesi era în funcție. (…)

În timpul mandatului la DNA, s-au deschis dosare penale împotriva a 1000 de persoane în fiecare an, din care circa 900 au fost condamnate, spune Kovesi, citată de Politico. Aceste rezultate, susține ea, o fac un candidat puternic pentru poziția de șef al Parchetului European.

”Sub conducerea mea, DNA a devenit un model de bune practici în sud-estul Europei în ce privește corupția la nivel înalt”, mai spune ea.DNA este de asemenea singura instituție din România care investighează fraude cu fonduri UE, despre care Kovesi spune că sunt o prioritate pentru ea: peste 2000 de astfel de cazuri au fost anchetate în timpul  mandatului ei.

”Având atât de multe cazuri, cunosc foarte bine tipologia infracțiunilor. Din moment ce știi cum se face, știi și cum să-i prinzi”, spune Kovesi, care subliniază că experiența ei este utilă și la nivelul UE. ”Corupția nu a fost inventată în România. Nu este ceva nou”.

Politico mai scrie că fosta șefă DNA este conștientă de dificultățile pe care trebuie să le înfrunte.

”Ceea ce este sigur este că sunt un candidat care nu este sprijin de statul român, în timp ce colegul meu francez are susținerea statului francez” , spune Kovesi. ”În timpul negocierilor, sprijinul pe care guvernul României îl acordă sau nu unui candidat poate conta”, a mai declarat ea.

Totuși, nu crede că poziția guvernului României va fi decisivă.

Politico mai scrie că lupta împotriva corupției în România a devenit subiect internațional. Vara trecută, președintele SUA, avocatul președintelui Trump, Rudy Giuliani a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care acuză DNA de ”excese”, părând să ia partea guvernului. Giuliani a fost plătit de o firmă de consultanță să scrie scrisoarea din motive rămase neclare.

După trimiterea lui Dragnea la închisoare, guvernul României a dat semne că dorește să revină pe drumul european, inclusiv prin abandonarea modificărilor la legislația anti-corupție. Într-un interviu pentru Politico acordat în această săptămână, premierul Viorica Dăncilă a refuzat să răspundă când a fost întrebată dacă guvernul își va schimba poziția în ce o privește pe Kovesi.

În ce o privește, Kovesi a respins speculațiile că dorește să se implice în politică și că ar candida la prezidențiale, afirmând că nu intenționează să-și părăsească profesia.

Ea a mai spus că preferă să fie răbdătoare până la finalizarea negocierilor dintre Consiliu UE și Parlamentul European.

”Am jucat basket și au existat situații când am câștigat meciuri importante în ultima secundă”, a spus Kovesi. ”Adverarul conduce cu un punct și în ultimele cinci secunde punctezi și câștigi meciul”.

Și dacă nu obține postul european?

”Există întotdeauna un plan B, tot timpul îmi fac planuri. Dar planul  meu în acest moment este să lupt în continuare pentru această candidatură”, a  mai declarat Kovesi, citată de Politico.

Citește articolul din Politico în varianta originală

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cum sa se retraga tocmai acum, cand dintr-o clipa in alta se poate anunta deschiderea sezonului de vanatoare la hiena rosie si alde sacalul de stepa…?!

  2. Bai politico, ce intrebare e aia daca se retrage, sunteti tampiti la cap sau va faceti, or faceti jocul alora de prin UE care vor un soft EPPO? Nesimtitilor, in loc s-o sustineti toti aia care va dati iubitori de stat de drept si justitie, bagati strambe si sugerati voi cai de deblocare, domnule, auzi! Da’ pe cumatrul bonhert ala v-ati dus sa-l intrebati daca nu ia in calcul sa se retraga, la imensa experienta pe care-o are el vizavi de inalta coruptie?? Nimic de spus, a anchetat si el inalta coruptie, un nene de la o primarie.

  3. SO PE EI! ca de cand astept sa intre dupa gratii. si averile luate, ca acolo e cheia.

  4. A fost o tergiversare din cauza faptului ca nealegerea ei in functia de procuror sef european ar fi demobilizat mult alegatorii,in special romani.
    Acum, cu sacii in caruta,pot numi pe criterii politice.Kovesi ramane ,fara doar si poate,cel mai calificat procuror pentru aceasta functie. Lupta cu un intreg sistem mafiot ,care detine puterea politica si financiara, o califica ,cu cel putn doua clase, peste francez.Importanta este abordarea fenomenului coruptiei de catre UE,in forta sau cu manusi.Declarativ are multa sustinere, in realitate acest gen de procuror nu convine .

    • Nu stiu ce vrei sa spui cu ”ar fi demobilizat mult alegatorii, in special romani”, tu te-ai uitat la rezultatele alegerilor din Romania? Ba tocmai, la cati latrai eurosceptici, chiar anti-UE au intrat in PE, in momentul de fata UE ar face bine sa sustina un hard EPPO, condus de Laura Codruta Kovesi, ca sa mai trimita la parnaie ceva hoti sugatori de fonduri UE la greu – vezi viktor orban, cumatrul babis al slovacilor, draknea al nostru, si diversi preteni ai lui plahotniuc, pentru ca nu pot crede ca n-a cumparat el ceva influenta din 2010 pana acum.

    • nu pricep asta cu „criterii politice”. a existat o comisie care a analizat dosarele dpdv profesional ale candidatilor. la final conteaza ce a zis comisia aia. nu conteaza NUMAI ce zice comisia aia, si e si normal. dar tu ce ai vrea, sa nu decida niste oameni politici? prin simplul fapt ca sunt politicieni, orice decizie a lor se poate numi politica.
      nu sunt alegeri europarlamentare ca sa voteze si sa aleaga toti.

  5. Doamna Kovesi nu e pe placul corporatiilor franceze cu fapte de coruptie.

  6. Asa este. Sa nu se lase! Este o ocazie unica pentru Romania de a impune la Bruxelles pe o pozitie importanta pe cineva cu anvergura unui asesor popular din anii ’50. Doar asa UE se poate transforma intr-o Uniune Sovietica! Este bine sa o gaseasca europenii in Romania pe Kovesi, o rara avis, pentru ca nu prea mai sunt pe lume procurori stalinisti in viata.

    • Ia uite un postac obraznic latrinist, sincera sa fiu, tu esti o rara avis, ca de vreo 2 saptamani nu prea mai aveti bot sa iesiti la mancat kkt, ca vi s-a rupt la alegeri.

  7. Succes Dna Kovesi . Va sustin si sper intr-un final corect . Ati fost prima dupa interviul profesional. Daca in UE , functioneaza democratia reala si respectarea valorilor statului de drepta, atunci , nu mai trebuie pus la indoiala succesul Dnei. Kovesi

  8. Inainte, tot inainte! Pana la capat. Asa sa ne-ajute Dumnezeu.